Strasznie kaloryczny i dobry. Z żurawiną. Mniam, mniam.
Co jeszcze potrzeba?
Słoiczek żurawiny do mięs.
Oraz składniki na panierkę:
1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka płatków migdałów
pieprz
czerwona papryka w proszku.
I do dzieła.
Krążki lub plastry sera nacieram pieprzem i papryką. Jak trzeba, ziołami.
Delikatnie obtaczam w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z dodatkiem migdałowych płatków. Wskazana dokładność, bo ser musi być cały schowany w panierce.
Wkładam na rozgrzany olej i czekam aż się zarumieni. Delikatnie przewracam na drugą stronę. Panierka musi być chrupiąca, złocista i w całości.
Podaję z dużą ilością żurawiny.
Dobrze smakuje też z ziołowym ziemniakami podsmażonymi obok sera na patelni.