Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

W Zajeździe Ułańskim w Lublinie kucharze mają fantazję, można tam zjeść ułański gulasz, specjał z po

Ułański smak: Polewka, pieczeń, bigos, grochówka, juki

Bo w sercu ułana, gdy je położysz na dłoń, na pierwszym miejscu panna, przed nią tylko koń – wyznał generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski, pierwszy ułan Drugiej Rzeczpospolitej, który potrafił do restauracji wjechać konno. To się nazywa ułańska fantazja. Czy obowiązywała także w ułańskiej kuchni?

Andrzej Malinowski - jeden z najlepszych kucharzy na Lubelszczyźnie poleca na noworoczny obiad pierś

Sylwester od kuchni. Potrawy, przepisy

Bez względu na to, czy sylwestra spędzisz w domu, czy pójdziesz do znajomych, coś trzeba przygotować. W tym drugim przypadku sympatyczna przekąska wręczona gospodarzom sylwestrowego przyjęcia będzie mile widziana. Na noworoczny obiad przyda się orzeźwiająca kwaśnica. Albo ostra soljanka, która leczy kaca.

Ks. Tomasz Lewniewski proboszcz kazimierskiej fary, zrobi na wigilię śledzie z cebulą i wiejskim ole

Wigilijny smak Lubelszczyzny: Przepisy na święta

Ryba po żydowsku jest jednym z najciekawszych dań wigilijnych na Lubelszczyźnie. To wspaniały przykład kulinarnego ekumenizmu, który potwierdza wyjątkowość naszego regionu na kulinarnej mapie Polski.

Najlepsze przepisy na makaron. Konkurs rozstrzygnięty

Najlepsze przepisy na makaron. Konkurs rozstrzygnięty

Aromatyczny makaron z tuńczykiem Emilii, sałatka makaronowa Moniki, penne rigate Pyzy i pyszny makaron z serem i wiśniami Wilczycy wygrywają nasz \"makaronowy\" konkurs. Autorki zwycięskich potraw prosimy o kontakt. Dziękujemy firmie \"Czanieckie makarony\" za ufundowanie czterech koszy delikatesowych.

Do przyrządzenia Gefilte fish potrzebujemy karpia (sxc.hu)

Gefilte fish, czyli ryba faszerowana z Piask

Ryba faszerowana to popisowe danie kuchni żydowskiej, które do dziś jest przyrządzane w Piaskach.

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.  (sxc.hu)

Charoset, czyli pyszności z jabłek

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.

Chanukowe placki z Piask (Maciej Kaczanowski)

Chanukowe placki z Piask

W święto Chanuka w żydowskich domach pachniało smażonymi plackami, które nazywały się lateks. Żydzi smażyli je na gęsim smalcu.

 (Viridiflavus/ http://pl.wikipedia.org)

Flaczki z lina w Piaskach

Lin to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Na liny w śmietanie przyjeżdżała przed wojną do Kazimierza Dolnego Hanka Ordonówna. W Piaskach przetrwała tradycja przyrządzania flaczków z lina.

Jesienne odłowy ryb mają na Lubelszczyźnie kilkuwiekową tradycję tak jak we wsi Momoty (Dorota Awior

Rybacki smak: Cała prawda o karpiu

Kiedy nadchodzą jesienne chłody, rybacy wchodzą na stawy licznie rozsiane na Lubelszczyźnie, spuszczają wodę i zaczynają odłowy. A po skończonej pracy zasiadają do karpia uwędzonego na ognisku.

Swieta jest prawnikiem, mieszka w Stanisławowie, jej pasją jest gotowanie

Kuchnia polskich Kresów: Pielmieni

Razem ze Swietą Paraniuk ze Stanisławowa wskrzesiliśmy w Lublinie kuchnię polskich Kresów. Choć dziś rodzinne miasto Swiety nazywa się Iwano-Frankowsk, to w jej sercu mieszka Polska. Dziś nauczymy się robić pastillę i słynne pielmieni.

Towarzystwo Panien Apteczkowych w Lublinie (sxc.hu)

Towarzystwo Panien Apteczkowych w Lublinie

Działa w Lublinie. Zrzesza kobiety pasjonujące się nalewkami. Do założenie tego nieformalnego towarzystwa doszło w Lublinie przed kilku laty.

Krzysztof Cugowski wokalista Budki Suflera podczas pracy w jury I Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek K

Nalewki. Praktyczne porady

Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów i ziół. Sporządzone przez zalanie owoców świeżych lub suszonych, albo ziół alkoholem i osłodzonych syropem. Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml).

 (sxc.hu)

Przepis na nalewkę z kaliny

Przeczytaj o tym, jak można zrobić smaczną nalewkę z kaliny.

Jak zrobić pyszny likier gruszkowy

Przepis na likier gruszkowy

Bardzo pyszna, aromatyczna nalewka.

Nasze babcie miały na bigos sposoby. Potrafiły zakisić kapustę, a wcześniej zbierały się na obrzędac

Bigos: Jak się go gotuje i je na Lubelszczyźnie

Bigos to najbardziej znana polska potrawa na świecie. Ma coś z polskiej duszy. Na Lubelszczyznę trafił z Litwy za sprawą króla Władysława Jagiełły. Bigos doczekał się nawet bigośnicy. Nasz region słynie z bigosu myśliwskiego, w którym czuć aromat litewskiej kuchni.

Nalewka z malin (sxc.hu)

Nalewka z malin

Przeczytaj jak wykonać przepyszną nalewkę z malin.

Benedyktynka  (Archiwum)

Nalewki: Tajemnice benedyktynki

Benedyktynka to jedna z najsłynniejszych nalewek na świecie. Jej receptura sięga średniowiecza.

Cytrynówka (sxc.hu)

Domowe nalewki: Cytrynówka

Poznajcie przepis na pyszną domową cytrynówkę.

Paweł Loroch z „Pytania na śniadanie”: Nalewki? To lubię (Lubelska Szkoła Fotografii)

Skąd wzięły się nalewki? Zalety trunków z Lubelszczyzny

Kiedy Robert Makłowicz spróbował biłgorajskiej żurawinówki, napisał, że jeden turniej nalewek organizowany przez Kresową Akademię Smaku z Lublina jest więcej wart niż cały dorobek polityczny Jaskierni i kompletna dyskografia \"Piaska” Piasecznego.

 (Stock.xchng)

Najsłynniejsze potrawy PRL: Zupa ziemniaczana zasmażana

Podajemy oryginalny przepis na zupę ziemniaczaną zasmażaną. Palce lizać!

Elżbieta Sieczkarz-Wieleba i Stanisław Sieczkarz przed budynkiem, gdzie ich ojciec Stanisław prowadz

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Głusk słynął z restauracji Przystań

Jedni modlili się w kościele, inni w bożnicy. Święta przeplatały się z szabasami. Z żydowskiej piekarni pachniało bajglami i czulentem. A na polskim wigilijnym stole królował karp po żydowsku. Wojna przerwała tamten smak. W czasach PRL Głusk zasłynął z restauracji \"Przystań”, którą prowadził Stanisław Sieczkarz. Restauracji już nie ma, na ścianie przebudowanego budynku wisi tylko sentymentalna fotografia.

W naszym konkursie możecie wygrać delikatesowy kosz pełen dobrych makaronów (Materiały organizatora)

Podaj przepis na dobry makaron, wygraj kosz pełen makaronów!

Ogłaszamy kolejny konkurs z cyklu \"Podaj przepis”. Żeby wziąć w nim udział należy w komentarzach pod tekstem wpisać swój przepis na tanie i dobre danie z makaronem w roli głównej. Nagrody czekają.

 (Ewa Kubicka)

Śledzik. Ryba czy zakąska?

Dlaczego jesienią tak lubimy śledzie? Bo zwiększają poziom serotoniny i likwidują chandrę. W lubelskim barze Top-Top jeszcze można zjeść śledzika na zakąskę. Gdzie jeszcze na Lubelszczyźnie można na niego wpaść?

Śledzie Boryny (sxc.hu)

Śledzie Boryny - przepis od Ignacego Gogolewskiego

Przepis od Ignacego Gogolewskiego, który bardzo lubi gotować.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tajemnica Olenderskiego smaku

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tajemnica Olenderskiego smaku

Znali się na fruktowych drzewach, wyrabiali dojrzewające sery, a gości częstowali smażenikami z owocowym nadzieniem. Po 1945 roku kazano im opuścić domy nad Bugiem. Zabierali tyle, co zmieściło się na furmance czy małej łódce. Dziś potomkowie Olendrów z Mościc Dolnych z dumą odkrywają swoje kulinarne dziedzictwo.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium