Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 grudnia 2013 r.
13:04
Edytuj ten wpis

Świąteczne przysmaki: Przepisy lubelskich restauratorów

1 4 A A

Na świąteczny obiad chcemy polecić wam marynowaną pierś z kaczki. To bardzo smaczne mięso, w przedświątecznych promocjach można kupić piersi z kaczki w dobrej cenie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
– Wyborny smak tego dania kryje się w sposobie zamarynowania mięsa. Podaję jedną z wielu wersji marynat i zachęcam do samodzielnego skomponowania zalewy – mówi Andrzej Malinowski, szef kuchni w Zajeździe Kmicic.

Dodajmy, że w ten sam sposób możecie zrobić indyka czy kurczaka, a nawet schab.

Składniki: 4 piersi z kaczki, 1 szklankę czerwonego wina, po kilka ziaren jałowca, pieprzu, szczyptę cynamonu, trawę żubrową (z butelki z żubrówką).

Wykonanie: piersi kaczki nakłuwamy i nacieramy solą z pieprzem. Na patelni podgrzewamy przyprawy i zalewamy winem. Dzięki temu aromat ziół szybciej przejdzie do mięsa. Gdy marynata przestygnie, zalewamy nią piersi i odstawiamy na 12 godzin.

Po zamarynowaniu obsmażamy mięso na oliwie tak, żeby skórka była złocista i chrupiąca. Skrapiamy spirytusem i zapalamy. Po chwili na patelni powstaje esencjonalny sos, który jest podstawą do dalszej twórczości. Podlewamy bulionem i dusimy mięso do miękkości.

– Wyjmujemy piersi i przekładamy w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia możemy dodać sos sojowy wzbogacony odrobiną Tabasco. Ja bardzo lubię sos malinowy, więc wrzucam na patelnię świeże (teraz mrożone maliny), odparowuję… i sos gotowy – mówi Andrzej Malinowski.

Z czym podać tak przyrządzoną kaczkę? Dobrym rozwiązaniem będą ziołowe ziemniaki. Najpierw je gotujemy, potem kroimy w plastry, posypujemy ulubioną mieszanką ziół i obsmażamy na maśle. Do kaczki pasuje sałatka z mandarynek. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, każdą kroimy na pół. Przekładamy do salaterki, skrapiamy dobrą oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Kieliszek czerwonego, wytrawnego wina doda naszemu daniu odświętny charakter.

Karp w migdałach

Eliza Kunc, restauratorka z Piask

Składniki: karp, 5 pokrojonych cebul, rodzynki i migdały według uznania, sól i pieprz. Na wywar: głowy i mięso z karpia, 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie.

Wykonanie: do gotującej się wody wrzucamy głowy i resztki mięsa z ryby, wszystkie warzywa i przyprawy. Solimy i gotujemy co najmniej 2 godziny. Po pół godzinie wyciągamy marchewkę, jeśli chcemy później nią dekorować półmisek.

Karpia pozbawiamy długich ości oraz kręgosłupa (używamy do wywaru). Otrzymane filety kroimy w 4-centymetrowe paski. Bulion odcedzamy przez gęste sitko lub ściereczkę. Dzielimy go na dwie części. W jednej z nich gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut rybne filety. Do drugiej części bulionu wsypujemy 5 drobno pokrojonych cebul i dusimy je przez 15 minut. Pod koniec dodajemy do cebul odcedzone z wody rodzynki i migdały.

Kiedy karp zmieni kolor z czerwonego na biały, to wtedy bardzo ostrożnie przekładamy go na szeroki półmisek. Pozostały bulion przelewamy do cebuli, dodajemy sporo pieprzu (potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak) i odparowujemy. Karpia dekorujemy marchewką i zalewamy rybnym bulionem. Odstawiamy od lodówki i modlimy się, by galaretka zastygła.

Soljanka

Składniki: 20 dag wołowiny, 20 dag pieczonej cielęciny, 10 dag wędzonej szynki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag kiełbasy, 5 kiszonych ogórków z beczki, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 cytryna, śmietana, masło, sól, biały pieprz, szczypta bazylii.

Wykonanie: na wołowinie ugotować bulion. Pokroić w kostkę mięso wyjęte z garnka i pozostałe wędliny. Na maśle udusić kiszone ogórki z odrobiną czosnku. Oddzielnie cebulę posiekaną w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucić ogórki, cebulę, wędlinę i gotować 20 minut. Kto lubi może pod koniec gotowania wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Muszą być w soljance ugotowane "al dente”. Zaprawić śmietaną. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać sok z cytryny. Na koniec biały pieprz i roztartą w palcach bazylię. Smacznego.

Gołąbki

Składniki: 1 kapusta, 25 dag grochu, 15 dag pęczaku, 2 cebule, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżka mąki, olej lniany, sól, pieprz
Wykonanie: oddzielnie ugotować groch i pęczak. Przełożyć do misy. Dodać posiekaną cebulę podsmażoną na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić i odstawić na 2 godziny.

Z kapusty wyciąć głąb i obgotować. Co jakiś czas zdejmować po 2 liście. Ścinać gruby nerw, nakładać farsz i zawijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć liście kapusty. Skropić olejem. Ułożyć gołąbki, zalać bulionem. Nakryć liśćmi, skropić olejem raz jeszcze. Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Wigilijny sum

Ivo Violante, szef kuchni restauracji Auriga

Składniki: sum o wadze 1,5 kg, 1 średnia dynia, 2 cukinie, 2 bakłażany, 1 szklanka białego wina, 2 łyżki mąki, olej, oliwa, 6 jajek, sól, pieprz
Wykonanie: rybę kroimy w dzwonka, obtaczamy w mące, podsmażamy na oleju i odstawiamy na bok. Rozmącamy jajka, dodajemy sól i pieprz, ewentualnie ulubione zioła. Jeszcze raz obtaczamy rybę w mące, zanurzamy w jajkach, smażymy powtórnie. Odkładamy rybę na półmisek. Na tej samej patelni robimy sos. Do tłuszczu, który został ze smażenia, wlewamy białe wino, mieszamy, zagotowujemy. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, dajemy sól, pieprz i grillujemy.

Dynię kroimy na 4 ćwiartki, wyciągamy pestki, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy łyżką miąższ, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy trochę oliwy. Wykładamy porcje purée na talerze, robimy wgłębienie, w którym układamy kawałki suma. Posypujemy dużą ilością młotkowanego pieprzu, polewamy sosem winnym, dodajemy cukinię i bakłażana.

Purée dyniowe można łączyć z innymi potrawami, więc można zrobić go więcej. Warto mieć także w domu dwa rodzaje dobrej oliwy.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, łyżka oleju lnianego, sól. Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (namoczonymi na noc) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Można posiekać tasakiem.

Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe "placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. Gotować aż do wypłynięcia.

Bigos

Składniki: pół kg kapusty kwaszonej, pól kg słodkiej, 1 kg mięs (pieczeni, kiełbasy myśliwskiej, zwyczajnej, boczku wędzonego, szynki) 5 suszonych prawdziwków, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, pół szklanki wytrawnego wina, pieprz, jałowiec, sól, cukier.

Wykonanie: kapustę kwaszoną posiekać. Słodką poszatkować i sparzyć. Na boczku zasmażyć pokrojoną cebulę. Grzyby namoczyć. Dno garnka wyłożyć boczkiem, układać warstwami kapustę, grzyby i śliwki, kapustę, mięso, cebulę, kapustę. Wlać smak z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, jałowcem. Pierwszego dnia dusić godzinę, drugiego dwie, trzeciego trzy godziny, doprawiając winem i odrobiną cukru.

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
dmowski / 22 grudnia 2013 o 15:29
0

Witam znalazłem stronę z najlepszym poradnikiem w sieci o zarabianiu kasy.POLECAM ,skorzystaj i ty : http://goo.gl/Wq90lh

Avatar
cypis / 22 grudnia 2013 o 07:49
0

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie coś do nich zjeść to i tak jest to przygotowywane z najtańszych półproduktów i torebek, w cenie od minimum 30 zł wzwyż za byle danie.

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie c... rozwiń

Avatar
m. / 22 grudnia 2013 o 00:56
0

czekałem na ten ból doopy który prezentuje szanowny troll "moher" ;)

Avatar
moher / 21 grudnia 2013 o 22:11
0

Niech te tatuowane ziutki maja trochę szacunku dla swoich mam i bać  oraz nasz wszystkich i nie pouczja nas co i jak mamy przygootowac na Świeta Bożego Narodzenia. Niech przygotują coś dobrego w ciszy i spokoju dla swoich patchworkowych rodzin a nam dadzą spokój. Przez setki lat radziliśmy sobie bez ich "cennych" rad i damy rade dalej.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia  !

Avatar
dmowski / 22 grudnia 2013 o 15:29
0

Witam znalazłem stronę z najlepszym poradnikiem w sieci o zarabianiu kasy.POLECAM ,skorzystaj i ty : http://goo.gl/Wq90lh

Avatar
cypis / 22 grudnia 2013 o 07:49
0

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie coś do nich zjeść to i tak jest to przygotowywane z najtańszych półproduktów i torebek, w cenie od minimum 30 zł wzwyż za byle danie.

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie c... rozwiń

Avatar
m. / 22 grudnia 2013 o 00:56
0

czekałem na ten ból doopy który prezentuje szanowny troll "moher" ;)

Avatar
moher / 21 grudnia 2013 o 22:11
0

Niech te tatuowane ziutki maja trochę szacunku dla swoich mam i bać  oraz nasz wszystkich i nie pouczja nas co i jak mamy przygootowac na Świeta Bożego Narodzenia. Niech przygotują coś dobrego w ciszy i spokoju dla swoich patchworkowych rodzin a nam dadzą spokój. Przez setki lat radziliśmy sobie bez ich "cennych" rad i damy rade dalej.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia  !

Zobacz wszystkie komentarze 4

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Nieprzytomna kobieta w zamkniętym aucie. Policjantki wybiły szybę

Nieprzytomna kobieta w zamkniętym aucie. Policjantki wybiły szybę 0 0

Nieprzytomną 43-latkę w zamkniętym samochodzie zauważyła inna kobieta. Wezwała policję

Maciej Kuromonow (Speed Car Motor): Zaczynam zupełnie inaczej

Maciej Kuromonow (Speed Car Motor): Zaczynam zupełnie inaczej 1 0

Rozmowa z Maciejem Kuromonowem, żużlowcem Speed Car Motoru Lublin

Nie żyje rowerzystka. Kierowca naprawiał uszkodzone auto, części zakopał
galeria

Nie żyje rowerzystka. Kierowca naprawiał uszkodzone auto, części zakopał 21 5

Po niemal dwóch tygodniach od śmiertelnego wypadku, policja zatrzymała kierowcę podejrzanego potrącenie rowerzystki w Woli Piaseckiej

Rozwiesili wiosenne parasolki na deptaku. Ktoś je w nocy zerwał [zdjęcia]
galeria

Rozwiesili wiosenne parasolki na deptaku. Ktoś je w nocy zerwał [zdjęcia] 89 12

Parasolkę przystrojoną sztucznymi kwiatami z okazji pierwszego dnia wiosny dostało każde drzewko rosnące na deptaku. – Ludzie robili zdjęcia, mówili, że w Lublinie jest tak parysko. Zdecydowałyśmy więc zostawić instalacje na dłużej – tłumaczą animatorki z Karuzeli Sztuki.

Anita Lipnicka - akustycznie w Filharmonii
24 marca 2019, 18:00

Anita Lipnicka - akustycznie w Filharmonii 5 0

Co Gdzie Kiedy. Już 24 marca o godz. 18 w Filharmonii Lubelskiej (ul. Curie-Skłodowskiej 5) wystąpi legenda polskiej sceny muzycznej Anita Lipnicka z koncertem z Bliska.

Teatr, muzyka i wystawa - darmowe wydarzenie na powitanie wiosny w Centrum Spotkania Kultur
23 marca 2019, 18:00

Teatr, muzyka i wystawa - darmowe wydarzenie na powitanie wiosny w Centrum Spotkania Kultur 0 0

"Przebudzenie wiosny" to wyjątkowa impreza kulturalna składająca się ze spektakli, koncertów i wystawy, która już w sobotę, 23 marca o godz. 18 odbędzie się w Centrum Spotkania Kultur (plac Teatralny 1).

Dobre wyniki Motoru i coraz lepsza frekwencja na Arenie Lublin

Dobre wyniki Motoru i coraz lepsza frekwencja na Arenie Lublin 15 5

Motor udanie rozpoczął rundę wiosenną nie tylko w kwestii wyników. Po dwóch meczach piłkarze Roberta Góralczyka mają na koncie sześć punktów, a oba wiosenne spotkania oglądała rekordowa w tym sezonie liczba widzów

Miał dość patrzenia na śmieci. Pan Tomasz sprząta Lublin z ochotnikami [zdjęcia]
galeria

Miał dość patrzenia na śmieci. Pan Tomasz sprząta Lublin z ochotnikami [zdjęcia] 623 11

Już po raz trzeci pan Tomasz będzie z własnej nieprzymuszonej woli sprzątać zaśmiecone tereny Lublina. Do pomocy może się zgłosić każdy, kto ma ochotę: – Wystarczy, żeby wziął rękawice i worki

To już wiosna. W Stężycy wylądował pierwszy bocian

To już wiosna. W Stężycy wylądował pierwszy bocian 0 1

Bociany powoli zapełniają gniazda w naszym regionie. Bociek zawitał m.in. do Stężycy - donoszą nasi czytelnicy

Włodzimierz Szaranowicz kończy karierę z powodu choroby

Włodzimierz Szaranowicz kończy karierę z powodu choroby 0 4

Włodzimierz Szaranowicz kończy dziennikarską karierę. Przyznał, że to decyzja spowodowana jego chorobą

IV liga: rusza runda wiosenna, ciekawiej na dole tabeli?

IV liga: rusza runda wiosenna, ciekawiej na dole tabeli? 1 3

Cztery miesiące przerwy i wystarczy. W sobotę startuje runda wiosenna. Na dzień dobry lider tabeli – Hetman Zamość podejmuje Orlęta Łuków (sobota, godz. 14). Najwięcej emocji powinno być za to na stadionie przy ul. Leszczyńskiego, gdzie trzecia Lublinianka zagra z czwartym Powiślakiem (sobota, godz. 15)

Nie tylko w góry - Jaki termos obiadowy wybrać?
film

Nie tylko w góry - Jaki termos obiadowy wybrać? 0 0

Termosy obiadowe często kojarzą nam się z wypadami na łono natury – biwaki, wycieczki, weekendy poza miastem czy pikniki oraz spływy kajakowe. Takie termosy sprawdzają się wszędzie tam, gdzie chcemy szybko i bez większego wysiłku zjeść ciepły posiłek składający się z kilku dań. Zatem będą one dobrym rozwiązaniem nie tylko na czas biwaku czy krótkiego wypadu poza miasto.

Pościg za kierowcą passata. Policjanci zepchnęli go na pobocze

Pościg za kierowcą passata. Policjanci zepchnęli go na pobocze 27 7

62-letniemu mieszkańcowi gminy Parczew grozi teraz do 5 lat więzienia

Nowoczesny rolnik stawia na innowacje. Sprawdź ciągniki przyszłości

Nowoczesny rolnik stawia na innowacje. Sprawdź ciągniki przyszłości 0 2

Świat się zmienia, a wraz z nim różne dziedziny życia, także te, które wydają się niemożliwe do jakiejkolwiek metamorfozy. Widać to szczególnie na przykładzie rolnictwa, bo niby wiele rzeczy jest takich samych, ale jednak po polach nie jeżdżą już stare, zdezelowane ciągniki, a coraz nowsze, naszpikowane elektroniką maszyny! To niejako konieczność, by nadążyć za zmieniającymi się wymogami. Z drugiej strony każdy rolnik, który chce uchodzić za nowoczesnego, powinien stawiać na innowacje, by ulepszyć jeszcze bardziej swoje gospodarstwo!

Górnik Łęczna gra w Grudziądzu, czyli znowu o sześć punktów

Górnik Łęczna gra w Grudziądzu, czyli znowu o sześć punktów 1 3

Przed Górnikiem Łęczna kolejny bardzo ważny mecz. Zespół trenera Franciszka Smudy zagra na wyjeździe z Olimpią Grudziądz, która zajmuje miejsce tuż poza podium

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.