Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 marca 2019 r.
20:59

Lubelskie Restaurant Week: 10 najciekawszych dań

3 kwietnia startuje w Lublinie, Kazimierzu i Nałęczowie festiwal Lubelskie Restaurant Week. Szacunek dla jedzenia i uważność w restauracji to idea wiosennej edycji. Wybraliśmy dla was 10 najciekawszych dań.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Szanuj jedzenie - ta piękna idea powstała pod wpływem słynnej już w świecie filozofii RespectFood, której twórcą jest Massimo Bottura, jeden z najsłynniejszych restauratorów w Europie i niekwestionowany guru szefów kuchni. Dania, które przedstawiamy są inspirowane Botturą. Kiedy coś sobie z poniższej listy wybierzecie, pamiętajcie o uważnym, świadomym jedzeniu.

16 Stołów

Menu Piotra Kwiatosza idealnie odzwierciedla trend poszanowania dla jedzenia i wykorzystanie mięsa czy warzyw do ostatniego kawałka. Kiedyś gotowanie z resztek było przywilejem biedy, dziś wkracza na salony najlepszych restauracji. Co zjemy u Kwiatosza?

Oto menu mięsne: na początek wywar z łodyg i innych niewykorzystanych części warzyw z grzankami z czerstwego chleba oraz okrasą z okrawków pieczonych mięs i cebulki. Główne danie to szarpane mięso z gotowania bulionu z kremem z warzyw z rosołu i piklami oraz sosem z resztek policzka i placuszkami z ciasta pierogowego. Na deser są owoce z kompotu i gotowania syropu zapieczone pod kruszonką z sosem na bazie skórek z owoców.

Hotel Piano

Piotr Huszcz twórczo nawiązuje do kuchni regionalnej. Z upodobaniem korzysta z sezonowych produktów od lokalnych dostawców.

Na przystawkę pieczony rostbeff z musem z chrzanu podawany na grzance z kminkowego chleba i sałatką z ziół. Na drugie biodrówka wieprzowa z musem drobiowym i suszonymi pomidorami owinięta wędzonym boczkiem w sosie pieczeniowym z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw. Deser to lodowy torcik z bezy, ananasa i kremu z serka mascarpone oraz olejem sosnowym.

Hotel Victoria

Restauracja z legendą, odwołującą się do przedwojennego hotelu Victoria, który stał w miejscu tzw. Pedetu. Jadali w niej znakomici aktorzy, politycy. Od Ordonki po Józefa Piłsudskiego. Menu znów bardzo pięknie odwołuje się do idei respektowania jedzenia.

Na dobry początek jest stek z pieczonego selera z orzechowym crumble, panierowanym żółtkiem i płatkami sera bursztyn. Na drugie kluseczki ziemniaczane z dynią, podane z pieczonym burakiem, serkiem ricotta i oliwą z pestek dyni. Deser to summer pudding z resztek pieczywa z owocami leśnymi, lodami z kwaśnej śmietany i dmuchanym karmelem.

Kulturalna, Hotel Arche

Nowy adres na kulinarnej mapie i znakomity hotel. Za hotelem stoją pasjonaci, których dziełem jest na przykład słynny Zamek Biskupów w Janowie Podlaskim. - Bazujemy na świeżych i sezonowych produktach, co stanowi o wykwintności nawet prostych dań. Goście spragnieni regionalnych smaków odnajdą piwo z małego, lokalnego browaru, polskie wino z okolicznej winnicy, regionalne przysmaki i oczywiście złociste, chrupiące cebularze - piszą gospodarze.

Menu uwodzi. Na początek bliny ze śledziem i śmietaną. Cudowny smak i echa litewskiej kuchni. Drugie danie to kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano-wiśniowym. Na deser tarta truskawkowa.

Kuźnia

Kolejne menu, które powinno was smakowo mocno zaskoczyć. Urzekła nas polewka z maślanki. Na wędzonym wywarze, warzywach, z dodatkiem siemienia lnianego. Na tle żurów i żurków, przaśnych zalewajek, polewka z maślanki może okazać się strzałem w dziesiątkę. Nawiązuje do słynnej lanckorońskiej chrzanówki, bardzo polecamy.

Na drugie mamy wieprzowinę confit, w towarzystwie kaszanki, pora, kurek i ziemniaków. Piękna kompozycja. Na finał uczty kucharze proponują ciastko z nadzieniem migdałowym, gruszką, kawiorem z limonki i bezą.

The Olive, Hotel Ilan

Na początek sentymentalnej podróży dostaniecie kawior żydowski z piklami i chałką, czarną solą i kiszonym rabarbarem. Drugie danie to mostek cielęcy nadziewany baraniną z kiszonymi grzybami shitake, palonym szczypiorem, soczewicą, piklowaną cebulką oraz sosem z jabłkowego suszu. Na uspokojenie jest napoleonka z lodami bazyliowymi, szałwią i rabarbarem.

Akuku, Kazimierz Dolny

Z Lublina przenosimy się do Kazimierza Dolnego. Po raz pierwszy Restaurant Week wychodzi poza Lublin. Na pierwszy ogień idzie Kazimierz Dolny i Nałęczów.

Akuku to bardzo malownicze miejsce. Esencja Kazimierza wpisana w restaurację.

Mocne i oryginalne menu. Łososia w niskiej temperaturze, ze śniegiem z maślanki i mchem z zielonego groszku zjem z przyjemnością. Pieczony brzuch wieprzowy z puree z kopru włoskiego i cebulą oddam mięsożercy. Tarta limonkowa w towarzystwie spopielonej skórki z jabłka jest dla mnie.

Bajgiel, Kazimierz Dolny

Na przekąskę są śledziki cackies (zabaweczki). To kawałki śledzia matias ze złocistą cebulką, smażoną na gęsim smalcu w zalewie miodowo-cytrynowej z bakaliami. Podane z macą i chałką własnego wypieku. Na drugie karp w sosie cytrynowym z puree ziemniaczanym. To filet z karpia, bejcowany w soku cytrynowym i świeżym koprze, smażony na oleju z dodatkiem masła. Podany z sosem beszamelowo-cytrynowym, ze świeżym pieprzem cytrynowym. Na deser jest piernik karotkowo-cynamonowy i kompot z jabłek.

Botanika, Kazimierz Dolny

Nowa restauracja, która narodziła się ze słynnej „Kuchnia i wino”. Na przystawkę humus z selera, czosnek, kminek, marynowany pomidor, pistacje, liście cebuli. Na drugie spaghetti z cukinii, pomidor, awokado, czosnek, kminek, liście jarmużu. Deser to lody tymiankowe.

Piękne menu wegetariańskie. Kolorowe. Świeże. Botanika to miejsce osobne na kulinarnej mapie regionu. Szacunek do jedzenia wpisany jest w filozofię miejsca.

Willa Filiks w Nałęczowie

Ostatni przystanek w naszej wędrówce to królestwo Agnieszki Filiks.

Na początek zupa serowo-grzybowa z serkiem tofu w czarnym sezamie i salsą pomidorowo-bazyliową. Agnieszka Filiks poda ją z francuską grzanką z czarnuszką oraz grzybkiem marynowanym. Drugie danie to Leniuchy po lubelsku, czyli gołąbki z kaszą gryczaną na musie borowikowym, konfitowane warzywa i chrust z batatów. Pączusie po lubelsku z twarogiem w cynamonie i cukrze podane z bezą i domowym sorbetem malinowo-bazyliowym to finał prawdziwej uczty.

Jak zarezerwować stolik Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl i zalogować się na Konto Gościa lub zarejestrować nowe konto. Potem wybieramy miasto lub region, restaurację z trzydaniowym menu, dzień, godzinę i liczbę osób. Po dokonaniu płatności, na adres, na który zostało założone Konto Gościa otrzymamy maila z potwierdzeniem rezerwacji
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Fragment rywalizacji w Bratysławie

Polska pokonała Słowację na inaugurację kwalifikacji mistrzostw Europy

Droga na EuroBasket 2027 jest bardzo długa i prowadzi przez dwie fazy kwalifikacyjne. Pierwsza wydaje się być smutną koniecznością, bo Polska musi w niej rywalizować z zespołami znacznie niżej notowanymi.

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Zgotowali rodzinom piekło. Teraz pójdą do aresztu

Policjanci z regionu zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy od dłuższego czasu znęcali się nad swoimi rodzinami. Obaj usłyszeli zarzuty i decyzją sądu trafili do tymczasowego aresztu.

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka
galeria

W hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się I Memoriał Andrzeja Kasprzaka

Można się tylko cieszyć, że postać Andrzeja Kasprzaka doczekała się swojego uhonorowania.

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Kolejna inwestycja na Ponikwodzie. Tym razem węzeł przesiadkowy

Mieszkańcy północno-wschodniej części miasta muszą szykować się na kolejne zmiany w ich otoczeniu. Miasto zapowiada inwestycje związane z węzłem przesiadkowym stacji PKP Ponikwoda. Między innymi będzie to rozbudowa ulicy Trześniowskiej, która ma się połączyć z przedłużeniem Węglarza.

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Spotkanie z Iloną Wiśniewską w Lublinie. Reporterka opowie o swojej nowej książce

Polskie Towarzystwo Geograficzne Oddział Lubelski oraz Akademicki Dyskusyjny Klub Książki zapraszają na spotkanie z Iloną Wiśniewską – cenioną reporterką, fotografką i autorką książek o Północy.

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Lubelskie hospicjum wyróżnione na ogólnopolskiej gali

Podczas uroczystej gali w Warszawie wręczono Nagrody BohaterON 2025 im. Powstańców Warszawskich – jedno z najważniejszych wyróżnień za działania na rzecz pamięci historycznej i współczesnego patriotyzmu. Wśród laureatów znalazło się Lubelskie Hospicjum dla Dzieci im. Małego Księcia, które zdobyło Złotego BohaterONa w kategorii Organizacja Non-Profit oraz nagrodę publiczności.

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”
MŁODZIEŻOWE SŁOWO ROKU 2025
galeria

„Klasa” kontra „szpont”. Młodzież decyduje, kto będzie językowym „GOAT-em”

Poznaliśmy finałową piętnastkę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2025. Boomersi mogą już szukać tłumaczeń i głosować na swoich faworytów. Organizatorem konkursu, który w tym roku odbywa się po raz dziesiąty, jest Wydawnictwo Naukowe PWN.

Akademicy z Białej Podlaskiej pokonali na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

AZS AWF Biała Podlaska z kolejną wygraną w lidze

W zaległym spotkaniu szóstej kolejki AZS AWF Biała Podlaska pokonał na wyjeździe SMS ZPRP I Kielce

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Lubelscy onkolodzy z nowoczesnym sprzętem. Pomogą jeszcze skuteczniej walczyć z rakiem

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli zakończyło modernizację pracowni brachyterapii, jednej z najnowocześniejszych tego typu w kraju. Inwestycja warta blisko 8,6 mln zł obejmowała zakup specjalistycznego sprzętu, w tym tomografu i aparatu USG, oraz kompleksowy remont pomieszczeń.

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Psy służbowe wywęszyły przemyt papierosów z Białorusi

Ponad 1,9 tysiąca paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy wykryli funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Koroszczynie. Do odkrycia przemytu przyczyniły się służbowe labradory Vigo i Zora, wyszkolone do wykrywania wyrobów tytoniowych.

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie
17 listopada 2025, 13:00

Moda, ekologia i działania społeczne w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Lublinie

Już w najbliższym tygodniu w dniach 17–21 listopada Miejska Biblioteka Publiczna w Lublinie (filie nr 6 i 27) stanie się miejscem spotkań mody, ekologii i społecznego zaangażowania. Biblioteka, we współpracy z Fundacją Mody Cyrkularnej, organizuje wydarzenie ,,Biblioteka w Obiegu’’, które połączy ze sobą pokolenia poprzez ciekawe wykłady, kreatywne zajęcia oraz stylowe pokazy mody. Uczestników czekają lekcje gotowania i rękodzieła oraz przestrzeń do wymiany ubrań i akcesoriów.

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Kolejny przegrany proces Warbusa. Sąd apelacyjny po stronie Lublina

Spółka Warbus ponownie przegrała w sądzie z Gminą Lublin. Sąd Apelacyjny w Lublinie oddalił apelację przewoźnika i podtrzymał wcześniejszy, korzystny dla miasta wyrok dotyczący wielomilionowych roszczeń. To już kolejna sprawa zakończona na korzyść lubelskiego Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego (dawniej ZTM).

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium