Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

14 września 2010 r.
11:22
Edytuj ten wpis

Jesz Burger w Lublinie: Sanepid zrezygnował z kontroli lokalu

0 66 A A

Planowana kontrola w Jesz Burgerze w Lublinie odwołana. Inspektorzy mieli ocenić stan sanitarny restauracji po ostatnim programie "Kuchenne Rewolucje” Magdaleny Gessler.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
- Na pewno skontrolujemy bar, ale nie dzisiaj – mówi Barbara Sawa – Wojtanowicz z lubelskiego sanepidu. – Właściciel Jesz Burgera z pewnością spodziewał się naszej wizyty, dlatego uznaliśmy, że uzyskamy bardziej obiektywne wyniki, jeśli przyjdziemy tam bez zapowiedzi – dodaje.

W sobotnim programie Magda Gessler ostro skrytykowała restaurację Jesz Burger. - Właściciele mnie kompletnie olali. Muszę zrobić coś, żeby nie stać za taką rewolucją. Pie… to! – grzmiała podczas programu.

Nie spodobało jej się m.in., że restauracja nie wdrożyła zarządzonych przez nią zmian. A mięso w hamburgerze, który dostała, było nieświeże. – Jest zepsute, śmierdzi trupem – oceniła zbulwersowana.

Właściciele restauracji twierdzą, że program telewizyjny był zwykłą manipulacją. W sobotę Magda Gessler ponowie przyjedzie do Lublina. Tym razem odwiedzi Czarcią Łapę, by sprawdzić, czy wprowadzono tam sugerowane przez restauratorkę zmiany.

Komentarze 66

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Aśka / 16 września 2010 o 01:06
0
Dzięki takiej szansie nieodkryte talenty mają szansę zaistnieć na scenie muzycznej

Co się dziwić, że jacyś właściciele knajpy nie mają o niczym pojęcia, jak w tym mieście dziennikarze piszą tak "Dzięki takiej szansie nieodkryte talenty mają szansę zaistnieć na scenie muzycznej". I to jest cytat z tego portalu.
Avatar
on / 14 września 2010 o 19:34
0
bawić to się można w piaskownicy a nie w restaurację .....jest tyle pięknych zawodów a i wykopki niedaleko
Avatar
abc / 14 września 2010 o 19:34
0
[quote name='Anna' date='14 wrzesień 2010 - 18:16 ' timestamp='1284480982' post='347138']
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi pracodawcy jeszcze nie rozumieja, ze zgrany, lojalny personel to podstawa a takiego nie stworzy sie krzykiem, marną pensją na umowę zlecenie i poslizgami w wyplatach sięgajacych "tylko" miesiaca... Pracownik potrafi zrozumiec brak pieniedzy i opoźnienia, ale jesli widzi, że pracodawca też zaciska pasa a nie przychodzi do pracy w koszulkach za kilkaset zlotych do tego sie spóźniając, bo zabalował wieczor wczesniej w jednym z "wożeniu się" po miescie samochodem zamiast pieniadze z paliwa przeznaczyc na swieze skladniki nie wspominając.
[/quote]
Wygląda na to, że wszyscy w tej restauracji wzięli się "z przypadku". No może młodszy brat się starał, ale nie udało mu się przebić przez ścianę niechęci do zmian starszego.
Moje zdanie jest takie - od pracowników należy wymagać, a za dobrą pracę dobrze i uczciwie płacić. Jeśli ktoś się nie sprawdza - zapłacić za przepracowane godziny i mu podziękować.
Sama zatrudniam ludzi i raczej zrezygnowałabym z czegoś dla siebie (nawet jeśli musiałabym znacznie obniżyć poziom życia) niż nie wypłaciła pensji.
Tak czy inaczej restauracja będzie musiała ponieść prawne konsekwencje jeśli wyniki kontroli potwierdzą słowa kelnerek. Z jednej strony jeśli poskarżą się one inspekcji, że właściciel nie płaci na czas - kara finansowa dla właścicieli lokalu, w którym pracują, z drugiej strony, jeśli powiedzą że przed kamerą kłamały to też jakoś dziwnie. Nawet nie wyobrażam sobie jaka musi być teraz tam atmosfera.
[quote name='Anna' date='14 wrzesień 2010 - 18:16 ' timestamp='1284480982' post='347138']
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi pracodawcy jeszcze nie rozumieja, ze zgrany, lojalny personel t... rozwiń
Avatar
Mariola / 14 września 2010 o 18:47
0
Jeśli włascicielom chciało się zabawy w restauracje, to trzeba najpierw wiedzieć coś o mięsie.. coś o byciu kelnerem... trzeba coś wiedzieć na ten temat.. a nie mysleć że jakoś to będzie.. kaska poleci i wsio OK.. i jak nie płaci sie pracownikowi to napewno odejdzie.. albo jak się na niego warczy..!!! Jak sama p. Gessler w programie powiedziałą.. - kucharzom chciało się pracować.. zrobić cos nowego.. i w to akurat jestem w stanie uwierzyc.. a to ze odeszli to zawsze wina pracodawcy..

I jak właściciele nie byli gotowi na podporządkowanie się programowi TO TRZEBA SIĘ BYŁO NIE PCHAĆ..!!!!! każdy wie ze wszytskie programy sa wyreżyserowane.. kilkanascie dubli każdego ujęcia itp... trzeba było się przygotowac...

nieświeże mięso... skąd właściciel miał wiedzieć czy ono świeże jest czy nie skoro się na gastronomii nie zna...
Jeśli włascicielom chciało się zabawy w restauracje, to trzeba najpierw wiedzieć coś o mięsie.. coś o byciu kelnerem... trzeba coś wiedzieć na ten temat.. a nie mysleć że jakoś to będzie.. kaska poleci i wsio OK.. i jak nie płaci sie pracownikowi to napewno odejdzie.. albo jak się na niego warczy..!!! Jak sama p. Gessler w programie powiedziałą.. - kucharzom chciało się pracować.. zrobić cos nowego.. i w to akurat jestem w stanie uwierzyc.. a to ze odeszli to zawsze wina pracodawcy..

I jak właściciele nie byli gotowi... rozwiń
Avatar
Anna / 14 września 2010 o 18:16
0
[quote name='abc' date='14 wrzesień 2010 - 17:46 ' timestamp='1284479172' post='347116']
Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
[/quote]
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi pracodawcy jeszcze nie rozumieja, ze zgrany, lojalny personel to podstawa a takiego nie stworzy sie krzykiem, marną pensją na umowę zlecenie i poslizgami w wyplatach sięgajacych "tylko" miesiaca...
Pracownik potrafi zrozumiec brak pieniedzy i opoźnienia, ale jesli widzi, że pracodawca też zaciska pasa a nie przychodzi do pracy w koszulkach za kilkaset zlotych do tego sie spóźniając, bo zabalował wieczor wczesniej w jednym z "wożeniu się" po miescie samochodem zamiast pieniadze z paliwa przeznaczyc na swieze skladniki nie wspominając.
[quote name='abc' date='14 wrzesień 2010 - 17:46 ' timestamp='1284479172' post='347116']
Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
[/quote]
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi p... rozwiń
Avatar
Student / 14 września 2010 o 17:54
0
Pracowałem na zachodzie w restauracji .Miałem szefa buraka , ale jego biznes ciągle prosperuje.Sekretem jest Kuchnia .Kuchnia zarabiała najwięcej z całęj restauracji , bo to od kucharzy zależało co wyjdzie z tego pomieszczenia i czy ludziom będzie smakować .
Głównym problemem tej restauracji są ich właściciele .Jeden coś chce zrobić ,ale brak mu jaj , drugi wygląda na jakiegoś kozaczka ale jest mało inteligentny .
Nie wiedzą nic o swoich produktach , bardzo duży błąd , i oczywiście załoga .Kelnerzy mogą się zmieniać co tydzień , ale kuchnia ??.Kuchnia jest najważniejsza w tym biznesie .Trzeba mieć w tym pomieszczeniu bardzo zaufanych ludzi , którzy bardzo dobrze zarabiają i znają się na rzeczy .Zarobki premie , to sprawia że ludziom chce się robić , ludzi trzeba docenić i okazać to nie tylko słowem ale tez i gestem
Tekst odnośnie jedzenia pracowników w pracy i stwierdzeniu że może przez to jego problemy finansowe mnie rozwalił.
Głodny pracownik to zły pracownik .Jeżeli pracuje te nawet 8 godzin dziennie to powinna być jakaś przerwa obiadowa.Jest przerwa na relaks ale jest też przerwa na pracę na najwyższych obrotach (tak jak pracowali w dzień promocji lokalu )

Odrębną sprawą są składniki i ich cena .Tak jak ktoś pisal wcześniej , nikt nie będzie robił burgera za 25 zł .Nie znam się na składniku kotleta d burgera ale myślę że jak by był chef kuchni który zna się na kuchni Amerykańskiej powiedziałby swojemu Bossowi co potrzebuje i jak można zaoszczędzić.
Jeszcze pozostaje szanowanie swoich dostawców , czyli spłata zobowiazań w terminie max 14 dni .Pozostanie przy jednym dostawcy może zaprocentować rabatem ,i oczywiście lepszą jakością towarów .
Pracowałem na zachodzie w restauracji .Miałem szefa buraka , ale jego biznes ciągle prosperuje.Sekretem jest Kuchnia .Kuchnia zarabiała najwięcej z całęj restauracji , bo to od kucharzy zależało co wyjdzie z tego pomieszczenia i czy ludziom będzie smakować .
Głównym problemem tej restauracji są ich właściciele .Jeden coś chce zrobić ,ale brak mu jaj , drugi wygląda na jakiegoś kozaczka ale jest mało inteligentny .
Nie wiedzą nic o swoich produktach , bardzo duży błąd , i oczywiście załoga .Kelnerzy mogą się zmieniać co tydzień... rozwiń
Avatar
abc / 14 września 2010 o 17:46
0
Dziwna polska mentalność. A przecież można było posłuchać p.Gessler, zacisnąć zęby na kilka dni, znieść jej krytykę (czasami wyrażaną może zbyt dosadnie jak na mój gust), wprowadzić kilka zmian, a rozgłos i co za tym idzie też reklama przyniosłaby duże pieniądze, które zrekompensowałyby wszelkie niedogodności.
Dziwi mnie postawa właścicieli, ale nie wiem czy dobrym pomysłem jest tak młoda i niedoświadczona dziewczyna na stanowisku kierowniczym. Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
Co do restauracji p. Gessler (mam na myśli u Fukiera i AleGlorię) to jest rzeczywiście inny świat. Wspaniały klimat, piękne wnętrza i dobra kuchnia. Ta kobieta zna się na biznesie, wie jak robić pieniądze. Owszem, ceny są wysokie i nie mogę pozwolić sobie na jadanie tam tak często jakbym chciała, jednak od czasu do czasu warto zapłacić trochę więcej i otrzymać w zamian najlepsze dania. Nie zgadzam się więc z opinią,że ta kobieta nie ma pojęcia o tym jak gotować.
Dziwna polska mentalność. A przecież można było posłuchać p.Gessler, zacisnąć zęby na kilka dni, znieść jej krytykę (czasami wyrażaną może zbyt dosadnie jak na mój gust), wprowadzić kilka zmian, a rozgłos i co za tym idzie też reklama przyniosłaby duże pieniądze, które zrekompensowałyby wszelkie niedogodności.
Dziwi mnie postawa właścicieli, ale nie wiem czy dobrym pomysłem jest tak młoda i niedoświadczona dziewczyna na stanowisku kierowniczym. Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
Co do restauracji p. Gessler (mam na myśli ... rozwiń
Avatar
kubej / 14 września 2010 o 17:38
0
pani g. to można by uciąć głowę zaraz przy du*** zapraszam wszystkich do knajpy gdzie śmierdzi trupem i zgniłym jajcem!!! to byłem ja-łysy K.
Avatar
chlopaki lsm / 14 września 2010 o 17:30
0
bodek jestes najwiekszym idiota jakiego znamy dobrze ci tak hahahahahah.TO TERAZ NAPEWNO SIE ODKUJESZ HAHAHAHHA
Avatar
Ja / 14 września 2010 o 17:14
0
[quote name='Gość' date='14 wrzesień 2010 - 16:27 ' timestamp='1284474429' post='347059']
a ty łachudro łazisz do kosciola, wyznajesz wiare Chrystusa, a wiesz kim Byl Chrystus?
Ty pisowska pomyjo?
wasza wiara i szacunek do krzyza przejawia sie waszym imbecylizmem pod Pałacem!
Gdyby ode mnie to zależało to bym was napier***ał pałami i byscie szybko poszli ciemnoty jedne!

nazbieracie jakis je***ych starych beretów . . . .tam daja rade stac i tłuc w barierki nogami, a w autobusie to juz sukom ciezko wystac?
i to jest wlasnie caly kosciol polski, caly elektorat jareczka i jego mafii.

Ale drzyjcie mordy Pisiory to wasze ostatnie podrygi! Wasz czas sie skonczyl 10 kwietnia. Bye Bye kaczory.
[/quote]

Gościu, zanim cos napiszesz naucz się najpierw KULTURY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[quote name='Gość' date='14 wrzesień 2010 - 16:27 ' timestamp='1284474429' post='347059']
a ty łachudro łazisz do kosciola, wyznajesz wiare Chrystusa, a wiesz kim Byl Chrystus?
Ty pisowska pomyjo?
wasza wiara i szacunek do krzyza przejawia sie waszym imbecylizmem pod Pałacem!
Gdyby ode mnie to zależało to bym was napier***ał pałami i byscie szybko poszli ciemnoty jedne!

nazbieracie jakis je***ych starych beretów . . . .tam daja rade stac i tłuc w barierki nogami, a ... rozwiń
Avatar
Aśka / 16 września 2010 o 01:06
0
Dzięki takiej szansie nieodkryte talenty mają szansę zaistnieć na scenie muzycznej

Co się dziwić, że jacyś właściciele knajpy nie mają o niczym pojęcia, jak w tym mieście dziennikarze piszą tak "Dzięki takiej szansie nieodkryte talenty mają szansę zaistnieć na scenie muzycznej". I to jest cytat z tego portalu.
Avatar
on / 14 września 2010 o 19:34
0
bawić to się można w piaskownicy a nie w restaurację .....jest tyle pięknych zawodów a i wykopki niedaleko
Avatar
abc / 14 września 2010 o 19:34
0
[quote name='Anna' date='14 wrzesień 2010 - 18:16 ' timestamp='1284480982' post='347138']
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi pracodawcy jeszcze nie rozumieja, ze zgrany, lojalny personel to podstawa a takiego nie stworzy sie krzykiem, marną pensją na umowę zlecenie i poslizgami w wyplatach sięgajacych "tylko" miesiaca... Pracownik potrafi zrozumiec brak pieniedzy i opoźnienia, ale jesli widzi, że pracodawca też zaciska pasa a nie przychodzi do pracy w koszulkach za kilkaset zlotych do tego sie spóźniając, bo zabalował wieczor wczesniej w jednym z "wożeniu się" po miescie samochodem zamiast pieniadze z paliwa przeznaczyc na swieze skladniki nie wspominając.
[/quote]
Wygląda na to, że wszyscy w tej restauracji wzięli się "z przypadku". No może młodszy brat się starał, ale nie udało mu się przebić przez ścianę niechęci do zmian starszego.
Moje zdanie jest takie - od pracowników należy wymagać, a za dobrą pracę dobrze i uczciwie płacić. Jeśli ktoś się nie sprawdza - zapłacić za przepracowane godziny i mu podziękować.
Sama zatrudniam ludzi i raczej zrezygnowałabym z czegoś dla siebie (nawet jeśli musiałabym znacznie obniżyć poziom życia) niż nie wypłaciła pensji.
Tak czy inaczej restauracja będzie musiała ponieść prawne konsekwencje jeśli wyniki kontroli potwierdzą słowa kelnerek. Z jednej strony jeśli poskarżą się one inspekcji, że właściciel nie płaci na czas - kara finansowa dla właścicieli lokalu, w którym pracują, z drugiej strony, jeśli powiedzą że przed kamerą kłamały to też jakoś dziwnie. Nawet nie wyobrażam sobie jaka musi być teraz tam atmosfera.
[quote name='Anna' date='14 wrzesień 2010 - 18:16 ' timestamp='1284480982' post='347138']
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi pracodawcy jeszcze nie rozumieja, ze zgrany, lojalny personel t... rozwiń
Avatar
Mariola / 14 września 2010 o 18:47
0
Jeśli włascicielom chciało się zabawy w restauracje, to trzeba najpierw wiedzieć coś o mięsie.. coś o byciu kelnerem... trzeba coś wiedzieć na ten temat.. a nie mysleć że jakoś to będzie.. kaska poleci i wsio OK.. i jak nie płaci sie pracownikowi to napewno odejdzie.. albo jak się na niego warczy..!!! Jak sama p. Gessler w programie powiedziałą.. - kucharzom chciało się pracować.. zrobić cos nowego.. i w to akurat jestem w stanie uwierzyc.. a to ze odeszli to zawsze wina pracodawcy..

I jak właściciele nie byli gotowi na podporządkowanie się programowi TO TRZEBA SIĘ BYŁO NIE PCHAĆ..!!!!! każdy wie ze wszytskie programy sa wyreżyserowane.. kilkanascie dubli każdego ujęcia itp... trzeba było się przygotowac...

nieświeże mięso... skąd właściciel miał wiedzieć czy ono świeże jest czy nie skoro się na gastronomii nie zna...
Jeśli włascicielom chciało się zabawy w restauracje, to trzeba najpierw wiedzieć coś o mięsie.. coś o byciu kelnerem... trzeba coś wiedzieć na ten temat.. a nie mysleć że jakoś to będzie.. kaska poleci i wsio OK.. i jak nie płaci sie pracownikowi to napewno odejdzie.. albo jak się na niego warczy..!!! Jak sama p. Gessler w programie powiedziałą.. - kucharzom chciało się pracować.. zrobić cos nowego.. i w to akurat jestem w stanie uwierzyc.. a to ze odeszli to zawsze wina pracodawcy..

I jak właściciele nie byli gotowi... rozwiń
Avatar
Anna / 14 września 2010 o 18:16
0
[quote name='abc' date='14 wrzesień 2010 - 17:46 ' timestamp='1284479172' post='347116']
Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
[/quote]
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi pracodawcy jeszcze nie rozumieja, ze zgrany, lojalny personel to podstawa a takiego nie stworzy sie krzykiem, marną pensją na umowę zlecenie i poslizgami w wyplatach sięgajacych "tylko" miesiaca...
Pracownik potrafi zrozumiec brak pieniedzy i opoźnienia, ale jesli widzi, że pracodawca też zaciska pasa a nie przychodzi do pracy w koszulkach za kilkaset zlotych do tego sie spóźniając, bo zabalował wieczor wczesniej w jednym z "wożeniu się" po miescie samochodem zamiast pieniadze z paliwa przeznaczyc na swieze skladniki nie wspominając.
[quote name='abc' date='14 wrzesień 2010 - 17:46 ' timestamp='1284479172' post='347116']
Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
[/quote]
A czy jakaś kompetentna by tam wytrzymała? Głową muru nie przebijesz... Za kompetencje to trzeba zapłacić, trzeba dac umowę o pracę i przestrzegac zakresu obowiązków. Jesli chce sie mieć darmowego pracownika od wszystkiego, to własnie tak sie konczy. Chytry traci 2 razy i nie mam tu na mysli programu, ale ogólnie cale prosperowanie lokalu. Niestety nasi p... rozwiń
Avatar
Student / 14 września 2010 o 17:54
0
Pracowałem na zachodzie w restauracji .Miałem szefa buraka , ale jego biznes ciągle prosperuje.Sekretem jest Kuchnia .Kuchnia zarabiała najwięcej z całęj restauracji , bo to od kucharzy zależało co wyjdzie z tego pomieszczenia i czy ludziom będzie smakować .
Głównym problemem tej restauracji są ich właściciele .Jeden coś chce zrobić ,ale brak mu jaj , drugi wygląda na jakiegoś kozaczka ale jest mało inteligentny .
Nie wiedzą nic o swoich produktach , bardzo duży błąd , i oczywiście załoga .Kelnerzy mogą się zmieniać co tydzień , ale kuchnia ??.Kuchnia jest najważniejsza w tym biznesie .Trzeba mieć w tym pomieszczeniu bardzo zaufanych ludzi , którzy bardzo dobrze zarabiają i znają się na rzeczy .Zarobki premie , to sprawia że ludziom chce się robić , ludzi trzeba docenić i okazać to nie tylko słowem ale tez i gestem
Tekst odnośnie jedzenia pracowników w pracy i stwierdzeniu że może przez to jego problemy finansowe mnie rozwalił.
Głodny pracownik to zły pracownik .Jeżeli pracuje te nawet 8 godzin dziennie to powinna być jakaś przerwa obiadowa.Jest przerwa na relaks ale jest też przerwa na pracę na najwyższych obrotach (tak jak pracowali w dzień promocji lokalu )

Odrębną sprawą są składniki i ich cena .Tak jak ktoś pisal wcześniej , nikt nie będzie robił burgera za 25 zł .Nie znam się na składniku kotleta d burgera ale myślę że jak by był chef kuchni który zna się na kuchni Amerykańskiej powiedziałby swojemu Bossowi co potrzebuje i jak można zaoszczędzić.
Jeszcze pozostaje szanowanie swoich dostawców , czyli spłata zobowiazań w terminie max 14 dni .Pozostanie przy jednym dostawcy może zaprocentować rabatem ,i oczywiście lepszą jakością towarów .
Pracowałem na zachodzie w restauracji .Miałem szefa buraka , ale jego biznes ciągle prosperuje.Sekretem jest Kuchnia .Kuchnia zarabiała najwięcej z całęj restauracji , bo to od kucharzy zależało co wyjdzie z tego pomieszczenia i czy ludziom będzie smakować .
Głównym problemem tej restauracji są ich właściciele .Jeden coś chce zrobić ,ale brak mu jaj , drugi wygląda na jakiegoś kozaczka ale jest mało inteligentny .
Nie wiedzą nic o swoich produktach , bardzo duży błąd , i oczywiście załoga .Kelnerzy mogą się zmieniać co tydzień... rozwiń
Avatar
abc / 14 września 2010 o 17:46
0
Dziwna polska mentalność. A przecież można było posłuchać p.Gessler, zacisnąć zęby na kilka dni, znieść jej krytykę (czasami wyrażaną może zbyt dosadnie jak na mój gust), wprowadzić kilka zmian, a rozgłos i co za tym idzie też reklama przyniosłaby duże pieniądze, które zrekompensowałyby wszelkie niedogodności.
Dziwi mnie postawa właścicieli, ale nie wiem czy dobrym pomysłem jest tak młoda i niedoświadczona dziewczyna na stanowisku kierowniczym. Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
Co do restauracji p. Gessler (mam na myśli u Fukiera i AleGlorię) to jest rzeczywiście inny świat. Wspaniały klimat, piękne wnętrza i dobra kuchnia. Ta kobieta zna się na biznesie, wie jak robić pieniądze. Owszem, ceny są wysokie i nie mogę pozwolić sobie na jadanie tam tak często jakbym chciała, jednak od czasu do czasu warto zapłacić trochę więcej i otrzymać w zamian najlepsze dania. Nie zgadzam się więc z opinią,że ta kobieta nie ma pojęcia o tym jak gotować.
Dziwna polska mentalność. A przecież można było posłuchać p.Gessler, zacisnąć zęby na kilka dni, znieść jej krytykę (czasami wyrażaną może zbyt dosadnie jak na mój gust), wprowadzić kilka zmian, a rozgłos i co za tym idzie też reklama przyniosłaby duże pieniądze, które zrekompensowałyby wszelkie niedogodności.
Dziwi mnie postawa właścicieli, ale nie wiem czy dobrym pomysłem jest tak młoda i niedoświadczona dziewczyna na stanowisku kierowniczym. Nie wyglądała mi ona na zbyt kompetentną.
Co do restauracji p. Gessler (mam na myśli ... rozwiń
Avatar
kubej / 14 września 2010 o 17:38
0
pani g. to można by uciąć głowę zaraz przy du*** zapraszam wszystkich do knajpy gdzie śmierdzi trupem i zgniłym jajcem!!! to byłem ja-łysy K.
Avatar
chlopaki lsm / 14 września 2010 o 17:30
0
bodek jestes najwiekszym idiota jakiego znamy dobrze ci tak hahahahahah.TO TERAZ NAPEWNO SIE ODKUJESZ HAHAHAHHA
Avatar
Ja / 14 września 2010 o 17:14
0
[quote name='Gość' date='14 wrzesień 2010 - 16:27 ' timestamp='1284474429' post='347059']
a ty łachudro łazisz do kosciola, wyznajesz wiare Chrystusa, a wiesz kim Byl Chrystus?
Ty pisowska pomyjo?
wasza wiara i szacunek do krzyza przejawia sie waszym imbecylizmem pod Pałacem!
Gdyby ode mnie to zależało to bym was napier***ał pałami i byscie szybko poszli ciemnoty jedne!

nazbieracie jakis je***ych starych beretów . . . .tam daja rade stac i tłuc w barierki nogami, a w autobusie to juz sukom ciezko wystac?
i to jest wlasnie caly kosciol polski, caly elektorat jareczka i jego mafii.

Ale drzyjcie mordy Pisiory to wasze ostatnie podrygi! Wasz czas sie skonczyl 10 kwietnia. Bye Bye kaczory.
[/quote]

Gościu, zanim cos napiszesz naucz się najpierw KULTURY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[quote name='Gość' date='14 wrzesień 2010 - 16:27 ' timestamp='1284474429' post='347059']
a ty łachudro łazisz do kosciola, wyznajesz wiare Chrystusa, a wiesz kim Byl Chrystus?
Ty pisowska pomyjo?
wasza wiara i szacunek do krzyza przejawia sie waszym imbecylizmem pod Pałacem!
Gdyby ode mnie to zależało to bym was napier***ał pałami i byscie szybko poszli ciemnoty jedne!

nazbieracie jakis je***ych starych beretów . . . .tam daja rade stac i tłuc w barierki nogami, a ... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 66

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Wraca Puławskie Kino Samochodowe
27 lipca 2018, 0:00

Wraca Puławskie Kino Samochodowe 7 0

Co Gdzie Kiedy. Gratka dla miłośników kina w Puławach. W dniach 27-29 lipca odbędzie się kolejna już edycja Puławskiego Kina Samochodowego, nawiązującego do amerykańskiej tradycji seansów.

94 PZLA MP. Podsumowanie drugiego dnia
galeria

94 PZLA MP. Podsumowanie drugiego dnia 0 0

Małgorzata Hołub-Kowalik i Karol Zalewski złotymi medalistami w biegu na 400 metrów. To dość spora niespodzianka bo za faworytów w obu przypadkach uchodzili inni uczestnicy finału

Tłumy na koncercie Siła Kobiet na pl. Zamkowym w Lublinie [zdjęcia]
galeria
film

Tłumy na koncercie Siła Kobiet na pl. Zamkowym w Lublinie [zdjęcia] 82 17

W Lublinie trwa koncert Siła Kobiet. Na scenie występują: Paulina Przybysz, Monika Brodka, Katarzyna Nosowska i Kayah. Na plac Zamkowy przyszły tłumy

Wjechał samochodem w rowerzystki. 13-latka nie żyje
kraj
film

Wjechał samochodem w rowerzystki. 13-latka nie żyje 5 2

Radomyśl (woj. wielkopolskie). Na trasie Wschowa-Radomyśl samochód osobowy uderzył w dwie nastolatki jadące na rowerach. Młodsza z dziewcząt, 13-latka, zginęła na miejscu. Jej rok starsza koleżanka została przewieziona do szpitala. Przyczyny wypadku bada prokuratura.

Lato na Placu Litewskim: Brak sensu, Aniołek, Żyrafa i Stołek
2 sierpnia 2018, 17:00

Lato na Placu Litewskim: Brak sensu, Aniołek, Żyrafa i Stołek 2 0

Co Gdzie Kiedy. Popularny spektakl Centrum Kultury - Brak sensu, Aniołek, Żyrafa i Stołek będzie można zobaczyć bezpłatnie w ramach wakacyjnego projektu Lato na Placu Litewskim. Pokaz odbędzie się dwukrotnie - w czwartek, 2 sierpnia i piątek, 3 sierpnia o godz. 17 przy pomniku Unii Lubelskiej.

Carnaval Sztukmistrzów 2018: Kto wystąpi? Czego nie przegapić?
galeria

Carnaval Sztukmistrzów 2018: Kto wystąpi? Czego nie przegapić? 25 2

Żeby obejrzeć wszystkie występy, najlepiej zacząć w czwartek. Dlatego już dziś przedstawiamy program festiwalu, choć najwięcej spektakli będzie dopiero za tydzień. Jak zwykle warto zarezerwować dużo czasu, dobrze zaplanować dzień i zatroszczyć się o wygodne obuwie

Skoki Narciarskie. Polska deklasuje rywali w Wiśle!
film

Skoki Narciarskie. Polska deklasuje rywali w Wiśle! 0 0

Podczas inauguracyjnego konkursu Letniego Grand Prix 2018 na skoczni im. Adama Małysza w Wiśle reprezentacja Polski zajęła pierwsze miejsce osiągając rekordową przewagę 71,3 punktu nad drugimi w klasyfikacji Niemcami. Trzecie miejsce przypadło Norwegom

Gryf Wejherowo - Górnik Łęczna 2:2. Odrobili dwie bramki straty

Gryf Wejherowo - Górnik Łęczna 2:2. Odrobili dwie bramki straty 15 3

Przebudowany po drugim spadku z rzędu zespół z Łęcznej w pierwszym meczu nowego sezonu wywalczył punkt w Wejherowie chociaż po niespełna pół godzinie gry przegrywał 0:2

Tomasovia pokonała Stal Kraśnik 4:2

Tomasovia pokonała Stal Kraśnik 4:2 4 0

Po sparingu Stali z Tomasovią zdecydowanie lepsze humory panują w obozie czwartoligowca. Drużyna Pawła Babiarza ograła beniaminka III ligi 4:2

94 PZLA MP. Dominik Kopeć w finale biegu na 200 metrów
galeria

94 PZLA MP. Dominik Kopeć w finale biegu na 200 metrów 2 2

Zawodnik Agrosu Zamość w piątek został mistrzem Polski w biegu na 100 metrów, a w sobotę zapewnił sobie awans do finałowego biegu na dwa razy dłuższym dystansie.

Jak przygotować się do wyjazdu do pracy za granicę?

Jak przygotować się do wyjazdu do pracy za granicę? 0 4

Pierwszy wyjazd do pracy za granicą może wiązać się z dużym stresem. Podpowiadamy, jak się do niego przygotować, by uniknąć niepotrzebnych nerwów.

Orlęta Spomlek rozbiły Włodawiankę 7:0

Orlęta Spomlek rozbiły Włodawiankę 7:0 0 4

Piłkarze Rafała Borysiuka ostro postrzelali przy okazji sobotniego meczu kontrolnego z Włodawianką. Zawody zakończyły się zwycięstwem trzecioligowca 7:0. Rywale pod okiem Marka Droba ćwiczą jednak dopiero od tygodnia i tak naprawdę budują nową drużynę

Botaniczna Piątka w Lublinie - edycja letnia
28 lipca 2018, 0:00

Botaniczna Piątka w Lublinie - edycja letnia 1 0

Co Gdzie Kiedy. 28 lipca odbędzie się pierwsza w historii letnia edycja Botanicznej Piątki na terenie Ogrodu Botanicznego UMCS w Lublinie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.