

Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożywaniem ziołowej herbatki wyprodukowanej w lubelskim Herbapolu. "Produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - podano w komunikacie.

Ostrzeżenie dotyczy jednej, konkretnej partii herbaty z morwy białej. Chodzi o tę z serii Zielnik Polski w opakowaniach liczących 20 saszetek. W jednej z pięciu partii przebadanego produktu o numerze L 0185 z datą minimalnej trwałości: 05.2027. W jednej z pięciu przebadanych próbek wykryto w niej bowiem obecność bakterii Salmonella.
Producentem tego suplementu diety jest Herbapol - Lublin S.A., ul. Diamentowa 25, 20-471 Lublin.
Jak informuje w komunikacie z poniedziałku GIS, organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Wydano też zalecenia dla konsumentów. Eksperci podkreślają, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, natomiast w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu herbaty, należy skontaktować się z lekarzem.
