Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Zupa z opieniek czy rydze na miodzie? Najlepsze przepisy na potrawy z grzybami
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny

Zupa z opieniek czy rydze na miodzie? Najlepsze przepisy na potrawy z grzybami

Po raz pierwszy od wielu lat w kraśnickich lasach pojawiły się rydze. W wielkiej obfitości. Takiego wysypu nie pamiętają najstarsi mieszkańcy Zaklikowa. Innych grzybów też jest w bród. Jest z czego zrobić zapasy na zimę.

Food trucki na zakończenie lata w Atrium Felicity
23 września 2017, 10:00

Food trucki na zakończenie lata w Atrium Felicity

Co Gdzie Kiedy. W dniach 23-24 września w Atrium Felicity po raz ostatni w tym roku pojawią się popularne foot trucki, oferujące potrawy z wielu zakątków świata.

Krzysztof Grzywnowicz
Magazyn
galeria

Grzybowe fakty i mity. Jakich grzybów szukać, których unikać? Rozmowa z prof. UMCS

Z prof. Krzysztofem Grzywnowiczem z Zakładu Biochemii UMCS rozmawiamy o tym, co ma uderzenie pioruna do wysypu grzybów i czy masowe pojawienie się prawdziwków w lasach zapowiada rychłą wojnę.

Good Chef 2017: Oto najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim
galeria

Good Chef 2017: Oto najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim

Tomasz Mielniczuk z restauracji Eco w hotelu Agit wygrał 2 edycję konkursu Good Chef 2017. Zdobył także tytuł Szefa Kuchni Regionalnej. Drugie miejsce zajął Wojciech Truk z Chapter One, a trzecie: Piotr Huszcz z restauracji Hotelu Piano.

Buon appetito. Włoska kuchnia w lubelskich restauracjach na Europejskim Festiwalu Smaku
galeria

Buon appetito. Włoska kuchnia w lubelskich restauracjach na Europejskim Festiwalu Smaku

Ossobuco, saltimbocca, trippa alla milanese, vitello tonato, saltimbocca. To tylko niektóre z włoskich smakołyków, jakie będzie można spróbować na Europejskim Festiwalu Smaku.

Co dobrego można zjeść lub wypić na Starym Mieście w Lublinie?
Wideo
film

Co dobrego można zjeść lub wypić na Starym Mieście w Lublinie?

Na Starym Mieście w Lublinie przez cały weekend trwa Europejski Festiwal Smaku.

Spacer z przewodnikiem po Ogrodzie Botanicznym. Rzadkie i mało znane rośliny jadalne
3 września 2017, 10:45

Spacer z przewodnikiem po Ogrodzie Botanicznym. Rzadkie i mało znane rośliny jadalne

Co Gdzie Kiedy. Tematem przewodnim niedzielnego spaceru po Ogrodzie Botanicznym UMCS będą rzadkie i czasem zapomniane rośliny jadalne.

Europejski Festiwal Smaku znowu połączy wydarzenia artystyczne i kulinarne – zapowiadają organizatorzy
4 września 2017, 19:00
film

Wszystko co najlepsze, włoskie i lubelskie. Europejski Festiwal Smaku 2017 [program]

Co Gdzie Kiedy. Koncerty, spotkania, degustacje. Europejski Festiwal Smaku znowu połączy wydarzenia artystyczne i kulinarne. W poprzednich latach były m.in. Węgry, Gruzja, Armenia. Tym razem oprócz smaków lubelskich będzie można skosztować wszystkiego, co najlepsze w kuchni włoskiej.

Wystarczy dobry makaron, oliwa, czosnek i świeże pomidory. Palce lizać - mówi Bartosz Sadowski, właściciel autorskiej restauracji Od Kuchni w Lublinie

10 pysznych dań z pomidorów. Chłodnik, makaron, a może gulasz? [przepisy]

Jest kolorowo. Na targu można kupić pomidory w kolorze czerwonym, malinowym, pomarańczowym, brązowym, żółtym, pomarańczowym, brązowym, a nawet białym. Oto 10 pysznych dań z pomidorów

Na placek z wiśniami najlepsze są wiśnie zwane łutówką. Ta stara odmiana jest bardzo aromatyczna
galeria

Owocowe smaki. Przepisy na zupy owocowe, pierogi z jagodami i inne dania

Sierpień pachnie borówką i wiśnią. Dojrzewają jabłka i gruszki. Są jeszcze ostatnie brzoskwinie. To najlepszy czas na owocowe zupy, pierogi z jagodami, borówki ze śmietaną. Owocowa kuchnia jest słodka, pełna witamin i bardzo soczysta.

Projekt "Smaki Węglina" w Dzielnicowym Domu Kultury
14 września 2017, 17:00

Projekt "Smaki Węglina" w Dzielnicowym Domu Kultury

Co Gdzie Kiedy. We wrześniu w Dzielnicowym Domu Kultury Węglin (ul. Judyma 2a) startuje nowy sezon zajęć, a wraz z nim nowe projekty. Jednym z nich będzie wydarzenie z cyklu Smaki Węglina.

Co warto zjeść  na Gryczakach 2017?

Co warto zjeść na Gryczakach 2017?

Zanim Karol Okrasa złamie na XV jubileuszowym festiwalu kaszy Gryczaki przepis na troć spaloną sianem z sałatką z kaszy gryczanej oraz krem ziemniaczany z popcornem gryczanym i wędzoną papryką podpowiadamy, co warto spróbować na stoiskach, zagrodach smaku i pokazach kulinarnych w Janowie Lubelskim

Złote przeboje lubelskiej kuchni. Gdzie można jej spróbować - ranking
galeria

Złote przeboje lubelskiej kuchni. Gdzie można jej spróbować - ranking

Turyści, którzy przyjeżdżają do Lublina i regionu, pytają o regionalne dania i miejscowe smakołyki. Oto 10 najciekawszych, które śmiało możecie próbować i polecać innym

Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów
galeria
film

10 restauracji na Carnaval Sztukmistrzów. Gdzie warto zjeść?

Do Lublina przyjechało kilkuset artystów cyrku, kuglarzy i grajków z całego świata. Rozpoczął się Carnaval Sztukmistrzów, który ściąga tysiące turystów z Polski i Europy. Jedni i drudzy chcą dobrze zjeść i poznać regionalną kuchnię. Oto 10 restauracji, które polecamy na festiwal.

Mistrz Marek Posłuszny w akcji
kuchnia

Przepisy na koktajle od Marka Posłusznego, mistrza świata barmanów

Jest trzykrotnym Mistrzem Świata IBA. Żongluje i miesza drinki, robiąc widowiskowe show. Potrafi oszukać grawitację. Marek Posłuszny ma dla was autorskie przepisy na letnie drinki i koktajle

10 dań z boczkiem w roli głównej. Najciekawsze przepisy
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny

10 dań z boczkiem w roli głównej. Najciekawsze przepisy

Lubię jajecznicę na boczku, boczek z grilla, pierogi ruskie z omastą z boczku. A także zupę ziemniaczaną, kaszę gryczaną z boczkiem i polędwiczki w boczku. Chudy boczek wędzony to prawdziwy rarytas. Oto 10 dań z boczkiem w roli głównej.

Food trucki pod CSK w Lublinie. Co można zjeść?
Zdjęcia
galeria

Food trucki pod CSK w Lublinie. Co można zjeść?

Blisko 30 food trucków rozstawiło się na placu Teatralnym pod Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

Pieczemy bubelach, nieznany już dzisiaj lubelski przysmak
Magazyn
galeria

Pieczemy bubelach, nieznany już dzisiaj lubelski przysmak

Po niemal 70 latach razem z Esther Minars, której mama była przed wojną żoną właściciela piekarni na Furmańskiej i Markiem Pankiem, szefem kuchni Hades Szeroka, wypiekliśmy bubelach. Bubelach to misterium - mówiła wzruszona Esther.

Nowe lokale gastronomiczne w Puławach. Na kawę, ciastko lub burgera
galeria

Nowe lokale gastronomiczne w Puławach. Na kawę, ciastko lub burgera

W Puławach jak grzyby po deszczu powstają nowe lokale gastronomiczne. Czym chcą skusić klientów?

Jedziemy na słowiańskie bliny

Jedziemy na słowiańskie bliny

W trakcie trzydniowych warsztatów kulinarnych możecie aktywnie uczestniczyć w gotowaniu po słowiańsku. - Przy użyciu żaren i stęp będziecie wytwarzać mąkę, kaszę, prażmo. Przy ognisku, paleniskach i piecu kopułowym wspólnie będziemy gotować, piec i skwierzyć - mówi Paweł Szymański.

Katarzyna Okoń-Szczepaniak: Podlaskie dania, które podajemy w Bielonym Dworku mają duszę, pachną ziołami. Gotujemy tak, jak gotowały nasze mamy i babcie. Z sercem
Magazyn

Smak uroczyska. Świeża, sezonowa i lokalna kuchnia podlaskiego przełomu Bugu

Podlaski przełom Bugu zachwyca turystów z całej Europy. Ścieżka przyrodnicza „Szwajcaria Podlaska” ma 9 przystanków, z których każdy pełen jest tajemnic. Kiedy już nasycimy oczy widokiem dzikiego Bugu warto poznać świeżą, sezonową i lokalną kuchnię. Jej ostoją jest Uroczysko Zaborek. Barszcz podlaski, bliny żmudzkie, kartacze, pierogi ziemniaczane i parowańce z jagodami na deser...

Kozia Zagroda z Cichostowa z certyfikatem Kukbuka

Pokrzywowa, głogowa, lipowa. Lemoniada, która przywołuje wspomnienia

Kozia Zagroda z Cichostowa (pow. parczewski) zdobyła certyfikat „KUKBUK Poleca”. Redakcja tego magazynu kulturalno-kulinarnego doceniła Ewę i Igora Dąbrowskich za naturalne lemoniady.

Warsztaty kulinarne i koncerty na Moście Kultury
galeria

Warsztaty kulinarne i koncerty na Moście Kultury

W niedzielę w ramach Mostu Kultury odbyły się warsztaty kulinarne. Z kolei już we wtorek na moście Mariana Lutosławskiego będzie można posłuchać flamenco.

Co w restauracjach piszczy?

Co w restauracjach piszczy?

Na co zamienić mięso? 10 przysmaków, których musisz spróbować w czerwcu

Na co zamienić mięso? 10 przysmaków, których musisz spróbować w czerwcu

W czerwcu na warzywniakach jest świeżo, sezonowo i lokalnie. Jeszcze są szparagi, dojrzewają czereśnie na pierogi, a rzodkiewka do sałat i twarożku jest najsmaczniejsza. Soczysta fasolka szparagowa z masłem i bułką zachwyca smakiem dzieciństwa, a pierwsze kurki w śmietanie z młodymi ziemniakami oddam za najlepszy stek z grilla

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium