Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 marca 2019 r.
20:59

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań

3 kwietnia startuje w Lublinie, Kazimierzu i Nałęczowie festiwal Lubelskie Restaurant Week. Szacunek dla jedzenia i uważność w restauracji to idea wiosennej edycji. Wybraliśmy dla was 10 najciekawszych dań.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Szanuj jedzenie - ta piękna idea powstała pod wpływem słynnej już w świecie filozofii RespectFood, której twórcą jest Massimo Bottura, jeden z najsłynniejszych restauratorów w Europie i niekwestionowany guru szefów kuchni. Dania, które przedstawiamy są inspirowane Botturą. Kiedy coś sobie z poniższej listy wybierzecie, pamiętajcie o uważnym, świadomym jedzeniu.

16 Stołów

Menu Piotra Kwiatosza idealnie odzwierciedla trend poszanowania dla jedzenia i wykorzystanie mięsa czy warzyw do ostatniego kawałka. Kiedyś gotowanie z resztek było przywilejem biedy, dziś wkracza na salony najlepszych restauracji. Co zjemy u Kwiatosza?

Oto menu mięsne: na początek wywar z łodyg i innych niewykorzystanych części warzyw z grzankami z czerstwego chleba oraz okrasą z okrawków pieczonych mięs i cebulki. Główne danie to szarpane mięso z gotowania bulionu z kremem z warzyw z rosołu i piklami oraz sosem z resztek policzka i placuszkami z ciasta pierogowego. Na deser są owoce z kompotu i gotowania syropu zapieczone pod kruszonką z sosem na bazie skórek z owoców.

Hotel Piano

Piotr Huszcz twórczo nawiązuje do kuchni regionalnej. Z upodobaniem korzysta z sezonowych produktów od lokalnych dostawców.

Na przystawkę pieczony rostbeff z musem z chrzanu podawany na grzance z kminkowego chleba i sałatką z ziół. Na drugie biodrówka wieprzowa z musem drobiowym i suszonymi pomidorami owinięta wędzonym boczkiem w sosie pieczeniowym z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw. Deser to lodowy torcik z bezy, ananasa i kremu z serka mascarpone oraz olejem sosnowym.

Hotel Victoria

Restauracja z legendą, odwołującą się do przedwojennego hotelu Victoria, który stał w miejscu tzw. Pedetu. Jadali w niej znakomici aktorzy, politycy. Od Ordonki po Józefa Piłsudskiego. Menu znów bardzo pięknie odwołuje się do idei respektowania jedzenia.

Na dobry początek jest stek z pieczonego selera z orzechowym crumble, panierowanym żółtkiem i płatkami sera bursztyn. Na drugie kluseczki ziemniaczane z dynią, podane z pieczonym burakiem, serkiem ricotta i oliwą z pestek dyni. Deser to summer pudding z resztek pieczywa z owocami leśnymi, lodami z kwaśnej śmietany i dmuchanym karmelem.

Kulturalna, Hotel Arche

Nowy adres na kulinarnej mapie i znakomity hotel. Za hotelem stoją pasjonaci, których dziełem jest na przykład słynny Zamek Biskupów w Janowie Podlaskim. - Bazujemy na świeżych i sezonowych produktach, co stanowi o wykwintności nawet prostych dań. Goście spragnieni regionalnych smaków odnajdą piwo z małego, lokalnego browaru, polskie wino z okolicznej winnicy, regionalne przysmaki i oczywiście złociste, chrupiące cebularze - piszą gospodarze.

Menu uwodzi. Na początek bliny ze śledziem i śmietaną. Cudowny smak i echa litewskiej kuchni. Drugie danie to kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano-wiśniowym. Na deser tarta truskawkowa.

Kuźnia

Kolejne menu, które powinno was smakowo mocno zaskoczyć. Urzekła nas polewka z maślanki. Na wędzonym wywarze, warzywach, z dodatkiem siemienia lnianego. Na tle żurów i żurków, przaśnych zalewajek, polewka z maślanki może okazać się strzałem w dziesiątkę. Nawiązuje do słynnej lanckorońskiej chrzanówki, bardzo polecamy.

Na drugie mamy wieprzowinę confit, w towarzystwie kaszanki, pora, kurek i ziemniaków. Piękna kompozycja. Na finał uczty kucharze proponują ciastko z nadzieniem migdałowym, gruszką, kawiorem z limonki i bezą.

The Olive, Hotel Ilan

Na początek sentymentalnej podróży dostaniecie kawior żydowski z piklami i chałką, czarną solą i kiszonym rabarbarem. Drugie danie to mostek cielęcy nadziewany baraniną z kiszonymi grzybami shitake, palonym szczypiorem, soczewicą, piklowaną cebulką oraz sosem z jabłkowego suszu. Na uspokojenie jest napoleonka z lodami bazyliowymi, szałwią i rabarbarem.

Akuku, Kazimierz Dolny

Z Lublina przenosimy się do Kazimierza Dolnego. Po raz pierwszy Restaurant Week wychodzi poza Lublin. Na pierwszy ogień idzie Kazimierz Dolny i Nałęczów.

Akuku to bardzo malownicze miejsce. Esencja Kazimierza wpisana w restaurację.

Mocne i oryginalne menu. Łososia w niskiej temperaturze, ze śniegiem z maślanki i mchem z zielonego groszku zjem z przyjemnością. Pieczony brzuch wieprzowy z puree z kopru włoskiego i cebulą oddam mięsożercy. Tarta limonkowa w towarzystwie spopielonej skórki z jabłka jest dla mnie.

Bajgiel, Kazimierz Dolny

Na przekąskę są śledziki cackies (zabaweczki). To kawałki śledzia matias ze złocistą cebulką, smażoną na gęsim smalcu w zalewie miodowo-cytrynowej z bakaliami. Podane z macą i chałką własnego wypieku. Na drugie karp w sosie cytrynowym z puree ziemniaczanym. To filet z karpia, bejcowany w soku cytrynowym i świeżym koprze, smażony na oleju z dodatkiem masła. Podany z sosem beszamelowo-cytrynowym, ze świeżym pieprzem cytrynowym. Na deser jest piernik karotkowo-cynamonowy i kompot z jabłek.

Botanika, Kazimierz Dolny

Nowa restauracja, która narodziła się ze słynnej „Kuchnia i wino”. Na przystawkę humus z selera, czosnek, kminek, marynowany pomidor, pistacje, liście cebuli. Na drugie spaghetti z cukinii, pomidor, awokado, czosnek, kminek, liście jarmużu. Deser to lody tymiankowe.

Piękne menu wegetariańskie. Kolorowe. Świeże. Botanika to miejsce osobne na kulinarnej mapie regionu. Szacunek do jedzenia wpisany jest w filozofię miejsca.

Willa Filiks w Nałęczowie

Ostatni przystanek w naszej wędrówce to królestwo Agnieszki Filiks.

Na początek zupa serowo-grzybowa z serkiem tofu w czarnym sezamie i salsą pomidorowo-bazyliową. Agnieszka Filiks poda ją z francuską grzanką z czarnuszką oraz grzybkiem marynowanym. Drugie danie to Leniuchy po lubelsku, czyli gołąbki z kaszą gryczaną na musie borowikowym, konfitowane warzywa i chrust z batatów. Pączusie po lubelsku z twarogiem w cynamonie i cukrze podane z bezą i domowym sorbetem malinowo-bazyliowym to finał prawdziwej uczty.

Jak zarezerwować stolik Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl i zalogować się na Konto Gościa lub zarejestrować nowe konto. Potem wybieramy miasto lub region, restaurację z trzydaniowym menu, dzień, godzinę i liczbę osób. Po dokonaniu płatności, na adres, na który zostało założone Konto Gościa otrzymamy maila z potwierdzeniem rezerwacji
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Drugie derby w tym miesiącu. AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

W piątek, o godzinie 17, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z KPR Padwą Zamość

Zdjęcie ilustracyjne
BOGDANKA

Morderstwo w Boże Narodzenie. Brat zabił brata

Do Sądu Okręgowego w Lublinie wpłynął akt oskarżenia przeciwko 36-letniemu górnikowi, który miał zabić swojego brata. W tle dramatu pojawiają się alkohol, konflikt o majątek i porachunki miłosne.

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium