Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 maja 2013 r.
13:39
Edytuj ten wpis

Smak lubelskiego chłodnika. Sprawdź przepisy

Wystarczy botwinka, szczypior, koperek, młode ogórki i kwaśne mleko. Adam Mickiewicz opisał go w "Panu Tadeuszu”, każąc podawać chołodziec litewski po wódce. Ale chłodnik można zrobić z pomidorów. Albo – jak w hiszpańskiej gazpacho – z migdałów, czosnku i oliwy. A nawet z sałaty.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nasz lubelski chłodnik, podawany w regionie, ma korzenie litewskie i pochodzi z czasów, kiedy dynastia Jagiellonów była potęgą, także kulinarną. Zupę z pokrajanych na kawałki buraków i lodu wymienia Kolberg.

W "Panu Tadeuszu” czytamy: "Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli”. Wincentyna Zawadzka, autorka "Kucharki Litewskiej” wydanej po raz pierwszy w 1854 radzi, żeby na samym wydaniu "włożyć kilka kawałków lodu, kilka jaj na gęsto ugotowanych i pokrojonych na cztery części, parę drobno skrajanych ogórków, kopę szyjek rakowych lub ugotowanej, jakiej dużej ryby, a w braku ich cielęciny pieczonej, sarniny lub inne zwierzyny pokrajanej w drobne podłużne paski. (…) Jeżeli są kalafiory lub szparagi, można je dodać w kawałka, osobno ugotowane w wodzie i ostudzone”.

Chłodnik lubelski

Składniki: pęczek botwiny, pęczek rzodkiewek i pęczek koperku, 3 ogórki gruntowe, litr kefiru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1 cytryna, szczypiorek.

Wykonanie: botwinkę umyć, posiekać razem z buraczkami. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru, gotować 5 minut, schłodzić. Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru razem z pokrojonym koperkiem i roztartym czosnkiem.

Dosłodzić, dodać sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. Zalać kefirem, obficie posypać szczypiorkiem.

Z serem kozim lub bryndzą

Fanem chłodników jest Grzegorz Łapanowski, promotor zdrowej, lokalnej kuchni opartej o naturalne produkty pochodzące z konkretnego regionu. Oto jego autorski przepis, który może być dla was inspiracją.

Składniki: 4 szklanki maślanki lub kefiru, 1 ogórek, 3 łyżki kopru, 3 łyżki kolendry, 2 łyżki pasty sambal oelek, 3 łyżki oliwy, kilka ząbków czosnku, ewentualnie: 100 g bryndzy lub koziego sera i kiełki brokułów do dekoracji.

Wykonanie: do głębokiej metalowej lub plastikowej miski wrzucamy świeże zioła, ewentualnie też porzeczki, truskawki, kwiaty, – co chcemy. Wlewamy do niej wodę i wstawiamy kolejną misę tak, by po zamrożeniu między dwiema miskami powstała miska lodowa. Dobrze jest zabezpieczyć miski przed włożeniem ich do zamrażarki, sklejając je taśmą. Sam chłodnik jest ekspresowy. Kefir lub maślankę mieszamy z grubo tartym ogórkiem, siekanym czosnkiem, ziołami i pastą chili. Warto dodać też kilka kropli oliwy i kulki utoczone z koziego sera lub bryndzy. Otarta skórka z cytryny dodatkowo orzeźwi smak. Chłodnik serwujemy w misie lodowej, ozdobiony liśćmi świeżych ziół.

Chłodnik z sałaty

Składniki: 1 główka zielonej sałaty, 1 l bulionu warzywnego, pieprz, sól, pęczek zielonego koperku, młody szczypiorek, małe opakowanie śmietany lub jogurtu.

Wykonanie: liście sałaty dokładnie umyć i wrzucić do zimnej wody. Wyjąć i porwać palcami na drobne kawałki. Zagotować bulion, wrzucić sałatę, gotować 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany koper i doprawić śmietaną. Schłodzić, dodać szczypiorek i parę kostek lodu.

Gazpacho z Lublina

W Lublinie podaje go Ismael Hernandez, który prowadzi hiszpańską restaurację "Carmen”. Hiszpański chłodnik składa się z surowych warzyw, octu i oliwy oraz chleba. Do zupy podaje się w osobnych miseczkach pokrojone jajka, wędliny dojrzewające, orzechy czy oliwki. Gazpacho robi się na surowych pomidorach, dodaje pomarańcze lub sok pomidorowy. W Andaluzji podaje się biały chłodnik z migdałów zmielonych z czosnkiem, oliwą i chlebem.

Składniki: 1,5 kg dojrzałych pomidorów (mogą być z puszki), 1,5 litra zimnej wody, 2 papryki, kilka młodych ogórków, 2 młode cebulki, 6 ząbków czosnku, pół szklanki dobrej oliwy, ocet balsamiczny, sól, pieprz, czerstwa bagietka.

Wykonanie: warzywa posiekać na pół centymetrowe kawałki, bagietkę w większą kostkę. Odstawić do lodówki. Namoczyć chleb w części wody. Włożyć do garnka z połową posiekanych warzyw. Zmiksować, powoli dodając wodę. Po zmiksowaniu przetrzeć, oddzielając pestki. Doprawić oliwą, solą, pieprzem i balsamico. W miseczkach podać resztę warzyw. Smacznego.

Pozostałe informacje

Oskarżony został doprowadzony na pierwsze posiedzenie Sądu Apelacyjnego  30.10.2025 roku. Jawność tej rozprawy została jednak w całości wyłączona.

Zbrodnia w kancelarii komorniczej. Sąd apelacyjny nie zmienił wyroku

Sąd Apelacyjny w Lublinie utrzymał w mocy wyrok wobec 45-letniego Karola M., skazanego za brutalne zabójstwo łukowskiej komorniczki. W styczniu tego roku mężczyzna został skazany na 25 lat pozbawienia wolności, z możliwością warunkowego zwolnienia po 22 latach.

Budżet obywatelski 2026: wiemy jak głosowali Lublinianie

Budżet obywatelski 2026: wiemy jak głosowali Lublinianie

Znamy wyniki 12. edycji Budżetu Obywatelskiego w Lublinie. Mieszkanki i mieszkańcy zdecydowali o realizacji 39 projektów – 14 ogólnomiejskich i 25 dzielnicowych – o łącznej wartości ponad 17 mln zł. W głosowaniu wzięło udział ponad 22 tysiące osób, które wybierały spośród 125 zgłoszonych pomysłów.

Martwe psy w okolicy Puław: zatrzymany 25-latek, który rozkładał wnyki

Martwe psy w okolicy Puław: zatrzymany 25-latek, który rozkładał wnyki

Trzy zarzuty znęcania się nad zwierzętami usłyszał 25-letni mieszkaniec Puław, który podejrzany jest o zabicie psa w lesie w Trzciankach. W domu mężczyzny znaleziono narzędzia wykorzystywane do kłusowania.

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Nielegalny handel chronionymi gatunkami zwierząt podczas targów egzotycznych w Lublinie. Policjanci zabezpieczyli 6 żółwi błotnych, 3 kameleony oraz 25 pytonów królewskich.

Rowerem po ekspresówce

Rowerem po ekspresówce

Skrajną nieodpowiedzialnością wykazał się 23-letni rowerzysta, który pod drodze krajowej S19 poruszał się rowerem.

 Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving to wyjątkowe i pełne podniosłej atmosfery święto wymiany kulturowej, organizowane przez fundację Abraham D. Ministry, która od wielu lat wspiera dialog międzykulturowy poprzez sztukę, modę, muzykę i performance.

Główna część uroczystości odbyła się na Placu dr. E. Łuczkowskiego
galeria

Chełm świętował Niepodległość. Wspólna duma i pamięć o bohaterach

Msza za Ojczyznę, salwa honorowa, defilada, bieg i koncert pełen emocji – tak Chełm uczcił Narodowe Święto Niepodległości. We wtorek, 11 listopada, setki mieszkańców wyszły na ulice, by wspólnie oddać hołd tym, którzy walczyli o wolność Polski.

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium