Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 marca 2017 r.
9:17

Ziemniak w roli głównej: gołąbki ziemniaczane, fish and chips, krokiety (przepisy)

Świetne placki ziemniaczane smażą się w restauracji Sielsko Anielsko w Lublinie
Świetne placki ziemniaczane smażą się w restauracji Sielsko Anielsko w Lublinie

Co może być lepszego od zupy ziemniaczanej na boczku? Placki ziemniaczane ze śmietaną. A od placków? Babka ziemniaczana z sosem grzybowym. Wybraliśmy dla Was 10 przepisów na doskonałe potrawy z ziemniaków

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W sklepach i marketach wreszcie kupimy trzy typy ziemniaka. A to ziemniak sałatkowy, po ugotowaniu jest zwięzły i dobrze się kroi. Najlepszy do zup, sałatek i zapiekanek. B to typ ogólnoużytkowy, idealny na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia. C to ziemniak lekko mączysty, sypki. W sam raz na smakowite placki, frytki i do pieczenia.

Na syte śniadanie tortilla

Tortilla to regionalna potrawa z Hiszpanii, która już w XVII wieku trafiła do Polski. Najbardziej znana odmiana hiszpańskiego przysmaku to tortilla chłopska, dokładnie opisana w powieści Don Kichot.
Składniki: 6 ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, 6 cebul, 6 jaj, sól i pieprz, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżka mąki.

Wykonanie: ziemniaki wyszorować. Nie obierać. Pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Ziemniaki podsmażyć na patelni. Oddzielnie zeszklić cebulę. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ułożyć warstwę ziemniaków. Na ziemniakach cebulę i nakryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika. Zapiec, aż boczek się zrumieni. Jajka rozmieszać z solą i pieprzem, dodać łyżkę mąki. Wylać na zapiekankę, posypać serem, włożyć na powrót od piekarnika i zapiec.

Na pierwsze: zupa ziemniaczana

Składniki: 1 kg ziemniaków, olej, listek laurowy, ziele, pieprz, sól, 2 cebule, 15 dag boczku, zielenina do smaku.

Wykonanie: ziemniaki pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, nie przypalić. Zalać przegotowaną wodą, żeby wydobyć smak. Kiedy się ugotują, dodać przyprawy, osolić do smaku. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę z boczkiem. Dodać do zupy, pogotować kilka minut. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.

Na pierwsze danie: zupa porowa na ziemniaku

Składniki: 2 duże pory, pół kg ziemniaków, 2 łyżki masła, 2 cebule, 1 l bulionu, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: w garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory i cebulę. Dusić do miękkości na niewielkim ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Po 3 minutach zaprawić wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietaną. Zupę z porów można posypać serem i zapiec.

Na drugie: placki ziemniaczane

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zmiksować z cebulą, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.

Na drugie: fish and chips

Składniki: 1 kg ziemniaków, olej do głębokiego smażenia. 25 dag filetów z dorsza, 25 dag mąki, szklanka jasnego piwa, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, świeżo zmielony pieprz. 25 dag zielonego groszku, masło, świeża mięta, sok z cytryny.

Wykonanie: filety natrzeć solą z pieprzem, odciskając nadmiar wody. Wymieszać mąką z piwem i proszkiem do pieczenia. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Filety obtaczać w mące, kilka razy zanurzyć w cieście, smażyć we frytkownicy przez 4 minuty. Na patelni rozgrzać masło, dodać groszek i miętę, dusić pod przykryciem 5 minut. Filety przełożyć do gorącego piekarnika, w tym czasie usmażyć frytki. Ułożyć ryby na talerzach, skropić sokiem z cytryny, dodać frytki i groszek.

Na drugie danie: gołąbki ziemniaczane

Składniki: 50 dag ziemniaków, 1 główka kiszonej kapusty, 25 dag grzybów, 15 dag kiełbasy, 10 dag wędzonej słoniny, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 2 suszone grzyby, 5 pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości razem z pieczarkami. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Ziemniaki ugotować i utłuc. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami, podsmażoną kiełbasą, słoniną i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Posiekane borowiki, pieczarki doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy, podlać wodą, w której moczyły się grzyby. Po 10 minutach zaprawić mąką, polać gołąbki na półmisku.

Na drugie danie: krokiety

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki, 3 jajka, 1,5 szklanki mleka, sól. Na farsz: 1 kg ziemniaków, 3 łyżki skwarek, 2 cebule, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. I jeszcze białko na panierkę, olej na smażenie.

Wykonanie: z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć. Na patelni przesmażyć skwarki z posiekaną cebulą. Dodać starte ziemniaki. Smażyć, aż ziemniaki stracą „surowiznę”. Doprawić pieprzem i solą, dodać gałkę muszkatołową. Nakładać farsz na naleśniki, składać w kopertę. Panierować krokiety w białku, smażyć na oleju na złoto. Podawać z surówką z kiszoną kapustą.

Na drugie danie: pierogi ziemniaczane z boczkiem

Składniki: na farsz: 0,5 kg wędzonego boczku, 2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól , pieprz, zielona pietruszka, 1/2 szklanki mleka. Na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i mleko. Pokrojony boczek i cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy ze śmietaną, z boczkiem, z masłem.

Na kolację: babka ziemniaczana

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 20 dag boczku, 3 jaja, 3 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, bułka tarta, majeranek, kminek, sól, pieprz.

Wykonanie: obrać ziemniaki. Połowę zmiksować, połowę zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę, boczek i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 2 godziny w temp. około 150°C. Podawać z sosem pieczarkowym.

Na kolację: pyry z gzikiem

Składniki: 8 ziemniaków, 1 łyżka soli, pół kostki masła. Na farsz: 30 dag tłustego sera, 400 ml śmietany 18%, 2 pęczki szczypiorku, biały pieprz, sól.

Wykonanie: wyszorowane ziemniaki ugotować. Wymieszać pokruszony ser ze śmietaną. Dodać posiekany szczypiorek, sól, biały pieprz, dobrze wymieszać. Ziemniaki przekroić na pół, każdą połówkę posmarować masłem, na wierzchu położyć łyżkę gzika. Pyszne.

Pozostałe informacje

14,5 mln zł na boiska i orliki. Miasto stawia na infrastrukturę sportową

14,5 mln zł na boiska i orliki. Miasto stawia na infrastrukturę sportową

W Lublinie powstają dwa nowe kompleksy sportowe typu orlik, kończy się remont dwóch kolejnych, a cztery następne czekają na modernizację. W sumie miasto przeznaczy na te inwestycje ponad 14,5 miliona złotych, z czego niemal 7,5 mln zł pochodzi z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej.

Małe derby w Lublinie. PGE MKS El-Volt zagra z Galiczanką

Małe derby w Lublinie. PGE MKS El-Volt zagra z Galiczanką

Już dzisiaj kolejny mecz ligowy rozegrają piłkarki PGE MKS El-Volt. Lublinianki w hali Globus o godz. 18 zagrają z Galiczanką Lwów.

Kilkadziesiąt nowych drzew w mieście. Bo nie wszystkie się przyjęły
galeria

Kilkadziesiąt nowych drzew w mieście. Bo nie wszystkie się przyjęły

Dokładnie 45 nowych sadzonek drzew śliwy zostało posadzonych w czwartek. Zajęły miejsce tych, które nie przyjęły się po poprzednich edycjach akcji "Zielone płuca dla Zamościa" zainicjowanej przez Rotary Club Zamość, a realizowanej wspólnie z miastem i wieloma innymi instytucjami.

Podobne są raczej do trupków. Spotkanie z cyklu "Świadkowie Historii"
27 października 2025, 16:00

Podobne są raczej do trupków. Spotkanie z cyklu "Świadkowie Historii"

Podobne są raczej do trupków - tytuł czwartego już spotkania z cyklu "Świadkowie Historii", które w ramach projektu tworzenia cyfrowego archiwum Dzieci Zamojszczyzny organizuje Książnica Zamojska. Najbliższe odbędzie się w poniedziałek, 27 października. Początek o godz. 16.

Na zdjęciu Emilia Kledzik i Basil Kerski

Nagroda Giedroycia przyznana w Lublinie

Podczas inauguracji roku akademickiego na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie wręczono Nagrodę im. Jerzego Giedroycia. Laureatką 25. edycji została Emilia Kledzik za książkę „Perspektywa poety. Cyganologia Jerzego Ficowskiego”.

Powołanie na wiceministra rolnictwa Małgorzata gromadzka odebrała w czwartek

Małgorzata Gromadzka już oficjalnie w ministerstwie rolnictwa

Mówiono i pisano o tym od kilku dnia, a w czwartek Małgorzata Gromadzka, posłanka Koalicji Obywatelskiej oficjalnie została powołana na stanowisko sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Motor Lublin kontra Widzew Łódź. Broni jeszcze nie składają

Motor Lublin kontra Widzew Łódź. Broni jeszcze nie składają

Pięć meczów w lidze bez zwycięstwa, a licząc także STS Puchar Polski nawet sześć. Już dzisiaj piłkarze Motoru spróbują przełamać fatalną passę w domowym spotkaniu z Widzewem Łódź. Zawody startują o godz. 20.30. Transmisja na Canal+Sport 3, a u nas tekstowa relacja na żywo.

Dziś gospodynie mają swoje święto

KGW to potęga. Dziś gospodynie mają swoje święto

W województwie lubelskim działa aż 1959 Kół Gospodyń Wiejskich (KGW). Dziś ich członkinie obchodzą swoje święto – Dzień Kobiet Wiejskich. Z tej okazji 320 gospodyń z 90 lubelskich kół spotkało się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym. W uroczystości wzięli udział marszałek Jarosław Stawiarski oraz wicemarszałek Marek Wojciechowski.

Bialscy akademicy liczą na komplet punktów w meczu z beniaminkiem z Krakowa

AZS AWF Biała Podlaska podejmie beniaminka, Padwa jedzie do Legnicy

W piątek o godzinie 19 AZS AWF Biała Podlaska podejmie AZS AGH Kraków. W sobotę o tej samej porze, KPR Padwa Zamość zagra w Legnicy z Siódemką Miedzią

części rolnicze

Oryginalne części rolnicze czy zamienniki – co się opłaca?

Nowoczesne maszyny rolnicze są co prawda kosztowne, ale jednocześnie niezbędne w pracy rolnika. Poszczególne części rolnicze ulegają stopniowemu zużyciu, a czasem nawet awariom. To naturalna kolej rzeczy. Wynika z ich wzmożonej eksploatacji zwłaszcza podczas sezonu. Aby przywrócić sprawność techniczną maszyny, zwykle konieczna staje się wymiana zużytych lub niesprawnych części na nowe. Wówczas właściciel maszyny staje przed niełatwym wyborem. Musi bowiem zastanowić się nie tylko nad tym, gdzie kupić poszczególne komponenty. Istotne jest również to, czy wybrać te oryginalne, czy zamienniki. Warto zatem wiedzieć, czym różnią się one między sobą oraz jakie mogą mieć zalety i wady.

Grafika informacyjna

Straż Leśna w Lubelskiem rozpoczęła akcję „Stroisz”, wymierzoną w złodziei gałęzi drzew iglastych. Leśnicy ostrzegają, że kradzież świerkowych i jodłowych gałązek to nie błahostka — szkody w uprawach są wielokrotnie wyższe niż wartość skradzionego stroiszu.

Tomasz Mleczek we wrześniu zrezygnował ze stanowiska dyrektora w Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym, a w środę rozstał się z posadą wicedyrektora Muzeum Zamek w Janowcu
Janowiec

Krótka przygoda z muzeami. Tomasz Mleczek odchodzi

Pod koniec września Tomasz Mleczek ze względów osobistych zrezygnował ze stanowiska dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. W tym tygodniu rozstał się również z Muzeum Zamek w Janowcu, gdzie od stycznia był wicedyrektorem.

Zniszczony dom w Wyrykach

Pomoc dla Wyryk. Poszkodowana rodzina dostanie 70 tysięcy złotych

Województwo Lubelskie przekaże 70 tysięcy złotych gminie Wyryki na pomoc rodzinie, której dom uległ zniszczeniu podczas nalotu rosyjskich dronów na Polskę w nocy z 9 na 10 września 2025 roku.

Zbigniew Jakubas: Jestem w stanie ściągnąć zawodnika za 10 milionów euro, nawet za 50

Zbigniew Jakubas: Jestem w stanie ściągnąć zawodnika za 10 milionów euro, nawet za 50

Wracamy jeszcze do programu „Futbol Totalny”, który ukazał się na antenie TVP Sport. Kilka dni temu wziął w nim udział prezes Motoru Lublin Zbigniew Jakubas. A kiedy prezes pojawia się publicznie, to jak zawsze kibice mogli się dowiedzieć kilku „smaczków”.

Nowy rozkład PKP Intercity: więcej pociągów z Lubelszczyzny i nowe kierunki podróży

Nowy rozkład PKP Intercity: więcej pociągów z Lubelszczyzny i nowe kierunki podróży

Od grudnia mieszkańcy Lubelszczyzny zyskają więcej połączeń ze stolicą i nową ofertę dalekobieżnych tras. W rozkładzie jazdy PKP Intercity na sezon 2025/2026 Warszawę z Lublinem połączy aż 16 par pociągów, czyli o dwa więcej niż dotychczas. Zmiany obejmą również Chełm, Hrubieszów i Zamość, a z regionu będzie można dojechać bezpośrednio nawet do Berlina.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium