100 wystawców na Starym Mieście, dziesiątki pokazów na placu Po Farze, laboratoria smaku, konkursy i degustacje. Sprawdzimy, jak smakował Lublin sto lat temu.
Coroczny Jarmark Inspiracji ma nową konfigurację. Zaczyna się przed Bramą Krakowską, biegnie Grodzką, dokoła Trybunału Koronnego i - nowość - ulicą Złotą, na końcu której znajduje się Zaułek Smaku, a następnie Archidiakońską w kierunku placu Po Farze.
Zachwycimy się chlebami z Wileńszczyzny, owocami morza z Francji, ormiańskimi gołąbkami, gruzińskimi chinkali, włoskimi serami, węgierskimi wędlinami, greckimi oliwkami i słodyczami. Będą też wina i wysmakowane piwa z Belgii.
Gwiazdy smakują Lubelskie
W cieszącym się ogromnym zainteresowaniem widzów cyklu pokazów „Gwiazdy smakują Lubelskie” w sobotę, 8 września, odbędą się trzy pokazy gotowania.
Wystąpią: szef Marek Panek z Hades Szeroka, specjalista od rekonstrukcji kulinarnych i kuchni historycznej i Marek Siudym. Następnie szef Karol Zając z restauracji Ego Hotelu Alter, jeden z najlepszych kucharzy w mieście i Grzegorz Daukszewicz. Oraz Grisha Arakelov, ormiański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach swojego kraju oraz Anna Popek. Gość specjalny pokazu: Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w Polsce.
Kolacja historyczna
To kolejna odsłona projektu jemTeatr. W Zaczarowanej Dorożce najlepsi szefowie kuchni z Lublina zrekonstruują słynną kolację, którą zjedli Józef Czechowicz i Bolesław Leśmian. W restauracji pojawią się obaj Panowie. W rolę Czechowicza wcieli się Tomasz Banach z Zamościa. W rolę Leśmiana Tomasz Wójcicki. Panią Zamojską zagra Urszula Plewik ze Stacji Teatr.
O uczcie Józefa Czechowicza, Wacława Gralewskiego i Bolesława Leśmiana w Zamościu mówi się do dziś. Odbyła się w restauracji „Centralka” w Zamościu.
Z zachowanego opisu dowiadujemy się, że panowie zjedli: nowalijki, węgorza w galarecie, potrawkę z raków - na widok której Czechowicz dostał gęsiej skórki, a Leśmian podskoczył z radości. Czechowicz zamówił faszerowaną kalarepkę, dalej panowie zjedli łososia w sosie „palermitaine”, a poeta Czechowicz zażądał kotletów po zamojsku. Na deser poeci zjedli kaczki z rożna, Czechowicz zamówił sobie słodką kawę i krem pomarańczowy.
Lubelskie na talerzu
W tym roku na placu Po Farze na talerzach po raz kolejny zaprezentuje się Kodeń. Po raz pierwszy poznamy smaki Chełma. Edyta Wójtowicz zaprezentuje przedwojenną kuchnię miasta. Intrygująco zapowiada się Poniatowa na talerzu. Na scenie zaprezentuje się kultowa restauracja Pod Kogutem. Kucharze odtworzą pieczeń po królewsku, ulubione danie króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, którego przodkowie mieszkali pod Poniatową.
Lubelskie smaki pozna także Zuza Zak z Wielkiej Brytanii w pokazie z Anną Augustyniak i brytyjską wokalistką Katy Carr. Na scenie zaprezentuje się Pszczela Wola z miodem w tle, pałacowa Kozłówka w popisowym pokazie restauracji BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka, Wierzchowiska Koźmianów i śpiewająca Włodawa.
Będą nawet węgierscy Huzarzy w pokazie przygotowanym przez lubelską restaurację Huzar, zjecie pieczeń po huzarsku. Blasku pokazom doda pokaz ormiańskich smaków, przygotowany przez Kaukaski Grill Bar U Griszy z Chełma.
Kolacja z Gwiazdami
Doborowa stawka gwiazd filmu i telewizji na czele z wybitną aktorką Sławomirą Łozińską, które wystąpią na festiwalowym pokazie mody wezmą także udział w Kolacji z Gwiazdami.
Wraz z aktorami przy stole w restauracji hotelu Hampton by Hilton Lublin zasiądą projektanci mody, scenografowie, dyrektorzy znanych firm odzieżowych, którzy są zaangażowani w pokaz mody oraz ci, którzy wykupią zaproszenia. Zasiądą po to, by uczestniczyć w swoistym kulinarno-kulturalnym działaniu edukacyjnym (experience design), jakim będzie kolacja historyczna, podczas której dojdzie do rekonstrukcji dań z okresu Dwudziestolecia Międzywojennego.
Europejski Festiwal Smaku 2018. Koncerty
Europejski Festiwal Smaku 2018 - program na weekend
7 WRZEŚNIA 2018
Piątek
10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
15.00 – Konkurs na Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Cafe Trybunalska
16:00 – Nowość. Restaurant Week. Pokaz Piotr Kwiatosz, restauracja Chapter One, plac po Farze
17:00 – Lubelskie na talerzu. Kodeń, Paulina Pietrusik, plac Po Farze
17:40 – Lubelskie na talerzu. Chełm, Edyta Wójtowicz, Grażyna Stankiewicz, Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.00 – Lubelskie na talerzu. Poniatowa, restauracja Pod Kogutem, plac Po Farze
18.00 – Premiera piwa festiwalowego „Malinowe Ale” z Browaru Zakładowego, pub firmowy Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1
18.30 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pokaz Mistrzowski Maestro Jean Bos, Sławomir Sosnowski, marszałek województwa lubelskiego, plac Po Farze
18.45 – Koncert Pieśni Sefardyjskich. Kaja Mianowana z zespołem, Kaplica Paryska, bazylika Dominikanów
19:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, plac po Farze
19:15 – koncert zespołu RDZA, plac Po Farze
20.00 – Wernisaż wystawy „Miasteczko”. Portret niewidzianego Hrubieszowa na fotografii Mariusza Tomczuka, restauracja Zaczarowana Dorożka
20:15 – koncert zespołu LAO CHE, plac Po Farze
21.00 – JemTeatr. Kolacja historyczna. Rekonstrukcja uczty Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana (zaproszenia), restauracja Zaczarowana Dorożka
21.00 – Anioły, Sen o mieście. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
8 WRZEŚNIA 2018
Sobota
10:00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie.
10:00 – Targi Ekonomii Społecznej, Stare Miasto przy Trybunale Koronnym (ul. Rynek 11-13)
11:00 – Diorama „Wojsko Polskie 1918 – 1920”. Rekonstrukcja historyczna, plac przed Bramą Krakowską. Inscenizacja potrwa do wieczora
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
12.00 – XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek edycja “Nalewki ziołowe” i seminarium “Nalewki i zioła lecznicze”, restauracja Old Pub
13:00 – Konkurs „Śniadanie po lubelsku ( 2 tury po 3 restauracje), plac Po Farze
14:00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”. Edgar Ghazaryan, ambasador Republiki Armenii w Polsce: Historia koniaku, restauracja Old Pub
14:00 – Konkurs „Good Chef”. Część pierwsza, plac Po Farze
14:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Prof. Agnieszka Ludwiczuk z katedry Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie: Lecznicze właściwości ziół i nalewek, restauracja Old Pub
14:45 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Marek Panek Hades Szeroka & Marek Siudym*
15:00 – Stacja Teatr z Konopnicy. Spektakl dla dzieci „Kopciuszek” plac Łokietka
15:20 – Konkurs „Good Chef”. Część druga, plac Po Farze
15:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Maria Nitychoruk, zielarka z Podlasia „ Sekretne życie Ziół”, restauracja Old Pub
16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
16:05 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Szef Karol Zając z restauarcji Ego Hotelu Alter & Grzegorz Daukszewicz, plac Po Farze*
16:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Barbara i Dariusz Chwesiuk (właściciele Pałacu w Cieleśnicy) relacja „Od Pałacu do gorzelni”, restauracja Old Pub
16:40 – Konkurs „Good Chef”. Część trzecia, plac Po Farze
17:25 – Gwiazdy smakują Lubelskie. Pokaz rdzennej kuchni armeńskiej w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Z udziałem Edgara Ghazaryana, Ambasadora Republiki Armenii w Polsce & Anny Popek, plac Po Farze *
18:00 – Ogłoszenie werdyktu konkursu Good Chef i Turnieju Nalewek, plac Po Farze
18:15 – Lubelskie ze Smakiem. Pokaz mistrzowski Zuza Zak (Wielka Brytania), Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
18:30 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze. Pokaz wyrobu ormiańskich gołąbków tolma w wykonaniu Grishy Arakelova, ormiańskiego szefa kuchni. Wspólny posiłek nalewkowiczów, restauracja Old Pub
19.00 – Pokaz mody z udziałem gwiazd filmu i telewizji. W trakcie pokaz „Smaki Tanga. Tango Milonga”, Stowarzyszenie Akademia Tanga Argentyńskiego, plac Po Farze
19.30 – Koncert Katy Carr (Wielka Brytania), plac Po Farze
20.30 – Koncert Raper Tadek. Firma, z udziałem kwintetu smyczkowego, plac Po Farze
21.00 – Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze”, pokaz mistrzowski Jeana Bosa „Alchemia nalewek, wspólna degustacja nalewek, restauracja Old Pub
21.00 – Anioły, Historia Placu Litewskiego na wesoło. Multimedialne pokazy fontann, plac Litewski
21.00 – Kolacja z gwiazdami, Hotel Hampton by Hilton (bilety)
9 WRZEŚNIA 2018
Niedziela
10.00 – Jarmark Inspiracji, Stare Miasto w Lublinie
11.30 – Lubelskie Święto Miodu, msza święta w intencji pszczelarzy, Archikatedra Lubelska
12.30 – uroczysty pochód pszczelarzy z Archikatedry do Trybunału Koronnego, Stare Miasto
12.00 – XVII Lubelskie Święto Miodu (LŚM). Pokazy, koncerty, stoiska, Rynek Starego Miasta
12:00 – Leica Open Day. Warsztaty fotograficzne z Leicą, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Złota 9
13:00 – Lubelskie na talerzu. Pszczela Wola, Technikum Pszczelarskie, plac Po Farze
13.30 – LŚM. Występ Zespołu Pieśni i Tańca APIS, plac Po Farze
14.30 – LŚM. Występ Dziecięcego Zespołu Regionalnego „Kropelki Rosy” z Łukowa, plac Po Farze
14.30 – Akademia Kubusia Puchatka. Prowadzi szef Arek Krzesiak. Projekt Jemy Zdrowo, plac Po Farze
15.30 – LŚM. Pokaz mody pszczelarskiej, plac Po Farze
15.45 – Lubelskie na talerzu. Włodawa, Zespół Kresowianki, plac Po Farze
16.00 – Spotkanie autorskie z aktorką Etel Szyc. Promocja kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, ogródek restauracji Trybunalska Cafe
16.15 – LŚM. Koncert Zespołu Ludowego „Kresowianki” z Włodawy, plac Po Farze
16.45 – Lubelskie na talerzu. Kozłówka „Kuchnia hrabiego”, restauracja BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka
17.45 – Lubelskie na talerzu. Wierzchowiska Koźmianów, restauracja Przystań w Lublinie, plac Po Farze
18.15 – Lubelskie na talerzu. Łosoś w sosie parmeńskim. Przysmak Bolesława Leśmiana, restauracja Giuseppe, plac Po Farze
19:00 – Lubelskie ze Smakiem, „Puławska na talerzu”. Pieczeń po huzarsku, restauracja Huzar, plac Po Farze
20.00 – koncert Mickiewicz – Stasiuk – Haydamaky, plac Po Farze
10 WRZEŚNIA 2018
Poniedziałek
18:45 – Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża. Krzyż w moim życiu. Krzyż u katolików, krzyż u prawosławnych”. Na ambonach: ks dr. Andrzej Konachowicz, prawosławny, o. Stanisław Nowak, dominikanin, duszpasterz akademicki. Prowadzenie Tomasz Dostatni OP. To finisaż festiwalu. Po debacie premiera krótkiego filmu „Post Festiwal”, realizacja Valeria Sviridova i Bartek Nowakowski, mały koncert Lidii Biały i Pawła Grochockiego. Oraz spotkanie z aktorką Etel Szyc, autorką niezwykłego kalendarza „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”. Po spotkaniu dzielimy się chlebem i winem, ormiańskim przysmakiem od Artura Petrosyana i wiekuistymi ciasteczkami od Eli Cwalinowej, klasztor Dominikanów przy ulicy Złotej w Lublinie
Spacer historyczny
W trakcie festiwalu na ulicach Starego Miasta pojawią się malownicze postacie w strojach historycznych. W tym roku spotykać się będziemy na Ulicy Grodzkiej, przy restauracji Zaczarowana Dorożka.
Spotkacie tam także Józefa Czechowicza i Bolesława Leśmiana. Będzie można usiąść przy białych stolikach, a nawet zrobić sobie pamiątkową fotografię z Ordonką. Ulicą Złotą spacerować będzie Franciszka Arnsztajnowa. Malownicza grupa pojawi się także w ulubionych bramach Hartwiga, pozując uczestnikom warsztatów fotograficznych z firmą Leica.
Spacer historyczny to autorski projekt Małgorzaty Sulisz, realizowany ze Stacją Teatr, Malarkami z Konopnicy i Atelier.historyczni, mieszkankami Lublina i podlubelskich gmin: Konopnica, Jastków i Krzczonów.
Stacja Teatr z Konopnicy, sobota, godz. 15, plac Łokietka
Przed Ratuszem zobaczycie przewrotną bajkę Grzegorza Reszki zatytułowaną „Kopciuszek”. Czyli „bajkę o królewnie co za dużo ciuchów miała”. Tekst sztuki autorstwa debiutanta Grzegorza Reszki, ucznia dramatopisarza Macieja Wojtyszki powstał na podstawie znanego wszystkim „Kopciuszka”.
Stacja Teatr przedstawia dalsze losy bohaterki. Ten moment, kiedy król zbankrutował i nie ma już pieniędzy na kupowanie królewnie sukienek. Są ciuchy, jest zabawa. Co dzieje się, kiedy kasa się kończy? Reżyseruje znakomity aktor Michał Zgiet.
Gwiazdy na wybiegu
Gwiazdy filmu i ekranu ze Sławomirą Łozińską na czele, wystąpią na festiwalowym pokazie mody inspirowanym elegancją Dwudziestolecia Międzywojennego.
Moda jest częścią kultury i barwnym widowiskiem. Kiedy rok temu na festiwalowy wybieg wyszła Izabela Trojanowska z grupą aktorek i aktorów, brawom nie było końca.
W tym roku na scenie ustawionej na placu Po Farze pojawią się takie aktorki i aktorzy jak Sławomira Łozińska, Kamila Ściborek, Sylwia Wysocka, Grzegorz Daukszewicz, Marcin Troński, Marcin Kwaśny, Marek Siudym. - W pokazie wystąpi także Anna Popek - mówi Małgorzata Kotwica, właścicielka firmy Makana Art & Business w Łodzi.
W tym roku aktorzy wspierają Krajowe Towarzystwo Autyzmu oddział w Lublinie. 8 września na placu Po Farze będzie prowadzona zbiórka pieniężna na rzecz dzieci z autyzmem. Liczy się każda złotówka.
Wystawy
W Hades Szeroka Tomasz Bosiacki prezentuje cykl wzruszających fotografii Czesia 2. W IBB Grand Hotel Lublinianka Rafał Jan Patro szkicuje Lublin z barwnych Lat Dwudziestych (na zdjęciu). Tajemnym zbiegiem okoliczności artysta z Hrubieszowa, miasteczka Leśmiana, portretuje Lublin, miasteczko Józefa Czechowicza.
Na wystawie Anny Moryto w Muzeum Czechowicza zobaczycie XIX wieczne stroje damskie. Od delikatnych i zwiewnych sukien w stylu „Empire” po rozbudowane toalety z końca wieku. Wśród prezentowanych strojów znajdą się suknie balowe, w tym z przełomu wieków XVIII i XIX oraz piękna suknia princesse wykonana według wzoru z francuskiego magazynu La Mode Illustree z 1882 roku.
W restauracji Zaczarowana Dorożka wisi niesamowita wystawa fotografii na starym barycie w technice litowej, autorstwa Mariusza Tomczuka z Hrubieszowa.
W restauracji 2 PI ER lubelscy artyści namalowali świnkę puławską zwaną popularnie Wolną Puławianką. Wolną, bo z wolnego wybiegu. Wystawa kontynuuje cykl wystaw „gastronomicznych” na Europejskim Festiwalu Smaku.