Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

7 września 2018 r.
12:50

Europejski Festiwal Smaku 2018: Lao Che, Haydamaky, jarmark i inne wydarzenia [program]

0 3 A A

100 wystawców na Starym Mieście, dziesiątki pokazów na placu Po Farze, laboratoria smaku, konkursy i degustacje. Sprawdzimy, jak smakował Lublin sto lat temu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Coroczny Jarmark Inspiracji ma nową konfigurację. Zaczyna się przed Bramą Krakowską, biegnie Grodzką, dokoła Trybunału Koronnego i - nowość - ulicą Złotą, na końcu której znajduje się Zaułek Smaku, a następnie Archidiakońską w kierunku placu Po Farze.

Zachwycimy się chlebami z Wileńszczyzny, owocami morza z Francji, ormiańskimi gołąbkami, gruzińskimi chinkali, włoskimi serami, węgierskimi wędlinami, greckimi oliwkami i słodyczami. Będą też wina i wysmakowane piwa z Belgii.

Gwiazdy smakują Lubelskie

W cieszącym się ogromnym zainteresowaniem widzów cyklu pokazów „Gwiazdy smakują Lubelskie” w sobotę, 8 września, odbędą się trzy pokazy gotowania.

Wystąpią: szef Marek Panek z Hades Szeroka, specjalista od rekonstrukcji kulinarnych i kuchni historycznej i Marek Siudym. Następnie szef Karol Zając z restauracji Ego Hotelu Alter, jeden z najlepszych kucharzy w mieście i Grzegorz Daukszewicz. Oraz Grisha Arakelov, ormiański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach swojego kraju oraz Anna Popek. Gość specjalny pokazu: Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w Polsce.

Kolacja historyczna

To kolejna odsłona projektu jemTeatr. W Zaczarowanej Dorożce najlepsi szefowie kuchni z Lublina zrekonstruują słynną kolację, którą zjedli Józef Czechowicz i Bolesław Leśmian. W restauracji pojawią się obaj Panowie. W rolę Czechowicza wcieli się Tomasz Banach z Zamościa. W rolę Leśmiana Tomasz Wójcicki. Panią Zamojską zagra Urszula Plewik ze Stacji Teatr.

O uczcie Józefa Czechowicza, Wacława Gralewskiego i Bolesława Leśmiana w Zamościu mówi się do dziś. Odbyła się w restauracji „Centralka” w Zamościu.

Z zachowanego opisu dowiadujemy się, że panowie zjedli: nowalijki, węgorza w galarecie, potrawkę z raków - na widok której Czechowicz dostał gęsiej skórki, a Leśmian podskoczył z radości. Czechowicz zamówił faszerowaną kalarepkę, dalej panowie zjedli łososia w sosie „palermitaine”, a poeta Czechowicz zażądał kotletów po zamojsku. Na deser poeci zjedli kaczki z rożna, Czechowicz zamówił sobie słodką kawę i krem pomarańczowy.

Lubelskie na talerzu

W tym roku na placu Po Farze na talerzach po raz kolejny zaprezentuje się Kodeń. Po raz pierwszy poznamy smaki Chełma. Edyta Wójtowicz zaprezentuje przedwojenną kuchnię miasta. Intrygująco zapowiada się Poniatowa na talerzu. Na scenie zaprezentuje się kultowa restauracja Pod Kogutem. Kucharze odtworzą pieczeń po królewsku, ulubione danie króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, którego przodkowie mieszkali pod Poniatową.

Lubelskie smaki pozna także Zuza Zak z Wielkiej Brytanii w pokazie z Anną Augustyniak i brytyjską wokalistką Katy Carr. Na scenie zaprezentuje się Pszczela Wola z miodem w tle, pałacowa Kozłówka w popisowym pokazie restauracji BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka, Wierzchowiska Koźmianów i śpiewająca Włodawa.

Będą nawet węgierscy Huzarzy w pokazie przygotowanym przez lubelską restaurację Huzar, zjecie pieczeń po huzarsku. Blasku pokazom doda pokaz ormiańskich smaków, przygotowany przez Kaukaski Grill Bar U Griszy z Chełma.

Kolacja z Gwiazdami

Doborowa stawka gwiazd filmu i telewizji na czele z wybitną aktorką Sławomirą Łozińską, które wystąpią na festiwalowym pokazie mody wezmą także udział w Kolacji z Gwiazdami.

Wraz z aktorami przy stole w restauracji hotelu Hampton by Hilton Lublin zasiądą projektanci mody, scenografowie, dyrektorzy znanych firm odzieżowych, którzy są zaangażowani w pokaz mody oraz ci, którzy wykupią zaproszenia. Zasiądą po to, by uczestniczyć w swoistym kulinarno-kulturalnym działaniu edukacyjnym (experience design), jakim będzie kolacja historyczna, podczas której dojdzie do rekonstrukcji dań z okresu Dwudziestolecia Międzywojennego.

Europejski Festiwal Smaku 2018. Koncerty

Europejski Festiwal Smaku 2018 - program na weekend

7 WRZEŚNIA 2018

Piątek

10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
15.00 – Konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Cafe Trybunalska
16:00 – Nowość. Restaurant Week. Pokaz Piotr Kwiatosz, restauracja Chapter One, plac po Farze
17:00 – Lubelskie na talerzu. Kodeń, Paulina Pietrusik, plac Po Farze
17:40 – Lubelskie na talerzu. Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.00 – Lubelskie na talerzu. Poniatowa, restauracja Pod Kogutem, plac Po Farze
18.00 – Premiera piwa festiwalowego „Malinowe Ale” z Browaru Zakładowego, pub firmowy Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1
18.30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pokaz Mistrzowski Maestro Jean Bos, Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.45 – Koncert Pieśni Sefardyjskich. Kaja Mianowana z zespołem, Kaplica Paryska, bazylika Dominikanów
19:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, plac po Farze
19:15 – koncert zespołu RDZA, plac Po Farze
20.00 – Wernisaż wystawy „Miasteczko”. Portret niewidzianego Hrubieszowa na fotografii Mariusza Tomczuka, restauracja Zaczarowana Dorożka
20:15 – koncert zespołu LAO CHE, plac Po Farze
21.00 – JemTeatr. Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana (zaproszenia), restauracja Zaczarowana Dorożka
21.00 – Anioły, Sen o mieście. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski

8 WRZEŚNIA 2018

Sobota

10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie.
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
12.00 – XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja “Nalewki ziołowe” i seminarium “Nalewki i zioła lecznicze”, restauracja Old Pub
13:00 – Konkurs „Śniadanie po lubelsku ( 2 tury po 3 restauracje), plac Po Farze
14:00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce: Historia koniaku, restauracja Old Pub
14:00 – Konkurs „Good Chef”. Część pierwsza, plac Po Farze
14:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Prof. Agnieszka Ludwiczuk z katedry Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: Lecznicze właściwości ziół i nalewek, restauracja Old Pub
14:45 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Marek Panek Hades Szeroka & Marek Siudym*
15:00 – Stacja Teatr z Konopnicy. Spektakl dla dzieci „Kopciuszek” plac Łokietka
15:20 – Konkurs „Good Chef”. Część druga, plac Po Farze
15:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Maria Nitychoruk, zielarka z Podlasia „ Sekretne życie Ziół”, restauracja Old Pub
16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
16:05 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Karol Zając z restauarcji Ego Hotelu Alter & Grzegorz Daukszewicz, plac Po Farze*
16:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Barbara i Dariusz Chwesiuk (właściciele Pałacu w Cieleśnicy) relacja „Od Pałacu do gorzelni”, restauracja Old Pub
16:40 – Konkurs „Good Chef”. Część trzecia, plac Po Farze
17:25 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Z udziałem Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce & Anny Popek, plac Po Farze *
18:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef i Turnieju Nalewek, plac Po Farze
18:15 – Lubelskie ze Smakiem. Pokaz mistrzowski Zuza Zak (Wielka Brytania), Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
18:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Pokaz wyrobu ormiańskich gołąbków tolma w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek nalewkowiczów, restauracja Old Pub
19.00 – Pokaz mody z udziałem gwiazd filmu i telewizji. W trakcie pokaz „Smaki Tanga. Tango Milonga”, Stowarzyszenie Akademia Tanga Argentyńskiego, plac Po Farze
19.30 – Koncert Katy Carr (Wielka Brytania), plac Po Farze
20.30 – Koncert Raper Tadek. Firma, z udziałem kwintetu smyczkowego, plac Po Farze
21.00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”, pokaz mistrzowski Jeana Bosa „Alchemia nalewek, wspólna degustacja nalewek, restauracja Old Pub
21.00 – Anioły, Historia Placu Litewskiego na wesoło. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
21.00 – Kolacja z gwiazdami, Hotel Hampton by Hilton (bilety)

9 WRZEŚNIA 2018

Niedziela

10.00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie
11.30 – Lubelskie Święto Miodu, msza święta w intencji pszczelarzy, Archikatedra Lubelska
12.30 – uroczysty pochód pszczelarzy z Archikatedry do Trybunału Koronnego, Stare Miasto
12.00 – XVII Lubelskie Święto Miodu (LŚM). Pokazy, koncerty, stoiska, Rynek Starego Miasta
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
13:00 – Lubelskie na talerzu. Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie, plac Po Farze
13.30 – LŚM. Występ Zespołu Pieśni i Tańca APIS, plac Po Farze
14.30 – LŚM. Występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego „Kropelki Rosy” z Łukowa, plac Po Farze
14.30 – Akademia Kubusia Puchatka. Prowadzi szef Arek Krzesiak. Projekt Jemy Zdrowo, plac Po Farze
15.30 – LŚM. Pokaz mody pszczelarskiej, plac Po Farze
15.45 – Lubelskie na talerzu. Włodawa, Zespół Kresowianki, plac Po Farze
16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
16.15 – LŚM. Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki” z Włodawy, plac Po Farze
16.45 – Lubelskie na talerzu. Kozłówka „Kuchnia hrabiego”, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka
17.45 – Lubelskie na talerzu. Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie, plac Po Farze
18.15 – Lubelskie na talerzu. Łosoś w sosie parmeńskim. Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe, plac Po Farze
19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pieczeń po huzarsku, restauracja Huzar, plac Po Farze
20.00 – koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky, plac Po Farze

10 WRZEŚNIA 2018

Poniedziałek

18:45 – Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża. Krzyż w moim życiu. Krzyż u katolików, krzyż u prawosławnych”. Na ambonach: ks dr. Andrzej Konachowicz, prawosławny, o. Stanisław Nowak, dominikanin, duszpasterz akademicki. Prowadzenie Tomasz Dostatni OP. To finisaż festiwalu. Po debacie premiera krótkiego filmu „Post Festiwal”, realizacja Valeria Sviridova i Bartek Nowakowski, mały koncert Lidii Biały i Pawła Grochockiego. Oraz spotkanie z aktorką Etel Szyc, autorką niezwykłego kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”. Po spotkaniu dzielimy się chlebem i winem, ormiańskim przysmakiem od Artura Petrosyana i wiekuistymi ciasteczkami od Eli Cwalinowej, klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie

Spacer historyczny

Spacer historyczny

W trakcie festiwalu na ulicach Starego Miasta pojawią się malownicze postacie w strojach historycznych. W tym roku spotykać się będziemy na Ulicy Grodzkiej, przy restauracji Zaczarowana Dorożka.

Spotkacie tam także Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana. Będzie można usiąść przy białych stolikach, a nawet zrobić sobie pamiątkową fotografię z Ordonką. Ulicą Złotą spacerować będzie Franciszka Arnsztajnowa. Malownicza grupa pojawi się także w ulubionych bramach Hartwiga, pozując uczestnikom warsztatów fotograficznych z firmą Leica.

Spacer historyczny to autorski projekt Małgorzaty Sulisz, realizowany ze Stacją Teatr, Malarkami z Konopnicy i Atelier.historyczni, mieszkankami Lublina i podlubelskich gmin: Konopnica, Jastków i Krzczonów.

Stacja Teatr z Konopnicy

Stacja Teatr z Konopnicy, sobota, godz. 15, plac Łokietka

Przed Ratuszem zobaczycie przewrotną bajkę Grzegorza Reszki zatytułowaną „Kopciuszek”. Czyli „bajkę o królewnie co za dużo ciuchów miała”. Tekst sztuki autorstwa debiutanta Grzegorza Reszki, ucznia dramatopisarza Macieja Wojtyszki powstał na podstawie znanego wszystkim „Kopciuszka”.

Stacja Teatr przedstawia dalsze losy bohaterki. Ten moment, kiedy król zbankrutował i nie ma już pieniędzy na kupowanie królewnie sukienek. Są ciuchy, jest zabawa. Co dzieje się, kiedy kasa się kończy? Reżyseruje znakomity aktor Michał Zgiet.

Marcin Kwaśny, Sylwia Wysocka, Marek Siudym (fot. materiały organizatora)

Gwiazdy na wybiegu

Gwiazdy filmu i ekranu ze Sławomirą Łozińską na czele, wystąpią na festiwalowym pokazie mody inspirowanym elegancją Dwudziestolecia Międzywojennego.

Moda jest częścią kultury i barwnym widowiskiem. Kiedy rok temu na festiwalowy wybieg wyszła Izabela Trojanowska z grupą aktorek i aktorów, brawom nie było końca.

W tym roku na scenie ustawionej na placu Po Farze pojawią się takie aktorki i aktorzy jak Sławomira Łozińska, Kamila Ściborek, Sylwia Wysocka, Grzegorz Daukszewicz, Marcin Troński, Marcin Kwaśny, Marek Siudym. - W pokazie wystąpi także Anna Popek - mówi Małgorzata Kotwica, właścicielka firmy Makana Art & Business w Łodzi.

W tym roku aktorzy wspierają Krajowe Towarzystwo Autyzmu oddział w Lublinie. 8 września na placu Po Farze będzie prowadzona zbiórka pieniężna na rzecz dzieci z autyzmem. Liczy się każda złotówka.

Wystawy

W Hades Szeroka Tomasz Bosiacki prezentuje cykl wzruszających fotografii Czesia 2. W IBB Grand Hotel Lublinianka Rafał Jan Patro szkicuje Lublin z barwnych Lat Dwudziestych (na zdjęciu). Tajemnym zbiegiem okoliczności artysta z Hrubieszowa, miasteczka Leśmiana, portretuje Lublin, miasteczko Józefa Czechowicza.

Na wystawie Anny Moryto w Muzeum Czechowicza zobaczycie XIX wieczne stroje damskie. Od delikatnych i zwiewnych sukien w stylu „Empire” po rozbudowane toalety z końca wieku. Wśród prezentowanych strojów znajdą się suknie balowe, w tym z przełomu wieków XVIII i XIX oraz piękna suknia princesse wykonana według wzoru z francuskiego magazynu La Mode Illustree z 1882 roku.

W restauracji Zaczarowana Dorożka wisi niesamowita wystawa fotografii na starym barycie w technice litowej, autorstwa Mariusza Tomczuka z Hrubieszowa.

W restauracji 2 PI ER lubelscy artyści namalowali świnkę puławską zwaną popularnie Wolną Puławianką. Wolną, bo z wolnego wybiegu. Wystawa kontynuuje cykl wystaw „gastronomicznych” na Europejskim Festiwalu Smaku.

Komentarze 3

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 10 września 2018 o 19:41
+1
Byłem w sobotę.Rozczarowałem się...Z dań "na ciepło" grochówka ,kebab ,falafel...Lipa jednym słowem.Kilka straganów z cebularzami ,kilka z oscypkami(powiedzmy) i kandyzowane /suszone owoce.Finalnie poszliśmy z żoną na pizzę bo nie wypadało wrócić głodnym do domu.Gdzie te owoce morza? Gdzie kuchnia ukraińska,białoruska?Gdzie niemiecki szpek i kiełbasy?Chyba nie dowieźli...Za to złodziei masa.Kilku uchwyciłem podczas "pracy" aparatem w telefonie.To tyle z atrakcji.Acha i zjadłem lody z Bosko.Te akurat były super ale to oczywiste :-) Napiszczie kiedy kuchnia śródziemnomorska bedzie serwowana to się wybiorę :-)
Byłem w sobotę.Rozczarowałem się...Z dań "na ciepło" grochówka ,kebab ,falafel...Lipa jednym słowem.Kilka straganów z cebularzami ,kilka z oscypkami(powiedzmy) i kandyzowane /suszone owoce.Finalnie poszliśmy z żoną na pizzę bo nie wypadało wrócić głodnym do domu.Gdzie te owoce morza? Gdzie kuchnia ukraińska,białoruska?Gdzie niemiecki szpek i kiełbasy?Chyba nie dowieźli...Za to złodziei masa.Kilku uchwyciłem podczas "pracy" aparatem w telefonie.To tyle z atrakcji.Acha i zjadłem lody z Bosko.Te akurat były super ale to o... rozwiń
Avatar
ja / 7 września 2018 o 15:39
+1
Mniejszy bo nie było zgody na deptak ze strony ratusza! Jagieloński i festiwal smaków to dwie zupełnie różne imprezy. Jagieloński tworzony jest przez miasto, festiwal smaków prywatnie.
Avatar
Gość / 7 września 2018 o 14:11
+1
W tym roku zauważalna jest znacznie mniejsza liczba straganów. Jestem bardzo rozczarowany. I zrobiłem dużo mniejsze zakupy niż kiedyś. Mało było Litwinów nie zauważyłem całkowicie ukraińców. Nie wiem czemu nie zapraszają Białorusinów. A oni mają się czym pochwalić z swoimi wyrobami. Moim zdaniem popełniono duży błąd rozdzielając Jarmark Jagieloński i tworząc Europejski Festiwal Smaków.
Avatar
Gość / 10 września 2018 o 19:41
+1
Byłem w sobotę.Rozczarowałem się...Z dań "na ciepło" grochówka ,kebab ,falafel...Lipa jednym słowem.Kilka straganów z cebularzami ,kilka z oscypkami(powiedzmy) i kandyzowane /suszone owoce.Finalnie poszliśmy z żoną na pizzę bo nie wypadało wrócić głodnym do domu.Gdzie te owoce morza? Gdzie kuchnia ukraińska,białoruska?Gdzie niemiecki szpek i kiełbasy?Chyba nie dowieźli...Za to złodziei masa.Kilku uchwyciłem podczas "pracy" aparatem w telefonie.To tyle z atrakcji.Acha i zjadłem lody z Bosko.Te akurat były super ale to oczywiste :-) Napiszczie kiedy kuchnia śródziemnomorska bedzie serwowana to się wybiorę :-)
Byłem w sobotę.Rozczarowałem się...Z dań "na ciepło" grochówka ,kebab ,falafel...Lipa jednym słowem.Kilka straganów z cebularzami ,kilka z oscypkami(powiedzmy) i kandyzowane /suszone owoce.Finalnie poszliśmy z żoną na pizzę bo nie wypadało wrócić głodnym do domu.Gdzie te owoce morza? Gdzie kuchnia ukraińska,białoruska?Gdzie niemiecki szpek i kiełbasy?Chyba nie dowieźli...Za to złodziei masa.Kilku uchwyciłem podczas "pracy" aparatem w telefonie.To tyle z atrakcji.Acha i zjadłem lody z Bosko.Te akurat były super ale to o... rozwiń
Avatar
ja / 7 września 2018 o 15:39
+1
Mniejszy bo nie było zgody na deptak ze strony ratusza! Jagieloński i festiwal smaków to dwie zupełnie różne imprezy. Jagieloński tworzony jest przez miasto, festiwal smaków prywatnie.
Avatar
Gość / 7 września 2018 o 14:11
+1
W tym roku zauważalna jest znacznie mniejsza liczba straganów. Jestem bardzo rozczarowany. I zrobiłem dużo mniejsze zakupy niż kiedyś. Mało było Litwinów nie zauważyłem całkowicie ukraińców. Nie wiem czemu nie zapraszają Białorusinów. A oni mają się czym pochwalić z swoimi wyrobami. Moim zdaniem popełniono duży błąd rozdzielając Jarmark Jagieloński i tworząc Europejski Festiwal Smaków.
Zobacz wszystkie komentarze 3

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Zwłoki mężczyzny odnalezione w pustostanie. Trwa śledztwo w sprawie śmierci 45-latka

Zwłoki mężczyzny odnalezione w pustostanie. Trwa śledztwo w sprawie śmierci 45-latka 1 1

Policjanci pod nadzorem prokuratora ustalają jak doszło do śmierci 45-letniego mężczyzny. Zwłoki bezdomnego zostały znalezione w pustostanie u zbiegu al. Lotników Polskich i ul. Marszałka J. Piłsudskiego w Świdniku.

Avia chce podtrzymać dobrą passę, Chełmianka kontra Hutnik

Avia chce podtrzymać dobrą passę, Chełmianka kontra Hutnik 0 0

Ciekawa sobota na trzecioligowych boiskach, zwłaszcza dla kibiców z województwa lubelskiego. Większość naszych ekip gra u siebie. Avia podejmuje Podlasie Biała Podlaska (godz. 16).

Panie senatorze, gdzie jest pałac? Sławomir Sosnowski rozlicza konkurenta z obietnic wyborczych
Wybory 2019

Panie senatorze, gdzie jest pałac? Sławomir Sosnowski rozlicza konkurenta z obietnic wyborczych 0 22

Sławomir Sosnowski, były marszałek województwa lubelskiego rozlicza senatora Grzegorza Biereckiego (PiS) z niespełnionych obietnic wyborczych. Chodzi o pałac w parku Radziwiłłowskim w Białej Podlaskiej.

Kierowca groził policjantom śmiercią. Nie chciał by sprawdzili czy jest pijany

Kierowca groził policjantom śmiercią. Nie chciał by sprawdzili czy jest pijany 0 0

Nie chciał aby policjanci sprawdzili jego stan trzeźwości i zaczął grozić funkcjonariuszom pozbawieniem życia i zdrowia. 34-letni kierowca z powiatu kraśnickiego stanie przed sądem. Grozi mu kara nawet do 3 lat więzienia.

Na te studia decydują się najczęściej ludzie z powołaniem. Lubelska weterynaria ma 75 lat
Magazyn

Na te studia decydują się najczęściej ludzie z powołaniem. Lubelska weterynaria ma 75 lat 0 3

75 lat Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Rozmowa z dziekanem, prof. dr hab. Andrzejem Wernickim.

Prawica: "Jednodniowej namiastki nie można nazwać festiwalem". Miasto odpowiada, że stworzyło nowe wydarzenie

Prawica: "Jednodniowej namiastki nie można nazwać festiwalem". Miasto odpowiada, że stworzyło nowe wydarzenie 2 7

Radni Zjednoczonej Prawicy krytykują zmienioną formułę Festiwalu im. Bogusława Kaczyńskiego. W ubiegłym roku trwał on tydzień, a tegoroczna edycja zamknie się w jeden wieczór. Jednak, miasto tłumaczy, że tegoroczny festiwal nie jest kontynuacją tego ubiegłorocznego.

Historycznie na Arenie Lublin. Legiony rzymskie walczyły z barbarzyńcami [ZDJĘCIA]
galeria

Historycznie na Arenie Lublin. Legiony rzymskie walczyły z barbarzyńcami [ZDJĘCIA] 18 14

Były nie tylko obrady i dyskusje, przegląd filmowy i targi książki. Wczoraj, na zakończenie XX Powszechnego Zjazdu Historyków Polskich w Lublinie na miejskim stadionie został wystawiony spektakl historyczny "Bogowie Wojny". To największy w Polsce Spektakl Rekonstrukcji Historycznych.

Górnik Łęczna – Gryf Wejherowo 1:0. Fotel lidera na urodziny [zdjęcia]
galeria

Górnik Łęczna – Gryf Wejherowo 1:0. Fotel lidera na urodziny [zdjęcia] 0 9

W rozegranym w 40-rocznicę założenia klubu z Łęcznej  Górnik pokonał u siebie Gryfa Wejherowo 1:0. Mecz z outsiderem tabeli nie był dla „zielono-czarnych” łatwym spotkaniem tym bardziej, że Leandro i spółka przez ponad 30 minut grali w osłabieniu

Dariusz Oleński rezygnuje ze stanowiska dyrektora szpitala w Białej Podlaskiej. Ale dostał nową propozycję
film

Dariusz Oleński rezygnuje ze stanowiska dyrektora szpitala w Białej Podlaskiej. Ale dostał nową propozycję 6 3

Tylko do końca września Dariusz Oleński kieruje szpitalem w Białej Podlaskiej. Już jakiś czas temu było wiadomo, że złożył rezygnację ze stanowiska dyrektora. W placówce jednak zostanie. W piątek żegnał się z załogą, a ta składała mu podziękowania.

XXI Święto Jesieni w Kazimierzu Dolnym
22 września 2019, 10:00

XXI Święto Jesieni w Kazimierzu Dolnym 0 5

Muzeum Nadwiślańskie w Kazimierzu Dolnym i Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli zapraszają na XXI Święto Jesieni. Impreza odbędzie się w niedzielę, 22 września o godz. 10 przy oddziale Muzeum Przyrodniczego w Kazimierzu Dolnym (ul. Puławska 54).

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat
Magazyn

Potęga kulinarnej historii w Lublinie. Ugotuj coś według przepisu sprzed 450 lat 0 0

Jean Bos ugotował dla 300 historyków 3 dania z czasów renesansu. Receptury opracował prof. Jarosław Dumanowski, znawca literatury staropolskiej. Rekonstrukcja stołu z czasów Jadwigi i Jagiełły uświetniła jubileuszowy, XX Powszechny Zjazd Historyków Polskich zwołany do Lublina w 450 rocznicę Unii Polsko-Litewskiej.

Eksperci z Lublina: Nie da się odczytać uszkodzonej płyty z akt ws. wypadku Beaty Szydło
film

Eksperci z Lublina: Nie da się odczytać uszkodzonej płyty z akt ws. wypadku Beaty Szydło 6 15

Nie da się odzyskać danych z uszkodzonej płyty będącej dowodem w sprawie wypadku rządowej kolumny Beaty Szydło, do którego doszło w lutym 2017 roku w Oświęcimiu - poinformowali sąd eksperci z Biura Ekspertyz Sądowych z Lublina, którzy zbadali płytę.

Groźne bakterie w dwóch szpitalach w woj. lubelskim
Alarm 24

Groźne bakterie w dwóch szpitalach w woj. lubelskim 9 6

W Szpitalu Powiatowym w Lubartowie wstrzymano przyjęcia pacjentów na Oddział Neurologiczny. Na tym oddziale oraz na Oddziale Chirurgicznym Ogólnym obowiązuje też zakaz odwiedzin. Na pozostałych oddziałach odwiedziny należy ograniczyć do minimum.

"Wokół zdrowia z Botanikiem". Spotkanie w Ogrodzie Botanicznym
22 września 2019, 11:00

"Wokół zdrowia z Botanikiem". Spotkanie w Ogrodzie Botanicznym 0 0

Przed nami kolejne spotkanie z cyklu "Wokół zdrowia z Botanikiem". 22 września o godz. 11 w Ogrodzie Botanicznym UMCS rozpocznie się wydarzenie promujące wykorzystanie naturalnych produktów w poprawie kondycji ciała i ducha.

Międzynarodowy Strajk Klimatyczny. Licealiści z Puław w obronie Ziemi [zdjęcia]
galeria
film

Międzynarodowy Strajk Klimatyczny. Licealiści z Puław w obronie Ziemi [zdjęcia] 52 24

Międzynarodowy "Młodzieżowy Strajk Klimatyczny" nie ominął Puław. Przed Urzędem Miasta zebrała się kilkunastoosobowa grupa uczniów, którzy nawoływali m.in. do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i całkowitego zrezygnowania z węgla, jako paliwa energetycznego.

Kalendarz
wrzesień 2019
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.