Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Świeży rabarbar z ogrodu maczany w cukrze, placek z rabarbarem i kompot z rabarbaru to majowe przysm

Ogrodowy smak Lubelszczyzny: Wiosenne smakołyki (przepisy)

Maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. W ogrodzie życie rozkwita na dobre, w kuchni króluje już botwinka i rabarbar, rzodkiewka prosto z grządki wędruje do twarożku, coraz więcej ludzi wydaje w ogrodzie rodzinny obiad. Jaki jest ogrodowy smak Lubelszczyzny?

Poranna kawa z kardamonem często była napojem kochanków. A wszystko za sprawą tajemniczego kafeolu,

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kawowy smak

Odkąd Jan III Sobieski zajął worki z kawą pod Wiedniem, a Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył dom kawowy, wynalazek archanioła Gabriela zrobił w polskiej kuchni karierę. Kawa była napojem kochanków, cenioną przyprawą do mięs i deserów, z których najsłynniejsze jest tiramisu.

Wiosenny smak: Pokrzywa, mniszek, bratki i stokrotki

Wiosenny smak: Pokrzywa, mniszek, bratki i stokrotki

Młode listki mleczu poprawią smak twarożku. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika zaskoczy każdego. Szpinak z młodej pokrzywy z czosnkiem jest pyszny. A makaron z bratkami zachwyca na talerzu. Wiosenna kuchnia na Lubelszczyźnie smakuje jak Prowansja.

Olej rzepakowy Rapso, czysty i ekologiczny, z powodzeniem zastąpi oliwę w kuchni

Olej do zadań specjalnych

Sprawdzi się w sałatce i marynacie do mięsa. Co najważniejsze, podczas smażenia nie wydziela toksycznych związków. Nic dziwnego, że ekologiczny olej rzepakowy Rapso z firmy VOG został nagrodzony laurem konsumenta w kategorii \"odkrycie Roku 2011.

Wsród nagród jest cenione przez smakoszy espresso

Dużo dobrej kawy do wygrania

W nowym konkursie można wygrać zapas kawy Segafredo, zestaw kaw Emozioni z kafeterią i Espresso Classico. Wystarczy podać przepis na dania z kawą Segafredo.

Wiosenny smak (sxc.hu)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak

Młode listki mleczu poprawią smak twarożku. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika zaskoczy każdego. Szpinak z młodej pokrzywy z czosnkiem jest pyszny. A makaron z bratkami zachwyca na talerzu. Wiosenna kuchnia na Lubelszczyźnie smakuje jak Prowansja.

Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Dobrze uwędzona kiełbasa, szynka z marynaty i naczosnkowany bocz

Wielkanoc w sercu i na stole

Przed nami najradośniejsze ze wszystkich świąt, w którym radość świętowania polega na dzieleniu się radością z innymi. Na stole nie może zabraknąć jajek i chrzanu, tradycyjnych wędlin pachnących jałowcem i baby, której nie zawiało oraz wiosennych sałatek

Oto zdjęcie załączone do przepisu Pyzy na polędwiczki w sosie różanym

Zwycięskie przepisy na polędwiczki. Konkurs z Prymatem rostrzygnięty

Polędwiczki w sosie różanym, polędwiczki z gruszkami i serem pleśniowym oraz polędwiczki zawijane w boczku to najciekawsze przepisy w wielkanocnym konkursie z Prymatem.

Do chrupiącej golonki z grilla wystarczy chrzan i kromka dobrego chleba (Maciej Kaczanowski)

Zwycięski przepis na golonkę

Goloneczka z grilla według internauty podpisującego się Wiesmak wygrała nasz konkurs kulinarny z restaauracją Incognito.

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Przedświąteczny smak

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Przedświąteczny smak

Możesz kupić żurek z torebki, możesz nastawić prawdziwy wielkanocny żur. Możesz kupić swojskie wędliny na kiermaszu za ciężką kasę. Albo zrobić je w domu. Wyjdzie dużo taniej. To już ostatni moment, żeby zacząć szykować tradycyjne święta.

Katarzyna Kłos: Zapraszam na golonkę
 (Jacek Świerczyński)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Golonka na wieży

Golonka pieczona w piwie podana na ziemniaczanej wieży w towarzystwie zasmażanej kapusty może być zjawiskowym objawieniem. Pod warunkiem że kucharz przyrządzi ją na prawdziwym piwie, które dojrzewa w dębowych beczkach. Tylko wtedy golonka uzyska smak, którym można się zachwycić.

Podaj przepis na polędwiczki, wygraj toster, blok noży lub kolorowe pojemniki. I dużo przypraw (Prym

Konkurs: Podaj przepis na polędwiczki, wygraj nagrodę

W naszym konkursie możecie wygrać niemiecki toster, zestaw noży, które przydadzą się w kuchni oraz kolorowe pojemniki. Do każdej nagrody dodamy zestaw 27 przypraw PRYMAT, które przydadzą się przy szykowaniu świąt.

Chcesz zjeść dobrą golonkę w restauracji Incognito? Ten konkurs jest dla Ciebie

Nowy konkurs z restauracją Incognito

Masz siedem dni, żeby podać przepis na dobrą golonkę. Możesz wygrać podwójne zaproszenie do restauracji Incognito w Lublinie

Michał już czeka na Joannę Ka - która wygrała konkurs. Joasię prosimy o kontak z redakcją (Jacek Świ

Zwycięski przepis na sałatkę. Joasia idzie do Incognito

W konkursie z lubelską restaurację Incognito wybraliśmy przepis na sałatkę z wątróbkami drobiowymi w musie malinowym. Oto przepis.

W kuchni restauracji "Incognito" już trwają przygotowania do ugoszczenia zwycięzcy naszego konkurs

Wkrótce nowe konkursy

Zakończyliśmy konkurs z restauracją \"Incognito\". Dziękujemy za przepisy na pyszne sałatki. Wkrótce kolejne konkursy kulinarne.

Pani Regina Żyła z Olbięcina jest najbardziej utytułowaną uczestniczką konkursu „Nasze Kulinarne Dzi

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Nasze tradycyjne smaki

Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowanych jest 88 przysmaków z Lubelszczyzny. Od sera zabłockiego przez zupę cebulową z Goraja, szyneczkę z karpia ze stawów Pustelnia po malinóweczkę z Olbięcina i żydowski piernik z Włodawy. Przedstawiamy największe hity kulinarne z naszego regionu, których warto poszukać podczas wiosennych wypadów.

Michał Szalast szef kuchni restauracji Incognito (Jacek Świerczyński)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Koronny smak

Zrazy koronne to jedno z najsłynniejszych dań staropolskiej kuchni. Musieli jadać je na zamku lubelskim polscy królowie. To także koronny dowód na to, że polska kuchnia należy do najlepszych w Europie. Razem z restauracją Incognito postanowiliśmy twórczo zinterpretować dawne przepisy na zrazy i pokazać, że można podać je w nowoczesny sposób.

Michał Szalast, szef kuchni w restauarcji Incognito przygotuje dla zwycięzcy konkursu dobry obiad (J

Podaj przepis na sałatkę, wygraj zaproszenie na obiad w restauracji Incognito

Lubisz dobrze zjeść? Cenisz polską kuchnię i dobrą atmosferę w restauracji? Lubisz teatr? Ten konkurs jest dla Ciebie. Dlaczego? Za dobry przepis możesz zdobyć podwójne zaproszenie do restauracji Incognito, która znajduje się obok Teatru Osterwy w Lublinie.

 (Maciej Kaczanowski)

Konkurs na ciasto rozstrzygnięty. 10 zwycięskich przepisów

Na nasz konkurs wpłynęły 74 przepisy na pyszne ciasta. Podajemy listę zwycięskich przepisów, wybranych przez komisję konkursową.

Dziękujemy za fantastyczne przepisy (Stock.xchng)

Wybieramy 10 najlepszych przepisów na ciasto!

Zakończyliśmy konkurs, w którym podawaliście przepisy na pyszne ciasta. Teraz oceni je jury. Wkrótce ogłosimy wyniki.

Potrawy z dzieciństwa przywołują wspomnienia, wzruszają i poprawiają humor

Smaki dzieciństwa

Kogel-mogel, fajercarze, racuszki, zapiekany kalafior, ryż z jabłkami i cynamonem, mięso ze słoika, placki ziemniaczane z cukrem. To tylko niektóre smakołyki, które na Lubelszczyźnie kojarzą się z dzieciństwem, bezpiecznym domem i kuchnią mamy. Choć potrawy z dzieciństwa są proste i niewyszukane, to coraz częściej do nich wracamy. I jest to powrót sentymentalny.

Śledź z kartoflami

Popielcowe smaki Lubelszczyzny: Żur z grzybami i śledź z kartoflami

Po Tłustym Czwartku zaczynały się na Lubelszczyźnie kuse dni. Wielki festiwal jedzenia trwał do Środy Popielcowej, kiedy pęta kiełbas zastąpił śledź, żur, jajka i postne pierogi. Ale diabeł kusić nie przestawał i walka postu z karnawałem trwała nadal.

Owcze sery 
są specjalnością wołoskich pasterzy, którzy osiedlali się na Lubelszczyźnie, gdzie do dz

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Wołoski smak na piecu

Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy Różanej wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu bunc i bryndzę. Prawosławni Wołosi z Półwyspu Bałkańskiego mieszkali też w Chrzanowie, Goraju, Radzięcinie i Branwii zwanej Wołoską. Czy w regionalnej kuchni zachował się wołoski smak? Jeśli tak, to na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny czeka na odkrycie kolejna, zaginiona Atlantyda.

Kreplach

Pomysł na obiad: Kreplach

To pierożki z ciasta krajanego w kwadraty albo krążki, napełnione farszem z gotowanego mięsa albo z kurczaka i składane w trójkąt.

Jasza Mazur, bohater powieści „Sztukmistrz z Lublina”, może być symbolem kulinarnej Lubelszczyzny (J

Kulinarna Mapa: Singerowski smak Lubelszczyzny

Akcja opowiadania \"Jentł, uczeń Jesziwy”, na podstawie którego Barbra Streisand nakręciła film \" Jentł” i zagrała w nim główną rolę, dzieje się w Janowie Lubelskim i Bychawie. W Kraśniku ma miejsce kuszenie i upadek wdowy z opowiadania \"Lustra”. W Józefowie zaczyna się opowiadanie \"Niewidzialni”. Bohaterów opowiadań Isaaca Singera można spotkać w Szczebrzeszynie, Tyszowcach, a samego Biłgoraja słynny noblista nie zapomniał nigdy. Aż się prosi, żeby na singerowskim szlaku można było spróbować dobrej, żydowskiej kuchni.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium