Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lipca 2021 r.
14:52

Smaczny pomysł na obiad: kurki i cukinia to dobrana para

(fot. Maciej Kaczanowski, Małgorzata Sulisz)

Sezon na szparagi za nami, czas na młode cukinie i kurki w kuchni. To wdzięczny temat na upalne lato. Podpowiadamy, co z nich przyrządzić i jak można je połączyć razem na talerzu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Cukinia i kurki to dobrana para. Smaczne osobno, potrafią zachwycić razem na talerzu. Na rynku są już młode cukinie. Można je jeść na surowo, zaledwie posypane gruboziarnistą solą. Można je faszerować, piec, dusić z innymi warzywami, bądź z mięsem, a nawet robić z nich dżem. Kto ma cukinie w ogródku, może ich kwiaty nafaszerować ryżem i zapiec, podając z jogurtowym sosem.

Szybkie dania

Młodziutkie cukinie kroimy na pół, każdą połówkę na podłużne ćwiartki. Wrzucamy na osoloną wodę z dodatkiem kopru i kilku ząbków czosnku. Gotujemy bardzo krótko, tak by była chrupiąca. Wykładamy na talerz, polewamy roztopionym masełkiem, jeszcze trochę pieprzu i gotowe.

A teraz cukinie z grilla: najprościej plastry cukinii zanurzyć w oliwie, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rzucić na ruszt na parę minut. Ale równie dobrze możemy cukinie przekroić na pół, wydrążyć, natrzeć od środka czosnkiem i oliwą – a z miąższu, siekanych pomidorów, tartej bułki, posiekanej natki pietruszki zrobić farsz, trochę go poddusić na patelni i wypełnić nim cukinie. Takie pękate przysmaki zawijamy w folię i pieczemy na ruszcie.

I z patelni: myte cukinie kroimy w plastry, solimy, posypujemy pieprzem, obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złocisty kolor i podajemy z dipem kminkowym. Dip kminkowy robimy tak: w młynku mielimy 10 ziaren angielskiego ziela i łyżeczkę kminku. Mieszankę wrzucamy do 20 dag gęstej śmietany i dokładnie miksujemy, doprawiając solą czosnkową.

Cukinia z soczewicą

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 25 dag soczewicy, 5 łyżek masła, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

WYKONANIE: pokrojoną cukinię włożyć do garnka. Dodać namoczoną przez noc soczewicę. Zalać wodą. Dodać 3 łyżki masła. Następnie posiekany czosnek. Kiedy soczewica będzie miękka, dodać podsmażoną na złoto cebulę. Doprawić solą z pieprzem. Ozdobić natką pietruszki.

Cukinia w sosie śmietanowym

SKŁADNIKI: 3 cukinie, 2 cebule, 1 szklanka śmietany, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinie i cebule należy pokroić w kostkę i usmażyć na chrupiąco. Doprawić solą z pieprzem i podlać szklanką śmietany. Podawać z młodymi ziemniakami.

Cukinia z makaronem

To mój ulubiony przepis, dostałem go od Ivo Violante, włoskiego szefa kuchni, który pracował przez kilka lat w Lublinie. Do garnka wrzucam 0,5 kg makaronu typu kokardki i gotuję al dente. Na patelni podsmażam 1 kiełbaskę grillową pokrojoną w kostkę, 1 cebulę, dodaję 1 cukinię pokrojoną w kostkę. Duszę 5 minut, dodaję do odcedzonego makaronu, doprawiam solą, pieprzem i gotowe. Oraz bardzo pyszne.

Cukiniowe placuszki

SKŁADNIKI: dwie średniej wielkości cukinie, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, 1 łyżka suszonej mięty lub 2 łyżki świeżej, można ją zastąpić koperkiem, sól, pieprz.

WYKONANIE: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać solą i odstawić w sitku na około pół godziny. Odcisnąć sok z cukinii, wymieszać razem z bułką tartą, jajami i przyprawami. Z masy formować małe kotleciki. Jeśli masa jest zbyt wilgotna i kotleciki się rozpadają albo kleją do rąk, dodać jeszcze bułki tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju powinna być taka, żeby kotleciki zachowały złoty kolor, a dzięki kilkuminutowemu smażeniu również w środku nie były surowe. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Zupa z cukinii i kalarepki

Najpierw należy rzucić na masło 1 posiekaną cebulę. Gdy się lekko zezłoci zalać 1 l bulionu warzywnego. Dodać listek laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po 10 minutach wrzucić 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle 3 małe cukinie pokrojone w plastry. Pokroić młodziutką kalarepkę w kostkę, podsmażyć na złoto. Wyjdą chrupiące skwarki. Razem z cukinią idą do garnka i zupa gotowa. Trochę pieprzu i soli nie zaszkodzi. Jak i jeden posiekany ząbek czosnku. Zupę można zaprawić jogurtem lub śmietaną. Smaczna na gorąco, dobrze sprawdzi się w upał podana na zimno w roli chłodnika.

Przysmak Mickiewicza

Przez znawców zaliczane są do grzybiej arystokracji, jak borowik czy maślak. Kurki uwiecznił w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz: „Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,/ Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,/ Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,/ I dziwna, żaden owad na nich nie usiada”. Poeta był nie tylko romantykiem, ale i smakoszem, więc kurki o delikatnym zapachu przypominającym aromat moreli przypadły mu do gustu.

Najlepsze są smażone na maśle. Dodane do jajecznicy bardzo podnoszą jej smak. Francuzi dodają do smażenia kurek trochę posiekanego czosnku i doprawiają gotową potrawę posiekaną natką pietruszki. A teraz klasyczne kurki w śmietanie.

Kurki w śmietanie

SKŁADNIKI: 1 kg kurek, 20 dag cebuli, 10 dag masła, 250 ml śmietany, sól, pieprz.

WYKONANIE: większe kurki pokroić w paseczki, te mniejsze i najmniejsze zostawić w całości. Na patelnię dać 10 dag masła i 20 dag posiekanej cebuli. Gdy się usmaży, wrzucić 1 kg kurek i dusić do miękkości. Zredukować, żeby odparować wodę. Następnie wlać szklankę śmietany ubitej z posiekanym koperkiem i doprawić solą z pieprzem.

Kurki z pietruszką

SKŁADNIKI: 30 dag kurek, 150 ml wiejskiej, kwaśnej śmietany, dużo pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: kurki bardzo dokładnie umyć. Większe pokroić części. Na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Nie zapominać o mieszaniu. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać śmietanę i zagotować. Na talerzu obficie posypać natką pietruszki.

Makaron z kurkami

SKŁADNIKI: 60 dag makaronu wstążki, 20 dag kurek, 2 łyżki masła, 1 cebula, 1/3 szklanki śmietanki 18-proc., 2 łyżki kwaśnej śmietany, tarty parmezan.

WYKONANIE: pokrojoną w plasterki cebulę przesmażyć na maśle. Dodać kurki i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, parmezan i dusić kolejne 10 minut, ciągle mieszając. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Kurki doprawić solą i pieprzem, jak trzeba dolać śmietany. Po zagotowaniu kurki w sosie dodać do odcedzonego makaronu, wymieszać i natychmiast podawać.

Cukinia i kurki

A teraz szybki zestaw jarski. Cukinię kroję w plastry, solę, czekam, aż puści sok, osuszam na papierowym ręczniku, na każdym plastrze układam po kawałku sera. Zapiekam w piekarniku, podaję w kurtkami usmażonymi na maśle. Całość obficie posypuję pietruszką.

Kolejne smaczne połączenie to cukiniowe placuszki, które podaję w domu w kurkami w śmietanie. Dobrze sprawdzą się w takiej konfiguracji także placki ziemniaczane. Kurki usmażone na maśle są doskonałą okrasą dla kotletów ziemniaczanych lub placków z ugotowanych ziemniaków, pieczonych w piekarniku. Te ostatnie są bardzo smakowite. Ziemniaki gotuję z dwoma cebulami, odcedzam, miksuję, doprawiam solą z pieprzem, dodaję mąki, tak by powstałe ciasto dało się formować w okrągłe placki. Piekę w piekarniku jak pizzę. Wykładam na talerze, na każdy placek daję dużo kurek smażonych na maśle, posypuję pietruszką.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Organizując konferencję, galę czy festiwal, coraz częściej słyszy się pytanie o ekologię. Goście, partnerzy biznesowi i uczestnicy oczekują dziś, że wydarzenie będzie nie tylko atrakcyjne, ale też odpowiedzialne. Zrównoważony rozwój w branży eventowej nie jest już modnym dodatkiem. To standard, który coraz mocniej wpływa na wizerunek marki.

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna staje przed szansą utrzymania fotela lidera. Rywalem jest jednak Lech/UAM Poznań

49-letni mężczyzna zatrzymany przez policję za utopienie kota

Utopił kota i wyrzucił ciało. Grozi mu pięć lat więzienia

49-letni mieszkaniec gminy Michowo jest podejrzewany o zabicie swojego kota ze szczególnym okrucieństwem. Został zatrzymany przez policję. Grozi mu do pięciu lat pozbawienia wolności.

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

Projekt utworzenia Miejskiego Urzędu Pracy w Chełmie został zdjęty z porządku obrad sesji Rady Miasta

Pat w sprawie Miejskiego Urzędu Pracy Chełmie. Radni podzieleni

Ponad 2,5 mln zł rocznie Chełm dopłaca do funkcjonowania Powiatowego Urzędu Pracy. Rosnące koszty skłoniły władze miasta do propozycji utworzenia własnej instytucji – Miejskiego Urzędu Pracy. Jednak pomysł prezydenta Jakuba Banaszka już na starcie budzi poważne wątpliwości radnych.

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium