Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

28 sierpnia 2019 r.
14:34

Kuchnia, historia i koncerty. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie 2019 [program]

9 2 A A

Czy Zygmunt August jadał wiewiórki? Ponoć królowi się zdarzało. Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie wiewiórek na szczęście podawać nie będą, chociaż miłośnicy ciekawych historii związanych z polską kuchnią XVI wieku na pewno będą zadowoleni. Bo najnowsza edycja lubelskiego festiwalu kulinarnego nawiązuje właśnie do rocznicy zawarcia Unii Lubelskiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Oprócz pokazów kulinarnych związanych z czasami króla Zygmunta Augusta i królowej Bony prof. Jarosław Dumanowski zaprasza na seminarium „To jest osobny przysmak. Unia lubelska od kuchni” w klasztorze Dominikanów. To prawdziwa gratka pasjonatów historii ale i szefów kuchni. Tradycyjnie na festiwalu będzie można podpatrywać i smakować efekty pracy kucharzy przygotowujących dania regionalne. Będzie konkurs na śniadanie lubelskie ale i konkurs „Good Chef”, który wyłoni najlepszego szefa kuchni. Wśród uczestników 9 kucharzy z Lublina, ale i po raz pierwszy także spoza regionu.

Nowością na festiwalu będzie strefa wege na placu Po Farze 6. – Będzie to kuchnia z dzikich roślin jadalnych. Będziemy gotować wegetariańskie potrawy w części z chwastów, np. liście babki w cieście, czy pesto z podagrycznika. Będziemy robić degustację olejów, octów naturalnie fermentowanych – wylicza Justyna Pargieła, która dziką kuchnię zaprezentuje razem z Iloną Krawczyk znaną jako „w Szczerym Polu”.

– Poza tym dużo wystaw, bardzo dużo fotografii, pokazy kulinarne, warsztaty i wielki jarmark ze smakami wszystkich krajów dawnego wielkiego księstwa, czyli z Łotwy, Litwy, Białorusi i Ukrainy – zachęca Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku.

Prawdziwych tłumów organizatorzy spodziewają się podczas koncertów na placu po Farze. W piątek 6 września o godz. 20.30 wystąpi zespół Lorien, którego występ reklamowany jest jako „Mickiewicz na ostro”. Wokalistka Inga Habiba ma zaśpiewać „Inwokację” Adama Mickiewicza, skomponowaną specjalnie z okazji 450. rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

W sobotę 7 września najpierw o 18.45 wystąpi zespół Cochise, którego wokalistą jest znany aktor Paweł Małaszyński, a o 20.30 Pablopavo i Ludziki. Gwiazdą koncertów w niedzielę 8 września będzie Stanisław Soyka. Jego występ rozpocznie się o godz. 20.30. Wstęp na wszystkie koncerty na placu Po Farze jest bezpłatny.

W innym miejscu – na Arenie Lublin w sobotę 7 września odbędzie się duży biletowany koncert 80’s Festival z udziałem takich gwiazd jak Sandra, C.C. Catch czy Thomas Anders & Modern Talking Band. – Biletów zostało bardzo mało – uprzedza Jacek Czarecki, prezes MOSiR Bystrzyca. W tej chwili można je jeszcze kupić w cenie od 79 do nawet 549 zł.

Europejski Festiwal Smaku odbędzie się od 2 do 8 września. 

Program Festiwalu 2019

 

2.09, poniedziałek

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:00 WERNISAŻ WYSTAWY „HAGIOGRAFIA”

Oficjalne otwarcie festiwalu. Dwanaście fotograficznych portretów Świętych i Błogosławionych, od św. Jadwigi po św. Ritę. Lampka wina i ciasteczka św. Hildegardy.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:30 ĆWICZENIA Z PATRZENIA. UNIA LUBELSKA I KALIGRAFIA

Warsztaty z udziałem dr-a Arkadiusza Adamczyka, kustosza dyplomowanego w Oddziale Zbiorów Specjalnych Biblioteki Uniwersyteckiej KUL. Wspólnie napiszemy akt podpisania Unii Lubelskiej.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

3.09, wtorek

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

18:00 LABORATORIUM SMAKU

Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:30 TEATR MALOWANIA MIECZYSŁAWY ŁAZOREK

Ćwiczenia z patrzenia. „Co Matejko namalował za oknem na obrazie Unia Lubelska?”

Z udziałem Mieczysławy Łazorek z Kazimierskiej Konfraterni Sztuki

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

4.09, środa

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

16:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte

 

18:00 LABORATORIUM SMAKU

Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:30 AKADEMIA ODKRYĆ FILMOWYCH

Prezentacja filmów dokumentalnych z Drohobycza. Warsztat filmowy z Grzegorzem Józefczukiem.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka, sala Sztukmistrza

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

20:00 „BAND ODESSA, UN MILION DE ROSE ROUQE”

Tańczy Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo” i publczność. Nazwa zespołu oznacza piękny widok. Warsztat tańca i sztuki odpoczywania. Z nami zaznasz błogiego relaksu w Rajskim Ogrodzie, który wyrośnie wokół repliki zabytkowej studni przed Bramą Krakowską. Inauguracja wraz z restauracją Tinto.

Miejsce: Plac Łokietka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

 

5.09, czwartek

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

18:00 WERNISAŻ WYSTAWY FOTOGRAFII ROBERTA PRANAGALA „MEMU MIASTU”

Niezwykły portret miasta. Świeża krew w lubelskiej fotografii.

Miejsce: Radio Lublin

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:00 „Czy Zygmunt August jadł wiewiórki?” - Kolacja historyczna w ramach Jem Teatru

Teatr malowania, młodzi i niepokorni artyści w starciu z klasykiem. Malujemy „Unię Lubelska”. Kolacja z potrawami z XVI wieku według receptur odnalezionych przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik od kuchni”, z udziałem autorów z Polski, Litwy i Ukrainy. Warsztat tańców renesansowych. Prowadzi Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo”.

Miejsce: Restauracja 2 PI ER

Wydarzenie płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

6.09, piątek

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

14:00 KONKURS „NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY”

To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Kapituła oceni ponad 100 produktów i przyzna prestiżowe certyfikaty. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.

Miejsce: Restauracja Trybunalska, Rynek 4

Wydarzenie zamknięte (tylko dla uczestników konkursu)

 

17:00 Pokaz kulinarny „Strefa Wege”

Ilona Krawczyk „w Szczerym Polu” i Justyna Bargieła z „Olej Świeży” prezentują „Dziką kuchnię”. Świeżo, sezonowo, lokalnie i z fantazją. Bez mięsa. Szczera kuchnia od serca i potężna dawka wiedzy o jadalnych chwastach, kwiatach i ziołach.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

17:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. PODLASIE”

Gotują kucharze z Restauracji Kulturalna w Hotelu Arche. Ich hasło: „Gotujemy optymistycznie”. Nauka gotowania i degustacje.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:00 POKAZ KULINARNY „KUCHNIA WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”

Gotuje Marek Panek, szef kuchni Hades Szeroka

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:15 WERNISAŻ WYSTAWY „MAGIA PODLASIA”

Grupa miłośników fotografii, pięciu autorów, występująca pod nazwą Magia Podlasia, odkrywa dla nas swój skrawek świata i swoją wrażliwość na jego naturalne piękno. Z aparatami fotograficznymi wędrują po najbardziej niezwykłych i urzekających zakątkach Podlasia, poddając się urokowi sielskich pejzaży z drewnianymi chatami, wiatrakami, cerkwiami, rzekami i rozlewiskami wśród pól. Wystawę prezentuje Kraina Bugu.

Miejsce: Hotel Arche Lublin, Zamojska 30

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:30 POKAZ KULINARNY „W rensesanowej KUCHNI Księżnej BONY”

Dania, które podano na ślubie księżnej Bony z królem Zygmuntem I Starym na zamku w Bari. Gotuje włoski szef kuchni Ivo Volante, którego przodkowie pochodzą z Bari.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:15 STACJA TEATR W KONOPNICY „WESELE, WYSPIAŃSKI, WILNO”

W programie niezwykłego spektaklu fragmenty „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego. Na scenie w roli Panny Młodej Urszula Plewik ze Stacji Teatr, w roli Poety Ihor Lylo (Lwów), w roli Pana Młodego Rimvydas Laužikas (Wilno) w roli Stańczyka Jarosław Dumanowski (Polska). Spotkanie z Dorotą Wyspiańską, wnuczką poety. Na deser litewska kuchnia. Prezentuje Anna Walczymska, szefowa kuchni w restauracji Uroczyska Zaborek.

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY 2019

I prezentacja autorów najciekawszych produktów regionalnych w naszym regionie. To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. LITWO, OJCZYZNO MOJA”

Wspaniała kuchnia Podlasia i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Panorama smaków. Gotuje Anna Walczymska, szefowa kuchni restauracji Uroczyska Zaborek. To magiczne miejsce, które pokochał Charlie Watts z zespołu Rolling Stones.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:30 KONCERT ZESPOŁU LORIEN

Czyli Mickiewicz na ostro. Inga Habiba zaśpiewa premierową „Inwokację” Adama Mickiewicza, skomponowaną specjalnie z okazji 450. rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Usłyszycie także „Goplanę” według Juliusza Słowackiego oraz najlepsze utwory Lorien.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

7.09, sobota

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte

 

11:00 Seminarium „To Jest osobny przysmak. UNIA LUBELSKA OD KUCHNI”

Cusine and history/ Kuchnia i historia. Prof. Jarosław Dumanowski zaprasza na festiwalowe seminarium skierowane do studentów, szefów kuchni i pasjonatów historii. W seminarium wezmą udział Ihor Lylo z Uniwersytetu Wileńskiego i Rimvydas Laužikas z Uniwersytetu Lwowskiego.

Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 Żywy obraz

Prezentacja postaci z obrazu Jana Matejki „Unia Lubelska”. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano, który grał razem z Paulem McCartneyem. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik do kuchni”.

Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

13:00 XXIX Ogólnopolski Turniej Nalewek

Najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs nalewek w Polsce. W tym roku dwa tematy konkursowe: Nalewki litewskie i koronne. Nalewki „Śliwka i inne”. Cenne nagrody

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

14:00 KONKURS ŚNIADANIE PO LUBELSKU

Trzy drużyny po trzech szefów kuchni. Lubelska, wojewódzka i ogólnopolska. Na scenie wyczarują trzy wzorowe śniadania lubelskie. Najpierw ich pracę oceni jury, potem publiczność.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

15:30 POKAZ KULINARNY „PIKNIK W SZCZERYM POLU”

W wykonaniu Ilony Krawczyk z GrupaFocus.pl, smaczna, szczera i sezonowa kuchnia poparta rzetelną wiedzą z ziołolecznictwa. Dla małych i dużych. Nauka, zabawa i degustacja, którą poprowadzą specjaliści od imprez integracyjnych i pikników firmowych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:00 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa Restauracji 107 z Lubhotelu oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:15 SALON LITERACKI. SPOTKANIE Z PROFESOREM JAROSŁAWEM DUMANOWSKIM

Prezentacja kuchni staropolskiej, fakty, ciekawostki i przepisy. Możliwość promocyjnego zakupu książek z autografem.

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:45 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa Manufaktury Smaków z Pałacu w Cieleśnicy oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

17:30 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa lubelskich szefów kuchni, Artur Soboń oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Przyrządzą sznycel ministerski. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:00 WErnisaż wystawy „Święci paroni techniki”

Niezwykła wystawa fotograficznych tryptyków ze Słowacji. Polska premiera. Fotograficzne wydarzenie o skali ogólnopolskiej.

Miejsce: Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim, Jana Zamoyskiego 20

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:15 Pokaz mistrzowski Sylwii Stachyry i Jeana Bosa

Najważniejszy pokaz festiwalu. Ona wygrała Top Chefa i kuchnią regionalną zachwyciła Modesta Amaro. On przez 15 lat gotował dla króla Belgów. Co z tego wyniknie? Jean ugotuje ulubioną zupę króla Zygmunta Augusta. Sylwia ma w zanadrzu niespodzianki.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:45 KONCERT PAWŁA MAŁASZYŃSKIEGO I COCHISE

Zagrali z Black Sabbath, zagrają w Lublinie. Ich koncerty na długo pozostaną w pamięci. Na Przystanku Woodstock publiczność oszalała na ich punkcie. Artyści mocno rozrabiają na polskiej scenie muzycznej, śpiewając pieśni z wiarą w tle. Paweł Małuszyński, solista i znakomity aktor mówi krótko: „Najważniejsza jest rodzina, ważny jest Bóg”.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:00 Gwiazdy na Arenie

Na scenie Areny Lublin pojawią się największe gwiazdy tej dekady: Thomas Anders & Modern Talking Band, Sandra, Fancy, C.C.Catch, Savage i Joy. Na lubelskim stadionie będzie można usłyszeć wszystkie największe hity tych artystów, które królowały na szczytach list przebojów i które są szlagierami do dziś.

Miejsce: Arena Lublin

Wydarzenie płatne

 

19:45 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI POLSKICH PROJEKTANTÓW

Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:00 KONCERT „NATALIA ŚPIEWA NIGHTWISH”

W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” wielkie piosenki legendarnego zespołu zaśpiewa Natalia Majczak. Drobna, piękna, o cudownym głosie. Utwór „Slow, love, slow” odzwierciedla przesłanie festiwalu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:15 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI BARBARY CHWESIUK

Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja i perebory znad Bugu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:30 KONCERT PABLOPAVO

Mega hit. Zaśpiewamy Lublinowi „Dancingową piosenkę miłosną”

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

21:00 KOLACJA Z GWIAZDAMI

W Restauracji Kulturalnej Hotelu Arche gwiazdy filmu i ekranu poznają smak kuchni Podlasia. Publiczność pozna Gwiazdy.

Miejsce: Restauracja Kulturalna, Hotel Arche Lublin, Zamojska 30

Wydarzenie zamknięte, płatne

 

21:30 ARTYŚCI I PRZYJACIELE. WIECZÓR Z NALEWKAMI

Czyli to, co tygrysy lubią najbardziej. Degustacja najlepszych nalewek w Polsce, spotkanie z ich twórcami, rozmowy, przyjaźnie

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie zamknięte i bezpłatne

*Obowiązują zaproszenia

 

8.09, niedziela

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 BIOSKOP STEREOSKOPOWY

W partnerstwie z Muzeum Fotografii w Janowie Podlaskim będziecie mogli obejrzeć setki trójwymiarowych, przedwojennych zdjęć - przy pomocy zabytkowych urządzeń.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

13:00 „CZARNA DAMA NA ULICY ZŁOTEJ”. SPACER HISTORYCZNY

Autorski projekt Małgorzaty Sulisz, w którym biorą udział Malarki z Konopnicy, cieszy się na festiwalu ogromnym powodzeniem. W tym roku w głównej roli Czarna Dama (Barbara Radziwiłłówna) oraz król Zygmunt August. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano.

Miejsce: Ulica Złota, Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

13:00 AKADEMIA KUBUSIA PUCHATKA „PIZZA KRÓLOWEJ BONY”

Warsztaty gotowania dla dzieci poprowadzi Arkadiusz Krzesiak, realizujący projekt Jem zdrowo.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

14:00 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ PIERWSZA

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos - kucharz królów i król wśród kucharzy.

 

14:45 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO, SMAK ESTONII”

Na scenie Jakub Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER. Historyczna kuchnia litewska w nowoczesnej odsłonie.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

15:20 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ Druga

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos - kucharz królów i król wśród kucharzy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:05 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”

Na scenie mocna ekipa kucharzy z restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Specjaliści od poleskiej i kresowej kuchni poszukają nowych Smaków Litwy. Spodziewajcie się pysznej degustacji.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:45 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ TRZECIA

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos - kucharz królów i król wśród kucharzy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

17:25 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO. Smak UKRAIny”

Na scenie Agnieszka Filiks, która w Nałęczowie, w słynnej Willi Ukraina prowadzi autorską kuchnię. Do Willi Filiks, bo tak nazywa się restauracja, ciągną tłumy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:00 OGŁOSZENIE WERDYKTU OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „GOOD CHEF”

Nagrody wręczy ich fundatorka, Mirosława Gałan, Prezes Multi Frigo

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:15 POKAZ MISTRZOWSKI „SMAK ORIENTU”

Na scenie Madame Golinezad (Holandia). Pokaz został przygotowany we współpracy z Ambasadą Iranu w Polsce. To może być najbardziej zaskakujący pokaz i degustacja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:00 KONCERT LIDII BIAŁY „HAGIOGRAFIA”

W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” usłyszycie archaiczne, surowe brzmienia, z pomocą których Lidia maluje mocnym głosem barwny świat historii świętych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:30 KONCERT STANISŁAWA SOYKI Z ZESPOŁEM.

11 lat temu zaśpiewał na pierwszej edycji festiwalu. Teraz usłyszycie wielki przebój „Ławeczka Bajeczka”. Na finał festiwalu czeka was cudowna, mądra i wysmakowana uczta.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:45 KONCERT KAI MIANOWANEJ „Pieśni sefardyjskie”

Pieśni sefardyjskie i cudowny muzyczny deser. Kiedy przed rokiem zaśpiewała w Kaplicy Paryskiej, kaplica i przedsionek pękały w szwach. Obiecała publiczności, że zagra za rok w bazylice.

Miejsce: Bazylika Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

10.09, wtorek

 

18:45 Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża” FINISAŻ FESTIWALU

Prowadzi o. Tomasz Dostatni. Wydarzenie nawiązuje do jednej z najpiękniejszych tradycji polskiej tolerancji, kiedy w XVII wieku, w bazylice dochodziło do dysput pomiędzy arianami i katolikami. Po debacie spotkanie w Sali Unii Lubelskiej.

e-Wydanie

Komentarze 2

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 28 sierpnia 2019 o 14:43
0
W Lublinie nie ma chleba (ludności ubywa, zero przemysłu), są igrzyska dla plebsu.
Avatar
jarosz / 28 sierpnia 2019 o 21:23
-2
Nienawidzę cebularza a ten zdaje się za sprawą Bramy Grodzkiej będzie w Lublinie dominował
Avatar
jarosz / 28 sierpnia 2019 o 21:23
-2
Nienawidzę cebularza a ten zdaje się za sprawą Bramy Grodzkiej będzie w Lublinie dominował
Avatar
Gość / 28 sierpnia 2019 o 14:43
0
W Lublinie nie ma chleba (ludności ubywa, zero przemysłu), są igrzyska dla plebsu.
Zobacz wszystkie komentarze 2

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Radni alarmują o złej sytuacji szpitala w Międzyrzecu Podlaskim. A NFZ mówi o dodatkowych milionach

Radni alarmują o złej sytuacji szpitala w Międzyrzecu Podlaskim. A NFZ mówi o dodatkowych milionach 0 0

Klub radnych Porozumienia Samorządowego w powiecie bialskim proponuje aby przyjąć stanowisko w sprawie złej sytuacji finansowej szpitala w Międzyrzecu Podlaskim i przekazać je premierowi. Pierwsze półrocze szpital zamknął ze stratą 1 mln zł. Z kolei, NFZ odpowiada że zapewnia szpitalom powiatowym dodatkowe środki.

Pogoda w niedzielę. Ma być słonecznie i ciepło
film

Pogoda w niedzielę. Ma być słonecznie i ciepło 0 0

W niedzielę prawie w całym kraju będzie pogodnie. Jedynie na północnym-wschodzie pojawi się więcej chmur. Temperatura maksymalna wyniesie od 18 st. C na Suwalszczyźnie, 22 st. C w centrum kraju do 24 st. C na południowym-zachodzie. Powieje słaby i umiarkowany wiatr, południowo-zachodni i południowy.

PiS zapowiada kolejne 500 plus. Premier przedstawił "Pakiet dla przedsiębiorców"
Wybory 2019
film

PiS zapowiada kolejne 500 plus. Premier przedstawił "Pakiet dla przedsiębiorców" 0 7

Premier Mateusz Morawiecki podczas konwencji wyborczej w Katowicach obiecał „Pakt dla przedsiębiorców”. W skład programu ma wejść m.in. ulga w płatności ZUS dla małych firm i mikrofirm, która średnio wyniesie 500 złotych.

Najbliższa wyprzedaż garażowa już w niedzielę. Można znaleźć znaleźć m.in. pamiątki i antyki

Najbliższa wyprzedaż garażowa już w niedzielę. Można znaleźć znaleźć m.in. pamiątki i antyki 0 0

To już 11. edycja wydarzenia na terenie Targu pod Zamkiem. Tym razem organizatorzy zachęcają do jesiennych porządków. Zasady pozostają niezmienione. Każdy chętny może przyjść i sprzedać lub kupić dowolny przedmiot.

Azoty Puławy – Zagłębie Lubin 27:23

Azoty Puławy – Zagłębie Lubin 27:23 0 1

Mecz walki w Puławach. Azoty po bardzo trudnym spotkaniu pokonały u siebie Zagłębie Lubin różnicą czterech trafień

Górnik Łęczna czyli 40-latek z dużymi ambicjami
galeria

Górnik Łęczna czyli 40-latek z dużymi ambicjami 0 1

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna na swoich obiektach świętował jubileusz 40-lecia istnienia. Na specjalnie przygotowanej uroczystości przed meczem z Gryfem Wejherowo pojawiło się wielu byłych zawodników i trenerów klubu z Łęcznej. Nie brakowało wobec tego wyróżnień dla osób, które na przestrzeni lat najbardziej przyczyniły się do rozwoju klubu

Wykopki w Skansenie
22 września 2019, 11:30

Wykopki w Skansenie 0 0

Muzeum Wsi Lubelskiej zaprasza 22 września o godz. 11.30 na "Wykopki w Skansenie" - pokaz dawnych tradycji związanych z kopaniem ziemniaków.

Chełmianka – Hutnik Kraków 2:3. Pierwsza porażka u siebie

Chełmianka – Hutnik Kraków 2:3. Pierwsza porażka u siebie 0 1

Punkt był na wyciągnięcie ręki, ale piłkarze Artura Bożyka musieli obejść się smakiem. W sobotę Chełmianka doznała pierwszej porażki na swoim stadionie. Lepszy okazał się Hutnik Kraków, który wygrał w Chełmie 3:2.

Czwarta "Mila pamięci ofiar komunizmu". Wystartowało ponad 550 osób [ZDJĘCIA]
galeria

Czwarta "Mila pamięci ofiar komunizmu". Wystartowało ponad 550 osób [ZDJĘCIA] 0 5

To jedyny taki bieg nie tylko w Polsce, ale i na świecie. "Mila pamięci ofiar komunizmu" organizowana w Lublinie od 2016 r. odbywa się zawsze w okolicy rocznicy agresji ZSRR na Polskę, która miała miejsce 17 września 1939 r.

Lublinianka – Powiślak 3:1. Koniec problemu ze skutecznością [zdjęcia]
galeria

Lublinianka – Powiślak 3:1. Koniec problemu ze skutecznością [zdjęcia] 0 1

Sporo działo się w sobotę na Wieniawie. Co najważniejsze, kibice gospodarzy powinni być zadowoleni. Lublinianka pokonała Powiślaka Końskowola 3:1, a bohaterem gospodarzy był Jarosław Milcz, którzy jeszcze w pierwszej połowie ustrzelił hat-tricka.

Trener Motoru przeprasza kibiców i oddaje się do dyspozycji zarządu

Trener Motoru przeprasza kibiców i oddaje się do dyspozycji zarządu 40 52

W sobotę Motor Lublin przegrał na boisku w Zabierzowie z Jutrzenką Giebułtów 0:1. Beniaminek przed tym spotkaniem miał na koncie tylko cztery punkty i zajmował przedostatnie miejsce w tabeli grupy czwartej. Po końcowym gwizdku trener żółto-biało-niebieskich poinformował, że oddaje się do dyspozycji zarządu.

Lubelskie Święto Cydru. Degustacje i koncerty [ZDJĘCIA]
galeria

Lubelskie Święto Cydru. Degustacje i koncerty [ZDJĘCIA] 0 4

Rozbicie 600-litrowej beczki zainaugurowało Lubelskie Święto Cydru na Starym Mieście w Lublinie. Podczas odbywającej się dziś szóstej edycji tej imprezy z beczki popłynął Cydr Lubelski Niefiltrowany BIO - edycja limitowana. Powstała z jabłek z upraw ekologicznych.

Kolejne szpitale będą montować panele słoneczne. Ma to być sposób na oszczędności

Kolejne szpitale będą montować panele słoneczne. Ma to być sposób na oszczędności 7 4

Szpital w Janowie Lubelskim buduje farmę fotowoltaiczną. To pierwsza taka inwestycja realizowana przez szpital w naszym województwie. Na solary stawiają też dwa największe lubelskie szpitale – przy al. Kraśnickiej i przy ul. Jaczewskiego.

Znalazł niewybuch i przyniósł go do domu. Służby ewakuowały mieszkańców

Znalazł niewybuch i przyniósł go do domu. Służby ewakuowały mieszkańców 0 4

Policję zaalarmowała matka 33-letniego mieszkańca gminy Kąkolewnica (powiat radzyński). Kobieta w piwnicy swojego domu znalazła bowiem przedmiot przypominający niewybuch.

Hetman Zamość – Wisła Puławy 1:1. Remis ze wskazaniem na gospodarzy

Hetman Zamość – Wisła Puławy 1:1. Remis ze wskazaniem na gospodarzy 0 17

Jeden z najciekawszych, sobotnich meczów w III lidze zakończył się remisem. Wisła Puławy prowadziła w Zamościu 1:0, ale Hetman szybko wyrównał. Później to piłkarze Jacka Ziarkowskiego byli bliżej wygranej, ale ostatecznie obie ekipy dopisały do swoich kont po jednym „oczku”.

Kalendarz
wrzesień 2019
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.