Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 lipca 2020 r.
15:46

Czechy na talerzu. Knedliki to podstawa czeskiej kuchni

Cibulová polévka, nakládaný hermelín i utopenci. Cebulową, smażony ser i marynowane serdelki, wielkie przeboje czeskiej kuchni, zjecie w polskich restauracjach. Tak jak arcysmaczną pieczeń wieprzową z knedlami. Knedliki to podstawa czeskiej kuchni. W zawiesistym sosie muszą pływać bramborove (ziemniaczane) knedlíky lub houskove (bułczane) knedlíky.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Czesi kochają piwo, knedliczki, tłuste pieczenie w zawiesistych sosach i owczy ser. Żeby strawić to wszystko, przepijają jadło becherowką, ziołową nalewką na kilkunastu ziołach. Najchętniej jadają wieprzowinę, która podaje się ze znakomitymi knedliczkami. Najpopularniejszym daniem jest sznycel. Bardzo często i bardzo chętnie jada się zawiesiste gulasze duszone w winie. Tłustym mięsiwom towarzyszą ryby, w tym smakowity karp i smażony żółty ser. Do tych smakołyków nie może zabraknąć dobrego piwa.

Nakládaný hermelín czyli ser marynowany

Składniki: 6 serków camembert, 10 ząbków czosnku, 5 ostrych czerwonych papryczek, 1 cebula, 3 listki laurowe, 30 ziaren kolorowego pieprzu, czerwona papryka w proszku, olej, tymianek, sól, pieprz.

Wykonanie: camemberty przekroić na pół, każdy plaster natrzeć dużą ilością czerwonej papryki. Utrzeć sól z czosnkiem, natrzeć ser. Pomiędzy dwie połówki sera nakładać plasterki ostrej papryki, piórka cebuli, złożyć obie połówki w całość, lekko docisnąć, by się nie rozdzieliły w słoiku. Do słoika wlać olej (jedna czwarta pojemności), ułożyć 3 camemberty, przełożyć warstwą przypraw, ostrej papryki i cebuli, ułożyć 3 kolejne serki, okryć przyprawami, zalać olejem, zamknąć słoik, kilka razy potrząsnąć. Przechowywać w ciemnym miejscu, codziennie wstrząsnąć. Po dwóch tygodniach nakládaný hermelín jest gotowy.

Idealne utopenci

Składniki: 8 serdelków (nie parówek), 2 czerwone cebule, 2 żółte cebule, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, główka czosnku, 5 listków laurowych, 1 gałązka kopru. Na zalewę: 1 litr wody, pół litra octu, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 1 mała ostra papryczka, 2 gałązki świeżego lubczyku.

Wykonanie: zagotować wodę z octem i składnikami zalewy. Ostudzić. Serdelki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebule i papryki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Naprzemiennie i z warzywami układać serdelki w słoju, zalać marynatą, na wierzch dać listki laurowe i świeży koper. Zamknąć, odstawić na dwa tygodnie.

Szynka i topinky

Najsłynniejszą z czeskich szynek (równie sławną jak parmeńska) jest praska szynka w chlebie, sporządzana według starych receptur. Najpierw szynkę się pekluje w korzennej zalewie (musi być kolendra), potem wędzi w dymie z bukowego drewna. Podgotowaną i ostudzoną szynkę zawija się w ciasto z żytniej mąki i piecze jak chleb: tak, by ciasto miało rozkosznie chrupiącą skórkę. Kiedy taką szynkę wyjmie się z chlebowego pieca i przekroi, wśród gości rozchodzi się rozkoszny zapach. Nie wiadomo który lepszy: świeżutkiego chleba czy aromatycznej szynki.

Plaster takiej szynki ożywi półmisek z marynowanym serem i serdelkami. W czeskiej gospodzie można sobie także zamówić topinky. To smażone kromki chleba podane z surowym czosnkiem, którym nacieramy smażony chleb.

Liptowski ser

Można go kupić w polskich delikatesach. Owczy ser produkuje się w Czechach tradycyjnymi metodami. Najpierw mleko zbiera się do drewnianych kadzi, dodaje podpuszczkę, miesza, napełnia bawełniane worki serwatką i wiesza. Pozostała w workach masa musi obeschnąć, po zmieleniu i posoleniu powstaje bryndza, pikantny ser o wspaniałym, kwaskowatym smaku.

Bryndza znakomicie smakuje sama. Można ją rozcierać z oliwą i dowolnie skomponowanymi składnikami. Najprościej z masłem, czerwoną papryką i cebulą. Doskonała jest bryndza wędzona, nakłada się ją do specjalnych foremek i wędzi w aromatycznym dymie.

Jak zrobić liptowski ser? Masło uciera się z owczym serem (polska bryndza), dodaje posiekaną cebulę i paprykę oraz kapary, doprawia kminkiem, musztardą i pastą sardelową. Można dodać szczypiorek.

Drstkova polevka

W czeskiej gospodzie można zamówić miskę zawiesistej zupy, od serca doprawionej zasmażką lub gęstą śmietaną. Popularna jest bramboračka (kartoflanka), houbová polévka (grzybowa), cibulová polévka (cebulowa) i česneková polévka (zupa czosnkowa). Jednak największym wzięciem cieszy się zupa z flaków (drstkova polevka).

Jak przyrządzić zupę z flaków? 2 kg oczyszczonych żołądków wołowych wrzucić na wrzątek. Po 30 minutach wylać wodę, powtórzyć procedurę. Odcedzić, osuszyć. Zalać wrzątkiem po raz trzeci, żołądki wyjąć, pokroić, bulion z gotowania zostawić. Na smalcu usmażyć 2 posiekane cebule, dodać zmielony kminek, pieprz, przecier pomidorowy, po minucie posypać mąką. Wlać bulion, gotować 20 minut, dodać pokrojone żołądki, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Pieczeń z knedlami

Składniki: 1 kg wieprzowiny, 2 ząbki czosnku, 2 dag smalcu, sól, kminek. Na knedle: 30 dag mąki pszennej, 2 duże czerstwe bułki, 8 dag masła, 8 dag kiełbasy, 8 dag boczku, jajko, pół litra mleka, 1 dag drożdży, sól i pieprz, bulion.

Wykonanie: mięso naciąć, natrzeć solą z czosnkiem i kminkiem. Obsmażyć mięso na smalcu i piec w piekarniku przez dwie godziny. Zrobić knedle. Bułkę pokroić w kostkę, zarumienić na maśle. Wsypać przesianą mąkę do miski, dodać mleko, rozbite jajko i drożdże, posolić i wymieszać. Wsypać podsmażoną bułkę, kiełbasę i boczek, jeszcze raz wymieszać, opruszyć mąką i odstawić na 30 minut. Uformować gruby wałek z ciasta, zawinąć w gazę, gotować w bulionie przez 25 minut. Po wyjęciu z wody pociąć w kilkucentymetrowe plastry i obsmażyć na tłuszczu. Pieczeń pokroić w plastry, podawać z knedlami i duszoną kapustą.

Jeśli zostaną knedle (co jest mało prawdopodobne), należy jeszcze raz podsmażyć je z cebulą i boczkiem. Są po prostu znakomite. A gdy jeszcze podlać to odrobiną sosu z pieczeni, samo dobre.

Knedle powinny rozpływać się w ustach i powinny być tak delikatne, że ich ciasto rozpływa się w ustach już pod wpływem naszego spojrzenia. Smakosze wyróżniają soczyste knedle ziemniaczane, bardzo aromatyczne knedle zawijane w ściereczkę, czeskie knedliczki z mąki i podsmażonej bułki oraz słodkie knedelki z ciasta drożdżowego. Najważniejszym warunkiem przy sporządzaniu czeskich knedliczek jest ugotowanie ich w aromatycznym bulionie albo jeszcze lepiej w esencjonalnym, domowym rosole. Co do sztućców, to zasady dobrego zachowania przy stole podpowiadają, że mało eleganckie jest nasuwanie knedli na widelec za pomocą noża i nagarnianie nożem sosu.

Przysmak Szwejka

Co jadł w gospodach Szwejk?

„Ja się na tych rzeczach znam, bo pewnej nocy byłem w dwudziestu ośmiu lokalach. Ale muszę się pochwalić, że nigdzie nie zamawiałem więcej niż trzy piwa” - czytamy w książce Jaroslava Haška „Przygody dobrego wojaka Szwejka”.

Mówi się, że królem czeskiej kuchni jest karp. Z tej okazji w Czechach powtarza się przysłowie: „kaczka, świnia i zając smakują dobrze, ale kuchnią rządzi król karp”. W Gospodzie u Kalicha, gdzie pijał piwo sam Szwejk, podaje się karpia marynowanego. Najpierw trzeba go ugotować, zdjąć skórę, pokroić w dzwonka. Następnie marchew, seler i cebule pokroić w słupki, zblanszować i ostudzić. Dodać ugotowany groszek, posiekany kiszony ogórek, wymieszać z majonezem, białym winem i sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i w tej marynacie potrzymać karpia kilka godzin.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Rowerem po ekspresówce

Rowerem po ekspresówce

Skrajną nieodpowiedzialnością wykazał się 23-letni rowerzysta, który pod drodze krajowej S19 poruszał się rowerem.

 Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving to wyjątkowe i pełne podniosłej atmosfery święto wymiany kulturowej, organizowane przez fundację Abraham D. Ministry, która od wielu lat wspiera dialog międzykulturowy poprzez sztukę, modę, muzykę i performance.

Główna część uroczystości odbyła się na Placu dr. E. Łuczkowskiego
galeria

Chełm świętował Niepodległość. Wspólna duma i pamięć o bohaterach

Msza za Ojczyznę, salwa honorowa, defilada, bieg i koncert pełen emocji – tak Chełm uczcił Narodowe Święto Niepodległości. We wtorek, 11 listopada, setki mieszkańców wyszły na ulice, by wspólnie oddać hołd tym, którzy walczyli o wolność Polski.

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium