Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Karol Okrasa

Sezon na grillowanie. Polaku, rzuć rybę na ruszt

Rozmowa z mistrzem kucharskim Karolem Okrasą o grillu naszym codziennym.

Karolina i Maciej Szaciłło, „Jem (to co) kocham i chudnę”

Karolina i Maciej Szaciłło, „Jem (to co) kocham i chudnę”

Ileż to już razy zaczynałeś jakąś dietę, katowałeś się, jadłeś niesmakujące ci rzeczy (bo zdrowe), a na koniec i tak przegrywałeś i wracałeś do wszystkich niezdrowych nawyków. O tym, że nie warto się katować, a tajemnica odchudzania tkwi w akceptacji siebie – przekonuje Karolina Szaciłło.

Przepisy lubelskich szefów kuchni na Wielkanoc: pasztet, królik i świąteczna kiełbasa
galeria

Przepisy lubelskich szefów kuchni na Wielkanoc: pasztet, królik i świąteczna kiełbasa

Na 4 stronach wielkanocnej kuchni prezentujemy przepisy lubelskich szefów kuchni na świąteczny stół.

Jak upiec babkę wielkanocną? Przepis

Jak upiec babkę wielkanocną? Przepis

Pieczenie ciast wielkanocnych zaczynało się w Wielki Piątek o świcie i trwało do późnego wieczora. Najważniejsze było pieczenie wielkanocnych bab.

Sosy, farsze i pisanki. Jak zrobić jajka faszerowane?

Sosy, farsze i pisanki. Jak zrobić jajka faszerowane?

Jajko jest symbolem Wielkanocy. Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez jajek.

Przepisy na Wielkanoc: Żurek po nałęczowsku, zalewajka po kazimiersku

Przepisy na Wielkanoc: Żurek po nałęczowsku, zalewajka po kazimiersku

Choć na wielkanocnym stole rządzi żurek, to w okolicach Kazimierza Dolnego – zalewajka. Podstawą zalewajki jest święcone. Czyli wędliny i chrzan z koszyczka. W Wielką Sobotę, po jego poświęceniu gotuje się zalewajka.

Jak zrobić zakwas na żurek, białą kiełbasę i zamarynować mięso. Przepisy na tradycyjne święta

Jak zrobić zakwas na żurek, białą kiełbasę i zamarynować mięso. Przepisy na tradycyjne święta

Jeszcze jest czas, żeby nastawić zakwas na żurek, zrobić białą kiełbasę, zamarynować mięso na wędliny i pieczyste.

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić mazurek z pomarańczą?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić mazurek z pomarańczą?

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne. Jak zrobić mazurek?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka z chrzanem i faszerowane

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka z chrzanem i faszerowane

Jajko jest symbolem Wielkanocy. I wiary, że tak jak Chrystus pokonał śmierć, tak i my ją pokonamy. Nic dziwnego, że Polacy nie wyobrażają sobie bez jajek świąt.

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić świąteczny żurek?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić świąteczny żurek?

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne. Jak ugotować świąteczny żurek?

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować świąteczny obiad?

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować świąteczny obiad?

Wędzony łosoś z zielonymi ogórkami, polski rosół lub orzeźwiająca zupa kminkowa oraz stek na dwa sposoby to nasza propozycja na świąteczny obiad.

Restaurant Week to bardzo ciekawy projekt. Podam, to co najlepsze. Na przykład filet z sandacza na trzech groszkach z kremem ziemniaczanym, w sosie śmietanowo-pomarańczowym – mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji Eko w hotelu Agit
galeria

Restaurant Week 2017 w Lublinie. Co tym razem przygotują szefowie kuchni?

3 dania zapłacimy 39 złotych. Aż 26 restauracji z Lublina weźmie udział w festiwalu „Restaurant Week”, który rozpocznie się 21 kwietnia. Temat przewodni: Emocje na talerzach. To już ostatni moment, żeby zarezerwować dobry stolik i zjeść coś ciekawego. Sprawdziliśmy, czym chcą zaskoczyć was szefowie kuchni.

Świeżą paprykę można faszerować, zapiekać, dusić, gotować na dziesiątki sposobów

Najlepsze potrawy z papryki na śniadanie i obiad. Przepisy na dania z papryki

Kiedy z nowalijkami jeszcze krucho, możemy cieszyć się dorodną papryką z importu. Jeśli traficie na import z Węgier, papryka będzie aromatyczna i doskonała. W dodatku w Lublinie działa sklep węgierski, gdzie można dostać słynne papryki w tubkach, przyprawy do gulaszu i wędzoną paprykę w proszku. I ognisty romans w kuchni gotowy.

Kucharze Dzieciom w Lublinie: Przyjdź na degustację do Galerii Olimp
8 kwietnia 2017, 11:00

Kucharze Dzieciom w Lublinie: Przyjdź na degustację do Galerii Olimp

W sobotę i niedzielę odbywa się wielkanocny festiwal Kucharze Dzieciom. Cały dochód z akcji przeznaczony zostanie na rzecz podopiecznych Fundacji Spełnionych Marzeń.

Zaczarowana Dorożka
Zdjęcia
galeria

Nowa restauracja na Starym Mieście z klimatem lat międzywojennych

Będzie nowa restauracja na Starym Mieście. W menu filet z kaczki według przepisu z okresu międzywojennego, a na deser tort Fedora. Wszystko przy piosenkach Fogga i Ordonówny.

Świetne placki ziemniaczane smażą się w restauracji Sielsko Anielsko w Lublinie
kuchnia

Ziemniak w roli głównej: gołąbki ziemniaczane, fish and chips, krokiety (przepisy)

Co może być lepszego od zupy ziemniaczanej na boczku? Placki ziemniaczane ze śmietaną. A od placków? Babka ziemniaczana z sosem grzybowym. Wybraliśmy dla Was 10 przepisów na doskonałe potrawy z ziemniaków

Próba Cafe
galeria

Próba Cafe - nowy pub na mapie Lublina (zdjęcia)

Na ul. Grodzką 5a wprowadza się nowa restauracja Próba Cafe (wcześniej był tu Złoty Osioł).

80 proc. klientów oczekuje od nas dietetycznej kuchni. Liczy się chude mięso kurczaka, dużo warzyw, ryba z wody, owoce morza, brązowy ryż i zielona herbata - mówi Bartosz Sadowski, właściciel restauracji „Od kuchni”
Przepisy

Czas zrzucić kilogramy po zimie. 10 dobrych i dietetycznych dań na wiosnę

Wieloziarniste płatki na śniadanie, zupa z kapusty, indyk z brokułami, sandacz na parze. Co zjeść, żeby zrzucić zimową nadwagę? Po konsultacji z lubelskimi szefami kuchni przedstawiamy 10 dietetycznych potraw, które pozwolą wam złapać formę na wiosnę.

Lublin: Nowy lokal w klimacie PRL-u. Zajrzeliśmy do środka
galeria

Lublin: Nowy lokal w klimacie PRL-u. Zajrzeliśmy do środka

Niebawem otwarcie nowego lokalu przy ul. Chopina. Restauracja nazywać się będzie "Heban", a wystrój nawiązuje do czasów PRL.

Gdzie zjeść dobry makaron w Lublinie? TOP 7 miejsc
galeria

Gdzie zjeść dobry makaron w Lublinie? TOP 7 miejsc

Włosi twierdzą, że porcja dobrego makaronu podnosi poziom serotoniny, hormonu szczęścia. Oto 7 dobrych szczęśliwych miejsc na wiosenną ucztę z makaronem w roli głównej

Dorota Otachel, właścicielka restauracji Old Pub w Lublinie: Świeży sandacz soute, usmażony na oleju rzepakowym, cytryna, świeży koperek. Im prościej, tym smaczniej
galeria

7 dań na post, których musisz spróbować

Są tak smaczne, że porzucisz dla nich najbardziej soczysty kawałek mięsa. Ponieważ w XVII wieku post trwał niemal pół roku, polscy kucharze doszli w przyrządzaniu dań bez mięsa do perfekcji. Przyrządzania ryb uczyli się od nas Francuzi. Na polskich stołach szlacheckich podawano raki, surowe ostrygi, żabie udka i ślimaki.

Dwa nowe lubelskie produkty tradycyjne na liście. Nie ma to jak babka z jabłkiem
galeria

Dwa nowe lubelskie produkty tradycyjne na liście. Nie ma to jak babka z jabłkiem

Zawijoki janowickie i kotlety rybne z Sugrów – to jedne z ostatnich produktów z naszego regionu, które minister rolnictwa wpisał na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych.

Jak się dawniej jadało w Nałęczowie

Jak się dawniej jadało w Nałęczowie

Nałęczowski chleb był tak dobry, że niektórzy kuracjusze – po wyjeździe z uzdrowiska – zamawiali go do domu. Przez wiele lat w kurorcie popularny był także kumys z mleka kobylego, a schab pod beszamelem jest już dzisiaj jedynie wspomnieniem.

Artur Balwicki z restauracji „Kogel Mogel” na domową śledzik party poleca gorący bulion z surowym żółtkiem

Kultowe przepisy z PRL. Najlepsze na "śledzik party"

Za nami tłusty czwartek rozpoczynający ostatki. Ostatni dzień ostatków wypadnie we wtorek. Nazywany jest śledzikiem, od śledzia podawanego na zakończenie karnawałowych szaleństw. Śledzik rządzi się swoimi prawami. We wtorek należy się dobrze najeść i coś dobrego wypić. O 12 w nocy rozpoczyna się bowiem Środa Popielcowa, zwiastująca 40 chudych dni postu. Oto menu na śledzik party, rodem z PRL

W Cafe 2 PI ER zjecie smakowite, puszyste bajgle w kilku odmianach i jajka sadzone
galeria

Gdzie zjeść dobre śniadanie w Lublinie? 7 ciekawych miejsc

Moda na dobre śniadanie w mieście dotarła do Lublina. Podpowiadamy, gdzie warto zajrzeć, żeby smacznie zjeść i dobrze zacząć dzień. Jak zwykle, nasz wybór jest subiektywny, a miejsca układamy w porządku alfabetycznym.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium