Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 kwietnia 2014 r.
16:00
Edytuj ten wpis

Zasmakuj w Wielkanocy. Poznaj potrawy z naszego regionu

Żur postny ze śledziem, barszcz wilkołaski, kapuściarz i kartacze z Piotrkowa oraz rewelacyjna babka gotowana. Na wielkanocny obiad zupa gryczanka i babka gryczana z Gościeradowa. Chcemy Was namówić, żeby na świątecznym stole pojawiły się tradycyjne potrawy z naszego regionu. Zdrowe, tanie i smaczne.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Od kilku tygodni towarzyszymy warsztatom "Zasmakuj w tradycji”. To wspólny projekt trzech lokalnych grup działania: LGD Kraina Wokół Lublina, LGD Ziemi Kraśnickiej i LGD Ziemia Biłgorajska. Chodzi w nim o odkrywanie zapomnianych smaków. – Okazuje się, że tradycje kulinarne są niedocenione. Nie patrzymy na nie oczami odkrywców, chcemy pokazać, że warto zapomniane potrawy docenić, warto się nimi chwalić, a nawet na nich turystycznie zarabiać – mówi Małgorzata Olechowska, szefowa LGD Kraina Wokół Lublina.

Pełnia smaków

Mamy coraz więcej dowodów na to, że tradycyjna kuchnia z naszego regionu mieni się kolorami, zapachami i smakami. Mamy kilkanaście odmian słynnego piroga gryczanego, a każda godna jest najlepszej restauracji. Mamy kilka odmian cebularzy. W Turobinie przed wojną na jedną z dzielnic mówiono Cebularze – piecze się je tam do dziś, a biją te sklepowe na głowę, oferując więcej cebulowego farszu i maku.

Z każdą kolejną wizytą natrafiamy na nowe potrawy. Tak stało się ostatnio w Gminnym Centrum Kultury w Jabłonnej, oddział w Piotrkowie, gdzie pojawiły się cztery odmiany słynnych pirogów, które były wypiekane w piecach chlebowych opalanych drzewem. – Na co dzień pieczono pirogi drożdżowe w wersji bardziej ubogiej bez tłuszczu, jajek i cukru. Żeby osłodzić ciasto, niektóre gospodynie dodawały buraki cukrowe lub marchew. W zależności od nadzienia są różne nazwy pirogów: kasiarz, jaglaniarz, kapuściarz, jabcarz, cebularz, budyniarz, buracarz czy marchwiarz – tłumaczy Teresa Skwarzyńska, dyrektor centrum. O takiej pełni smaków inne regiony mogą tylko pomarzyć.

Pogrzeb śledzia

Śledź symbolizował post, który kiedyś był surowy i bardzo rygorystyczny. Podobnie żur. Nic dziwnego, że w Wielki Piątek lub w Wielką Sobotę urządzano pogrzeb śledzia i żuru.

Na czym to polegało? Śledzia wieszano na wierzbach przy drodze, żur zakopywano w glinianym garnku pod płotem. Ale taki pogrzeb nie przeszkadzał, żeby wcześniej przyrządzać pyszne śledzie na kilkanaście sposobów. Bardzo popularnym daniem był marynowany śledź, podawany z gorącymi kartoflami.

Na ostatnich warsztatach w Piotrkowie Piotr Kwiatosz z restauracji "16 stołów” ugotował z paniami postny żur ze śledziem. Pochodzi z Galicji, która sąsiaduje z Lubelszczyzną. Żur tak posmakował uczestniczkom warsztatów, że w Wielkim Tygodniu cała Jabłonna będzie pachnieć żurem.

Żur postny ze śledziem

Składniki: pół litra zakwasu żytniego lub owsianego, solone śledzie, suszone grzyby, śmietana 18%, 50 dag ziemniaków, sól, czarny pieprz.

Wykonanie: Suszone grzyby zalać zimną wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Wyłowić, pokroić w paski, wrzucić do wody, wlać zakwas i dalej gotować.

Śledzia zalewamy zimną wodą na 20 minut, tak by stracił na nadmiernej słoności. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gdy będą już miękkie, zaprawić żur śmietaną.

Na koniec, przed podaniem, wymoczone śledzie obrać ze skóry i ości, pokroić w paski i podać na wierzchu barszczu.

Pyszna gryczanka

Może być na postna; bez mięsa. Wzbogacona święconką, będzie smaczną zupą na bogato.
Składniki: kasza gryczana, marchew, pietruszka, cebula, ziele angielskie, listek laurowy, suszone grzyby, sól, pieprz, woda w proporcji 1 szklanka na 1 łyżkę kaszy, olej.

Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę. Ugotować, dodać cebulę przesmażoną na oleju. Kaszę ugotować z wypłukanymi, suszonymi grzybkami. Dodać do zupy. Doprawić do smaku. Podawać z naleśnikami zwiniętymi w rulon i pokrojonymi w cienkie plasterki.

Kartacze

Zrobiła je Krystyna Lipska z Jabłonny Drugiej. Mogą mieć nadzienie postne z grzybów i kapusty, pieczarek lub twarogu. Mogą mieć nadzienie mięsne, wtedy możemy podać je na świąteczny obiad.
Składniki na ciasto: kilogram obranych ziemniaków surowych, pół kilograma ziemniaków ugotowanych, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól do smaku.

Wykonanie: surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy, odstawiamy na 15 minut, odlewamy sok. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i mieszamy z surowymi dodając mąki, sól i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę, odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy placki na środek każdego kładziemy farsz i rolujemy podłużne kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 15 minut. Podajemy gorące polane zrumienioną cebulką ze skwarkami.

Farsz do kartaczy: ugotowane mięso z łopatki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy. Farsz może być z grzybów i kapusty, z pieczarek lub twarogu.

Babka gotowana

To jedno z największych zaskoczeń. Lekka jak puch, soczysta, aromatyczna. Na święta będzie jak znalazł.
Składniki: 1 margaryna, szklanka cukru, 4 całe jajka, 4 żółtka, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki, 2 łyżki spirytusu, zapach, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Wykonanie: Kwasek rozpuścić w kieliszku przegotowanej wody, wszystko razem ucierać według kolejności. Przełożyć ciasto do specjalnej formy do gotowania, włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować 1 godzinę i 15 minut.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Lublin w popkulturze. Sprawdź, ile pamiętasz z filmowych i serialowych kadrów!
QUIZ

Lublin w popkulturze. Sprawdź, ile pamiętasz z filmowych i serialowych kadrów!

Lublin od lat przyciąga nie tylko turystów spragnionych historii i klimatycznych zaułków, ale także... filmowców! Stolica województwa lubelskiego to prawdziwy skarb dla reżyserów szukających niebanalnych lokalizacji – z jednej strony tętniące życiem Stare Miasto, z drugiej – zabytkowe ulice, klimatyczne kamienice i plenery, które z powodzeniem "grają" nie tylko Lublin, ale też Paryż, Wilno czy fikcyjne miasta z dawnych epok. Znasz te kultowe produkcje i wiesz że Lublin w nich występował? Sprawdź się w naszym quizie!

Tragiczny finał poszukiwań. Ciało seniorki znalezione w lesie

Tragiczny finał poszukiwań. Ciało seniorki znalezione w lesie

Zakończono poszukiwania 73-letniej seniorki z powiatu włodawskiego, która zaginęła w lutym ubiegłego roku.

Muzeum Wsi Lubelskiej ma nowych lokatorów

Muzeum Wsi Lubelskiej ma nowych lokatorów

Do Muzeum Wsi Lubelskiej zawitały wyjątkowe, czworonożne mieszkanki – owce świniarki wraz ze swoimi jagniętami. Zwierzęta będzie można podziwiać do jesieni. Nowych mieszkańców jest jednak więcej.

Chirurgia nie w Janowie Lubelskim. Na razie przez miesiąc

Chirurgia nie w Janowie Lubelskim. Na razie przez miesiąc

Przez cały maj zamknięty dla pacjentów zostanie oddział chirurgii w janowskim szpitalu. Nie jest znana przyczyna tej decyzji.

Przełom w diagnostyce endometriozy. Szpital w Lublinie testuje innowacyjne rozwiązanie

Przełom w diagnostyce endometriozy. Szpital w Lublinie testuje innowacyjne rozwiązanie

W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym nr 4 rozpoczął się nabór pacjentek do przełomowego badania, które może zrewolucjonizować sposób diagnozowania endometriozy. 160 kobiet w wieku 18–45 lat będzie mogło bezpłatnie przetestować innowacyjny test EndoRNA, który — jeśli okaże się skuteczny — może zastąpić bolesną laparoskopię.

Spowodował katastrofę w ruchu drogowym. 19-latek dalej pozostanie w areszcie

Spowodował katastrofę w ruchu drogowym. 19-latek dalej pozostanie w areszcie

Sąd Okręgowy w Lublinie nie miał wątpliwości – Szymon C., 19-latek podejrzany o spowodowanie tragicznego wypadku w Chełmie, pozostanie dalej w areszcie. W wypadku który miał miejsce pod koniec marca zginęli dwaj 18-latkowie przewożeni w bagażniku.

Render nowego stadionu
Aktualizacja

Koniec projektu „nowy stadion żużlowy w Lublinie”

Kavoo Invest  odebrało pismo o odstąpieniu od umowy na zaprojektowanie nowego stadionu żużlowego w Lublinie. Do Ratusza wpłynęło potwierdzenie odbioru tego pisma.

Tak uroczystości wyglądały w ubiegłym roku

Trzy dni świętowania w Lublinie. Wojewoda zaprasza na uroczystości

Wojewoda lubelski Krzysztof Komorski zaprasza mieszkańców Lublina i regionu do udziału w uroczystościach z okazji 21. rocznicy wstąpienia Polski do Unii Europejskiej, Dnia Flagi oraz Narodowego Święta Trzeciego Maja. Sprawdzamy program na nadchodzące dni

Zapomnij o Włoszech czy Hiszpanii: oto dlaczego Chorwacja to najlepszy kierunek w Europie

Zapomnij o Włoszech czy Hiszpanii: oto dlaczego Chorwacja to najlepszy kierunek w Europie

W czasach, gdy turystyczne zwyczaje zmieniają się w zawrotnym tempie, a podróżnicy coraz częściej szukają doświadczeń wykraczających poza klasyczne „pocztówki z wakacji”, Chorwacja wyrasta na prawdziwego lidera.

Nowe autobusy elektryczne będą wozić pasażerów w drugiej połowie maja

Pierwsze elektryki już w bazie MZK. Kiedy pasażerowie wsiądą do cichych solarisów?

Sześć autobusów elektrycznych dotarło już do Białej Podlaskiej. Trwają jeszcze procedury odbiorowe, ale już w drugiej połowie maja z nowego, zeroemisyjnego taboru skorzystają pasażerowie.

Morderca lekarza doprowadzony do prokuratury. Głos w sprawie zabrał lubelski rektor

Morderca lekarza doprowadzony do prokuratury. Głos w sprawie zabrał lubelski rektor

Sprawcą zbrodni na w Oddziale Ortopedii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie okazał się 35-letni funkcjonariusz Służby Więziennej zatrudniony w Katowicach. Dzisiaj został doprowadzony do Prokuratury w Krakowie, gdzie usłyszy zarzuty zabójstwa i usiłowania ataku na pielęgniarkę. – Objawiło się zło w najczystszej postaci – komentuje prof. Wojciech Załuska.

Rozliczamy podatek z Niemiec i Holandii? Praktyczny przewodnik

Rozliczamy podatek z Niemiec i Holandii? Praktyczny przewodnik

Rozliczenie podatku po pracy za granicą to obowiązek, który może przynieść wymierne korzyści finansowe. Wielu Polaków zatrudnionych w Niemczech lub Holandii ma prawo ubiegać się o zwrot nadpłaconego podatku. Choć na pierwszy rzut oka procedury mogą wydawać się skomplikowane, odpowiednia wiedza i przygotowanie pozwalają sprawnie przejść przez cały proces.

Oswoić skoliozę. Lublin gospodarzem ogólnopolskiej konferencji
WIDEO
film

Oswoić skoliozę. Lublin gospodarzem ogólnopolskiej konferencji

17 i 18 maja w Lublinie odbędzie się druga edycja ogólnopolskiej konferencji „Oswoić skoliozę – nie tylko dla rodziców”. To wyjątkowe wydarzenie, które gromadzi rodziców, dzieci i specjalistów z całej Polski, by wspólnie rozmawiać o leczeniu, diagnozie i życiu z deformacjami kręgosłupa. Organizatorem jest Fundacja Pomoc Daje Moc, a współgospodarzem merytorycznym – Uniwersytet Medyczny w Lublinie.

Pijany 27-latek uciekał przed policją. Zatrzymany został pod Lublinem

Pijany 27-latek uciekał przed policją. Zatrzymany został pod Lublinem

Policjanci z lubelskiej drogówki zatrzymali 27-letniego kierowcę audi, który nie zatrzymał się do kontroli drogowej i uciekał przez kilka kilometrów. Mężczyzna miał blisko 2 promile alkoholu w organizmie.

Jaki styropian do ocieplenia elewacji wybrać?

Jaki styropian do ocieplenia elewacji wybrać?

Dlaczego wybór styropianu ma tak kluczowe znaczenie przy ociepleniu elewacji Twojego domu? Otóż to właśnie rodzaj i parametry płyt wpłyną na komfort termiczny, trwałość instalacji i wysokość rachunków za ogrzewanie. Nieprawidłowo dobrany materiał może prowadzić do powstawania mostków termicznych, pleśni czy pęknięć tynku. Z kolei optymalny styropian zapewni równomierną temperaturę wewnątrz pomieszczeń oraz niską częstotliwość napraw. Przyjrzyjmy się zatem trzem podstawowym rozwiązaniom: klasycznemu styropianowi białemu, nowoczesnemu styropianowi grafitowemu oraz wytrzymałemu styropianowi XPS. Dzięki temu łatwiej dopasujesz materiał do swojego budżetu, warunków lokalnych i oczekiwań co do oszczędności energetycznych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium