Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

2 czerwca 2019 r.
21:35

Noc Kultury 2019. Apetyty były większe [recenzja]

Autor: Zdjęcie autora Dominik Smaga
40 28 A A

Nietrudno było w tegoroczną Noc Kultury usłyszeć komentarze, że spacer przez miasto nie zaspokajał w pełni apetytu widzów.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jeszcze przed wydarzeniem wszystko wskazywało na to, że organizatorzy postawili najmocniej na sztuki wizualne w przestrzeni miasta. To one, na równi z plenerowymi koncertami, są szczególnie wdzięczne dla widzów przelewających się przez śródmieście. Wystarczy iść z nurtem, zadzierać głowę i robić zdjęcia, a potem podpowiadać napotkanym znajomym, gdzie koniecznie powinni zajrzeć.

Tegoroczne podpowiedzi krążące między widzami ograniczały się głównie do liter świecących nad Olejną oraz liter krzyczących z okna nad Złotą. Tak, nieuczciwe byłoby stwierdzenie, że poza tymi pracami nie było prac godnych uwagi, ale zachwyty były słyszalne jakby rzadziej. Częściej niż dotąd było za to słychać obawy, że lubiana Noc Kultury, która stała się dla miasta cenną marką, może podryfować w kierunku bycia tylko okazją do spotkań towarzyskich i zarobku dla restauratorów. Owszem, było jak zwykle magicznie, Lublin pokazał swoje kolorowe i gwarne oblicze, a pogoda była nad wyraz łaskawa. Mimo wszystko pozostał niedosyt.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Komentarze 28

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Kań / 3 czerwca 2019 o 03:01
+32
Potrzeba więcej świeżości bo zrobi sie odgrzewany co roku kotlet.
Avatar
Zawiedziony / 3 czerwca 2019 o 06:32
+25
Pierwsza edycja najlepsza ever... scena elektroniczna na wylocie ul. Wieniawskiej, scena zespolów pochodzących kiedys z Lublina na pl. Litewskim, scena rockowa na pl. Łokietka itd... dzialo się ! Teraz to sztuka dla towarzystwa wzajemnej adoracji z CK i Warsztatów Kultury... no i oczywiście Teatru NN.... marność...
Avatar
Gość / 3 czerwca 2019 o 07:44
+16
Niestety było Słabo :( i to nie jest tylko moja opinia. Stojąc obok ludzi dało się słyszeć takich opinii całe mnóstwo. Rok temu był pomysł ul. Krawiecka był genialna i naprawdę było nastrojowo. W tym roku widać było brak pomysłu (wypalenie??!) . "Atrakcje" chaotycznie porozrzucane po mieście. Powieszone litery to nie jest to po co idzie się na "Noc Kultury"!!! Jedyną ciekawą instalacje były spływające kaskada kolorowe ryby które tworzyły fajny nastrój. Reszta to takie instalacje na siłę, a niektóre jak by żywcem przeniesione w Muzeum wsi lubelskiej. Pomysł "Nocy kultury" jest super i powinien być jak najbardziej kontynuowany, ale formę trzeba przemyśleć. Moim zdaniem powinna być mocniejsza selekcja artystów - trzeba pamiętać, że te instalacje są dla ludzi, a nie dla innych artystów, i mają one ich przyciągnąć do siebie.
Niestety było Słabo :( i to nie jest tylko moja opinia. Stojąc obok ludzi dało się słyszeć takich opinii całe mnóstwo. Rok temu był pomysł ul. Krawiecka był genialna i naprawdę było nastrojowo. W tym roku widać było brak pomysłu (wypalenie??!) . "Atrakcje" chaotycznie porozrzucane po mieście. Powieszone litery to nie jest to po co idzie się na "Noc Kultury"!!! Jedyną ciekawą instalacje były spływające kaskada kolorowe ryby które tworzyły fajny nastrój. Reszta to takie instalacje na siłę, a niektóre jak by żywcem przeniesi... rozwiń
Avatar
Gość / 3 czerwca 2019 o 00:08
+13
Impreza udana, ale... Może zamiast pana Koziary zaprosić artystów z większym talentem i wyobraźnią, bo mam wrażenie jak by się już wypalił. Przy tego typu imprezie brakowało mi tego czegoś co było na wcześniejszych edycjach tym razem tego zabrakło, było troszkę płasko mam na myśli Ul Olejną. Pomysł z napisami raczej słaby i to było słychać już od początku. Lublin kojarzył się z magią i kolorem, ciekawymi formami gdzie oko na dłużej można zawiesić, ale tego zabrakło. Co do imprez to było sporo ciekawych wydarzeń, ale tak naprawdę z tych bardzo dobrych można było wybrać około 6-8 i to pogrubioną czcionką powinno znajdować się w programie, reszta to dodatki nie znaczy złe, ale nie aż tak widowiskowe, program po raz kolejny słabo czytelny. Rozmawiając z osobami z odległych miejsc z Polski byli pod dużym wrażeniem, no ale jak ktoś był pierwszy raz i naoglądał się zdjęć z poprzednich edycji to wyglądało to troszkę słabo w tym roku. Osoby które przyjeżdżają tu jako turyści kilka dni wcześniej byli zdziwieni że w piątek wieczorem nie było wszystko gotowe, gdzie na spokojnie można fotografować, niestety w sobotę jest bardzo ciężko przy takim tłumie zobaczyć na spokojnie i porobić zdjęcia. Nie wykorzystano potencjału głównego wejścia czyli Bramy Krakowskiej jak i Grodzkiej gdzie ludzie wchodzą i wychodzą najczęściej. Można było w jakiś ciekawy sposób podświetlać stare kamienice czego zabrakło w wielu miejscach. Mimo udanej imprezy warto by się zastanowić czemu pojawiły się pewne ale... Swoją drogą brakowało mi koloru, ale nie tęczy, jak i obrazu i formy.
Impreza udana, ale... Może zamiast pana Koziary zaprosić artystów z większym talentem i wyobraźnią, bo mam wrażenie jak by się już wypalił. Przy tego typu imprezie brakowało mi tego czegoś co było na wcześniejszych edycjach tym razem tego zabrakło, było troszkę płasko mam na myśli Ul Olejną. Pomysł z napisami raczej słaby i to było słychać już od początku. Lublin kojarzył się z magią i kolorem, ciekawymi formami gdzie oko na dłużej można zawiesić, ale tego zabrakło. Co do imprez to było sporo ciekawych wydarzeń, ale tak naprawdę z tych bardz... rozwiń
Avatar
Gość / 2 czerwca 2019 o 22:46
+13
Rzeczywiscie - gowno nie sztuka...
Avatar
tm / 3 czerwca 2019 o 15:14
+12
program jest słaby i szczątkowy. bez muzyki czy spektakli granych na żywo na każdym kroku noc kultury to po prostu przemarsz ludzi od wodopoju do wodopoju. dałem sobie spokój po zeszłorocznej edycji, to nie ma sensu - chyba, że ktoś lubi macanki w tłumie i kurczowe trzymanie dzieci z rękę na każdym kroku
Avatar
normalny / 3 czerwca 2019 o 07:05
+11
Jaka to kultura???????????? Te instalacje jak to nazywacie to żadna kultura, chyba ktoś myli pojęcia. Po co to w ogóle wymyślone to nie mam pojęcia. Przesadzacie z tą Nocą Kultury. Porażka, niby tacy chcecie być światowi i oświeceni a wychodzi jak zwykle.
Avatar
folkatka / 3 czerwca 2019 o 12:29
+10
Tegoroczną edycję oceniam jako najsłabszą. Mam wrażenie, że organizowanie tej imprezy stało się coroczną rutyną. Gdzies znikła ta swiezość i energia z pierwszych lat. Wypalenie - to nornalna sprawa, dlatego może wartoby zatrudnić kogoś spoza Lublina?  I oczywiście, wartoby powrocić do rozwiązań z poprzednich edycji.  Były już imprezy na podwórkach, i kameralne koncerty w różnych przestrzeniach. Dodam jeszcze to, że w poprzednich latach było - na Starym Mieście - conajmniej kilka - punktów gastronomicznych, knajpy wystawiały się ze sprzedaża piwa na zewnatrz.  Czekam na zmiany. 
Tegoroczną edycję oceniam jako najsłabszą. Mam wrażenie, że organizowanie tej imprezy stało się coroczną rutyną. Gdzies znikła ta swiezość i energia z pierwszych lat. Wypalenie - to nornalna sprawa, dlatego może wartoby zatrudnić kogoś spoza Lublina?  I oczywiście, wartoby powrocić do rozwiązań z poprzednich edycji.  Były już imprezy na podwórkach, i kameralne koncerty w różnych przestrzeniach. Dodam jeszcze to, że w poprzednich latach było - na Starym Mieście - conajmniej kilka - punktów gastronomicznych, knajpy wystawiały się ze sprzedaża... rozwiń
Avatar
Więcej kultury, mniej pijaństwa / 3 czerwca 2019 o 15:30
+9
Mam nadzieje że organizatorzy wezmą sobie to do serca i dziennikarze przekażą listę życzeń aby kolejne edycje były naprawdę bardzo dobre. Mniej rozgardiaszu i więcej przemyślanych działań artystycznych.
Avatar
Gość / 3 czerwca 2019 o 07:27
+9
Na Placu po Farze powinien być koncert. W ogóle było za mało koncertów a sztuka wizualna może być przez długi czas niezależnie od Nocy Kultury
Avatar
Więcej kultury, mniej pijaństwa / 3 czerwca 2019 o 15:30
+9
Mam nadzieje że organizatorzy wezmą sobie to do serca i dziennikarze przekażą listę życzeń aby kolejne edycje były naprawdę bardzo dobre. Mniej rozgardiaszu i więcej przemyślanych działań artystycznych.
Avatar
tm / 3 czerwca 2019 o 15:14
+12
program jest słaby i szczątkowy. bez muzyki czy spektakli granych na żywo na każdym kroku noc kultury to po prostu przemarsz ludzi od wodopoju do wodopoju. dałem sobie spokój po zeszłorocznej edycji, to nie ma sensu - chyba, że ktoś lubi macanki w tłumie i kurczowe trzymanie dzieci z rękę na każdym kroku
Avatar
folkatka / 3 czerwca 2019 o 12:29
+10
Tegoroczną edycję oceniam jako najsłabszą. Mam wrażenie, że organizowanie tej imprezy stało się coroczną rutyną. Gdzies znikła ta swiezość i energia z pierwszych lat. Wypalenie - to nornalna sprawa, dlatego może wartoby zatrudnić kogoś spoza Lublina?  I oczywiście, wartoby powrocić do rozwiązań z poprzednich edycji.  Były już imprezy na podwórkach, i kameralne koncerty w różnych przestrzeniach. Dodam jeszcze to, że w poprzednich latach było - na Starym Mieście - conajmniej kilka - punktów gastronomicznych, knajpy wystawiały się ze sprzedaża piwa na zewnatrz.  Czekam na zmiany. 
Tegoroczną edycję oceniam jako najsłabszą. Mam wrażenie, że organizowanie tej imprezy stało się coroczną rutyną. Gdzies znikła ta swiezość i energia z pierwszych lat. Wypalenie - to nornalna sprawa, dlatego może wartoby zatrudnić kogoś spoza Lublina?  I oczywiście, wartoby powrocić do rozwiązań z poprzednich edycji.  Były już imprezy na podwórkach, i kameralne koncerty w różnych przestrzeniach. Dodam jeszcze to, że w poprzednich latach było - na Starym Mieście - conajmniej kilka - punktów gastronomicznych, knajpy wystawiały się ze sprzedaża... rozwiń
Avatar
gość / 3 czerwca 2019 o 12:27
+4
Zaułek Hartwigów bardzo fajna instalacja, tylko szkoda że celowo moim zdaniem porozrzucał tam ktoś kupy i uformowane to w śmierdzące kule !!! wydaje się to celowym działaniem. Żałować też trzeba gdzie nie wykorzystano potencjału podwórek np. na Jezuickiej, najpiękniejszej bramy w Lublinie o której prawie nikt nic nie słyszał, myślę tu o bramie gnojnej tak pięknie zresztą fotografowaną przez Hartwiga. Wykorzystane było tyło podwórko przy kamienicy na Królewskiej szkoda. Przy Jezuickiej jest kilka pięknych bram i podwórek podobnie w bliskich okolicach gdzie teraz to wszystko jest pod kluczem albo kłódką. Noc kultury przy takiej ilości osób powinna odbywać się dwa dni, bo mimo szczerych chęci i tak wszystkiego się nie zobaczyło. Mimo narzekań i osób zdrowo podpitych zwłaszcza w późniejszych godzinach, było bezpiecznie choć policji raczej niewiele i to można było poprawić by czuć się bardziej bezpiecznie. Fajnie by było poszerzyć ilość artystów nawet z innych miast i zaprezentować więcej ciekawych prac, aby przenieść się do innego bajkowego Lublina, samych wydarzeń artystycznych nie brakowało, jeśli już to brakowało ciekawych form i miejsc które można było pokazać w nie tuzinkowy sposób.
  Jestem również za pokazaniem bram i podwórek :) Przecież można zlecić wykonanie projektu chociażby rajskich ogrodów w podwórkach i w bogatej szacie ozdobić bramy czy wykonać inne ciekawe projekty. Mam wrażenie że tegoroczny festiwal został narzucony od góry i niestety nie spotkał się w większości z aplauzem publiczności.
  Jestem również za pokazaniem bram i podwórek :) Przecież można zlecić wykonanie projektu chociażby rajskich ogrodów w podwórkach i w bogatej szacie ozdobić bramy czy wykonać inne ciekawe projekty. Mam wrażenie że tegoroczny festiwal został narzucony od góry i niestety nie spotkał się w większości z aplauzem publiczności. rozwiń
Avatar
gość / 3 czerwca 2019 o 12:11
+1
Nie wiem jaki program miałeś w ręku, ale w moim była i mapka z najważniejszymi punktami programu, i wc, i przystankami z komunikacja nocną, i informacja o bezpłatnej komunikacji. 
Avatar
tak to widzę / 3 czerwca 2019 o 11:01
+4
Niestety było Słabo :( i to nie jest tylko moja opinia. Stojąc obok ludzi dało się słyszeć takich opinii całe mnóstwo. Rok temu był pomysł ul. Krawiecka był genialna i naprawdę było nastrojowo. W tym roku widać było brak pomysłu (wypalenie??!) . "Atrakcje" chaotycznie porozrzucane po mieście. Powieszone litery to nie jest to po co idzie się na "Noc Kultury"!!! Jedyną ciekawą instalacje były spływające kaskada kolorowe ryby które tworzyły fajny nastrój. Reszta to takie instalacje na siłę, a niektóre jak by żywcem przeniesione w Muzeum wsi lubelskiej. Pomysł "Nocy kultury" jest super i powinien być jak najbardziej kontynuowany, ale formę  trzeba przemyśleć. Moim zdaniem powinna być mocniejsza selekcja artystów - trzeba pamiętać, że te instalacje są dla ludzi, a nie dla innych artystów, i mają one ich przyciągnąć do siebie.
 Powinna być mapka w programie z ciekawymi miejscami instalacji i innych wydarzeń. Co do rybek zgoda, najlepsza instalacja tego typu podczas tegorocznej imprezy. Pozostałe instalacje raczej słabe, brak odpowiedniego pomysłu na najciekawszą uliczkę Ku Farze trzeba uznać za porażkę, największy potencjał i nie został wykorzystany. Brak pomysłu, robienie tego na szybko i brak czasu na coś ciekawszego ? Brama Krakowska i tutaj zonk, nic ciekawego nie dało się wymleć ? powinny może być rozpisane ogólnopolskie projekty na najciekawsze prace i może miałoby to ręce i nogi bo w tegorocznej imprezie zabrakło polotu i wyobraźni niestety.
 Powinna być mapka w programie z ciekawymi miejscami instalacji i innych wydarzeń. Co do rybek zgoda, najlepsza instalacja tego typu podczas tegorocznej imprezy. Pozostałe instalacje raczej słabe, brak odpowiedniego pomysłu na najciekawszą uliczkę Ku Farze trzeba uznać za porażkę, największy potencjał i nie został wykorzystany. Brak pomysłu, robienie tego na szybko i brak czasu na coś ciekawszego ? Brama Krakowska i tutaj zonk, nic ciekawego nie dało się wymleć ? powinny może być rozpisane ogólnopolskie projekty na najciekawsz... rozwiń
Avatar
Mama hdgucd / 3 czerwca 2019 o 10:57
0
Ryby były super. Byłam z dzieckiem. Zakochało się w rybach i robiliśmy sztuczny tłum podróżując w górę i dół tych schodów.
Avatar
ość / 3 czerwca 2019 o 10:46
+6
Mnóstwo sztuki ale trzeba zejść z deptaka!!! Szukać koncertów i wydarzeń! Jak ktoś chce tylko instalacje oglądać to niech jedzie na Bella Skyway Festiwal. Można też skakać disco polo do Lubartowa na  Polsacie. Czy wszędzie musi rządzić polski cham???
 Tutaj chyba się mylisz, sporo znajomych którzy przyjechali z innej części polski własnie chciało oglądać min. instalacje, niestety w tym roku wyszło tak sobie, można nawet powiedzieć nawet słabo. Ktoś kto szuka informacji w internecie kojarzy to imprezę głównie ze zdjęć. To starsze edycje były bardzo ciekawie zrealizowane i turyści zamiast innych imprez w kraju wybrali Lublin.  Bella Skyway Festival o tej imprezie nie słyszałem dzięki za informacje.
 Tutaj chyba się mylisz, sporo znajomych którzy przyjechali z innej części polski własnie chciało oglądać min. instalacje, niestety w tym roku wyszło tak sobie, można nawet powiedzieć nawet słabo. Ktoś kto szuka informacji w internecie kojarzy to imprezę głównie ze zdjęć. To starsze edycje były bardzo ciekawie zrealizowane i turyści zamiast innych imprez w kraju wybrali Lublin.  Bella Skyway Festival o tej imprezie nie słyszałem dzięki za informacje. rozwiń
Avatar
gość / 3 czerwca 2019 o 10:37
+1
Tysiące ludzi ogrom imprez. Dziękujemy Prezydentowi za tak wspaniała Noc. Napewno zwycięży w wyborach bo tylko On może ogarnąć kulturę na tak wysokim poziomie. W Europie a nawet na świecie nie ma tak wspaniałego wydarzenia jakim jest Noc Kultury. Tysiące ludzi na ulicach chłonęło Kulturę. Wspaniałe koncerty, wystawy każdy znalazł coś dla siebie. Mam nadzieję że w następnym roku będzie tak samo wspaniale.
 Przesadzasz i to bardzo.  Impreza kolejny raz udana, natomiast były edycje ciekawsze i ta jest jedna ze słabszych niestety.Jak piszesz najlepsza impreza w europie czy na świecie, znaczy to nigdzie nie byleś i niczego nie wiedziałeś. Są w naszym kraju dużo ciekawsze imprezy, a co do dopiero w europie czy na świecie. Brakowało choćby większej ilości toi toi przy takiej liczbie uczestników. Policji nie wdziało się prawie wcale. Brak mapki w programie głównie pod turystów z oznaczeniami WC, przystanków autobusowych oraz oznaczeń gdzie dane autobusy jadą i informacji o bezpłatnej komunikacji, proste ale tego zabrakło na innych dużych imprezach tego typu to standard.
 Przesadzasz i to bardzo.  Impreza kolejny raz udana, natomiast były edycje ciekawsze i ta jest jedna ze słabszych niestety.Jak piszesz najlepsza impreza w europie czy na świecie, znaczy to nigdzie nie byleś i niczego nie wiedziałeś. Są w naszym kraju dużo ciekawsze imprezy, a co do dopiero w europie czy na świecie. Brakowało choćby większej ilości toi toi przy takiej liczbie uczestników. Policji nie wdziało się prawie wcale. Brak mapki w programie głównie pod turystów z oznaczeniami WC, przystanków autobusowych oraz oznaczeń... rozwiń
Avatar
gość / 3 czerwca 2019 o 10:25
-1
szkoda że tego koncertu disko polo nie zrobili w Noc Kultury, toby mniej chamstwa się zjechało do Lublina w sobotę :) Pomyliłeś imprezy, disco z pola to pod wiejską remizą, tutaj jest miasto i inna kultura, nie prosto z pola :)
Po większości uczestników było widać że bawili się świetnie.
Zobacz wszystkie komentarze 28

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 17.07.2019

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego 17.07.2019 0 0

Lublin: Miasto zgadza się na wycinkę 63 drzew przy Bystrzycy. Wnioskowały Wody Polskie

Lublin: Miasto zgadza się na wycinkę 63 drzew przy Bystrzycy. Wnioskowały Wody Polskie 86 54

Urząd Miasta zezwolił na usunięcie 63 drzew z koryta Bystrzycy między ul. Żeglarską a mostem kolejowym przy ul. Janowskiej. O pozwolenie prosiła instytucja Wody Polskie, która tłumaczyła, że obumarłe drzewa mogą się przewrócić do rzeki, więc i tak będzie trzeba je usunąć

Dostali w szpitalu większe wypłaty. Muszą zwrócić pieniądze

Dostali w szpitalu większe wypłaty. Muszą zwrócić pieniądze 14 7

Płacowa karuzela w chełmskim szpitalu. Na przełomie roku na konta pracowników wpłynęły wyższe niż zwykle pobory. Większe pieniądze przyjęto z zadowoleniem, traktując je jako podwyżkę. Teraz wyszło na jaw, że była to pomyłka

Lublin: Parkują na miejscach dla niepełnosprawnych. Straż Miejska bezradna
alarm24

Lublin: Parkują na miejscach dla niepełnosprawnych. Straż Miejska bezradna 17 19

Kilkanaście miejsc parkingowych zarezerwowanych dla osób niepełnosprawnych zajmują pojazdy bez odpowiednich plakietek – taki widok jest codziennością przed nowym budynkiem przy al. Kompozytorów Polskich 5

Odtwarzają bramę koszarską w parku Radziwiłłowskim

Odtwarzają bramę koszarską w parku Radziwiłłowskim 3 0

W parku Radziwiłłowskim w Białej Podlaskiej odtwarzana jest brama koszarska. Tymczasem w kaplicy zamkowej odkryto kryptę, w której kilka wieków temu spoczywały szczątki św. Józefata Kuncewicza.

Lublin: Pociąg śmiertelnie potrącił kobietę

Lublin: Pociąg śmiertelnie potrącił kobietę 16 4

Tragiczny wypadek na Ponikwodzie stał się powodem całkowitego wstrzymania ruchu pociągów między Lublinem a Lubartowem

Wojewoda Przemysław Czarnek kandydatem PiS na senatora

Wojewoda Przemysław Czarnek kandydatem PiS na senatora 16 48

Przemysław Czarnek będzie kandydatem Prawa i Sprawiedliwości do Senatu. Kandydaturę musi jeszcze zatwierdzić partyjna centrala.

Total War: Three Kingdoms. Eight Princes: Walka o władzę (wideo)
film

Total War: Three Kingdoms. Eight Princes: Walka o władzę (wideo) 0 0

Kto walczy? Ośmiu książąt dynastii Jin. Kiedy? Premiera dodatku Total War: Three Kingdoms. Eight Princes została zaplanowana na 8 sierpnia.

W wypadku zginął znany muzyk. 19-letni sprawca skazany na więzienie

W wypadku zginął znany muzyk. 19-letni sprawca skazany na więzienie 15 11

45-latek nie przeżył wypadku, a jego 36-letnia znajoma została ciężko ranna. Sprawca tragicznego wypadku miał prawo jazdy od dwóch miesięcy, a w organizmie 0,6 promila alkoholu. Sąd Okręgowy w Zamościu utrzymał w mocy zaskarżony wyrok, a to oznacza, że 19-letni Adrian K. spędzi za kratkami 6 lat. Sąd dożywotnio pozbawił go prawa jazdy.

GreedFall: Podróż na tajemniczą wyspę (wideo)
film

GreedFall: Podróż na tajemniczą wyspę (wideo) 0 0

Oprócz wyspy w grze GreedFall najważniejsze mają być nasze wybory. Ale nie zabraknie ani walki, ani stworów.

Pierwszy test mistrzyń. Już bez Emilii Zdunek

Pierwszy test mistrzyń. Już bez Emilii Zdunek 0 2

W środę Górnik Łęczna rozegra pierwszy sparing w tym sezonie. Nie zagra w nim Emilia Zdunek, która już oficjalnie przenosi się do hiszpańskiej Sevilli

Aleksandra Włodarczyk potrzebuje pomocy. "Diagnoza to był ogromny szok"

Aleksandra Włodarczyk potrzebuje pomocy. "Diagnoza to był ogromny szok" 26 2

Aleksandra Włodarczyk z Międzyrzeca Podlaskiego od trzech lat choruje na ziarnicę złośliwą. To rodzaj nowotworu. Szansą dla niej jest lek, którego miesięczna dawka kosztuje 30 tys. zł.

Daniel Staniszewski bez medalu na mistrzostwach Europy U-23

Daniel Staniszewski bez medalu na mistrzostwach Europy U-23 0 0

Impreza odbywała się w belgijskiej miejscowości Gent. Staniszewski wystartował w dwóch konkurencjach. Najpierw rywalizował w drużynowym wyścigu na dochodzenie. Oprócz zawodnika KS Pogoń Puławy w skład reprezentacji Polski weszli Damian Sławek, Bartosz Rudyk i Filip Prokopyszyn.

Dworca jeszcze nie ma, a już doceniony. Projekt w finale World Building of the Year
galeria

Dworca jeszcze nie ma, a już doceniony. Projekt w finale World Building of the Year 152 120

Do prestiżowej nagrody nominowany został projekt nowego dworca autobusowego stworzony na zamówienie władz Lublina przez warszawską pracownię Tremend. Jej praca jest w finale wyścigu po nagrodę World Building of the Year, a prezentacja przed jurorami planowana jest na grudzień

Kierowcy poniżej 25. roku życia są najbardziej niebezpieczni na drogach

Kierowcy poniżej 25. roku życia są najbardziej niebezpieczni na drogach 0 10

Kierowcy poniżej 25. roku życia to najbardziej niebezpieczni kierowcy. Kierowcy w wieku 18-24 lata, według statystyki, powodują najwięcej w wypadków w przeliczeniu na 10 tysięcy osób.

Kalendarz
lipiec 2019
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.