Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb i owoców morza. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.
Jean Bos, kucharz króla Belgów, Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej oraz Waldemar Sulisz, autor wydanej przez Dziennik Wschodni i sieć sklepów Aldik.pl książki „Kuchnia Lubelska” gotowali w sobotę przed supermarketem Aldik w Galerii Handlowej Olimp dania według przepisów z książki.
Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Choć karp z lubelskich stawów nie ma sobie równych i smażony karp w chrupiącej panierce musi być, to warto przygotować na święta także inne ryby.
Marcin Popielarz, jeden z najlepszych kucharzy w tej części Europy wprowadził do swej restauracji w Gdyni danie: świnka puławska · kiszona kapusta · suszone grzyby. Dania z „Puławianki” zdobywają karty najlepszych restauracji w Polsce. Nic dziwnego, bo schabowy z tego szlachetnego mięsa nie ma sobie równych
W książce „Kuchnia Lubelska” znajdziecie autentyczne, regionalne przepisy. Takie jak świąteczny schab. Delikatny, dojrzewający, kruchy, w smaku przypomina plaster szynki parmeńskiej.
Rozgrzewają, dodają energii. Oto trzy sycące i smaczne dania na zimowe dni. Najsłynniejsza golonka w Lublinie to dzieło Kazimierza Grześkowiaka, poety i barda, autora przeboju
Catering dla 150 osób zamawia Ratusz w związku z wigilijnym spotkaniem Rady Miasta zaplanowanym na 22 grudnia w Trybunale Koronnym.
To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...
Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.
Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.
W Lublinie debiutowała. Jej nazwisko pojawia się na afiszach teatrzyków „Czarny kot” i „Wesoły ul”. Mężczyźni kochali się w Ordonce na zabój. Wśród szukających z nią flirtu był pewien generał, który co wieczór zasiadał w pierwszym rzędzie lubelskiego kabaretu, słał bukiety i miłosne listy. Jej romans z Osterwą zakończył się skandalem.
Zmiany na gastronomicznej mapie Lublina. Jedne lokale już działają inne dopiero w remoncie
W restauracjach czas na jesienne zupy.
Sok z buraków do picia, kiszone buraki na barszcz, buraki z pieca zamiast mięsa, mielony z buraka. Co jeszcze? Oto 7 bardzo zdrowych dań, które przydadzą się przy zimnej jesieni.
Za wielkim przebojem kuchni PRL stoi polska i światowa tradycja. W Polsce zajadał się nimi król Władysław Jagiełło. W Europie Wilhelm Zdobywca. Flaki triumfują w kuchni austriackiej, czeskiej, francuskiej, niemieckiej i włoskiej
Tomasz Mielniczuk urodził się w Krasnymstawie. Korzenie rodzinne to okolice Chełma. Dzieciństwo spędził w domu rodzinnym, domu po dziadkach i pradziadkach.
Ser na cebularz, do pieca i jest zapiekanka po lubelsku. Zapiekać można prawie wszystko. Zapiekanki to dobry patent na jesienny obiad
Restauracja hotelu Montis w Poniatowej wprowadza do karty najsłynniejsze potrawy kuchni chorwackiej.
Festiwal odbywa się w 13 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną. Wasz czas w restauracji to 90 minut. Do wyboru jest menu mięsne i wege. W piątek 20 października startuje Lublin Restaurant Week.
Zdobywca dwóch gwiazdek Michelina celowo rezygnuje w swojej diecie z jedzenia niektórych produktów? Każdy kto jest w stanie choćby wyobrazić sobie pracę szefa kuchni prestiżowej restauracji, domyśla się jak ciężkie to zadanie.
Golonka czy żeberko na kapuście? Kapuśniak czy kwaśnica? A może pierogi z kapustą i grzybami na dokładkę? Oto 7 smacznych potraw z kapustą w roli głównej.
Nic tak nie smakuje jesienią, jak ziemniaki wyciągnięte z ogniska. A co jeszcze dobrego można zrobić z ziemniakiem?
Gdy jedni startują na rynku inni otwierają kolejne lokale. Nowe miejsca na kulinarnej mapie Lublina
Na tegorocznych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu nie zabrało wyrobów tradycyjnych prezentowanych na stoisku województwa lubelskiego. Wędlin, miodów, ciast i pieczywa mógł popróbować każdy chętny.