Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Książkę z tymi i wieloma innymi przepisami z kuchni lubelskiej można zdobyć tylko w supermarketach Aldik

Barszcz z uszkami. Zobacz prosty przepis

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Na zdjęciu: żniwa rybackie w Momotach pod Janowem Lubelskim
film

Jak kupić dobrą rybę na święta? Na co uważać? [porady]

Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb i owoców morza. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.

Kuchnia Lubelska na żywo. Gotowali przed supermarketem [zdjęcia]
galeria

Kuchnia Lubelska na żywo. Gotowali przed supermarketem [zdjęcia]

Jean Bos, kucharz króla Belgów, Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej oraz Waldemar Sulisz, autor wydanej przez Dziennik Wschodni i sieć sklepów Aldik.pl książki „Kuchnia Lubelska” gotowali w sobotę przed supermarketem Aldik w Galerii Handlowej Olimp dania według przepisów z książki.

Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej na wigilijny stół szykuje tradycyjne dzwonka z karpia smażone na oleju. - W tym roku zrobię do karpia borowiki duszone w śmietanie. Wcześniej podam śledzie na kilka sposobów

Jeśli nie karp to co? Przepisy wigilijne na rybne dania

Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Choć karp z lubelskich stawów nie ma sobie równych i smażony karp w chrupiącej panierce musi być, to warto przygotować na święta także inne ryby.

Schabowy z wolnej Puławianki
galeria

Schabowy z wolnej Puławianki

Marcin Popielarz, jeden z najlepszych kucharzy w tej części Europy wprowadził do swej restauracji w Gdyni danie: świnka puławska · kiszona kapusta · suszone grzyby. Dania z „Puławianki” zdobywają karty najlepszych restauracji w Polsce. Nic dziwnego, bo schabowy z tego szlachetnego mięsa nie ma sobie równych

Delikatny, dojrzewający. Zobacz łatwy przepis na świąteczny schab

Delikatny, dojrzewający. Zobacz łatwy przepis na świąteczny schab

W książce „Kuchnia Lubelska” znajdziecie autentyczne, regionalne przepisy. Takie jak świąteczny schab. Delikatny, dojrzewający, kruchy, w smaku przypomina plaster szynki parmeńskiej.

Dania na zimowe dni: Golonka, gulasz, żeberko [przepisy]

Dania na zimowe dni: Golonka, gulasz, żeberko [przepisy]

Rozgrzewają, dodają energii. Oto trzy sycące i smaczne dania na zimowe dni. Najsłynniejsza golonka w Lublinie to dzieło Kazimierza Grześkowiaka, poety i barda, autora przeboju

Ratusz zamawia świąteczny catering. Co zjedzą radni?

Ratusz zamawia świąteczny catering. Co zjedzą radni?

Catering dla 150 osób zamawia Ratusz w związku z wigilijnym spotkaniem Rady Miasta zaplanowanym na 22 grudnia w Trybunale Koronnym.

Marcin Ufa najpierw gotował w Atlantic Seafood Bar na wyspach Jersey, od 5 lat jest szefem kuchni w restauracji „Incognito” w Lublinie, gdzie poszukuje ciekawych smaków
Magazyn

Lata dwudzieste i trzydzieste w lubelskiej gastronomii. Przeboje międzywojennej kuchni

To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...

Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów

Krewetki al ajillo kuszą. Owoce morza. Szkolenie dla szefów kuchni

Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka
galeria

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.

Lubelskie smaki i smaczki w czasach Marszałka

Lubelskie smaki i smaczki w czasach Marszałka

W Lublinie debiutowała. Jej nazwisko pojawia się na afiszach teatrzyków „Czarny kot” i „Wesoły ul”. Mężczyźni kochali się w Ordonce na zabój. Wśród szukających z nią flirtu był pewien generał, który co wieczór zasiadał w pierwszym rzędzie lubelskiego kabaretu, słał bukiety i miłosne listy. Jej romans z Osterwą zakończył się skandalem.

Nowe bistra i restauracja w centrum Lublina. Gdzie na rybę, a gdzie na burgera? [zdjęcia]
galeria

Nowe bistra i restauracja w centrum Lublina. Gdzie na rybę, a gdzie na burgera? [zdjęcia]

Zmiany na gastronomicznej mapie Lublina. Jedne lokale już działają inne dopiero w remoncie

Rydze w Pułankowicach

Co w restauracjach piszczy? Czas na jesienne zupy

W restauracjach czas na jesienne zupy.

Sok z buraka: 7 smacznych dań z burakiem w roli głównej
Przepisy

Sok z buraka: 7 smacznych dań z burakiem w roli głównej

Sok z buraków do picia, kiszone buraki na barszcz, buraki z pieca zamiast mięsa, mielony z buraka. Co jeszcze? Oto 7 bardzo zdrowych dań, które przydadzą się przy zimnej jesieni.

Pomysł na flaki. Po francusku, turecku i po urzędowsku

Pomysł na flaki. Po francusku, turecku i po urzędowsku

Za wielkim przebojem kuchni PRL stoi polska i światowa tradycja. W Polsce zajadał się nimi król Władysław Jagiełło. W Europie Wilhelm Zdobywca. Flaki triumfują w kuchni austriackiej, czeskiej, francuskiej, niemieckiej i włoskiej

Kim jest zwycięzca konkursu Good Chef 2017
Lubelskie Ekstra

Kim jest zwycięzca konkursu Good Chef 2017

Tomasz Mielniczuk urodził się w Krasnymstawie. Korzenie rodzinne to okolice Chełma. Dzieciństwo spędził w domu rodzinnym, domu po dziadkach i pradziadkach.

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki
galeria

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki

Ser na cebularz, do pieca i jest zapiekanka po lubelsku. Zapiekać można prawie wszystko. Zapiekanki to dobry patent na jesienny obiad

Co w restauracjach: Hobotnica ispod peke

Co w restauracjach: Hobotnica ispod peke

Restauracja hotelu Montis w Poniatowej wprowadza do karty najsłynniejsze potrawy kuchni chorwackiej.

Restaurant Week. Co szykują lubelscy szefowie kuchni? [10 restauracji]
galeria

Restaurant Week. Co szykują lubelscy szefowie kuchni? [10 restauracji]

Festiwal odbywa się w 13 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną. Wasz czas w restauracji to 90 minut. Do wyboru jest menu mięsne i wege. W piątek 20 października startuje Lublin Restaurant Week.

Tom Kerridge, „Dieta szczęścia. 100 przepisów, dzięki którym uwolnisz dopaminę i pozbędziesz się zbędnych kilogramów”

Tom Kerridge, „Dieta szczęścia”

Zdobywca dwóch gwiazdek Michelina celowo rezygnuje w swojej diecie z jedzenia niektórych produktów? Każdy kto jest w stanie choćby wyobrazić sobie pracę szefa kuchni prestiżowej restauracji, domyśla się jak ciężkie to zadanie.

Kapuśniak czy kwaśnica? Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER w Lublinie ma słabość do kwaśnicy
Kuchnia

Najlepsze przepisy na dania z kapusty. 7 smacznych dań z kapustą w roli głównej

Golonka czy żeberko na kapuście? Kapuśniak czy kwaśnica? A może pierogi z kapustą i grzybami na dokładkę? Oto 7 smacznych potraw z kapustą w roli głównej.

Bliny, gołąbki czy placki? Poznaj najlepsze potrawy z ziemniaków

Bliny, gołąbki czy placki? Poznaj najlepsze potrawy z ziemniaków

Nic tak nie smakuje jesienią, jak ziemniaki wyciągnięte z ogniska. A co jeszcze dobrego można zrobić z ziemniakiem?

Nowe lokale na kulinarnej mapie Lublina

Nowe lokale na kulinarnej mapie Lublina

Gdy jedni startują na rynku inni otwierają kolejne lokale. Nowe miejsca na kulinarnej mapie Lublina

Karp, salceson, ptysie i inne lubelskie smakołyki z nagrodami na targach w Poznaniu
galeria

Karp, salceson, ptysie i inne lubelskie smakołyki z nagrodami na targach w Poznaniu

Na tegorocznych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu nie zabrało wyrobów tradycyjnych prezentowanych na stoisku województwa lubelskiego. Wędlin, miodów, ciast i pieczywa mógł popróbować każdy chętny.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium