Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 czerwca 2019 r.
7:43

Top 7 potraw z serem. Rusza festiwal Czas Dobrego Sera i Wina w Lublinie

28 4 A A
Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn<br />
Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn
(fot. Małgorzata Sulisz)

Na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się w sobotę festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”. Będzie 300 serów, kolacja z Amaro, dania z serem w lubelskich restauracjach i laboratoria smaku. Wybraliśmy najsmaczniejsze kąski z festiwalu, do których dokładamy przepisy z serem w roli głównej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Słynny festiwal, stworzony przez Jacka Szklarka, prezesa Slow Food Polska i kolekcjonera serów (w jego piwnicach leżakuje i dojrzewa kilkadziesiąt okazów z całej Europy) dotychczas odbywał się w Sandomierzu. Po 8 edycjach Szklarek robi 9 edycję w Lublinie.

– W sobotę i niedzielę, 22 i 23 czerwca, na Starym Mieście pojawi się około 300 wyselekcjonowanych serów z całej Europy. Na stoiskach znajdziecie także dobre wina i nalewki Karola Majewskiego – mówi Szklarek.

Wśród uznanych serowarów będzie słynny Wojtek Komperda z oscypkami oraz Pan Koza Kaszubski, specjalizujący się w serach kozich z dodatkiem płatków kwiatów. Wybór Lublina nie był przypadkowy, pomógł Mikołaj Rej.

Co ma Mikołaja Rej do festiwalu?

Mikołaj Rej, zwany ojcem literatury polskiej, jest pierwszym polskim serowarem. Sprowadził do swego majątku w Siennicy Różanej (w 1531 roku wieś w posagu wniosła Rejowi żona Zofia – dop. red.) wołoskich pasterzy zajmujących się wyrobem serów.

Wywodzący się z koczowniczego ludu pasterskiego pochodzenia bałkańskiego górale założyli kolyby (chaty), a w szałasach wyrabiali Mikołajowi takie specjały, jak ser wołoski, bryndza, żentyca (żencica-mulka), hurda. Mikołaj miał uwielbiać bundz, łagodny, dojrzewający ser, o lekko kwaśnym i orzechowym smaku.

Jak smakuje bundz Mikołaja Reja? Bundz będzie miał Wojtek Komperda właśnie, człowiek, który zachwyca uczestników Il Salone Internazionale del Gusto. Kulinarny festiwal w Turynie gości producentów żywności z całego świata, a nasz Komperda jest tam noszony na rękach.

Amaro i laboratoria smaku

Szklarkowi udało się ściągnąć do Lublina Wojciecha Modesta Amaro, który w sobotę 22 czerwca przygotuje w Kuchni Otwartej kolację poświęconą nieskończonym formom mleka. W menu takie pozycje: kozi ser/trawa żubrowa/nasturcja, szparag/świerk/porzeczka, sum/pomidor/cukinia, jagnięcina/czosnek niedźwiedzi/pokrzywa oraz czarny bez/sosna/cydr. Daniom Amaro towarzyszą dobrane wina i sery.

Festiwal to liczne laboratoria smaku. Wśród tematów polecamy ABC mleka i sera, laboratorium poświęcone wędlinom z rasy puławskiej, laboratorium „Niszowy Zwierzyniec i niszowe sery”, „Top 10 lubelskich produktów regionalnych”, „Alchemia nalewek” z udziałem Hieronima Błażejaka. Potraw serowych szukajcie także w dobrych restauracjach Starego Miasta. A my piszemy o top potrawach serowych.

Wojciech Modest Amaro przygotuje kolację poświęconą nieskończonym formom mleka (fot. mat. organizatora)

Ivo Volante: deska serów

Po pierwsze deska. – Może być drewniana, możemy podać sery na specjalnym blacie granitowym. Deski powinny być duże, tak, by zmieściło się na nich 5–6 kawałków różnych serów. Pamiętajmy także o zestawie noży de serów, którymi oddzielamy lub odłupujemy (w wypadku twardych serów) mniejsze porcje – radzi Violante.

Na jednej desce mogą znaleźć się także sery oraz dojrzewające wędliny. – W tym wypadku obowiązuje zasada: pikantne wędliny – łagodne sery, łagodne wędliny – ostre sery. Sery układamy w kierunku wskazówek zegara. Od łagodnych do pikantnych.

– Zaczynamy od łagodnych serów owczych, które krótko dojrzewają, na finał dajemy twardy ser z mleka krowiego. Moim faworytem jest ser Ubriaco z Trydentu, o skórce w kolorze wina. Ser dojrzewa wraz ze skórkami winogron, którymi się go obkłada. Nazywany jest „pijanym serem” – śmieje się Violante.

Z czym podajemy sery? – W Polsce podaje się owoce, które niepotrzebnie konkurują smakiem z serem. Proponuję podać sałatkę z rukoli i ciepłą bagietkę z masłem. No i dobre wino, najlepiej czerwone, lekko musujące. Na desce może znaleźć się kawałek sera pleśniowego. Na przykład pikantnej Gorgonzoli – dodaje Violante.

Oscypek z makaronem

Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 3 oscypki, wędzona słonina, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni usmażyć słoninę, dodać odcedzone kokardki. Oscypki zetrzeć na tarce, dodać do makaronu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Słoninę można zastąpić wędzonym boczkiem.

W lżejszej wersji do smażonego boczku można dodać pokrojoną w kostkę cukinię.

Jarek Sak: Pizza po lubelsku

Każdy ma swój sposób na ciasto. Najprostsze robi się z 2 szklanek mąki, szklanki mleka lub wody, świeżych drożdży, jednej łyżeczki oleju i szczypty soli. A pizza po lubelsku? Prosta i smaczna jak cebularz.

Jak ją zrobić? Prosto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z makiem. Placki posmarować oliwą (kto lubi – sosem pomidorowym). Nałożyć starty ser żółty, cebulę z makiem. Kto lubi, może jeszcze sypnąć sera żółtego. W piecu opalanym drewnem pizza piecze się trzy minuty, w piekarniku potrzebuje kilkunastu. Smacznego.

Tagliatelle z grzybami i Bursztynem

Składniki: 60 dag tagliatelle (szerokie wstążki), 1 duża cebula, 20 dag grzybów, 2 łyżki masła, pół pęczka koperku, 1/3 szklanki śmietanki 18 %, 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %, 5 dag tartego Bursztynu.

Wykonanie: pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 10 minut. Dolać śmietankę, dodać Bursztyn i mieszając, dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Uduszone grzyby wymieszać z koperkiem, dodać sól, pieprz i śmietanę. Zagotować, wyłożyć na makaron.

Ser koza (fot. Maciej Kaczanowski)

Zupa serowa

Składniki: 3,5 szklanki rosołu, pół szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 5 łyżek startego sera rokpol, 2 łyżki posiekanej pietruszki.
Wykonanie: pół szklanki rosołu wymieszać ze śmietaną i mąką. Pozostały rosół zagotować, stopniowo wlewać do śmietany, powoli mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty.

Zupę zestawić z ognia, powoli wsypywać ser, wymieszać, aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką. Zupę można rozlać do miseczek, zasypać startym serem i zapiec, wtedy będzie bardziej smaczna. Można doprawić gałką muszkatołową. Zamiast sera pleśniowego można użyć Bursztynu. Ale sery to także biały ser. Na przykład słynny suszony.

Zagrodowy suszony

Na Lubelszczyźnie mamy znakomite sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone.

Jak je zrobić? Najpierw musimy mieć dobry twaróg. Najlepiej wiejski. Do tego wiejskie jaja z domowej hodowli. Od tych dwóch składników zależy jakość i smak sera. Biały ser twaróg należy dobrze utrzeć z solą i jajkiem (jajko można zastąpić 2 żółtkami), wyrobioną masę przełożyć do lnianego woreczka i suszyć po troszku na słońcu lub innym źródłem ciepła. Proces suszenia trwa około 3–4 dni w zależności od intensywności. Taki ser suszono także na skraju pieca chlebowego. Sam ser jest pyszny, im dłużej leży i wyschnie, tym jego smak jest bogatszy.

Deser staropolski z serem

Składniki: 35 dag białego sera, 1 szklanka mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka mąki, 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych, po szczypcie cynamonu i imbiru. Owoce na dekorację.

Wykonanie: mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do mleka i po zagotowaniu wystudzić. Zmiksować ser. Dodać do schłodzonego budyniu i dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterek, posypać orzechami i udekorować owocami.

Czas Dobrego Sera i Wina

Festiwal odbędzie się w sobotę i niedzielę 22 i 23 czerwca na Starym Mieście w Lublinie. Program festiwalu, informacje o pokazach i laboratoriach: czasdobregosera.pl

Ser lazur (fot. Maciej Kaczanowski)
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Nie ma mocnych na Orlen Oil Motor! [zdjęcia kibiców]
ZDJĘCIA KIBICÓW
galeria

Nie ma mocnych na Orlen Oil Motor! [zdjęcia kibiców]

Kibice przy Al. Zygmuntowskich tym razem mogli trochę narzekać na nudę. Ich pupile szybko rozstrzygnęli kolejny mecz i znowu wysoko pokonali rywali. Tym razem Orlen Oil Motor Lublin wygrał z Apatorem Toruń 53:37. Każdy kibic chciałby jednak mieć takie powody do narzekania. Sprawdźcie, jak w piątkowy wieczór wyglądały trybuny.

Apator Toruń też rozbity. Trzeci mecz i trzecie wysokie zwycięstwo Orlen Oil Motoru Lublin [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Apator Toruń też rozbity. Trzeci mecz i trzecie wysokie zwycięstwo Orlen Oil Motoru Lublin [zdjęcia, wideo]

Orlen Oil Motor Lublin się nie zatrzymuje. Choć show na torze Best Auto przy Alejach Zygmuntowskich skradł w piątkowy wieczór Emil Sajfutdinow, to jego występ dla kibiców gości był tym z cyklu na otarcie łez. Lubelskie „Koziołki” wygrały 53:37, a goście na 15. gonitw byli górą w zaledwie dwóch.

Orlen Oil Motor Lublin - KS Apator Toruń [zapis relacji na żywo]
RELACJA NA ŻYWO
galeria

Orlen Oil Motor Lublin - KS Apator Toruń [zapis relacji na żywo]

Po wysokim domowym zwycięstwie nad ebut.pl Stalą Gorzów Orlen Oil Motor Lublin po raz drugi z rzędu wystąpi przed własną publicznością. O godzinie 20.30 lubelski Koziołki podejmą Anioły z Torunia

Agresja rówieśnicza: jak można rozwiązać problem

Agresja rówieśnicza: jak można rozwiązać problem

Stop agresji wśród młodzieży – to temat konferencji poświęconej sposobom zapobiegania sytuacjom konfliktowym w środowisku młodych osób. W piątkowym (26 kwietnia) spotkaniu w siedzibie Urzędu Miasta Lublin udział wzięli dyrektorzy szkół, nauczyciele, wychowawcy, pedagodzy i psycholodzy, którzy na co dzień pracują z dziećmi i młodzieżą

Rockowy Beret
foto
galeria

Rockowy Beret

Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii z Beretu w rockowym klimacie lat 80's! T.Love, Elektryczne Gitary, Kazik i Kult, Lady Pank itd. – tak pokrótce można streścić listę rockowych zespołów, przy których bawili się goście. Zobaczcie, jak się bawił Lublin!

Ostatnie dni przed maturą. Absolwenci Grabskiego odebrali świadectwa
ZDJĘCIA
galeria

Ostatnie dni przed maturą. Absolwenci Grabskiego odebrali świadectwa

Absolwenci Zespołu Szkół nr 1 im. Władysława Grabskiego w Lublinie odebrali dziś świadectwa ukończenia szkoły. I choć matura już za kilka dni, kończą szkołę z pozytywnym nastawieniem i nadzieją na dobry wynik z egzaminu dojrzałości.

Tragedia w sokolej rodzinie. "Najprawdopodobniej został otruty"

Tragedia w sokolej rodzinie. "Najprawdopodobniej został otruty"

Po perypetiach w sokolim gnieździe na Wrotkowie myśleliśmy że zapanowała sielanka. Niestety w piątek po południu znaleziono Czarta. Ptak padł, ornitolodzy podejrzewają otrucie.

SPSK Nr 4 w Lublinie: Jest nowy dyrektor

SPSK Nr 4 w Lublinie: Jest nowy dyrektor

Michał Szabelski, pracujący do tej pory na stanowisku zastępcy dyrektora ds. Finansów i Rozwoju Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 4 w Lublinie został nowym dyrektorem placówki.

W nocy ściśnie mróz. IMGW ostrzega
ALERT POGODOWY

W nocy ściśnie mróz. IMGW ostrzega

W piątek termometry w województwie lubelskim przekroczyły barierę 10 stopni Celsjusza. Jednak w nocy pogoda się zmieni i nadejdą przygruntowe przymrozki.

Liczba Polaków zwiększyła się o 24
galeria

Liczba Polaków zwiększyła się o 24

W piątek w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim wojewoda wręczył obywatelstwa. Wśród nich jest czworo dzieci.

Chornobyl Liquidators: Promieniowanie, trudne decyzje i Likwidatorzy (wideo)
film

Chornobyl Liquidators: Promieniowanie, trudne decyzje i Likwidatorzy (wideo)

26 kwietnia 1986 roku do eksplozji i zniszczenia reaktora nr 4 Czarnobylskiej Elektrowni Jądrowej. Przy usuwaniu skutków katastrofy z narażeniem życia pracowali Likwidatorzy, I to im poświęcona jest polska gra Chornobyl Liquidators.

MKS FunFloor Lublin coraz bliżej srebra, w sobotę mecz w Gnieźnie

MKS FunFloor Lublin coraz bliżej srebra, w sobotę mecz w Gnieźnie

W sobotę MKS FunFloor zmierzy się na wyjeździe z MKS URBiS Gniezno. To jedno z kluczowych spotkań w wyścigu o srebrny medal.

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Gmina Krasnystaw: 66-letnia kobieta padła ofiarą oszustów. Jeden podawał się za prokuratora, drugi za policjanta. Obaj wmawiali jej udział w policyjnej akcji.

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Dywersanci planowali szturm i zamach terrorystyczny w pobliżu jednego z zakładów produkcyjnych w Lublinie – to główny punkt ćwiczeń żołnierzy z 21 Lubelskiego Batalionu Lekkiej Piechoty z Lublina.

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Od 24 kwietnia mieszkańcy Białej Podlaskiej mogą korzystać z aplikacji do zamawiania przejazdów taksówkowych

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium