Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

 (Stock.xchng)

Najsłynniejsze potrawy PRL: Zupa ziemniaczana zasmażana

Podajemy oryginalny przepis na zupę ziemniaczaną zasmażaną. Palce lizać!

Elżbieta Sieczkarz-Wieleba i Stanisław Sieczkarz przed budynkiem, gdzie ich ojciec Stanisław prowadz

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Głusk słynął z restauracji Przystań

Jedni modlili się w kościele, inni w bożnicy. Święta przeplatały się z szabasami. Z żydowskiej piekarni pachniało bajglami i czulentem. A na polskim wigilijnym stole królował karp po żydowsku. Wojna przerwała tamten smak. W czasach PRL Głusk zasłynął z restauracji \"Przystań”, którą prowadził Stanisław Sieczkarz. Restauracji już nie ma, na ścianie przebudowanego budynku wisi tylko sentymentalna fotografia.

W naszym konkursie możecie wygrać delikatesowy kosz pełen dobrych makaronów (Materiały organizatora)

Podaj przepis na dobry makaron, wygraj kosz pełen makaronów!

Ogłaszamy kolejny konkurs z cyklu \"Podaj przepis”. Żeby wziąć w nim udział należy w komentarzach pod tekstem wpisać swój przepis na tanie i dobre danie z makaronem w roli głównej. Nagrody czekają.

 (Ewa Kubicka)

Śledzik. Ryba czy zakąska?

Dlaczego jesienią tak lubimy śledzie? Bo zwiększają poziom serotoniny i likwidują chandrę. W lubelskim barze Top-Top jeszcze można zjeść śledzika na zakąskę. Gdzie jeszcze na Lubelszczyźnie można na niego wpaść?

Śledzie Boryny (sxc.hu)

Śledzie Boryny - przepis od Ignacego Gogolewskiego

Przepis od Ignacego Gogolewskiego, który bardzo lubi gotować.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tajemnica Olenderskiego smaku

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tajemnica Olenderskiego smaku

Znali się na fruktowych drzewach, wyrabiali dojrzewające sery, a gości częstowali smażenikami z owocowym nadzieniem. Po 1945 roku kazano im opuścić domy nad Bugiem. Zabierali tyle, co zmieściło się na furmance czy małej łódce. Dziś potomkowie Olendrów z Mościc Dolnych z dumą odkrywają swoje kulinarne dziedzictwo.

Jan Łopata

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Matczyny smak

Wkrótce Dziennik Wschodni wyda drugą część Kulinarnej mapy Lubelszczyzny. Znajdą się w niej relacje mówione. Oto wspomnienia Jana Łopaty z Motycza.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny to wspaniały przewodnik (Lubelska Szkoła Fotografii)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Druga część coraz bliżej

Kulinarna mapa Lubelszczyzny to wspaniały przewodnik po niezwykłej krainie nieznanych gdzie indziej smaków. Wśród zalewu pośpiesznie kleconych i nawzajem od siebie przepisywanych książek kucharskich to prawdziwy rarytas – pisze prof. Jarosław Dumanowski. Dziś pokazujemy zapomniany szwedzki smak.

Pieczony łosoś w przyprawach to podstawa farszu (Archiwum)

Szwedzkie pierogi z łososiem. Z Motycza

Bardzo smaczne, zdrowe i posilne. Warto je zrobić i skosztować.

Żurawinowy konkurs. Dziki ryż z karmelizowaną cebulką

Żurawinowy konkurs. Dziki ryż z karmelizowaną cebulką

To jeden ze zwycięskich przepisów w naszym żurawinowym konkursie. Autorkę przepisu prosimy o kontakt z Agnieszką Dragan.

 (Jacek Świerczyński)

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny": Siedmiu wspaniałych

Jarosław Dumanowski opowiada o konkursie \"Smaki Lubelszczyzny”.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Szwedzki smak Motycza

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Szwedzki smak Motycza

Szwedzkie pierogi z Motycza, holenderskie smażeniki z Mościc i huculski banusz z Celejowa to największe hity drugiej części Kulinarnej mapy Lubelszczyzny, którą wydamy w tym roku.

 (Archiwum)

Kuchnia od serca: Co jeść, by uniknąć zawału

Jeśli chcesz uniknąć zawału, musisz wiedzieć, co jeść, żeby chronić swoje serce. Okazuje się, że najprostszym sposobem na zdrowe serce jest jedzenie ryb, małej ilości chudego mięsa i jak największej ilości warzyw i owoców.

Konkurs z amerykańską żurawiną rozstrzygnięty

Konkurs z amerykańską żurawiną rozstrzygnięty

Brie w cieście francuskim z żurawinami, dziki ryż z żurawiną i karmelizowaną cebulą i pomidorki faszerowane oscypkiem to najciekawsze potrawy zgłoszone do konkursu.

Temperament nalewki żurawinowej pochodzi od temperamentu kobiety, która nalewkę stworzyła i chce się

Smak żurawiny, czyli fantastyczne potrawy i nalewki

Na zakończonym w zeszłą niedzielę festiwalu \"Gryczaki 2011” pojawiły się nowe fantastyczne potrawy i nalewki, które mogą być kulinarnym przebojem w całej Polsce. Łączy je jedno: gorzkosłodki smak żurawiny. Smaki Lubelszczyzny znów uwodzą i zaskakują

Paolo Cozza (www.paolo.cozza.pl)

Paolo da się lubić

Paolo Cozza, gwiazdor telewizyjnych programów \"Europa da się lubić” i \"Taniec z gwiazdami” będzie w niedzielę 7 sierpnia gotował podczas Janowskiego Festiwalu Kaszy \"Gryczaki 2011”.

 (W. Sulisz)

Szczupak po mazursku

Podczas kulinarnego konkursu \"Mazury zamknięte w słoiku\" spróbowałem rewelacyjnego szczupaka. Oto przepis z pierwszej ręki.

Zasmakuj w wątróbce z dorsza!

Zasmakuj w wątróbce z dorsza!

Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują wątróbki z dorsza z firmy King Oscar. Werdykt: 4,5.

Regulamin Konkursu „Kulinarne wariacje z żurawiną amerykańską”

Regulamin Konkursu „Kulinarne wariacje z żurawiną amerykańską”

Regulamin Konkursu „Kulinarne wariacje z żurawiną amerykańską” z dnia 18 lipca 2011 roku.

Zapraszamy do udziału w konkursie "Kulinarne wariacje z żurawiną amerykańską"

Konkurs: Podaj przepis, wygraj blender Bosch i inne nagrody

W nowym konkursie \"Kulinarne wariacje z żurawiną amerykańską” mamy dla was super nagrody: blender Bosch, komplet form do ciast i komplet dekoracyjnych szablonów. Jak je zdobyć?

 (Stock.xchng)

Coś dla wegetarian. Przepis na zrazy z leśnych grzybów

Coś dla wegetarian. Zrazy bez mięsa. Z grzybów.

 (Stock.xchng)

Przepis na zupę z młodych porów

Bardzo smaczna, kolorowa, pożywna. Zapiekana z serem żółtym jest jeszcze lepsza.

Podczas kręcenia "Kulinarnych podróży Roberta Makłowicza” znany smakosz przyrządził z Martą i Stani

Smak Pułankowic: Sekrety dziczyzny

W Pułankowicach, podkraśnickiej wsi powstałej na folwarku ordynacji Zamoyskich, Marta i Stanisław Stelmachowie pielęgnują staropolską tradycję przyrządzania dziczyzny. I robią to tak dobrze, że Paweł Kukiz, lider zespołu Piersi wpisał się w pamiątkowej księdze \"Martusi kochanej Piersi zgłodniałe”.

Włodzimierz Wiszniewski jako Książę Wojewoda w spektaklu "Sarmacja”. Znakomity aktor ceni staropols

Ekopozytywne smaki z Lubelszczyzny

Wiejski ser zagrodowy z Wąwolnicy, przaśny chleb z Kodnia, wędzony karp z Janowa Lubelskiego, soczyste maliny spod Kraśnika, szlachetne wino z winorośli uprawianych bez pestycydów w dolinie Wisły i słodycz miodu z nadbużańskiej pasieki są w stanie zdobyć turystów z Polski i Europy.

 (Maciej Kaczanowski)

Czy staropolską kuchnię da się zjeść?

We wrześniu podczas tegorocznej edycji konkursu \"Smaki Lubelszczyzny” uczniowie, zawodowi kucharze, artyści, dziennikarze i politycy będą gotować potrawy według najstarszej polskiej książki kucharskiej. Ty możesz zrobić to już teraz w domu!

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium