Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

13 maja 2023 r.
10:24

Naleśniki z kwiatami magnolii i kiszone stokrotki. Przepisy kulinarne

Czy kwiaty magnolii są jadalne? – Tak. Kwiaty magnolii są jadalne i różnią się smakiem – tłumaczy Łukasz Łuczaj, specjalista od roślin jadalnych. Magnolie jeszcze kwitną i możemy z nich przygotować smakowite stir-fry, naleśniki z dżemem magnoliowym a nawet lody magnoliowe. Maj to najlepszy miesiąc, żeby eksperymentować z kwiatami na talerzu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do jedzenia kwiatów od lat namawia Jean Bos, wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgów i specjalista od kuchni molekularnej.

– Kwiat czarnego bzu jest pełen słodyczy, niebieskie kwiatuszki ogórecznika smakują jak świeży ogórek, goździk zachwyca pikantną nutą, rumianek kusi nas delikatną nutą jabłka, a kwiaty mniszka mają smak lipowego miodu. W naszym polskim ogrodzie rośnie około 50 kwiatów, w większości są to kwiaty jadalne – mówi Jean Bos.

Do sałatki i do piekarnika

Ale uwaga, jeżeli chcemy zrywać kwiaty do jedzenia, pamiętajmy, żeby zbierać je z czystych terenów. Z dala od pryskanych upraw.

W kwiatach najcenniejszy jest pyłek, o czym dobrze wiedzą pszczoły. Żeby go wykorzystać na talerzu, nie należy płukać kwiatów, co najwyżej rozłożyć je na pergaminie i pozwolić, by pozbyć się ewentualnych „gości”.

– Najpewniejsze są kwiaty z własnego ogrodu i działki – mówi Justyna Pargieła, fitoterapeutka, która prowadzi warsztaty z dzikiej kuchni.

Jak przyrządzać kwiaty?

– Drobnymi kwiatami możemy udekorować sałatkę. W tej roli dobrze sprawdzą się kwiaty forsycji czy ogórecznika. Większe kwiaty, jak na przykład kwiaty magnolii możemy posypać cukrem pudrem, skropić miodem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika, nastawiając go na 100 stopni Celsjusza. Kwiaty można smażyć na oleju metodą stir-fry (mieszaj i smaż), która polega na szybkim podsmażaniu składników dania w woku i jednoczesnym mieszaniu – tłumaczy Jean Bos.

Kwiaty mają różne smaki

Jedna odmiana magnolii może mieć smak delikatny, inna intensywnie żywiczny. Jak radzi Łukasz Łuczaj, najlepiej zerwać jeden płatek i spróbować, czy ten smak nam odpowiada. Przed zerwaniem kwiatków najlepiej upewnić się, czy dany gatunek jest jadalny, a nie trujący. Na które kwiaty należy szczególnie uważać?

Tak się składa, że rośliny ogrodowe o pięknych kwiatach mogą być trujące. Oto te najbardziej niebezpieczne. Listę otwiera tojad, który był wykorzystywany do zatruwania strzał. Tojad zawiera akonitynę, która jest silną i niebezpieczną toksyną. Drugą niebezpieczną rośliną jest miłek wiosenny. Jej spożycie może skutkować wymiotami, zaburzeniami widzenia i paraliżem, a nawet doprowadzić do zatrzymania pracy serca. Od żółtych kwiatów miłka trzymamy się z daleka. Trzeci to słynny bieluń, zwany anielską trąbą, popularna roślina ozdobna dorastająca do 2 metrów, silnie trująca. Kolejna to naparstnica purpurowa, jej piękne kwiaty są ozdobą wiejskich ogrodów. Jej spożycie może prowadzić do paraliżu i zatrzymania pracy serca. Pierwszą piątkę zamyka popularny mak, spożycie kwiatów może prowadzić do wymiotów i bólów brzucha.

W drugiej piątce są kwiaty aukuby japońskiej, różowe kwiaty trzmieliny pospolitej, niepozorne kwiaty kruszyny pospolitej, ostrokrzewu kolczastego, z dala należy się trzymać się od konwalii majowej. Wszystkie części rośliny są trujące, najbardziej liście i kwiaty.

A teraz wracamy do jadalnych kwiatów. Co na pierwszych rzut? – Jedzcie stokrotki – mówi Justyna Pargieła. Oto jej przepis.

Kiszone stokrotki

Składniki: stokrotki z łodyżkami lub same główki, woda, sól.

Wykonanie: stokrotki układać w słoiczkach, najlepsze są małe płaskie. Przegotowaną wodę lekko ostudzić, dodać sól (1 łyżeczka soli na 1 litr wody), wymieszać. Zalać stokrotki, zakręcić słoiki. Przez tydzień odprowadzać powietrze ze słoiczków, otwierając je na moment. Gdy fermentacja się uspokoi, można dodać trochę wody z solą, aby stokrotki były przykryte. Podawać jako przystawkę, dodawać do sałatek. Uwaga, podobnie możemy zakisić kwiaty magnolii, które najlepiej pokroić na kawałki.

Bratki z truskawkami na ostro

Składniki: 50 dag truskawek, 10 kwiatów bratka, dobra oliwa, sól, świeżo mielony pieprz.

Wykonanie: truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół. Ułożyć na talerzach, polać dobrą oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, ozdobić kwiatami bratka. Do pikantnych truskawek można podać sos miodowo-musztardowy.

Galaretka z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 25 baldachów czarnego bzu, 1 litr wody, sok z 1 cytryny, 2 płaskie łyżeczki agar-agar, 4 łyżki cukru.

Wykonanie: kwiaty czarnego bzu rozdrobnić, zalać wrzątkiem i zostawić na noc pod przykryciem. Odcedzić, wycisnąć sok z kwiatów, dodać sok z cytryny, cukier oraz agar-agar. Zagotować i rozlać do miseczek.

– Gdy chcemy zrobić galaretkę na zimę, należy użyć zdecydowanie wiecie cukru w proporcji 50 dag cukru na 1 litr wody – mówi Justyna Pargieła.

Magnolie

W lubelskich sklepach ogrodniczych można kupić kilka odmian już kwitnących magnolii. Kwiaty magnolii zakwitające na gołych gałęziach bez liści robią ogromne wrażenie.

– Nie zapominajmy o symbolice tych kwiatów, to znak szlachetności, wytrwałości i szacunku dla natury – dodaje Jean Bos.

Magnolie są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Nie bez znaczenia jest ich delikatny zapach. Nic dziwnego, że słynne perfumy z nutą magnolii (Rose Magnolia oraz White Magnolia) zostały stworzone przez Helenę Rubinstein.

Dobra wiadomość jest taka, że magnolia „produkuje” duże ilości kwiatów. Z jednego drzewa można zerwać kilka wiaderek. Surowe kwiaty magnolii są aksamitne i chrupiące. Łukasz Łuczaj smaży kwiaty magnolii z cebulą.

– Smażone kwiaty będą doskonałym dodatkiem do białego mięsa, można także smażyć je w cieście naleśnikowym i podać ze słodkim syropem na deser – mówi Jean Bos.

Naleśniki z kwiatami magnolii

Składniki: 4 szklanki pokrojonych płatków magnolii, 60 dag cukru, sok z 1 cytryny, 12 naleśników, miód.

Wykonanie: zblendować (można ucierać ręcznie w moździerzu) kwiaty magnolii z cukrem i sokiem z cytryny. Na każdy naleśnik nałożyć po kilka łyżeczek cukru, zwinąć. Na talerzu polać miodem i udekorować świeży kwiatem magnolii - do pochrupania. Utarte kwiaty magnolii doskonale sprawdzą się w rogalikach czy ciasteczkach. Co zostanie, przełożyć do małych słoiczków i schować do lodówki.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Zrównoważony rozwój i ekologia na wydarzeniach – agencja eventowa pomoże Ci to osiągnąć

Organizując konferencję, galę czy festiwal, coraz częściej słyszy się pytanie o ekologię. Goście, partnerzy biznesowi i uczestnicy oczekują dziś, że wydarzenie będzie nie tylko atrakcyjne, ale też odpowiedzialne. Zrównoważony rozwój w branży eventowej nie jest już modnym dodatkiem. To standard, który coraz mocniej wpływa na wizerunek marki.

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna w sobotę postara się o utrzymanie pierwszego miejsca w tabeli

GKS Górnik Łęczna staje przed szansą utrzymania fotela lidera. Rywalem jest jednak Lech/UAM Poznań

49-letni mężczyzna zatrzymany przez policję za utopienie kota

Utopił kota i wyrzucił ciało. Grozi mu pięć lat więzienia

49-letni mieszkaniec gminy Michowo jest podejrzewany o zabicie swojego kota ze szczególnym okrucieństwem. Został zatrzymany przez policję. Grozi mu do pięciu lat pozbawienia wolności.

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę
ZDJĘCIA
galeria

Już po licencjacie. Kolejne czepkowanie w AZ i pierwsze umowy o pracę

Po trzech latach studiów nastąpił uroczysty finał. Mury Akademii Zamojskiej opuściło kolejne grono pielęgniarek i pielęgniarzy z tytułem licencjata. Wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji odebrali symboliczne czepki, a trzy najlepsze studentki dostały etaty.

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje
26 września 2025, 17:00

Cyrk bez granic wraca do Lublina. Rusza 12. edycja festiwalu Cyrkulacje

Od 26 września do 12 października Centrum Spotkania Kultur stanie się areną magii, akrobacji i… czystej energii. Wszystko za sprawą 12. edycji Wschodnioeuropejskiego Festiwalu Cyrku Współczesnego Cyrkulacje. To już tradycja, że jesienią stolica Lubelszczyzny wita artystów, którzy sztukę cyrku wynoszą poza granice wyobraźni.

Bartłomiej Pelczar jest jednym z graczy, którzy w poprzednim sezonie sięgnęli po wicemistrzostwo Polski

PGE Start Lublin chce powalczyć o Pekao Superpuchar Polski

W sobotę w Warszawie sezon koszykarski w Polsce zostanie oficjalnie zainaugurowany rozgrywkami o Pekao Superpuchar Polski

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?
PROGNOZA POGODY
film

Pierwszy weekend jesieni. Jak wypadnie pogodowo?

Pierwszy jesienny weekend przywita nas słońcem, jednak z biegiem godzin pojawiać się będzie coraz więcej chmur. O szczegółach opowiada Katarzyna Rybacka.

Projekt utworzenia Miejskiego Urzędu Pracy w Chełmie został zdjęty z porządku obrad sesji Rady Miasta

Pat w sprawie Miejskiego Urzędu Pracy Chełmie. Radni podzieleni

Ponad 2,5 mln zł rocznie Chełm dopłaca do funkcjonowania Powiatowego Urzędu Pracy. Rosnące koszty skłoniły władze miasta do propozycji utworzenia własnej instytucji – Miejskiego Urzędu Pracy. Jednak pomysł prezydenta Jakuba Banaszka już na starcie budzi poważne wątpliwości radnych.

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

Tragedia w powiecie ryckim. Nie żyje 23-latek

W piątek rano doszło do tragicznego wypadku na drodze powiatowej nr 1415L. Niestety jedna osoba nie żyje.

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Najważniejsza jest dla nas liga

Motor Lublin w czwartkowy wieczór przegrał po dogrywce 0:1 z Arką w Gdyni i odpadł z rozgrywek STS Pucharu Polski. Jak spotkanie podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie po raz kolejny wyróżniony

Uniwersytecki Szpital Kliniczny Nr 1 w Lublinie został uhonorowany prestiżowym wyróżnieniem „Wymagaj Jakości”, przyznawanym przez Rzecznika Praw Pacjenta i Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Nagrodę odebrała 23 września Dyrektor Naczelna placówki Beata Gawelska.

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

Jesteś mistrzem scrabble? Zgłoś się do tego turnieju

W weekend Politechnika Lubelska zaprasza na V Otwarte Mistrzostwa Lublina w Scrabble. Turniej odbędzie się w budynku Wydziału Budownictwa i Architektury przy ul. Nadbystrzyckiej 40.

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025
NASZ PATRONAT
galeria

Tętent kopyt, rżenie i skoki. Święto Konia 2025

To były dwa wyjątkowe dni, podczas których w Sitnie, na placu Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli królowały rumaki i jeźdźcy. Piątą edycję Święta Konia zorganizowało Terenowe Koło Hodowców Koni w Zamościu wspólnie ze Szwadronem Kawalerii Ochotniczej w Barwach 9 Pułku Ułanów Małopolskich w Zamościu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium