Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Jeden z najpiękniejszych szyldów w Lublinie (W. Sulisz)

Restauracja "Toskania". Recenzja

Polecam foccacię, sery, ravioli z borowikami, tortellini z szynką i parmezanem.

 (Archiwum)

Poznaj smaki Krainy Rumianku

W niedzielę 17 czerwca w Hołownie będzie można spróbować regionalnych potraw doprawionych rumiankiem. Będzie coś dla ciała i ducha.

 (M. Kaczanowski)

Przepis na kurczaka po chińsku

Żeby zrobić to danie, najlepiej zaopatrzyć się w żeliwny wok, który pozwoli nam szybo i sprawnie przyrządzić kurczaka po chińsku. Kto nie ma woka, może przyrządzić to danie przy pomoc dwóch patelni.

Danuta Pietrusik z Kodnia chce w Kodniu odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodó

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kodeński smak

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny, zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Danuta Pietrusik z Kodnia chce odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnack

Kodeński smak

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu \"Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Danuta Pietrusik z Kodnia chce odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnack

Kodeński smak

Ma skośne oczy, tatarskie rysy, jest leśniczyną i świetnie gotuje. Jej specjalnością jest dziczyzna. Najpierw złamała kulinarny sekret Sapiehów i wygrała zeszłoroczną edycję konkursu \"Nasze kulinarne dziedzictwo”. 15 lipca na zamku w Janowcu, gdzie odbędzie się tegoroczna edycja prestiżowego konkursu na najlepszy produkt regionalny Lubelszczyzny zaprezentuje wędzoną polędwiczkę z karpia po kodeńsku.

Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)

Sezon na szparagi

Lubiła je księżniczka Bona, opisywał Adam Mickiewicz, zajadał się nimi Bolesław Leśmian w Hrubieszowie. Przed wojną hodowano je w każdym polskim dworze. Polecały je Monatowa i Ćwierczakiewiczowa. Sezon na szparagi w pełni, grzech nie skorzystać.

Zielone szparagi są delikatniejsze od białych (J. Świerczyński)

Sezon na szparagi

Lubiła je księżniczka Bona, opisywał Adam Mickiewicz, zajadał się nimi Bolesław Leśmian w Hrubieszowie. Przed wojną hodowano je w każdym polskim dworze. Polecały je Monatowa i Ćwierczakiewiczowa. Sezon na szparagi w pełni, grzech nie skorzystać.

 (W. Sulisz)

Sekret Sapiehów

Danuta Pietrusik z Kodnia postanowiła odtworzyć recepturę na słynne wędliny dojrzewające, które podawano na dworze Sapiehów.

 (W. Sulisz)

Sekret Sapiehów

Danuta Pietrusik z Kodnia postanowiła odtworzyć recepturę na słynne wędliny dojrzewające, które podawano na dworze Sapiehów.

W ogródku "Zamkowej kuchni" dobrze smakują wina i sery

Restauracja "Zamkowa kuchnia". Recenzja

Mają zupę złotników, jesiotra, schabowy z kostką i sałatki Czarnej Damy.

 (Fot.. Jacek Świerczyński)

Restauracja "Ulice Miasta". Recenzja

Mają ryby, sery, dobre wina, dla dzieci naleśniki Kubusia Puchatka! To dobra restauracja, od lat trzyma poziom. Oto nasza recenzja.

 (Tomasz Zalewski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smaki w podróży

W Krakowie najbardziej smakowały cebularze. Katowice oszalały na punkcie kazimierskich kogutów. We Wrocławiu i Poznaniu hitem był forszmak po lubelsku. Gdańsk rozsmakował się w gryczakach. A w Łodzi przebojem był słodki jaglak. 25 maja Smaki Lubelszczyzny pojawią się w Galerii Olimp w Lublinie.

 (Tomasz Zalewski)

Smaki Lubelszczyzny w Galerii Olimp

Forszmak po lubelsku, sery Old Poland, cebularze, gryczaki i jaglaki, śliwki nałęczowskie i maślane koguty będą czekać na fanów regionalnej kuchni z Lubelszczyzny, którzy w piątek 25 maja odwiedzą Galerię Olimp w Lublinie.

 (Maciej Kaczanowski)

Pierogi z Dżemem

Zespół Dżem będzie gwiazdą rozpoczynającego się w niedzielę 27 maja o godz.13 Ogólnopolskiego Festynu \"W Krainie Pierogów”.

 (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Karaimski smak

Choć kibiny są najbardziej znanym daniem kuchni karaimskiej, to można je także spotkać na Lubelszczyźnie. To kolejny dowód na intrygującą wielokulturowość kulinarną naszego regionu.

Oto tort z kremem kawowym:)

Kawowy konkurs rozstrzygnięty

Mus kawowy, tort z kremem kawowym i gruszkami oraz steki w kawowej skorupce zyskały największe uznanie komisji konkursowe. Autorom przepisów gratulujemy.

Werbkowickie placki z soczewicy są delikatniejsze od placków ziemniaczanych (Jacek Swierczyński)

Zasmakuj Werbkowic

Jeśli lubisz placki z soczewicy, staropolskie słodycze, nalewkę \"kryształówkę” oraz kapele podwórkowe, koniecznie przyjdź w czwartek 10 maja do Centrum Promocji Województwa Lubelskiego przy ul. Krakowskie Przedmieście 41 w Lublinie.

 (W. Sulisz)

Forszmak w Złotych Tarasach

Smaki Lubelszczyzny wyruszyły w kulinarną podróż po Polsce. We wtorek 8 maja forszmak po lubelsku, cebularze, gryczaki i jaglaki prezentowały się w Złotych Tarasach. Piosenki o smakowaniu życia śpiewała Federacja Bardów.

Świeży rabarbar z ogrodu maczany w cukrze, placek z rabarbarem i kompot z rabarbaru to majowe przysm

Ogrodowy smak Lubelszczyzny: Wiosenne smakołyki (przepisy)

Maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. W ogrodzie życie rozkwita na dobre, w kuchni króluje już botwinka i rabarbar, rzodkiewka prosto z grządki wędruje do twarożku, coraz więcej ludzi wydaje w ogrodzie rodzinny obiad. Jaki jest ogrodowy smak Lubelszczyzny?

Poranna kawa z kardamonem często była napojem kochanków. A wszystko za sprawą tajemniczego kafeolu,

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kawowy smak

Odkąd Jan III Sobieski zajął worki z kawą pod Wiedniem, a Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył dom kawowy, wynalazek archanioła Gabriela zrobił w polskiej kuchni karierę. Kawa była napojem kochanków, cenioną przyprawą do mięs i deserów, z których najsłynniejsze jest tiramisu.

Wiosenny smak: Pokrzywa, mniszek, bratki i stokrotki

Wiosenny smak: Pokrzywa, mniszek, bratki i stokrotki

Młode listki mleczu poprawią smak twarożku. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika zaskoczy każdego. Szpinak z młodej pokrzywy z czosnkiem jest pyszny. A makaron z bratkami zachwyca na talerzu. Wiosenna kuchnia na Lubelszczyźnie smakuje jak Prowansja.

Olej rzepakowy Rapso, czysty i ekologiczny, z powodzeniem zastąpi oliwę w kuchni

Olej do zadań specjalnych

Sprawdzi się w sałatce i marynacie do mięsa. Co najważniejsze, podczas smażenia nie wydziela toksycznych związków. Nic dziwnego, że ekologiczny olej rzepakowy Rapso z firmy VOG został nagrodzony laurem konsumenta w kategorii \"odkrycie Roku 2011.

Wsród nagród jest cenione przez smakoszy espresso

Dużo dobrej kawy do wygrania

W nowym konkursie można wygrać zapas kawy Segafredo, zestaw kaw Emozioni z kafeterią i Espresso Classico. Wystarczy podać przepis na dania z kawą Segafredo.

Wiosenny smak (sxc.hu)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak

Młode listki mleczu poprawią smak twarożku. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika zaskoczy każdego. Szpinak z młodej pokrzywy z czosnkiem jest pyszny. A makaron z bratkami zachwyca na talerzu. Wiosenna kuchnia na Lubelszczyźnie smakuje jak Prowansja.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium