Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

18 lutego 2014 r.
5:45
Edytuj ten wpis

Walentynki z bólem brzucha. 60 osób zatruło się w karczmie Tadami

450 79 A A

U około 60 ze 120 uczestników zabawy w Karczmie Tadami wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego. Część zgłosiła się do szpitala. Sanepid zamknął restaurację, pobrał próbki do badań. Wstępne wyniki mają być we wtorek.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
- 14 lutego mieliśmy imprezę w Karczmie Tadami przy ulicy Droga Męczenników Majdanka, po tej imprezie rozchorowało się kilkadziesiąt osób, są w lubelskich szpitalach z objawami odwodnienia - zaalarmował nas jeden z uczestników imprezy. W niedzielę studenci weterynarii, którzy bawili się w lokalu, powiadomili służby sanitarno-epidemiologiczne. - Zadzwonili na telefon alarmowy - potwierdza Irmina Nikiel, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. - Objawy zatrucia - wymioty, u niektórych połączone z biegunką, gorączka lub też stany podgorączkowe - miało ok. 60 osób (czyli połowa bawiących się w lokalu - red.) - mówi Jolanta Chabros, kierownik Oddział Nadzoru Przeciwepidemicznego PSSE w Lublinie. - 20 osób zgłosiło się do szpitala w niedzielę około południa, 12 kolejnych w nocy. Nikt nie został hospitalizowany. Pracownicy sanepidu natychmiast przeprowadzili kontrolę w lokalu. - Pobraliśmy próbki żywnościowe i wymazy sanitarne. Wszystko zostało przekazane do laboratorium - mówi Tomasz Lis, kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE. - Żywność jest sprawdzana w kierunku gronkowca, salmonelli i wirusów wywołujących zakażenia pokarmowe - wylicza dyr. Nikiel. - Wstępne informacje będziemy mieć we wtorek.
Podczas kontroli w restauracji nie wszystko było tak, jak być powinno. - Stwierdziliśmy nieprawidłowości, m.in. przeterminowaną żywość, głównie mięso - wylicza Lis. - Poza tym brudne warzywa były w tym samym urządzeniu, co gotowe do spożycia surówki. W niektórych pomieszczeniach zdemontowane były umywalki dla personelu. Nie dostaliśmy też do wglądu orzeczeń lekarskich. Dotyczyło to 3 spośród 5 osób. Sanepid zamknął restaurację, a właścicieli ukarał 500 złotowym mandatem. Współwłaścicielka restauracji, z którą wczoraj rozmawialiśmy, odmówiła komentarza w tej sprawie. - Czekamy na wyniki badań sanepidu - ucięła. - Obecnie dużo jest infekcji wirusowych. Mało jednak prawdopodobne, abyśmy w tym przypadku mieli do czynienia z salmonellą lub inną bakterią - stwierdza dr hab. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych w Lublinie, gdzie zgłaszali się chorzy studenci. Pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznej przestrzegają właścicieli lokali gastronomicznych, że osoba z dolegliwościami układu pokarmowego absolutnie nie powinna mieć kontaktu z żywnością. - Korzystniej jest odsunąć od pracy jednego chorego pracownika, niż mieć lokal zamknięty przez kilka dni - przestrzega dyr. Irmina Nikiel. SZKOŁA W WILKOŁAZIE PO KONTROLI Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kraśniku monitoruje sytuację w Zespole Szkół w Wilkołazie, gdzie na lekcje nie przyszło bardzo dużo dzieci. Sanepid stwierdził, że wzrost zachorowalności jest tam zauważalny od 11 lutego. - Był wówczas na poziomie 31 proc. - podaje Andrzej Wąsik, dyrektor PSSE w Kraśniku. - Później tendencja była spadkowa - w piątek na poziomie 24 proc. Dotyczyło to uczniów klas 0-3. Z kolei wczoraj absencja znowu wzrosła do 34 procent i dotyczyła uczniów starszych klas. W okolicznych ośrodkach zdrowia lekarze odnotowali wzrost zachorowalności na choroby grypopodobne.
Czytaj więcej o:

Komentarze 79

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Wujek Gronkowiec / 20 lutego 2014 o 15:24
0

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

Ooo....właściciele w kontrofensywie :D

Ooo....właściciele w kontrofensywie :D

rozwiń
Avatar
aga / 20 lutego 2014 o 14:39
0

To jest właśnie restauracyjne żarcie. W PL to sie można tylko tam otruć. Nie dba się o czystość, bakterie wszędzie, żarcie z zamrażarki i mikrofali... wystarczy obejrzeć kuchenne rewolucje M.Gessler gdzie widać, że co karczma (i kuchnia w niej) to syf...


Nieprawda, są lokale gdzie gotuje się ze świeżych produktów. Wiem, bo na studiach pracowałam jako kelnerka w jednym z lokali weselnych nad zalewem. Tam szefowa zawsze dbała o jakość produktow i czytajac opinie o lokalu często mozna natrafić na te chwalące kuchnię. Nie wrzucaj wszystkich restauracji do jednego worka.

Nieprawda, są lokale gdzie gotuje się ze świeżych produktów. Wiem, bo na studiach pracowałam jako kelnerka w jednym z lokali weselnych nad zalewem. Tam szefowa zawsze dbała o jakość produktow i czytajac opinie o lokalu często mozna natrafić na te chwalące kuchnię. Nie wrzucaj wszystkich restauracji do jednego worka. rozwiń
Avatar
dżaba / 20 lutego 2014 o 14:05
0

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

a co gości sami sobie przygotowywali posiłki? Bo bakterie znaleziono w kuchni i na łapach pracowników

a co gości sami sobie przygotowywali posiłki? Bo bakterie znaleziono w kuchni i na łapach pracowników

rozwiń
Avatar
Stały gość / 20 lutego 2014 o 12:34
0

widzę że zaraz się każdy posra ale z wrażenia....

wiadomo skąd sie wzięły bakterie. Wystarczyłoby umyć dłonie po badaniu zwierząt i nie byłoby problemu ! Nanieśli plagi do karczmy.

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

rozwiń
Avatar
Ciocia Salmonella / 20 lutego 2014 o 08:38
0

Widzę że ta knajpa nie ma dobrych opinii .Ja znam właściciela i to mi wystarczy by NIGDY nie odwiedzic tego przybytku :wacko:

Avatar
gosc karczmy nie polecam / 19 lutego 2014 o 22:45
0

tam jest tragedia kiedys tez  z zona wylondowałem w szitalu!!!!!!!!!!

Avatar
Marta / 19 lutego 2014 o 21:15
0

. . . nachlali sie, to i sie posrali :) . . .

nie wiesz kobieto to się nie wypowiadaj!

kaca ma się po imprezie a nie po 24-48 godzinach! i nikt nie trafia do szpitala!

Avatar
Marta / 19 lutego 2014 o 21:13
0

A co to za un iwerek się bawił? Wie ktoś?

UP lublin weterynaria

Avatar
syfmalaria / 19 lutego 2014 o 19:27
0

Kto Cię zrobił to go pomszczę :D Skoro znasz już ich tak dobrze, to przestań im zadrość i pisac te puste komentarze. Skoro nie chcesz im nabijać kasy swoim kosztem to poprostu tam nie przychódz.. Proste

a ty umyłas ręce -  po wypróżnieniu? czy odrazu do siekania pekińskiej sie zabrałaś... ups przepraszam właścicielka nie pracuje. Ona tylko wygląda.

Daruj sobie babo komentarzy bo widac, ze teraz jak ci knajpę zamknęli to nie masz co robić

a ty umyłas ręce -  po wypróżnieniu? czy odrazu do siekania pekińskiej sie zabrałaś... ups przepraszam właścicielka nie pracuje. Ona tylko wygląda.

Daruj sobie babo komentarzy bo widac, ze teraz jak ci knajpę zamknęli to nie masz co robić

rozwiń
Avatar
o.wielebny / 19 lutego 2014 o 18:17
0

Kto Cię zrobił to go pomszczę :D Skoro znasz już ich tak dobrze, to przestań im zadrość i pisac te puste komentarze. Skoro nie chcesz im nabijać kasy swoim kosztem to poprostu tam nie przychódz.. Proste

Oni nawet nie potrafią ziemniaka podać jak należy. nie dość że zimny to i nie smaczny. Najlepsza jest płonący prosiak który wjeżdza i go kroją. Dostaje się jakby resztki z tego co zostało z kuchni:kiełbasa, serdelki i inne badziewie a nie to powinno być.

Szkoda bo lokal w dobrym miejscu a mają to w du***. Byle jak najwiecej zaoszczedzić.

Jedno jest pewne że jak ktoś wynajął raz ten lokal na impreze okolicznościową ten już drugi raz tego nie zrobi bo wystarczy mu tego wstydu jakiego się najadł przy pierwszym razie

Czego tu zazdrościć głupoty ludzkiej i pazerności. Ja jakbym miał lokal to bym starał się o jak najlepsze opinie nie żałując na jedzeniu

W takim biznesie najważniejsze jest aby klient był zadowolony i wracał chętnie polecając lokal znajomym bo bez tego lokal na dłuższa mete nie ma szans bytu. Najważniejszy jest duży obrót a nie klient co się trafi przez przypadek i się nadzieje na tą resteuracyjke

Oni oszczędzają nawet na najtańszych warzywach, produktach

Oni nawet nie potrafią ziemniaka podać jak należy. nie dość że zimny to i nie smaczny. Najlepsza jest płonący prosiak który wjeżdza i go kroją. Dostaje się jakby resztki z tego co zostało z kuchni:kiełbasa, serdelki i inne badziewie a nie to powinno być.

Szkoda bo lokal w dobrym miejscu a mają to w du***. Byle jak najwiecej zaoszczedzić.

Jedno jest pewne że jak ktoś wynajął raz ten lokal na impreze okolicznościową ten już drugi raz tego nie zrobi bo wystarczy mu tego wstydu jakiego si... rozwiń

Avatar
Wujek Gronkowiec / 20 lutego 2014 o 15:24
0

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

Ooo....właściciele w kontrofensywie :D

Ooo....właściciele w kontrofensywie :D

rozwiń
Avatar
aga / 20 lutego 2014 o 14:39
0

To jest właśnie restauracyjne żarcie. W PL to sie można tylko tam otruć. Nie dba się o czystość, bakterie wszędzie, żarcie z zamrażarki i mikrofali... wystarczy obejrzeć kuchenne rewolucje M.Gessler gdzie widać, że co karczma (i kuchnia w niej) to syf...


Nieprawda, są lokale gdzie gotuje się ze świeżych produktów. Wiem, bo na studiach pracowałam jako kelnerka w jednym z lokali weselnych nad zalewem. Tam szefowa zawsze dbała o jakość produktow i czytajac opinie o lokalu często mozna natrafić na te chwalące kuchnię. Nie wrzucaj wszystkich restauracji do jednego worka.

Nieprawda, są lokale gdzie gotuje się ze świeżych produktów. Wiem, bo na studiach pracowałam jako kelnerka w jednym z lokali weselnych nad zalewem. Tam szefowa zawsze dbała o jakość produktow i czytajac opinie o lokalu często mozna natrafić na te chwalące kuchnię. Nie wrzucaj wszystkich restauracji do jednego worka. rozwiń
Avatar
dżaba / 20 lutego 2014 o 14:05
0

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

a co gości sami sobie przygotowywali posiłki? Bo bakterie znaleziono w kuchni i na łapach pracowników

a co gości sami sobie przygotowywali posiłki? Bo bakterie znaleziono w kuchni i na łapach pracowników

rozwiń
Avatar
Stały gość / 20 lutego 2014 o 12:34
0

widzę że zaraz się każdy posra ale z wrażenia....

wiadomo skąd sie wzięły bakterie. Wystarczyłoby umyć dłonie po badaniu zwierząt i nie byłoby problemu ! Nanieśli plagi do karczmy.

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

dokładnie tak !!!!Brudasami to można nazwać tych co się tam niby bawili! Nanieśli paskuctwa na swoich brudnych łapskach a później mają pretensję, do właścicieli!!!! Tak się składa, że bywam tam dość często, i jakoś nigdy nie bolał mnie brzuch  jedzenie jest pyszne, świeże!!!!! A to jeżeli coś komuś nie samkuję ma prawo są gusty i guściki, ale to nie znaczy, że trzeba od razu tak jechać po karczmie i jej właścielach!!!!!

rozwiń
Avatar
Ciocia Salmonella / 20 lutego 2014 o 08:38
0

Widzę że ta knajpa nie ma dobrych opinii .Ja znam właściciela i to mi wystarczy by NIGDY nie odwiedzic tego przybytku :wacko:

Avatar
gosc karczmy nie polecam / 19 lutego 2014 o 22:45
0

tam jest tragedia kiedys tez  z zona wylondowałem w szitalu!!!!!!!!!!

Avatar
Marta / 19 lutego 2014 o 21:15
0

. . . nachlali sie, to i sie posrali :) . . .

nie wiesz kobieto to się nie wypowiadaj!

kaca ma się po imprezie a nie po 24-48 godzinach! i nikt nie trafia do szpitala!

Avatar
Marta / 19 lutego 2014 o 21:13
0

A co to za un iwerek się bawił? Wie ktoś?

UP lublin weterynaria

Avatar
syfmalaria / 19 lutego 2014 o 19:27
0

Kto Cię zrobił to go pomszczę :D Skoro znasz już ich tak dobrze, to przestań im zadrość i pisac te puste komentarze. Skoro nie chcesz im nabijać kasy swoim kosztem to poprostu tam nie przychódz.. Proste

a ty umyłas ręce -  po wypróżnieniu? czy odrazu do siekania pekińskiej sie zabrałaś... ups przepraszam właścicielka nie pracuje. Ona tylko wygląda.

Daruj sobie babo komentarzy bo widac, ze teraz jak ci knajpę zamknęli to nie masz co robić

a ty umyłas ręce -  po wypróżnieniu? czy odrazu do siekania pekińskiej sie zabrałaś... ups przepraszam właścicielka nie pracuje. Ona tylko wygląda.

Daruj sobie babo komentarzy bo widac, ze teraz jak ci knajpę zamknęli to nie masz co robić

rozwiń
Avatar
o.wielebny / 19 lutego 2014 o 18:17
0

Kto Cię zrobił to go pomszczę :D Skoro znasz już ich tak dobrze, to przestań im zadrość i pisac te puste komentarze. Skoro nie chcesz im nabijać kasy swoim kosztem to poprostu tam nie przychódz.. Proste

Oni nawet nie potrafią ziemniaka podać jak należy. nie dość że zimny to i nie smaczny. Najlepsza jest płonący prosiak który wjeżdza i go kroją. Dostaje się jakby resztki z tego co zostało z kuchni:kiełbasa, serdelki i inne badziewie a nie to powinno być.

Szkoda bo lokal w dobrym miejscu a mają to w du***. Byle jak najwiecej zaoszczedzić.

Jedno jest pewne że jak ktoś wynajął raz ten lokal na impreze okolicznościową ten już drugi raz tego nie zrobi bo wystarczy mu tego wstydu jakiego się najadł przy pierwszym razie

Czego tu zazdrościć głupoty ludzkiej i pazerności. Ja jakbym miał lokal to bym starał się o jak najlepsze opinie nie żałując na jedzeniu

W takim biznesie najważniejsze jest aby klient był zadowolony i wracał chętnie polecając lokal znajomym bo bez tego lokal na dłuższa mete nie ma szans bytu. Najważniejszy jest duży obrót a nie klient co się trafi przez przypadek i się nadzieje na tą resteuracyjke

Oni oszczędzają nawet na najtańszych warzywach, produktach

Oni nawet nie potrafią ziemniaka podać jak należy. nie dość że zimny to i nie smaczny. Najlepsza jest płonący prosiak który wjeżdza i go kroją. Dostaje się jakby resztki z tego co zostało z kuchni:kiełbasa, serdelki i inne badziewie a nie to powinno być.

Szkoda bo lokal w dobrym miejscu a mają to w du***. Byle jak najwiecej zaoszczedzić.

Jedno jest pewne że jak ktoś wynajął raz ten lokal na impreze okolicznościową ten już drugi raz tego nie zrobi bo wystarczy mu tego wstydu jakiego si... rozwiń

Zobacz wszystkie komentarze 79

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna wrócił z obozu na Litwie

Górnik Łęczna wrócił z obozu na Litwie 0 0

Zawodniczki Górnika Łęczna wracają ze zgrupowania z zaledwie jednym zwycięstwem. Podopiecznym Piotra Mazurkiewicza udało się pokonać białoruski FK Mińsk

W Lubartowie powstanie kompleks sportowy [wizualizacje]
galeria

W Lubartowie powstanie kompleks sportowy [wizualizacje] 0 0

Będzie kolejny etap inwestycji przy ul. Parkowej w Lubartowie. Do końca września ma powstać budynek szatniowo-sanitarny z pełną infrastrukturą, a do lipca przyszłego roku: pełnowymiarowe boisko z naturalną nawierzchnią

Francja odbiera puchar mistrzostw świata, a w Strefie Kibica pustki
Od Czytelnika
galeria

Francja odbiera puchar mistrzostw świata, a w Strefie Kibica pustki 8 6

W niedzielę podczas finału Mistrzostw Świata nie było chętnych na wspólne kibicowanie w Strefie Kibica w Lublinie

Dziś będzie lało i grzmiało. Ostrzeżenie IMGW. Jaka pogoda w kolejne dni?

Dziś będzie lało i grzmiało. Ostrzeżenie IMGW. Jaka pogoda w kolejne dni? 5 1

Cały tydzień ma być deszczowy. Dzisiaj możemy spodziewać się również burz. IMGW wydał ostrzeżenie

Gastronomia na deptaku. Już wiadomo ile trzeba zapłacić za miejsce

Gastronomia na deptaku. Już wiadomo ile trzeba zapłacić za miejsce 0 2

Na 400 zł została ustalona stawka za jedno miejsce pod wózek gastronomiczny na odnowionym deptaku.

MKS Perła Lublin wraca do treningów

MKS Perła Lublin wraca do treningów 0 2

MKS Lublin dzisiaj wraca do treningów. Zespół mistrzyń Polski wzmocniło aż pięć nowych zawodniczek

Duże zmiany i nowa inwestycja na giełdzie w Elizówce
Tylko u nas
galeria

Duże zmiany i nowa inwestycja na giełdzie w Elizówce 1 5

Na terenie Lubelskiego Rynku Hurtowego ma powstać Centrum Obsługi Rolnictwa. – Chcemy sprowadzić do Elizówki jak najwięcej instytucji związanych z rolnictwem – zapowiada prezes największej rolno-spożywczej giełdy w regionie.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 lipca 2018

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 16 lipca 2018 0 0

Duże zamieszanie z kolorowymi pojemnikami na śmieci w Lublinie

Duże zamieszanie z kolorowymi pojemnikami na śmieci w Lublinie 27 16

Do dziś na lubelskich osiedlach powinny się pojawić kolorowe pojemniki do segregacji śmieci, ale mało gdzie je widać. Tylko właśnie do niedzieli miał trwać „okres przejściowy” w dzielnicach, które przechodzą na nowy system segregacji odpadów, ale okazuje się, że zamieszanie jeszcze może potrwać.

Końskowola bawiła się podczas Święta Róż [zdjęcia]
galeria

Końskowola bawiła się podczas Święta Róż [zdjęcia] 17 0

Miłośnicy kwiatów z całego województwa lubelskiego w niedzielę przybyli do Końskowoli, żeby zrobić zakupy podczas Święta Róż. To jedna z najlepszych okazji do zaopatrzenia się w sadzonki, kwiaty, a także lokalne, zdrowe produkty żywnościowe. Na scenie zagrały m.in. zespoły taneczne.

Folwark w Łęcznej się zmienia. "Park z miesiąca na miesiąc pięknieje"

Folwark w Łęcznej się zmienia. "Park z miesiąca na miesiąc pięknieje" 0 5

Mieszkańcy coraz częściej odwiedzają folwark w łęczyńskim Podzamczu. Kibicują inwestycji, która odmienia ten dawniej zapuszczony fragment Łęcznej.

Wacław Golonka na Festiwalu Muzyki Organowej w Puławach
16 lipca 2018, 19:00

Wacław Golonka na Festiwalu Muzyki Organowej w Puławach 0 0

Przed nami trzeci koncert w ramach tegorocznej edycji Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej w Puławach. W poniedziałek, 16 lipca o godz. 19 w Kościele pw. św. Brata Alberta wystąpi Wacław Golonka.

Lublin: Bez przejazdu przez ul. Dunikowskiego

Lublin: Bez przejazdu przez ul. Dunikowskiego 0 3

W poniedziałek zacznie się kolejny etap przebudowy sieci gazowej w rejonie powstającej drogi, która pobiegnie od Kunickiego do Wrotkowskiej.

Rolnicy zagłuszyli premiera Morawieckiego w Kraśniku. Antyrządowa manifestacja pod pomnikiem smoleńskim
Wideo, zdjęcia
galeria
film

Rolnicy zagłuszyli premiera Morawieckiego w Kraśniku. Antyrządowa manifestacja pod pomnikiem smoleńskim 605 61

Przy dźwiękach syren i okrzykach wściekłych rolników przemawiał w niedzielę w Kraśniku premier Mateusz Morawiecki. Uroczystość odsłonięcia pomnika smoleńskiego zamieniła się w antyrządowy protest przeciwko niskim cenom malin, agrestu, porzeczek i wiśni.

MUNDIAL 2018. Francja mistrzem świata 2018!
film

MUNDIAL 2018. Francja mistrzem świata 2018! 2 0

MUNDIAL 2018 Trójkolorowi wygrali w finale z Chorwacją 4:2 po kapitalnym spotkaniu na moskiewskich Łużnikach i zdobyli drugi w historii Puchar Świata. To ogromny sukces dla selekcjonera Didiera Deschampsa, który zdobył to trofeum zarówno jako piłkarz jak i trener

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.