Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 lipca 2018 r.
16:37

Kuchnia na Carnaval Sztukmistrzów. Kulinarne akrobacje w restauracjach w Lublinie

11 1 A A
Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym<br />
Karol Zając, szef kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter przygotował holiszki z farszem z kaszy, macy, rodzynek w mocnym sosie pomidorowym
(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Czy w ślad za wyczynami podniebnych akrobatów pójdą szefowie kuchni w Lublinie? Marek Panek z Hades Szeroka szykuje placki Szukmistrza. Karo Zając, szef Restauracji Ego w Hotelu Alter wprowadza do menu karnawałową potrawę: Holiszki Singera

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Podpowiadamy, co warto zamówić i na co warto zaprosić festiwalowych przyjaciół. Nasza lista jak zawsze jest subiektywna i uporządkowana alfabetycznie. Szukaliśmy klasycznych polskich dań, którymi szczyci się polska kuchnia, smakowitych potraw regionalnych oraz ciekawostek z kuchni międzynarodowej.

16 stołów: Szyneczka z karpia

Szef Piotr Kwiatosz darzy regionalną kuchnię wielkim szacunkiem. Prowadzi coś w rodzaju szlachetnego laboratorium, w którym stara się pokazać turystom z Polski i Europy zapomniane potrawy.

Regionalna szyneczka z karpia na kremowej śmietanie z sałatą masłową z pesto z niedźwiedziego czosnku, serwowana z kawiorem, blinami z czarnuszką i piklami z rzodkiewek to pierwszorzędne danie. Polecamy także zupę grzybową z jagnięciną lubelską serwowana z cukinią, uszkami nadziewanymi musem z bakłażana i czosnku niedźwiedziego.

2 PI ER: Cebulowa z Goraja

Tu gotuje szef Kuba Piętowski. Zdolny, poszukujący, z młodzieńczą fantazją. Jego regionalna zupa cebulowa z Goraja nie ma sobie równych. W karcie są także smakowite pierogi z kaszanką oraz czarne pierogi faszerowane karpiem w sosie grzybowym, a podane z ziarenkami gryki oraz serem regionalnym.

Atrium: Polędwiczka i jagnięcina

Polędwiczka wieprzowa, sos gorgonzola, puree z pieczonego selera, krokiecik z marchwi i sałatka to idealne danie dla pań, podziwiających festiwal. Dla panów: grillowany schab jagnięcy z kostką podany z ziemniakami z pieca, bakłażan zapiekany z mozzarellą i parmezanem. Kto lubi to soczyste i delikatne mięso, będzie zadowolony. Atrium ma bardzo dobre opinie, a właścicielka Iwona Baruk po włosku gotuje tak, że jadają tu Włosi zatrudnieni w regionie.

BelEtage. IBB Grand Hotel Lublinianka: Rosół z kołdunami baranimi

Na pierwsze obowiązkowo rosół z baranimi kołdunami i smakowity „Sznycel ze schabu” z jajkiem sadzonym, ziemniakami z koperkiem i mizerią.

„Filet z sandacza z grilla” z porami duszonymi na maśle i zielonym puree ziemniaczanym to klasyka przedwojennej, polskiej kuchni. W jej interpretacji szef Andrzej Góra nie ma sobie równych.

Czarcia Łapa: Pork Belly

To wolno pieczony boczek, marynowany ziemniak, marchew, maślanka, jabłko, sos z czerwonego wina. Szef Maciej Borucki gotuje także świetną rybną na owocach morza.

Polecamy także domowe kopytka: kurczak, pasta truflowa, pieczarki, sos śmietanowy. Grana Padano w bardzo wytwornej wersji. Warto też spróbować „Steku wołowego Tomahawk”.

Ego: holiszki Singera

Karol Zając, szef z pasją i charyzmą, odważył się na autorską interpretację ulubionego dania Singera. Oto przepis na holiszki z kurkami.

Składniki: główka kapusty, litr bulionu, szklanka kaszy jaglanej, 2 cebule, 2 marchewki, rodzynki, opakowanie macy, jajko, mleko, sól i pieprz oraz 50 dag duszonego mostku cielęcego i śmietanowy sos z kurkami.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować, dodać cebulę przesmażoną na oleju rzepakowym. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką rodzynek. Dodać macę namoczoną w mleku, przesmażoną marchew startą wcześniej na tarce i jajko. Dokładnie wyrobić farsz, nakładać na sparzone liście kapusty, pozawijać zgrabne pakunki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać bulionem z dodatkiem łyżeczki rodzynek, soli i pieprzu i wstawić na godzinę do średnio nagrzanego piekarnika. Podawać z mostkiem cielęcym i kurkami w śmietanie.

Holiszki na Carnaval są podawane z esencjonalnym sosem, bakaliami, dużą ilością ziół i kwiatów.

Hades Szeroka: Placki Sztukmistrza z Lublina

Szef Marek Panek smaży placki w konsultacji z Leszkiem Cwaliną, właścicielem, który od co najmniej 20 lat udoskonala placki. Są chrupiące, złociste, jak trzeba mocno pieczone, a jednak zwiewne, delikatne. Z wiejską śmietaną: doskonałe.

Hampton by Hilton: ryby

Szefem kuchni jest tu Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra, który ma słabość do makreli. W roli Amuse-bouche podaje ją z genialnym musem z rokitnika. Jedliśmy też bardzo dobrą zupę selerową, mocne consome, idealnie zbalansowany makaron z czosnkiem i krewetkami oraz stek. Na deser wzięliśmy pierożki z wędzonym pstrągiem: dorównały makreli z rokitnikiem.

Mandragora: Salt beef

Zawsze zachwyca mnie wstęp do menu: „Nasza karta otwiera drzwi do zwykłego żydowskiego domu. A w nim szczególną rolę odgrywa kuchnia. Przepełniona tradycją, historią i symboliką, przywraca najpiękniejsze wspomnienia. Przed Państwem dania, których przepisy są przekazywane przez pokolenia. Kuchnia żydowska to tygiel smaków i zwyczajów z całego świata. Szalom!”
Co warto zamówić? Wybitną wątróbkę z pieczarkami na winie i miodzie oraz karpia doprawionego zatarem. Albo Salt beef z dodatkami. To wołowina peklowana. Wołowina marynuje się kilka dni, kruszeje, robi się soczysta.

Old Pub: pielmieni w rosole

Królestwo Doroty Otachel, właścicielki i szefowej kuchni, przed którą swego czasu ukląkł Robert Makłowicz, dziękując za pielmieni. Te cały czas są w karcie. A warto też spróbować rydze smażone na klarowanym maśle i filet mignon ze szpinakiem z grillowanymi boczniakami z pieczonymi ziemniakami; danie podawane przed wojną w najlepszych restauracjach Lublina.

Pozostałe informacje

Jaka pogoda czeka nas w weekend?
film

Jaka pogoda czeka nas w weekend?

Pogodę na Lubelszczyźnie w najbliższy weekend początkowo kształtował będzie wyż przemieszczający się przez Polskę w kierunku Ukrainy i Rumunii. Przyniesie nam trochę rozpogodzeń, ale i niższe wartości temperatury. W niedzielę, za sprawą głębokiego niżu z centrum nad Zatoką Botnicką, znajdziemy się pod wpływem cyrkulacji zachodniej. Napłyną wilgotne masy powietrzne, a w związku z tym nastąpi wzrost zachmurzenia i opady atmosferyczne oraz porywisty i „nieprzyjemny” wiatr.

Parking pod Areną Lublin. Opłaty dla kibiców to nieporozumienie?

Parking pod Areną Lublin. Opłaty dla kibiców to nieporozumienie?

Czy kibice Motoru Lublin powinni płacić za parking pod stadionem w trakcie meczu? Jeden z czytelników wyraził swoje oburzenie w tej sprawie. Urzędnicy tłumaczą, że opłaty są konieczne, ale czy problem można rozwiązać inaczej?

Górnik Łęczna żegna się z młodym napastnikiem. Robią miejsce dla nowych zawodników?

Górnik Łęczna żegna się z młodym napastnikiem. Robią miejsce dla nowych zawodników?

Latem w Łęcznej doszło do gruntownej przebudowy zespołu. Ciężar stworzenia nowej drużyny wziął na swoje barki trener Pavol Stano, który przez pewien okres pełnił tez funkcję dyrektora sportowego po odejściu Veljko Nikitovicia. Słowak świetnie poradził sobie w tej roli, ale rzecz jasna nie każdy z transferów okazał się trafiony. Dlatego klubowi działacze zaczęli „zimowe porządki” i pożegnali się z jednym z zawodników

Imprezy klubowe w weekend (13 – 14 grudnia)
imprezy
13 grudnia 2024, 20:00

Imprezy klubowe w weekend (13 – 14 grudnia)

Lublin nie zwalnia tempa i nie zasypia. Imprezuje przez cały czas. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych imprezach klubowych w Lublinie.

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci
galeria

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci

W pożarze domu w Idalinie (gm. Józefów nad Wisłą) zginęły cztery osoby, w tym troje dzieci. Strażacy dotarli na miejsce, gdy cały budynek był w płomieniach.

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Polskie wojsko poderwało myśliwce. Ma to związek z kolejnym atakiem rosyjskich rakiet na zachodnią Ukrainę.

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż
film

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż

Jak zwierzęta, szczególnie te w schroniskach i nie mające swoich domów radzą sobie zimą? Co zrobić, gdy widzimy nieodpowiednie traktowanie pupili? Jak pomagać zwierzętom w ramach fundacji i na własną rękę? Na wszystkie te pytania odpowie Aleksandra Lipianin-Białogrzywy z fundacji Wzajemnie Pomocni - Fundacja dla Ludzi i Zwierząt. Dowiemy się również jak w najbliższą sobotę zrobienie tatuażu czy piercingu może wesprzeć walkę o dobro dla zwierząt.

Koszykarze Startu mają ostatnio sporo powodów do radości

Start Lublin dzisiaj podejmie Zastal Zielona Góra. Walczą o udział w pucharze

W piątkowy wieczór Start Lublin podejmie Zastal Zielona Góra. Czy podopieczni Wojciecha Kamińskiego przedłużą serię zwycięstw?

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

We wtorek Sąd Rejonowy w Lubartowie na wniosek prokuratury aresztował na trzy miesiące 54-letnią Ewę T. mieszkankę Niedźwiady, która kilka dni wcześniej zabiła swojego młodszego konkubenta. Kobieta dźgnęła go nożem w klatkę piersiową uszkadzając serce. Zeznała, że to był wypadek.

Samuel Mraz zdobył już w tym sezonie 9 goli

Samuel Mraz w czołówce snajperów PKO BP Ekstraklasy. Dlaczego napastnik Motoru zaczął strzelać gole?

Pewnie nie było kibica Motoru, który po dziesięciu kolejkach nie psioczył na Samuela Mraza. Napastnik ze Słowacji po tych dziesięciu występach miał na koncie... jednego gola i mnóstwo zmarnowanych sytuacji. Sztab szkoleniowcy ekipy z Lublina zachował jednak spokój, przeanalizował sytuację i wprowadził małe korekty. Jakie były efekty wszyscy doskonale wiedzą. 27-latek zakończył 2024 rok w czołówce strzelców PKO BP Ekstraklasy.

Inscenizacja interwencji ZOMO
43. rocznica stanu wojennego/dużo zdjęć
galeria

„Teleranek” rozjechały czołgi

13 grudnia 1981 r. było zimno i biało. Jak zwykle o 9 rano w telewizorze miał być emitowany kultowy program dla dzieci „Teleranek”. Zamiast bajek pojawił się generał w ciemnych okularach, który zapowiedział stan wojenny. Kreskówki Disneya zastąpiły czołgi jeżdżące po ulicach Lublina. I nie był to kolejny sezon „Czterech pancernych i psa”.

Dzięki Funduszom Europejskim Lubelskie Pięknieje!

Dzięki Funduszom Europejskim Lubelskie Pięknieje!

Dnia 29 listopada 2024 roku w siedzibie Lubelskiej Agencji Wspierania Przedsiębiorczości w Lublinie przy ul. Wojciechowskiej 9A Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz Dyrektor Departamentu Zarządzania Programami Regionalnymi Urzędu Marszałkowskiego Województwa (UMWL) w Lublinie Anna Brzyska, wręczyli nagrody Laureatom oraz Wyróżnionym w piątej edycji konkursu plastycznego pn. Lubelskie Pięknieje. Jak Fundusze Europejskie zmieniają Twoja okolicę.

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach
historia
galeria

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach

W 43. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego przypominamy te tragiczne wydarzenia, których celem była eliminacja opozycji demokratycznej w PRL i umocnienie władzy komunistycznej.

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca
ZDJĘCIA
galeria

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca

W czwartkowy wieczór, w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się Mecz Słodkich Serc.

Choinka na LSM już udekorowana

Choinka na LSM już udekorowana

Mieszkańcy osiedla Mickiewicza tradycyjnie udekorowali osiedlową choinkę, świętując rozpoczęcie okresu bożonarodzeniowego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium