Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 grudnia 2013 r.
13:04
Edytuj ten wpis

Świąteczne przysmaki: Przepisy lubelskich restauratorów

0 4 A A

Na świąteczny obiad chcemy polecić wam marynowaną pierś z kaczki. To bardzo smaczne mięso, w przedświątecznych promocjach można kupić piersi z kaczki w dobrej cenie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
– Wyborny smak tego dania kryje się w sposobie zamarynowania mięsa. Podaję jedną z wielu wersji marynat i zachęcam do samodzielnego skomponowania zalewy – mówi Andrzej Malinowski, szef kuchni w Zajeździe Kmicic.

Dodajmy, że w ten sam sposób możecie zrobić indyka czy kurczaka, a nawet schab.

Składniki: 4 piersi z kaczki, 1 szklankę czerwonego wina, po kilka ziaren jałowca, pieprzu, szczyptę cynamonu, trawę żubrową (z butelki z żubrówką).

Wykonanie: piersi kaczki nakłuwamy i nacieramy solą z pieprzem. Na patelni podgrzewamy przyprawy i zalewamy winem. Dzięki temu aromat ziół szybciej przejdzie do mięsa. Gdy marynata przestygnie, zalewamy nią piersi i odstawiamy na 12 godzin.

Po zamarynowaniu obsmażamy mięso na oliwie tak, żeby skórka była złocista i chrupiąca. Skrapiamy spirytusem i zapalamy. Po chwili na patelni powstaje esencjonalny sos, który jest podstawą do dalszej twórczości. Podlewamy bulionem i dusimy mięso do miękkości.

– Wyjmujemy piersi i przekładamy w ciepłe miejsce. Do sosu z duszenia możemy dodać sos sojowy wzbogacony odrobiną Tabasco. Ja bardzo lubię sos malinowy, więc wrzucam na patelnię świeże (teraz mrożone maliny), odparowuję… i sos gotowy – mówi Andrzej Malinowski.

Z czym podać tak przyrządzoną kaczkę? Dobrym rozwiązaniem będą ziołowe ziemniaki. Najpierw je gotujemy, potem kroimy w plastry, posypujemy ulubioną mieszanką ziół i obsmażamy na maśle. Do kaczki pasuje sałatka z mandarynek. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, każdą kroimy na pół. Przekładamy do salaterki, skrapiamy dobrą oliwą i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Kieliszek czerwonego, wytrawnego wina doda naszemu daniu odświętny charakter.

Karp w migdałach

Eliza Kunc, restauratorka z Piask

Składniki: karp, 5 pokrojonych cebul, rodzynki i migdały według uznania, sól i pieprz. Na wywar: głowy i mięso z karpia, 3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie.

Wykonanie: do gotującej się wody wrzucamy głowy i resztki mięsa z ryby, wszystkie warzywa i przyprawy. Solimy i gotujemy co najmniej 2 godziny. Po pół godzinie wyciągamy marchewkę, jeśli chcemy później nią dekorować półmisek.

Karpia pozbawiamy długich ości oraz kręgosłupa (używamy do wywaru). Otrzymane filety kroimy w 4-centymetrowe paski. Bulion odcedzamy przez gęste sitko lub ściereczkę. Dzielimy go na dwie części. W jednej z nich gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut rybne filety. Do drugiej części bulionu wsypujemy 5 drobno pokrojonych cebul i dusimy je przez 15 minut. Pod koniec dodajemy do cebul odcedzone z wody rodzynki i migdały.

Kiedy karp zmieni kolor z czerwonego na biały, to wtedy bardzo ostrożnie przekładamy go na szeroki półmisek. Pozostały bulion przelewamy do cebuli, dodajemy sporo pieprzu (potrawa powinna mieć słodkawo ostry smak) i odparowujemy. Karpia dekorujemy marchewką i zalewamy rybnym bulionem. Odstawiamy od lodówki i modlimy się, by galaretka zastygła.

Soljanka

Składniki: 20 dag wołowiny, 20 dag pieczonej cielęciny, 10 dag wędzonej szynki, 10 dag wędzonego boczku, 10 dag kiełbasy, 5 kiszonych ogórków z beczki, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 cytryna, śmietana, masło, sól, biały pieprz, szczypta bazylii.

Wykonanie: na wołowinie ugotować bulion. Pokroić w kostkę mięso wyjęte z garnka i pozostałe wędliny. Na maśle udusić kiszone ogórki z odrobiną czosnku. Oddzielnie cebulę posiekaną w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucić ogórki, cebulę, wędlinę i gotować 20 minut. Kto lubi może pod koniec gotowania wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Muszą być w soljance ugotowane "al dente”. Zaprawić śmietaną. Jeśli zupa jest mało kwaśna dodać sok z cytryny. Na koniec biały pieprz i roztartą w palcach bazylię. Smacznego.

Gołąbki

Składniki: 1 kapusta, 25 dag grochu, 15 dag pęczaku, 2 cebule, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżka mąki, olej lniany, sól, pieprz
Wykonanie: oddzielnie ugotować groch i pęczak. Przełożyć do misy. Dodać posiekaną cebulę podsmażoną na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić i odstawić na 2 godziny.

Z kapusty wyciąć głąb i obgotować. Co jakiś czas zdejmować po 2 liście. Ścinać gruby nerw, nakładać farsz i zawijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć liście kapusty. Skropić olejem. Ułożyć gołąbki, zalać bulionem. Nakryć liśćmi, skropić olejem raz jeszcze. Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Wigilijny sum

Ivo Violante, szef kuchni restauracji Auriga

Składniki: sum o wadze 1,5 kg, 1 średnia dynia, 2 cukinie, 2 bakłażany, 1 szklanka białego wina, 2 łyżki mąki, olej, oliwa, 6 jajek, sól, pieprz
Wykonanie: rybę kroimy w dzwonka, obtaczamy w mące, podsmażamy na oleju i odstawiamy na bok. Rozmącamy jajka, dodajemy sól i pieprz, ewentualnie ulubione zioła. Jeszcze raz obtaczamy rybę w mące, zanurzamy w jajkach, smażymy powtórnie. Odkładamy rybę na półmisek. Na tej samej patelni robimy sos. Do tłuszczu, który został ze smażenia, wlewamy białe wino, mieszamy, zagotowujemy. Cukinię i bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, dajemy sól, pieprz i grillujemy.

Dynię kroimy na 4 ćwiartki, wyciągamy pestki, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy łyżką miąższ, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy trochę oliwy. Wykładamy porcje purée na talerze, robimy wgłębienie, w którym układamy kawałki suma. Posypujemy dużą ilością młotkowanego pieprzu, polewamy sosem winnym, dodajemy cukinię i bakłażana.

Purée dyniowe można łączyć z innymi potrawami, więc można zrobić go więcej. Warto mieć także w domu dwa rodzaje dobrej oliwy.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki: ciasto na pierogi: 1 kg dobrze przesianej mąki, woda, łyżka oleju lnianego, sól. Na farsz: pół kg dobrej kapusty kiszonej, 15 dag świeżej posiekanej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, biały pieprz. Na omastę: 2 cebule, 2 łyżki oleju

Wykonanie: kapustę ugotować z grzybami (namoczonymi na noc) i olejem. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać odcedzoną kapustę i grzyby. Doprawić świeżo i grubo zmielonym pieprzem. Wystudzić i zmielić na grubym sitku. Można posiekać tasakiem.

Z mąki, oleju, wody i soli wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Rozwałkować. Z pomocą szklanki wykroić okrągłe "placki”. Nakładać farsz, dokładnie zlepić brzegi i palcami wyrobić ozdobną falbankę. Gotować aż do wypłynięcia.

Bigos

Składniki: pół kg kapusty kwaszonej, pól kg słodkiej, 1 kg mięs (pieczeni, kiełbasy myśliwskiej, zwyczajnej, boczku wędzonego, szynki) 5 suszonych prawdziwków, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, pół szklanki wytrawnego wina, pieprz, jałowiec, sól, cukier.

Wykonanie: kapustę kwaszoną posiekać. Słodką poszatkować i sparzyć. Na boczku zasmażyć pokrojoną cebulę. Grzyby namoczyć. Dno garnka wyłożyć boczkiem, układać warstwami kapustę, grzyby i śliwki, kapustę, mięso, cebulę, kapustę. Wlać smak z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, jałowcem. Pierwszego dnia dusić godzinę, drugiego dwie, trzeciego trzy godziny, doprawiając winem i odrobiną cukru.
Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
dmowski / 22 grudnia 2013 r. o 15:29

Witam znalazłem stronę z najlepszym poradnikiem w sieci o zarabianiu kasy.POLECAM ,skorzystaj i ty : http://goo.gl/Wq90lh

Avatar
cypis / 22 grudnia 2013 r. o 07:49

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie coś do nich zjeść to i tak jest to przygotowywane z najtańszych półproduktów i torebek, w cenie od minimum 30 zł wzwyż za byle danie.

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie c... rozwiń

Avatar
m. / 22 grudnia 2013 r. o 00:56

czekałem na ten ból doopy który prezentuje szanowny troll "moher" ;)

Avatar
moher / 21 grudnia 2013 r. o 22:11

Niech te tatuowane ziutki maja trochę szacunku dla swoich mam i bać  oraz nasz wszystkich i nie pouczja nas co i jak mamy przygootowac na Świeta Bożego Narodzenia. Niech przygotują coś dobrego w ciszy i spokoju dla swoich patchworkowych rodzin a nam dadzą spokój. Przez setki lat radziliśmy sobie bez ich "cennych" rad i damy rade dalej.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia  !

Avatar
dmowski / 22 grudnia 2013 r. o 15:29

Witam znalazłem stronę z najlepszym poradnikiem w sieci o zarabianiu kasy.POLECAM ,skorzystaj i ty : http://goo.gl/Wq90lh

Avatar
cypis / 22 grudnia 2013 r. o 07:49

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie coś do nich zjeść to i tak jest to przygotowywane z najtańszych półproduktów i torebek, w cenie od minimum 30 zł wzwyż za byle danie.

"Dobre rady zawsze w cenie".

Niedobrze mi się robi od tych wszystkich "profesorów" gotowania.

W telewizji wszędzie gotują, w gazetach gotują, a na dodatek każą kupować swoje "autorskie" książki z przepisami.

......................

A najśmieszniejsi są właśnie knajpiarze.

Jak klient przyjdzie c... rozwiń

Avatar
m. / 22 grudnia 2013 r. o 00:56

czekałem na ten ból doopy który prezentuje szanowny troll "moher" ;)

Avatar
moher / 21 grudnia 2013 r. o 22:11

Niech te tatuowane ziutki maja trochę szacunku dla swoich mam i bać  oraz nasz wszystkich i nie pouczja nas co i jak mamy przygootowac na Świeta Bożego Narodzenia. Niech przygotują coś dobrego w ciszy i spokoju dla swoich patchworkowych rodzin a nam dadzą spokój. Przez setki lat radziliśmy sobie bez ich "cennych" rad i damy rade dalej.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia  !

Zobacz wszystkie komentarze 4

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pani Katarzyna ma 34 lata, ale jej organizm 9 lat mniej. Ten gabinet w Lublinie może będzie dla każdego

Pani Katarzyna ma 34 lata, ale jej organizm 9 lat mniej. Ten gabinet w Lublinie może będzie dla każdego

Poziom tkanki tłuszczowej i mięśniowej w organizmie, a także zalecenia jak się odżywiać żeby być zdrowym i szczupłym. Studenci i pracownicy Uniwersytetu Medycznego wsparcie w nowym gabinecie dostaną bezpłatnie. W planach jest otwarcie usług komercyjnych dla każdego chętnego.

Puławscy artyści obsypani nagrodami. Dom Chemika może się cieszyć

Puławscy artyści obsypani nagrodami. Dom Chemika może się cieszyć

Listopad obfitował w nagrody dla młodych artystów z Puławskiego Ośrodka Kultury. Laury z ogólnopolskich konkursów od Katowic po Malbork przywiozły tancerki, recytatorki i wokaliści z Domu Chemika.

Szpital w Lubelskiem musi zadłużać się w parabanku. Banki już nie chcą dać pieniędzy

Szpital w Lubelskiem musi zadłużać się w parabanku. Banki już nie chcą dać pieniędzy

Kraśnicki szpital jest w tak dramatycznej sytuacji finansowej, że chce zaciągnąć 18 mln zł pożyczkę w parabanku. Zwykłe banki nie chcą już dawać mu kredytu.

Organy w Filharmonii mają 25 lat. Znów zagra na nich Robert Brodacki
4 grudnia 2022, 17:00

Organy w Filharmonii mają 25 lat. Znów zagra na nich Robert Brodacki

To właśnie pochodzący z Lublina artysta był jedną z osób odpowiedzialnych za kształt brzmieniowy organów Filharmonii Lubelskiej. Ćwierć wieku później zagra na nich recital. Koncert odbędzie się 4 grudnia o godz. 17.

Brudne zboże idzie na mąkę? Rusza wielka kontrola

Brudne zboże idzie na mąkę? Rusza wielka kontrola

Rolnicy podejrzewają, że polskie młyny produkują mąkę ze zbóż technicznych. Wojewoda lubelski mówi, że to przestępstwo i zarządza kontrolę.

Mundial 2022: Maroko – Kanada 2:1, Belgia jedzie do domu!

Mundial 2022: Maroko – Kanada 2:1, Belgia jedzie do domu!

Duża niespodzianka w grupie F. Maroko po wygranej z Kanadą awansowało do 1/8 finału mundialu z pierwszego miejsca. A do domu jedzie Belgia, która w czwartek bezbramkowo zremisowała z Chorwacją.

Wieczór z Molierem w DDK Węglin
7 grudnia 2022, 18:30

Wieczór z Molierem w DDK Węglin

Dzielnicowy Dom Kultury Węglin (ul. Judyma 2a) zaprasza "Wieczór z Molierem" z okazji 400. rocznicy urodzin autora. Wydarzenie odbędzie się 7 grudnia o godz. 18.30.

Alojzy ma sto lat i namieszał w planach budowy autostrady A2

Alojzy ma sto lat i namieszał w planach budowy autostrady A2

100-letni dąb Alojzy w gminie Międzyrzec Podlaski mógł wstrzymać budowę autostrady A2. Sprawę drzewa musiał rozstrzygać sąd.

Nowy cyrk w Pubie u Szewca: premiera spektaklu "The Trick"
1 grudnia 2022, 19:00

Nowy cyrk w Pubie u Szewca: premiera spektaklu "The Trick"

Wojciech Rotowski & Roman Słomka to duet, który przed kilkoma miesiącami wygrał konkurs "Incydent polski" na autorski spektakl cyrkowy realizowany pod patronatem festiwalu Carnaval Sztukmistrzów. Teraz przedstawienie będzie można zobaczyć w Pubie u Szewca. Premierowe pokazy 1 grudnia o godz. 19 i 2 grudnia o godz. 19.30.

Co z dopłatami do żłobków w Zamościu? Nie będzie dotacji

Co z dopłatami do żłobków w Zamościu? Nie będzie dotacji

Koniec z miejskimi dotacjami dla prywatnych żłobków i klubów dziecięcych w Zamościu. Od 1 stycznia miasto nie będzie im już przekazywać pieniędzy. Ale rodzice maluchów nie pozostaną bez wsparcia. Ci, którzy mieszkają, pracują i odprowadzają podatki w Zamościu, otrzymają świadczenie pod nazwą Zamojski Bon Żłobkowy.

Prace Stasysa Eidrigeviciusa na ogrodzeniu Ogrodu Saskiego
3 grudnia 2022, 16:00

Prace Stasysa Eidrigeviciusa na ogrodzeniu Ogrodu Saskiego

Od 3 grudnia na ogrodzeniu Ogrodu Saskiego będzie można podziwiać wyjątkowe prace litewskiego artysty Stasysa Eidrigeviciusa. Wernisaż i spotkanie z autorem zaplanowano na sobotę o godz. 16 w Centrum Spotkania Kultur (plac Teatralny 1).

Policja wyniosła rolników z AGROunii z urzędu lubelskiego wojewody. Kilkanaście osób zatrzymanych
zdjęcia
galeria

Policja wyniosła rolników z AGROunii z urzędu lubelskiego wojewody. Kilkanaście osób zatrzymanych

Michała Kołodziejczaka policja wyniosła trzymając go za nogi i ręce. AGROunia chciała okupować urząd wojewódzki.

Policjanci wynoszą działaczy AGROunii z Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego
galeria
film

Policjanci wynoszą działaczy AGROunii z Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego

Nie wyjdą, jeżeli nie otrzymają zapewnienia, że problem zostanie natychmiast rozwiązany. AGROunia Michała Kołodziejczaka okupuje Lubelski Urząd Wojewódzki.

Tarasola Cisy Nałęczów wiosną musi skupić się na walce o utrzymanie w lubelskiej klasie okręgowej

Tarasola Cisy Nałęczów wiosną musi skupić się na walce o utrzymanie w lubelskiej klasie okręgowej

Tarasola Cisy Nałęczów po rundzie jesiennej lubelskiej klasy okręgowej zajmuje dopiero 12 miejsce i prawdopodobnie wiosną będzie do samego końca biła się o utrzymanie w rozgrywkach

Wystawa "Tęsknię za Ukrainą" w Galerii Labirynt
2 grudnia 2022, 19:00

Wystawa "Tęsknię za Ukrainą" w Galerii Labirynt

2 grudnia o godz. 19 w Galerii Labirynt (ul. Popiełuszki 5) nastąpi otwarcie wystawy Oleksandra Halishchuka "Tęsknię za Ukrainą".

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium