Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 października 2016 r.
15:07

7 przepisów na zdrowe i delikatne potrawy z cielęciny

(fot. Maciej Kaczanowski)
(fot. Maciej Kaczanowski)

Burgery dla malucha, cielęcina w sosie serowym, cynaderki w śmietanie, pieczeń z nerkówki. A może soczysta wątróbka z cebulką? Oto 7 sprawdzonych przepisów na zdrowe i delikatne potrawy z cielęciny.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Już w XVI wieku na polskich stołach podawano wyborne potrawy z cielęciny i wołowiny. Na królewskiej uczcie w Knyszynie w 1582 roku znalazła się cielęcina z „limoniami”, pasztety z cielęciny, pieczenie cielęce i wołowe, a nawet ozorki w aromatycznym sosie.

Bardzo wcześnie Polacy posiedli sekrety na aromatyczne sosy do mięs oparte na korzennych przyprawach, powidłach, winach i warzywach. Polskim wynalazkiem były także zawijasy.

Z upodobaniem obkładano delikatną cielęcinę wędzoną szynką lub słoniną, słoniną szpikowano pieczeń, a w płaty wołowiny chowano boczek, warzywa, ogórki. Tak narodziły się słynne zrazy. Na Lubelszczyźnie cielęcina i wołowina była ozdobą wszelkiego rodzaju kasz. Choć kuchnia zawsze była biedniejsza, to nie znaczy, że gorsza. I do dziś nie ma nic lepszego, niż cielęcina z kaszą gryczaną pod zawiesistym sosem.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Porady na start

Cielęcina jest delikatniejsza od wołowiny, dlatego przyrządza się ją krócej. Zbyt długa obróbka spowoduje, że to smakowite mięso straci soczystość. Z cielęciny nie gotuje się bulionów, ale nóżka cielęca dodana do rosołu z kury znakomicie podbije smak.

Gdy przed pieczeniem posmarujemy kawałek mięsa masłem czosnkowym, będzie smaczniejsze. Gdy będziemy go podlewać podczas pieczenia własnym sosem, cielęcina będzie wyśmienita. Cielęcinę najpierw obsmaża się na dużym ogniu, gdy mięso się zarumieni trzeba zmniejszyć ogień.

Przed pieczeniem cielęciny można namoczyć ją w zalewie z warzyw lub mleku. Drugi sposób to natarcie mięsa pieprzem i solą z roztartym czosnkiem. Obłożenie go plastrami cebuli, wiórkami warzyw, listkiem laurowym. I skropienie oliwą. Po kilku godzinach mięso nabierze aromatu i kruchości.

Cielęcinę można upiec na ruszcie, patelni grillowej lub w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika trzeba brytfannę wysmarować masłem, ułożyć mięso, podlać go wodą. Gdy mięso się zrumieni, zmniejszamy temperaturę w piekarniku i od czasu do czasu podlewamy powstającym sosem. Na końcu sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli widelec wchodzi bez oporu, a po ukłuciu nie wycieka krwisty sok, cielęcina jest gotowa do spożycia.

Jaką cielęcinę kupić? Na dobrą cielęcinę trzeba zapolować. Warto znać zasady podziału mięsa. W książkach kucharskich znajdują się ryciny z nazwami poszczególnych części tuszki. W dobrym sklepie możemy kupić pieczeń, nóżki, kotletówkę, łopatkę i mostek. Oraz nerkę, z której można przyrządzić dwa fantastyczne dania: cynaderki z rusztu i w śmietanie.

Cielęcina w sosie serowym

Składniki: 1 kg cielęciny bez kości (łopatka), 6 łyżek masła, szklanka bulionu, pół szklanki mąki, pół szklanki wina białego, pół szklanki śmietany, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz.
Wykonanie: mięso pokroić w plastry, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na maśle na rumiano. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Wyjąć cielęcinę i odstawić w ciepłe miejsce. W bulionie rozpuścić starty żółty ser, podlać winem, doprawić śmietaną, solą z pieprzem. Podawać z kartoflami lub kopytkami.

Mielone kotlety cielęce

Składniki: 75 dag zmielonej cielęciny, pół szklanki siekanej cebuli, 3 jajka, 2 małe bułki, pół szklanki tartej bułki, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: skórki bułek zetrzeć na tarce, bułki namoczyć i odcisnąć. Cebulę zrumienić na oleju. Wymieszać mięso, cebulę, bułki, 2 jajka, wyrobić, doprawić solą z pieprzem do smaku. Uformowane kotlety zanurzać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówką.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Burgery

Składniki: 80 dag siekanej cielęciny, 4 jajka, oliwa, sól, pieprz, ziarniste buki.
Wykonanie: posiekane mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrobić. Formować małe placuszki i smażyć jak befsztyki.

Bułki zapiec, przeciąć na pół, nakładać starty żółty ser, mięso, posiekane korniszony, grzybki marynowane, siekaną cebulkę, musztardę i sos tatarski.

Pieczeń z nerkówki cielęcej

Składniki: 1 kg nerkówki cielęcej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki białego pieprzu, pęczek włoszczyzny, cebula, pomidor, 3 łyżki oleju, listek laurowy, 400 ml gorącego rosołu wołowego (z koncentratu), łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki śmietany.

Wykonanie: mięso umyć dokładnie w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Włoszczyznę oczyścić i pokroić na duże kawałki. Obraną cebulę pokroić na ósemki. Pomidor umyć i podzielić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni. W dużej brytfannie nagrzać olej i obsmażyć mięso. Po 30 minutach dodać pokrojone warzywa i listek laurowy.

Od czasu do czasu dolewać gorący rosół i polewać nim pieczeń. Po godzinie pieczenia zmniejszyć temp. do 200 stopni C. Gotową pieczeń podawać na podgrzanym półmisku. Sos z pieczeni rozprowadzić rosołem, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku. Podawać z krokietami ziemniaczanymi oraz pomidorami nadziewanymi kukurydzą i groszkiem.

Wątróbka cielęca w sosie cebulowym

Składniki: pół kg wątróbki, 3 szklanki posiekanej cebuli, pół szklanki mąki, pół łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka bulionu, sól, pieprz.

Wykonanie: wątróbkę pokroić na 4 plastry. Obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, przełożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni zrumienić cebulę, podlać bulionem, zaprawić mąką ziemniaczaną, zagotować. Zalać sosem wątróbkę. Podawać z ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków z cebulą.

Cielęcina w rumianym sosie

Składniki: 1 kg pieczeni, 20 dag słoniny, mleko, 20 dag masła, 3 żółtka, sól, pieprz.
Wykonanie: wymoczyć mięso w mleku, posolić, obłożyć słoniną, upiec w piekarniku podlewając masłem i wytworzonym sosem. Na patelni rozpuścić masło, zmieszać z mąką, podsmażyć na rumiano, rozprowadzić mlekiem, zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem. Cielęcinę wyłożyć na półmisek, polać sosem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Pieczeń domowa

Składniki: 1 kg młodej cielęciny, 1 cebula, 5 dag suszonych grzybów, 2 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy, tłuszcz do smażenia, kromka razowego chleba lub łyżka mąki.

Wykonanie: mięso namoczyć na kilka godzin w zsiadłym mleku, wyjąć, osuszyć ściereczką, natrzeć papryką, solą z pieprzem. Następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano i przełożyć do brytfanny. Cebule pokroić, podsmażyć, dodać do mięsa. Dodać również grzyby. Całość podlać wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać kromkę chleba, pomidory lub koncentrat i dusić do miękkości. Sos doprawić, zagęścić mąką.

Nerka w śmietanie

Składniki: 30 dag nerki cielęcej, pól szklanki białego wina, pól szklanki śmietany, 6 łyżek masła, szklanka bulionu, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: nerki oczyścić, kilkakrotnie wypłukać, wymoczyć w mleku, ugotować w bulionie. Pokroić na drobne kawałki. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle do miękkości. Podlać winem. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Kto lubi, może dać szczyptę gałki muszkatołowej.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Pozostałe informacje

Pegimek otworzy okienko w galerii
Świdnik

Pegimek otworzy okienko w galerii

To będzie duże ułatwienie dla mieszkańców Świdnika. W centrum miasta powstanie punkt obsługi klientów Pegimeku.

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Mateusz Kochalski w kadrze! Awaryjne powołanie

Ostatnie tygodnie to zdecydowanie wspaniały czas dla Mateusza Kochalskiego. Wychowanek BKS-u Lublin właśnie otrzymał awaryjne powołanie do reprezentacji Polski na listopadowe mecze eliminacyjne.

11 listopada zostanie oficjalnie odsłoniony mural, który powstał kilka dni temu przy ul. Zamojskiej – jadąc od strony centrum, ul. Bernardyńską lub ul. Prymasa Stefana Wyszyńskiego, trafimy na niego niemal na wprost (kamienica po prawej stronie)

Lublin świętuje 107. rocznicę odzyskania niepodległości

Z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 11 listopada na mieszkańców Lublina czeka wiele patriotycznych atrakcji. Obok koncertu, odsłonięcia muralu i okolicznych miejskich iluminacji nie zabraknie również momentów bardziej oficjalnych.

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Rowery jechały z Belgii do Krasnegostawu. Policja rozbija międzynarodową szajkę złodziei

Ponad 170 rowerów, w tym głównie elektrycznych, zabezpieczyli kryminalni z Krasnegostawu podczas szeroko zakrojonej akcji wymierzonej w grupę przestępczą kradnącą jednoślady w Belgii i Holandii. Na czele szajki miał stać 27-letni mieszkaniec powiatu krasnostawskiego. Sprawa, prowadzona od półtora roku, ma charakter rozwojowy.

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Naukowcy z Lublina chcą je ponownie wykorzystać

Zużyte łopaty turbin wiatrowych to rosnący problem dla branży energetycznej. Naukowcy z Politechniki Lubelskiej i partnerskich uczelni sprawdzają, jak nadać im drugie życie – tym razem w konstrukcjach inżynierskich.

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

We wtorek w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbędzie się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania. Ten wybitny zawodnik Lublinianki w latach 60-tych i 70-tych cieszył oczy kibiców w Lublinie swoją wybitną grą

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem
Janowiec

Przed nami IV Janowiecki Bieg Niepodległości nad zalewem

W tegorocznych biegach nad janowieckim zalewem weźmie udział ponad 250 zawodników. Rywalizacji sportowej będą towarzyszyć atrakcje kulturalne, w tym występ zespołu śpiewaczego Oblasianki.

Szpital powiatowy we Włodawie zyskał wyposażenie bloku operacyjnego
zdrowie

Nowy sprzęt dla włodawskiego szpitala. "Placówka ma strategiczne znaczenie"

Na wyposażenie bloku operacyjnego Szpitala Powiatowego we Włodawie trafiły nowe urządzenia o wartości prawie 600 tys. zł. Dla pacjentów oznacza to mniej bólu pooperacyjnego i krótszą rekonwalescencję, a dla lekarzy - wyższą precyzję podczas zabiegów.

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

BKS Bodaczów wygrywa w hicie kolejki. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Po trzech meczach bez zwycięstwa BKS Bodaczów wrócił na zwycięską ścieżkę. W sobotę, w hicie kolejki, zespół dowodzony przez trenera Krzysztofa Hadło pokonał u siebie Andorią Mircze 2:1

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara
na sygnale

Lubelscy złodzieje grasowali w Radzyniu Podlaskim. Zabrali jaguara

Samochód marki jaguar, alufelki oraz elektronarzędzia o łącznej wartości blisko 20 tys. zł z jednego z garaży w Radzyniu Podlaskim ukradła trójka mieszkańców Lublina. Skradzione auto ze zmienionymi tablicami rejestracyjnymi odnalazło się w Lublinie.

Koncert symfoniczny utworów skomponownaych przez polskich kompozytorów 11 listopada zakończy puławski festiwal Wszystkie Strony Świata
Puławy

Sportowo i symfonicznie. Puławy zapraszają na Święto Niepodległości

We wtorek, 11. listopada Miasto Puławy zaprasza wszystkich zainteresowanych uroczystości patriotyczne w tym zmagania sportowe oraz biletowany koncert Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Częstochowskiej.

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Z kijem bejsbolowym i nożem na seniorów. Tak świętowali "osiemnastkę"

Brutalny, niczym niesprowokowany atak na leśnej ścieżce za ul. Wróblewskiego w Puławach. Dwóch nastolatków uzbrojonych w kij bejsbolowy i nóż, atakowało przechodniów. 67-latek trafił do szpitala. Sprawcy trafili już za kratki.

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień
kontrowersje

Burza po meczu Motoru Lublin z Wisłą Płock. Prezes Jakubas domaga się wyjaśnień

W sobotę Motor Lublin po emocjonującym meczu zremisował na własnym stadionie z Wisłą Płock 1:1. Lublinianie przez długi czas byli bardzo nieskuteczni, a gdy już trafili po raz drugi do siatki rywala sędzia Damian Sylwestrzak po analizie VAR anulował trafienie. W poniedziałek żółto-biało-niebiescy pokazali treść pisma jakie zostało wysłane do Kolegium Sędziów Polskiego Związku Piłki Nożnej.

Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Chełmie rozpoczną się o godzinie 9:00 mszą świętą w Bazylice pw. Narodzenia NMP
Chełm

Hymn, defilada, bieg i koncert – Chełm w biało-czerwonych barwach

Msza w bazylice, uroczystości na Placu Łuczkowskiego, bieg uliczny i wieczorny koncert – tak Chełm uczci Narodowe Święto Niepodległości. 11 listopada miasto po raz kolejny pokaże, że pamięć o wolności to coś więcej niż tradycja.

Az-Bud Komarówka Podlaska zainkasował w weekend komplet punktów

Pogrom w Komarówce Podlaskiej, ważna wygrana Unii Żabików. Grała bialska klasa okręgowa

Unia Żabików wygrała mecz za „dziewięć” punktów. Victoria Parczew rozbiła ŁKS Łazy. Rezerwy Podlasia Biała Podlaska rozgromiły Kujawiaka Stanin 9:1, a Az-Bud Komarówka Podlaska, Red Sielczyk 8:2

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium