Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 października 2013 r.
15:15
Edytuj ten wpis

Kucharz wrócił na Teneryfę, jego przepisy zostaną w Lublinie

 (Jacek Świerczyński)
(Jacek Świerczyński)

Przez kilka lat prowadził w Lublinie hiszpańską restaurację zapraszając mieszkańców Lublina w kulinarny świat pełen kolorów i smaków. Pobudzał wyobraźnię, uczył gotować, wprowadził modę na tapas, owoce morza i słynne rabo de toro. Misja skończona, Ismael Hernández wrócił do rodzinnej Teneryfy. Jego przepisy zostaną, Lublin będzie długo miał hiszpański smak.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
We wtorek wyleciał do Teneryfy, żeby objąć posadę szefa kuchni w markowej restauracji. – Z dniem 1 października prze-kazaliśmy restaurację "Carmen” naszemu kucharzowi, którego Ismael nauczył przyrządzania większości potraw. Myślę, że nie będą gorsze – mówi Maria Hernández, żona charyzmatycznego kucharza, który po mistrzowsku przyrządzał owoce morza, jagnięcinę w miętowym sosie i rabo de toro, bycze ogony duszone w winie.

Przypominamy kilka jego autorskich przepisów – do zrobienia sobie dobrej, hiszpańskiej kolacji w domu.

Krewetki al ajillo

Tapas to symbol hiszpańskiej kuchni. Legenda głosi, że Alfons X Mądry, król Kastylii wyleczył się, jedząc małe przekąski i popijąc je winem. Hiszpańskie "Tapa” oznacza przykrywkę. Nazwa pochodzi z czasów, kiedy kieliszek wina przykrywano kawałkiem chleba lub talerzykiem z czymś na ząb. – Tapas to nie tylko niewielkie hiszpańskie dania. To swobodny i radosny styl życia. Nie potrzeba do nich ani wielkiej oprawy ani specjalnej okazji. Można je spożywać na siedząco jak i na stojąco, sztućcami bądź palcami, jako przystawki przed obiadem czy kolacją lub łącząc kilka tapas w smakowity zestaw zakąsek – tłumaczył na swej stronie Maestro. W roli tapas mogą wystąpić krewetki. A oto oryginalny przepis Ismaela.
SKŁADNIKI: 150 g surowych krewetek, 8 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 4 ostre paryczki, 8 ząbków czosnku, 1/2 kieliszka brandy, szczypta posiekanej natki pietruszki

WYKONANIE: zaczynamy od czyszczenia krewetek. Najpierw odrywamy głowę, a następnie obieramy z łupinki. Jeśli za-czniemy od nóżek, łupinka zejdzie dużo szybciej. Teraz małym nożykiem rozkrajamy "plecy” krewetki i wyjmujemy czarną żyłkę, która jest jej aparatem trawiennym. Następnie kroimy czosnek na drobniutkie plasterki. Wlewamy oliwię do miseczki z gliny lub patelni, wrzucamy czosnek, ostre papryczki i zapalamy ogień.

Czekamy aż czosnek zacznie "skakać” i powoli wkładamy krewetki jedną za drugą, aby gwałtownie nie zmniejszyć temperatury oliwy. Dodajemy sól i smażymy, aż krewetki zmienią kolor z szarego na czerwony. W tym momencie dodajemy brandy i podpalamy (flambear) i czekamy aż ogień sam zgaśnie, aby tym samym wyparował całkowicie dodany alkohol. Ważne jest, aby wyłączyć palnik pod miseczką, zanim dodamy brandy i podpalimy, gdyż w przeciwnym razie, prąd powietrza może zwiększyć płomień do takich rozmiarów, że nawet okap nad kuchenką może ulec spaleniu. Kiedy ogień zgaśnie, posypujemy krewetki posiekaną natką pietruszki i bardzo ostrożnie kładziemy miseczkę na talerz przykryty serwetką, aby się nie ślizgał. Jeśli zrobiliśmy krewetki na patelni, przelewamy całą jej zawartość do głębokiej miseczki i gotowe.

Paella

Znów oryginalny przepis hiszpańskiego kucharza.

SKŁADNIKI: 120 g ryżu, 200 g kalmarów lub kałamarnicy, 100 g surowych i obranych krewetek, 3 surowe nieobrane krewetki (do dekoracji, 0,12 g szafranu, (czyli jedno opakowanie), 200 g piersi z kurczaka, 100 g małż, 50 ml białego wina, 30 ml sosu pomidorowego, 80 g czerwonej papryki, 80 g zielonej papryki, szczypta słodkiej papryczki w proszku, 5 ząbków czosnku, 1 natka pietruszki, 30 ml oliwy z oliwek, 450 ml wywaru.

WYKONANIE: do paellery wlewamy oliwę z oliwek i czekamy, aż będzie gorąca. Dodajemy kalmary pokrojone w kostkę i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wrzucamy kurczaka również pokrojonego w kostkę, smażymy chwilkę i dodajemy "pastereczki” czosnku, paprykę zieloną i paprykę czerwoną. Smażymy wszystko około 3 minut. Jeżeli będziecie mieli wrażenie, że kurczak czy kalmary przyklejają się do patelni, nie martwcie się, bo później, gdy wlejemy wywar, wszystko się odklei.

Teraz dodajemy szafran i papryczkę słodką w proszku. Wlewamy wino i czekamy chwilę, aż wyparuje, a następnie dodajemy sos pomidorowy. Przyszedł czas na ryż. Wsypujemy ryż na patelnię, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy, aby nabrał smaku każdego ze składników. Dodajemy wywar (tym razem z ryby) i czekamy, aż się zagotuje. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wywar powinien zmniejszyć swą objętość do połowy.

To jest odpowiedni moment na dodanie krewetek i małż, ponieważ ryż potrzebuje jeszcze 6 minut i tyle samo czasu wystarczy owocom morza, aby były w sam raz. Po dodaniu owoców morza, przykrywamy patelnię folią aluminiową. Po 6 minutach wyłączamy ogień i czekamy jeszcze około 2 minut, aby ryż "odpoczął po gotowaniu”. Następnie zdejmujemy folię aluminiową i polewamy ryż niewielką ilością "majady”. Jest to przyprawa hiszpańskich babć, a robi się ją miksując czosnek, pietruszkę, sól i oliwę i gotowe. Na koniec posypujemy paellę posiekaną pietruszką i zapraszamy do stołu.

Rabo de Toro

SKŁADNIKI: 2 kg ogonów wołowych, 2 cebule, 1 por, 2 ząbki czosnku, 6 marchewek, 2 czerwone papryki, oliwa z oliwek Virgen z pierwszego tłoczenia, 3 listki laurowe, 1l przecieru pomidorowego, 1/2 litra wina czerwonego, papryka w proszku (najlepiej wędzona), pieprz i sól, 2 l wywaru wołowego (najlepiej przygotować samemu).

WYKONANIE: ogony wołowe myjemy, kroimy na kawałki i marynujemy w winie przez 24 godziny. Wyjmujemy mięso z wina, wino odstawiamy do późniejszego użycia. Cebulę i pora kroimy drobno. Siekamy czosnek. Paprykę i marchewkę kroimy na kawałki wielkości mniej więcej 2 cm. Ogony wołowe obtaczamy w mące i posypujemy delikatne papryką w proszku i podsmażamy krótko na oliwie z oliwek.

Następnie na nowej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, pora, czosnek, marchewkę, ziemniaki i paprykę. Dodajemy paprykę w proszku i wino, w którym był marynowany ogon. Zalewamy przecierem pomidorowym. Dodajemy wcześniej podsmażone kawałki ogona wołowego i wywar. Gotujemy 4 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w głębokich talerzach z sosem i ziemniakami, posypane pietruszką.

Pozostałe informacje

Tydzień z biblioteką
Wydarzenie
8 maja 2025, 10:00

Tydzień z biblioteką

Po raz dwudziesty, w dniach 8-15 maja, odbędzie się Tydzień Bibliotek. Tegoroczne wydarzenie odbywa się pod hasłem „Biblioteka. Lubię Tu Być”.

Berek oficjalnie otwarty. To pierwszy żłobek w gminie
galeria

Berek oficjalnie otwarty. To pierwszy żłobek w gminie

Takiej placówki w gminie Zwierzyniec nie było. Już jest i oficjalnie rozpoczął działalność pierwszy żłobek. Berek, bo tak się nazywa, powstał w Wywłoczce. Uruchomiono go dzięki dotacji z Krajowego Planu Odbudowy.

Koronacja Bolesława Chrobrego: spektakularne widowisko w CSK
11 maja 2025, 19:00

Koronacja Bolesława Chrobrego: spektakularne widowisko w CSK

Wielce emocjonująca podróż w czasie czeka na widzów spektaklu „Koronacja” – spektakularnego widowiska historycznego, opowiadającego o Bolesławie Chrobrym i jego zmaganiach o koronę królewską. Spektakl zostanie wystawiony w lubelskim CSK. Wstęp wolny!

Magdalena Biejat podczas wtorkowego spotkania wyborczego w Katowicach

Mieszkanie Karola Nawrockiego: Biejat zawiadomi prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa

Wszystko zaczęlo się od jej pytania podczas debaty. Kandydatka Nowej Lewicy Magdalena Biejat poinformowała, że złoży w prokuraturze zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez Karola Nawrockiego w związku ze sprawą mieszkania w Gdańsku.

Stypendia dla 285 najlepszych sporotwców z województwa lubelskiego
galeria

Stypendia dla 285 najlepszych sporotwców z województwa lubelskiego

W Lubelskim Centrum Konferencyjnym marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski gościł najlepszych sportowców z regionu. Na stypendia województwo przeznaczyło milion złotych.

Noc Kultury 2025: Muzyka i koncerty (program)

Noc Kultury 2025: Muzyka i koncerty (program)

Mnóstwo wydarzeń i mnóstwo pomysłów. Za miesiąc czeka nas Noc Kultury w Lublinie. A podczas niej nie zabraknie muzyki. Kto i gdzie zagra podczas 19. edycji lubelskiej Noc Kultury?

Trwa budowa S19
RAPORT
film

S19 Lublin – Lubartów w budowie, czyli miliony ton ziemi i bitumu

Codziennie rano 450 osób stawia się na budowie drogi ekspresowej Lublin – Lubartów. 150 jednostek różnego rodzaju sprzętu kopie, przesuwa, przewozi lub wierci w ziemi. Efekt końcowy tych wszystkich prac zobaczymy pod koniec 2027 roku. Na ten odcinek S19 kierowcy czekają od lat, a mieszkańcy Niemiec odliczają dni do końca tej inwestycji.

Juwenalia już w ten weekend. Kto wystąpi w Lublinie? Są jeszcze ostatnie bilety
galeria

Juwenalia już w ten weekend. Kto wystąpi w Lublinie? Są jeszcze ostatnie bilety

Natalia Szroeder, SOBEL, Kękę, Dżem i Lady Pank. Juwenalia Politechniki Lubelskiej startują za 3 dni. Zostały jeszcze ostanie bilety na piątek lub sobotę. Kto pierwszy, ten lepszy.

Grand Theft Auto VI: Drugi zwiastun już jest (wideo)
galeria
film

Grand Theft Auto VI: Drugi zwiastun już jest (wideo)

Tylko na ten zwiastun czekało więcej ludzi niż na premiery innych gier w ogóle. Wreszcie jest nowy zwiastun gry Grand Theft Auto VI.

Filip Put

Filip Put: Lublin długo czekał na fazę play-off

PGE Start Lublin dzięki pokonaniu Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski awansował do fazy play-off. Zapraszamy do zapoznania się z wypowiedziami koszykarzy "czerwono-czarnych"

Maturzyści z III LO im. F. D. Kniaźnina w Puławach w dobrych nastrojach po dwóch pierwszych egzaminach
matura 2025

Matematyka z matematyki: zero zaskoczeń. Licealiści pewni swego

Dzisiaj maturzyści w całym kraju mierzyli się z królową nauk. Jak egzamin z matematyki oceniają abiturienci z puławskich szkół średnich? Zdecydowana większość jest dobrej myśli. Przeważają opinie mówiące o tym, że było łatwo.

Piotr Adamczyk jako Olgierd Paderewski "Paberborn" w serialu Langer
film

Langer: serial na podstawie powieści Remigiusza Mroza ma zwiastun i datę premiery (wideo)

W roli głównej – czyli Piotra Langera wystąpił Jakub Gierszał. Partnerują mu: Julia Pietrucha, Piotr Adamczyk i Magdalena Boczarska. A wszystkich zobaczymy już maju.

Matura 2025: Arkusze maturalne z matematyki i odpowiedzi
galeria

Matura 2025: Arkusze maturalne z matematyki i odpowiedzi

Maturzyści piszący we wtorek obowiązkowy egzamin z matematyki na poziomie podstawowym musieli wykazać się m.in. umiejętnością wykonywania działań na liczbach rzeczywistych, znajomością funkcji i ich własności oraz ciągów liczbowych.

Pył na stanowisku pracy – sprawdź, jakie niesie ze sobą zagrożenia!

Pył na stanowisku pracy – sprawdź, jakie niesie ze sobą zagrożenia!

Rozwój technologii przemysłowych sprawia, że dziś coraz większą wagę przywiązuje się także do bezpieczeństwa w miejscu pracy. Wiele mówi się o szkodliwości działania pyłów przemysłowych – stanowiących jeden z nadrzędnych skutków wielu procesów przemysłowych, których długotrwała obecność w powietrzu może przyczynić się nie tylko do zmniejszenia efektywności całej produkcji czy trwałości maszyn, lecz także znacznego pogorszenia się zdrowia pracowników.

Najpopularniejsze błędy przy używaniu złącza Camlock. Sprawdź naszą listę!

Najpopularniejsze błędy przy używaniu złącza Camlock. Sprawdź naszą listę!

Co do zasady, Camlocki powstały do tego, aby znacząco usprawniać przesył substancji płynnych oraz gazów pomiędzy zbiornikami. Ich rola w wielu zakładach specjalistycznych jest nieoceniona, ale tylko w momencie, kiedy Kamloki używane są zgodnie ze sztuką.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium