Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 grudnia 2012 r.
12:44
Edytuj ten wpis

Restauracja Europa w Lublinie (recenzja)

10 23 A A
Restauracja Europa w Lublinie (Archiwum)
Restauracja Europa w Lublinie (Archiwum)

Lubię to miejsce. Zabytkowy hotel Europa, w którym mieści się restauracja, już przed wojną był jednym z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Lublina.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wzorowany na warszawskim hotelu Europejskim, gościł wybitnych aktorów i polityków. Po wojnie swój ulubiony stolik miał tu słynny aktor Aleksander Aleksy, jadał tu Stanisław Mikulski i Jan Machulski. Na obiedzie w "Europie” byli Beata Tyszkiewicz, księżniczka Mahidol z Tajlandii, Ryszard Kapuściński, Tadeusz Mazowiecki, Aleksander Kwaśniewski.

Do "Europy” zajrzeliśmy na późny obiad. Elegancki kelner z klasą wybrał nam stolik. W dużej sali czuliśmy się osamotnieni. Wiało pustką. Ale były i plusy tej sytuacji. Wystarczyło zamknąć oczy, żeby wyobrazić sobie, że obok siedzi Hanka Ordonówna czy generał Wieniawa-Długoszowski, pierwszy ułan Rzeczpospolitej.

Na przekąskę zamówiłem tatara za 33 zł. Choć w karcie figuruje tatar siekany z kaparami, kelner zaproponował mi tatar klasyczny, według receptury z czasów Mikulskiego i Machulskiego, którzy wpadali na niego, kiedy byli aktorami Teatru Osterwy. M. zamówiła "Wątróbki drobiowe z grillowanym jabłkiem, imbirem i miodem” za 18 zł. Świeżutki tatar z idealnie dobranymi składnikami (nie zabrakło nawet odrobiny anchois i plastra pieczonego boczku) w towarzystwie pieczonych na miejscu bułeczek był zjawiskowy. Gorąca przekąska z wątróbek, ułożonych na świeżej sałacie w towarzystwie esencjonalnego sosu i rewelacyjnych jabłkach z grilla – urzekła nas smakiem. Było dobrze.

Niestety zabrakło "Lubelskiej zupy ziemniaczanej z twarogiem i żytnim chlebem” za 10 zł. M. zamówiła sobie specjalność szefa kuchni, Czyli "Krem z bobu z gorgonzolą i bekonem” za 10 zł, ja skusiłem się na "Żur staropolski w chlebie” za 13 zł. Krem z bobu mocno intrygował smakiem, żur przypomniał mi smak babcinej kuchni. Ugotowany na dobrej kiełbasie, boczku, z dobrym jajkiem na twardo i nutą chrzanu pozwolił odzyskać wiarę w polską kuchnię.

Przy drugim nie zastanawialiśmy się długo, bo legenda zobowiązuje. M. zamówiła "Kotlet de volaille” z młodymi ziemniakami i marchewką, z groszkiem cukrowym za 26 zł. Ja "Wspomnienie dawnej Europy: kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i ziemniakami” za 28 zł. Kotlet z soczystego mięsa skrywał w sobie wyborne masło, delikatna marchewka z groszkiem cukrowym uzupełniała skromne danie z klasą.

Podobnie było ze schabowym uczynionym z dobrego, bardzo świeżego mięsa podanym z wyśmienitą kapustą. W prostocie potraw, ich świeżości i smaku kryła się wielka tradycja przedwojennej kuchni. Jeszcze raz potwierdziła się prawda, że dobre jedzenie to jedzenie świeże, oparte na wysokiej jakości produktach i poparte wiedzą kucharzy. Na deser wzięliśmy espresso za 8 zł i "Sorbet cytrynowy z winem musującym” za 13 zł.

Nasza ocena: zapłaciliśmy 161 zł. Zjedliśmy bardzo dobry obiad, klasykę polskiej kuchni. Podany elegancko, z klasą. Urzekła nas skromność podania. To dowód na to, że można zjeść smacznie, naturalnie i świeżo.
Restauracja Europa w Lublinie
Lublin, Krakowskie Przedmieście 29
Tel. 81 535 03 03
Czynne od 12 do 23
Można płacić kartą
Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.

Komentarze 23

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
zbanowany / 23 maja 2013 o 21:26
0
Pierdoły pisze obżartuch,a Szrandar Ludu drukuje.I zakłada banery na wypowiadających się.Ale to nic nieszkodzi.Są sposoby na napisanie swego komentarza.
Zbanować mnie ponownie (Yak kiedyś działała cenzura w Sztandarze-organie KW PZPR)
Avatar
abc / 13 maja 2013 o 17:35
0
[quote name='marta' timestamp='1368447373' post='769403']
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre?
[/quote]

Jak ktoś ma problem z psychiką i biznesem, który jest kiepski to nie myśli o takich rzeczach.
Tylko jego zdanie się liczy i tylko jego zdanie jest prawdziwe i właściwie. Chorzy ludzie. Tyle.
Avatar
marta / 13 maja 2013 o 14:16
0
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre? to restauracja, która działa od lat, ma swoje tradycje i doświadczonych kucharzy, dlaczego tak was dziwi, że mu smakowało? nie rozumiem skąd tyle jadu. widocznie lublin nie jest gotowy na czytanie recenzji kulinarnych, bo wszystkich się posądza o stronniczosć
Avatar
zorro / 12 stycznia 2013 o 19:57
0
Ludzie, to że tak atakujecie red. Sulisza świadczy o tym, że jego działalność i recenzje są potrzebne. I piszę to jako osoba zupełnie "z boku". Wasze ataki świadczą o tym, że jesteście urażonymi restauratorami, którzy nam klientom wciskacie słabe danie. Wystawiacie sami sobie laurkę
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 19:36
0
Napisz coś redaktorze, ale pod swoim właściwym "nickiem".
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 12:48
0
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zjadaniu różnego rodzaju "wytworów" ludzkiego organizmu (czyt. gluty, kozy z nosa i inne "specyfiki"). Pamiętaj o tym następnym razem.
Pamiętaj że nawet uśmiech i kulltura kelnera nie daje gwarancji że jesteś właśnie "niefaszerowany" takim czymś.
Nawet w renomowanych restauracjach takie rzeczy się zdarzają podobno. Oglądałem kiedyś o tym program w telewizji.
Tak na marginesie dodam że "topienie Marzanny" to zwyczaj który powinien odbywać się na końcu zimy, a nie na jej początku.
Życzę smacznego w dalszych degustacjach potraw wszelakich, pani M też życzę smacznego.
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zja... rozwiń
Avatar
gość / 29 grudnia 2012 o 18:38
0
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
Avatar
adamiewa / 29 grudnia 2012 o 18:00
0
Ooooooooooooo!!! To Sz.P. W. Sulisz odzyskał smak. A co to było wcześniej?-brak smaku? A z jakiego to powodu? A swoją drogą to ta restauracja jest super. Chodziłem tam w 1972. 40 lat. (matko jak ten czas leci.).(Były student).
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:23
0
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ?
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ? rozwiń
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:19
0
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej pisał, do kogo, wszak to groch o ścianę.
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej p... rozwiń
Avatar
zbanowany / 23 maja 2013 o 21:26
0
Pierdoły pisze obżartuch,a Szrandar Ludu drukuje.I zakłada banery na wypowiadających się.Ale to nic nieszkodzi.Są sposoby na napisanie swego komentarza.
Zbanować mnie ponownie (Yak kiedyś działała cenzura w Sztandarze-organie KW PZPR)
Avatar
abc / 13 maja 2013 o 17:35
0
[quote name='marta' timestamp='1368447373' post='769403']
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre?
[/quote]

Jak ktoś ma problem z psychiką i biznesem, który jest kiepski to nie myśli o takich rzeczach.
Tylko jego zdanie się liczy i tylko jego zdanie jest prawdziwe i właściwie. Chorzy ludzie. Tyle.
Avatar
marta / 13 maja 2013 o 14:16
0
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre? to restauracja, która działa od lat, ma swoje tradycje i doświadczonych kucharzy, dlaczego tak was dziwi, że mu smakowało? nie rozumiem skąd tyle jadu. widocznie lublin nie jest gotowy na czytanie recenzji kulinarnych, bo wszystkich się posądza o stronniczosć
Avatar
zorro / 12 stycznia 2013 o 19:57
0
Ludzie, to że tak atakujecie red. Sulisza świadczy o tym, że jego działalność i recenzje są potrzebne. I piszę to jako osoba zupełnie "z boku". Wasze ataki świadczą o tym, że jesteście urażonymi restauratorami, którzy nam klientom wciskacie słabe danie. Wystawiacie sami sobie laurkę
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 19:36
0
Napisz coś redaktorze, ale pod swoim właściwym "nickiem".
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 12:48
0
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zjadaniu różnego rodzaju "wytworów" ludzkiego organizmu (czyt. gluty, kozy z nosa i inne "specyfiki"). Pamiętaj o tym następnym razem.
Pamiętaj że nawet uśmiech i kulltura kelnera nie daje gwarancji że jesteś właśnie "niefaszerowany" takim czymś.
Nawet w renomowanych restauracjach takie rzeczy się zdarzają podobno. Oglądałem kiedyś o tym program w telewizji.
Tak na marginesie dodam że "topienie Marzanny" to zwyczaj który powinien odbywać się na końcu zimy, a nie na jej początku.
Życzę smacznego w dalszych degustacjach potraw wszelakich, pani M też życzę smacznego.
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zja... rozwiń
Avatar
gość / 29 grudnia 2012 o 18:38
0
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
Avatar
adamiewa / 29 grudnia 2012 o 18:00
0
Ooooooooooooo!!! To Sz.P. W. Sulisz odzyskał smak. A co to było wcześniej?-brak smaku? A z jakiego to powodu? A swoją drogą to ta restauracja jest super. Chodziłem tam w 1972. 40 lat. (matko jak ten czas leci.).(Były student).
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:23
0
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ?
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ? rozwiń
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:19
0
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej pisał, do kogo, wszak to groch o ścianę.
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej p... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 23

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Seksistowski "żart" profesora z Lublina wywołał burzę na Facebooku. Naukowiec odpowiada
tylko u nas

Seksistowski "żart" profesora z Lublina wywołał burzę na Facebooku. Naukowiec odpowiada 0 0

Rysunek przedstawiający seks oralny, opatrzony komentarzem „Najwięcej witamin jest w skórce!” pokazał studentom wykładowca Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zdjęcie z wykładu trafiło do internetu i wywołało burzę. - Mowa jest tylko o roli witamin, które są przecież w różnych częściach ciała - komentuje profesor, ale w końcu przeprasza

Ustępująca prezydent: Dla mnie Chełm to misja a nie polityka

Ustępująca prezydent: Dla mnie Chełm to misja a nie polityka 0 0

Rozmowa z Agatą Fisz, ustępującą prezydent Chełma

Polacy zagrają z Holandią. Kadra rugbystów liczy na wsparcie kibiców

Polacy zagrają z Holandią. Kadra rugbystów liczy na wsparcie kibiców 0 0

Reprezentacja Polski zmierzy się z Holandią w ramach nowego cyklu rozgrywek Rugby Europe Trophy. Początek sobotniego meczu na Arenie Lublin o godzinie 15

Budżet Lublina na 2019 rok. Na jakie inwestycje możemy liczyć?

Budżet Lublina na 2019 rok. Na jakie inwestycje możemy liczyć? 3 7

W czwartek poznaliśmy projekt miejskiego budżetu na przyszły rok. – Rewolucji nie będzie, bo musimy kontynuować to, co już zaczęliśmy – przyznaje prezydent Lublina. Zamierza wydać nieco mniej, niż w tym roku, bo nieco mniejsze mają być również dochody miasta. Na jakie inwestycje możemy liczyć?

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 listopada 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 listopada 2018 roku 0 2

Kolejne wycinki drzew w Lublinie. Ks.: "W hierarchii stworzenia najpierw jest człowiek, potem przyroda"

Kolejne wycinki drzew w Lublinie. Ks.: "W hierarchii stworzenia najpierw jest człowiek, potem przyroda" 1 29

Przed kościołem przy ul. Staszica jeszcze w zeszłym tygodniu rosło pięć drzew. Zostało jedno. – W hierarchii stworzenia najpierw jest człowiek, potem przyroda – tłumaczy ksiądz rektor

Nowa technologia zamiast lamp w kopalni Bogdanka

Nowa technologia zamiast lamp w kopalni Bogdanka 0 6

Bogdanka testuje pod ziemią nowy, bezprzewodowy system komunikacji. Ma to poprawić wydajność pracy maszyn i zwiększyć bezpieczeństwo pracowników.

Polska - Czechy 0:1. Porażka w akompaniamencie gwizdów
film

Polska - Czechy 0:1. Porażka w akompaniamencie gwizdów 1 4

Reprezentacja Polski uległa w Gdańsku Czechom 0:1. Tym samym przed ostatnim meczem w Lidze Narodów z Portugalią Biało-Czerwoni wciąż pozostają bez zwycięstwa pod wodzą selekcjonera Jerzego Brzęczka

To już pewne. Będzie podwyżka opłat za wywóz śmieci w Lublinie

To już pewne. Będzie podwyżka opłat za wywóz śmieci w Lublinie 55 34

To już pewne: mieszkańców Lublina czeka podwyżka opłat za wywóz śmieci. Ratusz zgodził się na ceny zaproponowane przez firmy startujące w przetargu na obsługę dzielnic, w których dotychczas nie udało się wprowadzić nowych zasad segregacji odpadów. Od stycznia nowe zasady mają dotyczyć całego miasta

Szpital Dziecięcy: Nowy kącik zabaw czeka na małych pacjentów [zdjęcia]
galeria

Szpital Dziecięcy: Nowy kącik zabaw czeka na małych pacjentów [zdjęcia] 0 2

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym działa już słONICOwy kącik zabaw ufundowany przez Fundację ONICO.

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 16-18 listopada

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 16-18 listopada 1 1

Piłkarze kończą w weekend rundę jesienną. W III lidze odbędą się dwa mecze derbowe: Podlasie Biała Podlaska gra z Wisłą Puławy, a Orlęta Spomlek podejmują Stal Kraśnik. Czwartoligowcy awansem zagrają już za to kolejkę rundy wiosennej

Nowy marszałek województwa lubelskiego. Znamy też wicemarszałków i członków zarządu
galeria

Nowy marszałek województwa lubelskiego. Znamy też wicemarszałków i członków zarządu 199 78

Jarosław Stawiarski będzie nowym marszałkiem województwa lubelskiego. Jego kandydatura została wskazana podczas czwartkowego posiedzenia Komitetu Politycznego Prawa i Sprawiedliwości. Polityk jest obecnie wiceministrem sportu i turystyki w rządzie PiS.

Lubelskie: Dwie osoby zginęły w wypadku. Czołowe zderzenie samochodów
Aktualizacja
film

Lubelskie: Dwie osoby zginęły w wypadku. Czołowe zderzenie samochodów 21 8

Tragiczny wypadek w miejscowości Niewęgłosz (pow. radzyński). Zginął 37-latek i 53-latka.

Jest praca w Straży Miejskiej w Lublinie. Ile można zarobić?

Jest praca w Straży Miejskiej w Lublinie. Ile można zarobić? 76 23

Siedemnaście etatów zwolniło się w lubelskiej Straży Miejskiej, bo funkcjonariusze znaleźli sobie inne miejsce pracy. Zainteresowani mundurem mogą się zgłaszać do wtorku włącznie. Zarobki nie są imponujące: na początek 2400 zł brutto. Dyskont płaci lepiej

Spotkanie z alpinistami Rafałem Fronią i Piotrem Tomalą
19 listopada 2018, 19:00

Spotkanie z alpinistami Rafałem Fronią i Piotrem Tomalą 2 0

Co Gdzie Kiedy. Katolicki Uniwersytet Lubelski zaprasza na spotkanie Piotrem Tomalą oraz Rafałem Fronią - alpinistami i himalaistami, uczestnikami wielu wypraw. Wydarzenie odbędzie się 19 listopada o godz. 19 w sali 113 Centrum Transferu Wiedzy KUL.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.