Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 grudnia 2012 r.
12:44
Edytuj ten wpis

Restauracja Europa w Lublinie (recenzja)

10 23 A A
Restauracja Europa w Lublinie (Archiwum)
Restauracja Europa w Lublinie (Archiwum)

Lubię to miejsce. Zabytkowy hotel Europa, w którym mieści się restauracja, już przed wojną był jednym z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Lublina.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Wzorowany na warszawskim hotelu Europejskim, gościł wybitnych aktorów i polityków. Po wojnie swój ulubiony stolik miał tu słynny aktor Aleksander Aleksy, jadał tu Stanisław Mikulski i Jan Machulski. Na obiedzie w "Europie” byli Beata Tyszkiewicz, księżniczka Mahidol z Tajlandii, Ryszard Kapuściński, Tadeusz Mazowiecki, Aleksander Kwaśniewski.

Do "Europy” zajrzeliśmy na późny obiad. Elegancki kelner z klasą wybrał nam stolik. W dużej sali czuliśmy się osamotnieni. Wiało pustką. Ale były i plusy tej sytuacji. Wystarczyło zamknąć oczy, żeby wyobrazić sobie, że obok siedzi Hanka Ordonówna czy generał Wieniawa-Długoszowski, pierwszy ułan Rzeczpospolitej.

Na przekąskę zamówiłem tatara za 33 zł. Choć w karcie figuruje tatar siekany z kaparami, kelner zaproponował mi tatar klasyczny, według receptury z czasów Mikulskiego i Machulskiego, którzy wpadali na niego, kiedy byli aktorami Teatru Osterwy. M. zamówiła "Wątróbki drobiowe z grillowanym jabłkiem, imbirem i miodem” za 18 zł. Świeżutki tatar z idealnie dobranymi składnikami (nie zabrakło nawet odrobiny anchois i plastra pieczonego boczku) w towarzystwie pieczonych na miejscu bułeczek był zjawiskowy. Gorąca przekąska z wątróbek, ułożonych na świeżej sałacie w towarzystwie esencjonalnego sosu i rewelacyjnych jabłkach z grilla – urzekła nas smakiem. Było dobrze.

Niestety zabrakło "Lubelskiej zupy ziemniaczanej z twarogiem i żytnim chlebem” za 10 zł. M. zamówiła sobie specjalność szefa kuchni, Czyli "Krem z bobu z gorgonzolą i bekonem” za 10 zł, ja skusiłem się na "Żur staropolski w chlebie” za 13 zł. Krem z bobu mocno intrygował smakiem, żur przypomniał mi smak babcinej kuchni. Ugotowany na dobrej kiełbasie, boczku, z dobrym jajkiem na twardo i nutą chrzanu pozwolił odzyskać wiarę w polską kuchnię.

Przy drugim nie zastanawialiśmy się długo, bo legenda zobowiązuje. M. zamówiła "Kotlet de volaille” z młodymi ziemniakami i marchewką, z groszkiem cukrowym za 26 zł. Ja "Wspomnienie dawnej Europy: kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i ziemniakami” za 28 zł. Kotlet z soczystego mięsa skrywał w sobie wyborne masło, delikatna marchewka z groszkiem cukrowym uzupełniała skromne danie z klasą.

Podobnie było ze schabowym uczynionym z dobrego, bardzo świeżego mięsa podanym z wyśmienitą kapustą. W prostocie potraw, ich świeżości i smaku kryła się wielka tradycja przedwojennej kuchni. Jeszcze raz potwierdziła się prawda, że dobre jedzenie to jedzenie świeże, oparte na wysokiej jakości produktach i poparte wiedzą kucharzy. Na deser wzięliśmy espresso za 8 zł i "Sorbet cytrynowy z winem musującym” za 13 zł.

Nasza ocena: zapłaciliśmy 161 zł. Zjedliśmy bardzo dobry obiad, klasykę polskiej kuchni. Podany elegancko, z klasą. Urzekła nas skromność podania. To dowód na to, że można zjeść smacznie, naturalnie i świeżo.
Restauracja Europa w Lublinie
Lublin, Krakowskie Przedmieście 29
Tel. 81 535 03 03
Czynne od 12 do 23
Można płacić kartą
Partner Przewodnika

Partnerem Przewodnika jest Old Poland. Wielkie Polskie Sery. Old Poland to marka najlepszych serów długodojrzewających produkowanych w Polsce. Smakiem i jakością dorównuje najbardziej znanym europejskim serom, pochodzącym ze Szwajcarii, Holandii, Włoch czy Francji.

Komentarze 23

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
zbanowany / 23 maja 2013 o 21:26
0
Pierdoły pisze obżartuch,a Szrandar Ludu drukuje.I zakłada banery na wypowiadających się.Ale to nic nieszkodzi.Są sposoby na napisanie swego komentarza.
Zbanować mnie ponownie (Yak kiedyś działała cenzura w Sztandarze-organie KW PZPR)
Avatar
abc / 13 maja 2013 o 17:35
0
[quote name='marta' timestamp='1368447373' post='769403']
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre?
[/quote]

Jak ktoś ma problem z psychiką i biznesem, który jest kiepski to nie myśli o takich rzeczach.
Tylko jego zdanie się liczy i tylko jego zdanie jest prawdziwe i właściwie. Chorzy ludzie. Tyle.
Avatar
marta / 13 maja 2013 o 14:16
0
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre? to restauracja, która działa od lat, ma swoje tradycje i doświadczonych kucharzy, dlaczego tak was dziwi, że mu smakowało? nie rozumiem skąd tyle jadu. widocznie lublin nie jest gotowy na czytanie recenzji kulinarnych, bo wszystkich się posądza o stronniczosć
Avatar
zorro / 12 stycznia 2013 o 19:57
0
Ludzie, to że tak atakujecie red. Sulisza świadczy o tym, że jego działalność i recenzje są potrzebne. I piszę to jako osoba zupełnie "z boku". Wasze ataki świadczą o tym, że jesteście urażonymi restauratorami, którzy nam klientom wciskacie słabe danie. Wystawiacie sami sobie laurkę
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 19:36
0
Napisz coś redaktorze, ale pod swoim właściwym "nickiem".
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 12:48
0
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zjadaniu różnego rodzaju "wytworów" ludzkiego organizmu (czyt. gluty, kozy z nosa i inne "specyfiki"). Pamiętaj o tym następnym razem.
Pamiętaj że nawet uśmiech i kulltura kelnera nie daje gwarancji że jesteś właśnie "niefaszerowany" takim czymś.
Nawet w renomowanych restauracjach takie rzeczy się zdarzają podobno. Oglądałem kiedyś o tym program w telewizji.
Tak na marginesie dodam że "topienie Marzanny" to zwyczaj który powinien odbywać się na końcu zimy, a nie na jej początku.
Życzę smacznego w dalszych degustacjach potraw wszelakich, pani M też życzę smacznego.
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zja... rozwiń
Avatar
gość / 29 grudnia 2012 o 18:38
0
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
Avatar
adamiewa / 29 grudnia 2012 o 18:00
0
Ooooooooooooo!!! To Sz.P. W. Sulisz odzyskał smak. A co to było wcześniej?-brak smaku? A z jakiego to powodu? A swoją drogą to ta restauracja jest super. Chodziłem tam w 1972. 40 lat. (matko jak ten czas leci.).(Były student).
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:23
0
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ?
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ? rozwiń
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:19
0
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej pisał, do kogo, wszak to groch o ścianę.
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej p... rozwiń
Avatar
zbanowany / 23 maja 2013 o 21:26
0
Pierdoły pisze obżartuch,a Szrandar Ludu drukuje.I zakłada banery na wypowiadających się.Ale to nic nieszkodzi.Są sposoby na napisanie swego komentarza.
Zbanować mnie ponownie (Yak kiedyś działała cenzura w Sztandarze-organie KW PZPR)
Avatar
abc / 13 maja 2013 o 17:35
0
[quote name='marta' timestamp='1368447373' post='769403']
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre?
[/quote]

Jak ktoś ma problem z psychiką i biznesem, który jest kiepski to nie myśli o takich rzeczach.
Tylko jego zdanie się liczy i tylko jego zdanie jest prawdziwe i właściwie. Chorzy ludzie. Tyle.
Avatar
marta / 13 maja 2013 o 14:16
0
nie przyszło nikomu do głowy, że jedzenie tam jest dobre? to restauracja, która działa od lat, ma swoje tradycje i doświadczonych kucharzy, dlaczego tak was dziwi, że mu smakowało? nie rozumiem skąd tyle jadu. widocznie lublin nie jest gotowy na czytanie recenzji kulinarnych, bo wszystkich się posądza o stronniczosć
Avatar
zorro / 12 stycznia 2013 o 19:57
0
Ludzie, to że tak atakujecie red. Sulisza świadczy o tym, że jego działalność i recenzje są potrzebne. I piszę to jako osoba zupełnie "z boku". Wasze ataki świadczą o tym, że jesteście urażonymi restauratorami, którzy nam klientom wciskacie słabe danie. Wystawiacie sami sobie laurkę
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 19:36
0
Napisz coś redaktorze, ale pod swoim właściwym "nickiem".
Avatar
Gość / 30 grudnia 2012 o 12:48
0
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zjadaniu różnego rodzaju "wytworów" ludzkiego organizmu (czyt. gluty, kozy z nosa i inne "specyfiki"). Pamiętaj o tym następnym razem.
Pamiętaj że nawet uśmiech i kulltura kelnera nie daje gwarancji że jesteś właśnie "niefaszerowany" takim czymś.
Nawet w renomowanych restauracjach takie rzeczy się zdarzają podobno. Oglądałem kiedyś o tym program w telewizji.
Tak na marginesie dodam że "topienie Marzanny" to zwyczaj który powinien odbywać się na końcu zimy, a nie na jej początku.
Życzę smacznego w dalszych degustacjach potraw wszelakich, pani M też życzę smacznego.
[quote name='gość' timestamp='1356802683' post='714578']
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
[/quote]
Widzę że mylisz się jak zwykle Waldku. Mam tyle wspólnego z "Marzanną" co z tobą, czyli nic.
Co zaś sie tyczy "Marzanny" to popełniłeś duży błąd, ale "Marzanna" tylko przelała czarę goryczy.
Jesteś nielubiany przez wielu restauratorów/kucharzy/kelnerów i nie tylko przez nich.
Dlatego właśnie tacy jak ty są rekordzistami w nieświadomym zja... rozwiń
Avatar
gość / 29 grudnia 2012 o 18:38
0
Widzę że Siedlisko Folkloru Marzanna jest aktywne
Avatar
adamiewa / 29 grudnia 2012 o 18:00
0
Ooooooooooooo!!! To Sz.P. W. Sulisz odzyskał smak. A co to było wcześniej?-brak smaku? A z jakiego to powodu? A swoją drogą to ta restauracja jest super. Chodziłem tam w 1972. 40 lat. (matko jak ten czas leci.).(Były student).
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:23
0
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ?
[quote name='ja@' timestamp='1356797818' post='714552']
hmm,, a czy koniecznie obie osoby muszą pić kawę i jeść deser? Dodam ,że jest mi obojętne to co pisze Pan Sulisz, ale już tak sie czepiać nie wiecie czego
[/quote]

Proszę pani, proszę nie stawać w jego obronie, zwyczajnie nie warto.
To kto pił kawę i jadł deser, pan czy pani ? rozwiń
Avatar
Gość / 29 grudnia 2012 o 17:19
0
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej pisał, do kogo, wszak to groch o ścianę.
Prawdziwy mężczyzna jak przychodzi z kobietą do eleganckiej restauracji to zachowuje się jak dżentelmen (czyli jak prawdziwy mężczyzna).
Przede wszystkim nie zaokrągla sumy w dół tylko w górę, celem zostawienia napiwku.
Nie zaprasza kobiety tylko po to żeby "testować" dania i pisać o tym, tylko zajmuje się kobietą.
Domniemam że M. jest damą, a nie jakąś pierwszą lepszą która chce się nażreć za friko.
Dlatego bardzo współczuję tej pani towarzystwa takiego liczykrupy.
Ponadto......eeee co ja będę dalej p... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 23

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Zamość pożegnał prezydenta Adamowicza [zdjęcia]
galeria

Zamość pożegnał prezydenta Adamowicza [zdjęcia] 0 1

Na Rynku Solnym mieszkańcy Zamościa ułożyli w piątek znicze w kształt serca. Tym symbolicznym gestem solidaryzowali się z uczestnikami mszy odprawianej w Bazylice Mariackiej w Gdańsku w intencji zamordowanego prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza.  

Studniówka 2019 ZS Energetycznych w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Studniówka 2019 ZS Energetycznych w Lublinie [zdjęcia] 0 1

Studniówka 2019 ZS Energetycznych w Lublinie

Studniówki 2019: Bal maturzystów Zespołu Szkół nr 1 w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Studniówki 2019: Bal maturzystów Zespołu Szkół nr 1 w Lublinie [zdjęcia] 37 0

W piątek młodzież z Zespołu Szkół nr 1 im. W. Grabskiego bawiła się na balu maturalnym. Odbył się on w hotelu In Between

Nie będzie remontu alejek w wąwozie między Czubami a LSM?

Nie będzie remontu alejek w wąwozie między Czubami a LSM? 41 63

Wszystko wskazuje na to, że możemy zapomnieć o remoncie alejek w wąwozie między Czubami a osiedlami LSM, choć był to jeden ze zwycięskich projektów budżetu obywatelskiego. Ratusz zapowiada cięcie w projekcie: stary asfalt zostanie, nowy będzie tylko w jednym miejscu

Nowoczesne przedszkole w gm. Jastków już działa. "To jest przejście do innego świata"
ZDJĘCIA
galeria

Nowoczesne przedszkole w gm. Jastków już działa. "To jest przejście do innego świata" 91 1

Było oryginalnie, bo dziecko, chłopiec o imieniu Oskar przeciął wstęgę podczas uroczystego otwarcia Samorządowego Przedszkola w podlubelskiej Panieńszczyźnie. To druga, po żłobku tak nowoczesna placówka oświatowa w gminie Jastków, w której dzieci się bawią i uczą języka francuskiego. Mają też salę doświadczania świata.

W Lubelskiem będzie stacjonować 3,5 tys. zawodowych żołnierzy. Wkrótce nabór

W Lubelskiem będzie stacjonować 3,5 tys. zawodowych żołnierzy. Wkrótce nabór 165 12

Wkrótce ruszy nabór do zawodowego wojska w Lublinie, Chełmie i Zamościu. Pod koniec roku wojskowi zaczną rekrutować do Białej Podlaskiej. W Lubelskiem będzie stacjonować 3500 żołnierzy uzbrojonych w najnowszy sprzęt – Rosomaki, moździerze Rak, haubice Krab i zestawy przeciwlotnicze Poprad

Utrzymać właściwy rytm – TBV Start gra z Legią

Utrzymać właściwy rytm – TBV Start gra z Legią 0 0

W sobotę TBV Start zmierzy się na wyjeździe z Legią Warszawa. Spotkanie pokaże Polsat Sport Extra

Trumna z ciałem Pawła Adamowicza w Bazylice Mariackiej. Nieśli ją prezydenci miast [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Trumna z ciałem Pawła Adamowicza w Bazylice Mariackiej. Nieśli ją prezydenci miast [zdjęcia, wideo] 528 31

Kondukt żałobny wyruszył z Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku około godz. 17. Trumna prezydenta Pawła Adamowicza została odprowadzona ulicami Gdańska do Bazyliki Mariackiej. Konduktowi towarzyszyły tłumy ludzi

Nowy sondaż CBOS. Przewaga PiS, tylko 4 partie w Sejmie

Nowy sondaż CBOS. Przewaga PiS, tylko 4 partie w Sejmie 0 35

Według najnowszego sondażu CBOS-u, gdyby wybory odbyły się w najbliższy weekend, PiS zdobyłoby 39 procent głosów

Wrze w Azotach Puławy. Pracownicy przeciwko marginalizacji zakładów

Wrze w Azotach Puławy. Pracownicy przeciwko marginalizacji zakładów 23 35

„Puławy nie mogą być dojną krową”, „Zostaliśmy zmarginalizowani ekonomicznie i w decyzyjności”, „Mrówka połknęła słonia” - takie sformułowania padały podczas posiedzenia plenarnego Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego, która zajęła się sytuacją w Zakładach Azotowych „Puławy”. Prezes spółki uspokajał, że nie należy wyciągać pochopnych wniosków

Robert Góralczyk (Motor Lublin): Nutka optymizmu na przyszłość

Robert Góralczyk (Motor Lublin): Nutka optymizmu na przyszłość 3 5

ROZMOWA Z Robertem Góralczykiem, trenerem Motoru Lublin

Gdzie na narty w woj. lubelskim? Nowe wyciągi, nowe urządzenia [raport, zdjęcia]
galeria

Gdzie na narty w woj. lubelskim? Nowe wyciągi, nowe urządzenia [raport, zdjęcia] 33 9

Nie brakuje ani śniegu, ani turystów. Sprawdziliśmy, jak działają i czym, kuszą stoki narciarskie w naszym regionie.

Lubartów: Nowy blok na planie litery L

Lubartów: Nowy blok na planie litery L 0 2

Przy ul. Cichej stanie nowy blok. Budynek powstanie na planie litery „L”. Inwestorem jest Spółdzielnia Mieszkaniowa w Lubartowie.

Nasze szkoły wśród najlepszych. Jak wypadły licea i technika z Puław?

Nasze szkoły wśród najlepszych. Jak wypadły licea i technika z Puław? 13 7

Czołowe puławskie licea znalazły się w trzeciej setce najnowszego rankingu magazynu „Perspektywy”. Najlepszą szkołą ogólnokształcącą w mieście ponownie zostało II LO im. KEN. Drugie miejsce zajęło I LO im. ks. A. J. Czartoryskiego. Wśród techników prowadzi „Chemik”

MKS Perła jedzie do Chorzowa. Zabraknie kluczowej zawodniczki

MKS Perła jedzie do Chorzowa. Zabraknie kluczowej zawodniczki 0 1

MKS Perła Lublin w sobotę w Chorzowie zagra bez Kingi Achruk. Rozgrywająca mistrzyń Polski wciąż leczy kontuzjowany bark

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.