Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Królowa Jadwiga lubiła poziomki i jabłka. Król Władysław Jagiełło jabłek nie lubił, uwielbiał za to gruszki. Oboje lubili śliwki. Owoce w kuchni mają w naszym regionie specjalnie miejsce. Jabłka lubelskie robią furorę w Polsce, w restauracjach znów pojawiają się pierogi ze śliwkami, naleśniki z jabłkami i cynamonem, a słynna kraśnicka szarytka w marynacie stoi w słojach w warszawskich restauracjach.
Najlepsze szparagi są w maju. Zrobiło się ciepło i rosną, jak się patrzy. Warto pojechać w okolice Rogowa, gdzie są ich plantacje. Podpowiadamy, co zrobić ze szparagami w kuchni.
Rozmowa z Magdaleną Makarowską, dietetyczką, autorką wielu poradników o zdrowym odżywianiu z serii „Jedz pysznie...”. Pani Magda wkrótce odwiedzi Międzyrzec Podlaski
Czosnek niedźwiedzi na sałatkę, kurdybanek do jajecznicy i na pielmieni, pokrzywa na zupę. Wielka trójka jadalnych chwastów rządzi w majowej kuchni
Restauracja Wojewódzka to nowy punkt na gastronomicznej mapie Lublina. Znajduje się w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim, w miejscu działającego tu do końca ubiegłego roku baru Podjadek.
Czy istnieje polska kuchnia w kolorze naszej flagi? Gdyby odwołać się tylko do koloru, to takich potraw znajdzie się wiele. Wystarczy podać czerwony barszcz z białym jajkiem czy białą rybę z konfiturą dereniową
Jeden woli boczek z grilla, drugi warzywną duszonkę z żeliwnego garnka. Jeśli macie przenośny grill i żeliwny garnek, możecie wyprawić na zielonej trawce prawdziwą ucztę. Do waszych przepisów dorzucamy garść pomysłów
O wielkanocnej babie króla Stanisława Leszczyńskiego pisał sam Aleksander Dumas ojciec. Powstawała z półtora kilograma mąki pszennej, dwudziestu dwóch jaj i kilograma masła. Do ciasta szły rodzynki, skórka pomarańczowa i łodygi arcydzięgla. Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim.
Wielkanocny stół. Dla jednych to smak jajka na twardo z chrzanem, który wierci w nosie. Dla drugich piekący smak rzeżuchy, która rozrasta się w koszyczku do święcenia. Dla jeszcze innych żurek i dobra, wiejska kiełbasa. Oto kilka przepisów na ostatnią chwilę z życzeniami zdrowych, spokojnych Świąt.
Zwyczaj święcenia pokarmów przywędrował do Polski około XII wieku. Najpierw pokarmy święcono w domach. Potem pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W końcu XVIII wieku święcenie przeniosło się do kościołów. świątyń i tak jest do dziś.
Przepisy polecają Marek Panek, szef kuchni w Hades Szeroka w Lublinie oraz Agnieszka Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.
Rozmowa z Agnieszką Filiks, szefową kuchni i właścicielką Willi Filiks w Nałęczowie.
Przepis na wielkanocny żurek z kiełbasą.
Jak przygotować wielkanocne pisanki? W "Dzień Dobry TVN" rodzina Sprytnych zdradziła kilka pomysłów. Jak udekorować jajka w stylu rustykalnym i glamour?
Kulinarna wstrzemięźliwość pozwoli rozsmakować się w wielkanocnej kuchni. Oto 10 najciekawszych postnych dań ze staropolskim rodowodem
Spektakl w ramach projektu „Jem Teatr” - w piątek, 12 kwietnia, o godzinie 19 w lubelskiej restauracji 2 PI ER - w ramach Post Festiwalu. Co przygotuje Jakub Piętowski, szef kuchni?
Grube, z farszem od serca, ze smakowitym ciastem. Polane skwarkami albo cebulką smażoną na oleju. Oto 10 przepisów od pań z Kół Gospodyń Wiejskich.
Dla tych, co do krewetek podchodzą z rezerwą mamy dobrą wiadomość. W sklepach są krewetki wstępnie obgotowane i zamrożone. Wystarczy rzucić je na masło z czosnkiem i gotowe. Oto instrukcja obsługi krewetek.
3 kwietnia startuje w Lublinie, Kazimierzu i Nałęczowie festiwal Lubelskie Restaurant Week. Szacunek dla jedzenia i uważność w restauracji to idea wiosennej edycji. Wybraliśmy dla was 10 najciekawszych dań.
– Duży ogródek będzie czynny już w maju. Nową część Mandragory otworzymy z początkiem sezonu turystycznego – mówi Izabela Kozłowska-Dechnik, właścicielka żydowskiej restauracji.
Post i ryba, złożenie doskonałe. Mamy dobre przepisy. Zapraszamy w nostalgiczną podróż. Zaczynamy od słynnej restauracji Berensa w Kazimierzu.
Kiedy pojawiła się na Noworybnej 2, żeby urządzić pierwszy w mieście restobar z zupami, siedzący na schodkach mieszkańcy pobliskich domów przecierali oczy ze zdziwienia. Wraz z remontem odkrywała historię kamienicy. Przed wojną była tu piekarnia, jeszcze wcześniej synagoga. Pomysł na Ambaras chwycił, dziś Katarzyna po urodzeniu córeczki robi lifting lokalu i znów stanie w kuchni.
Trzy damy lubelskiej kuchni. Trzy różne temperamenty. I trzy rodzaje fantastycznej kuchni. Każda z nich jest właścicielką restauracji. Na Dzień Kobiet postanowiły ugotować to, co najlepsze. Agnieszka Filiks polewkę ułańską, Katarzyna Ferańska krem z białych warzyw z wanilią, bekonem i pikantną oliwą, a Dorota Otachel mostek cielęcy po staropolsku
Według legendy to Tatarzy wymyślili befsztyk tatarski. Jeśli to prawda, to nasz lubelski tatar ma tatarskie korzenie. O dobrego tatara w restauracjach trudno, ale jeszcze trudniej zrobić go w domu tak, żeby smakował jak w najlepszej, przedwojennej restauracji.
Rozmowa z Jakubem Przysuchą, właścicielem cukierni Czekoladowy w Lublinie.