Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

1 maja 2015 r.
12:17

10 najlepszych potraw z grilla. Przepisy na grilla

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak
Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak

Karkówka czy żeberko? Łosoś czy krewetki? A może golonka? Oto nasz subiektywny ranking grillowch przebojów. Na początek porcja podstawowej wiedzy, która pozwoli przygotować wam smaczne i zdrowe potrawy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Co trzeba wiedzieć o grillu? Najlepsze są grille żeliwne oraz grille kuliste, pokryte w środku dobrą emalią. Ze względu na smak potraw warto grillować na węglu drzewnym. Kiedy go kupujecie, zwrócicie uwagę na wielkość brył: im grubsze, tym lepsze, bo łatwiej uzyskać z nich odpowiedni żar.

Nie kupujcie brykietów ze sprasowanego miału węglowego. Żeby ułatwić rozpalanie, producenci nasączają je chemikaliami, które zmieniają smak potraw. Najlepiej do rozpalania używać bezwonnego oleju parafinowego, ponieważ inne środki (denaturat) mogą pozostawić po sobie przykry zapach.

Kiedy zanadto przypalimy mięso, na jego powierzchni mogą wytworzyć się szkodliwe substancje. Dlatego lepiej umieścić mięso czy ryby na specjalnych tackach, które mają atest do kontaktu z żywnością.

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak. Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska. Tłuszcz kapiący z mięsa na węgle często się zapala, wtedy trzeba szybko ugasić ogień za pomocą spryskiwacza z wodą.

Najlepsze przepisy na grilla. Oto nasz subiektywny ranking w kolejności alfabetycznej:

Ananas w miodzie

Składniki:1 świeży anans, miód gryczany, pasta chili. 

Wykonanie: ananas pokroić w plastry. Natrzeć pastą paprykową. Posmarować miodem. Grillować, aż miód się skarmelizuje.

Boczniaki z grilla

Składniki: 25 dag boczniaków, 6 ząbków czosnku, oliwa, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: najpierw trzeba obciąć „ogonki”, które świetnie nadają się na zupę. Wypłukać grzyby, dobrze odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, maczać w oliwie wymieszanej z roztartym czosnkiem i grillować po trzy minuty z każdej strony. Na talerzu można podać je z masłem czosnkowym i posypać posiekaną pietruszką.

Golonka w piwie

Składniki: 4 golonki, 2 butelki piwa, ziele angielskie, sól, pieprz. Na glazurę: 3 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 roztarte ząbki czosnku, oliwa. 

Wykonanie: golonki ugotować do miękkości. W piwie i przyprawach. Delikatnie wyjąć kość. Naciąć skórkę na krzyż. Wymieszać podgrzany miód, sos sojowy, czosnek i oliwę. Posmarować golonki. Piec na grillu 30 minut, obracając i smarując glazurą.

Gruzińskie szaszłyki

Składniki: 75 dag udźca z baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 10 ząbków czosnku, ziele angielskie, zielona pietruszka, ocet, pieprz, sól.

Wykonanie: mięso umyć, obrać z tłuszczu, pokroić na małe kawałki. Każdy kawałem zbić tłuczkiem. Cebulę pokroić w plastry, posiekać czosnek. Kawałki mięsa posolić, doprawić czosnkiem, mielonym pieprzem i zielem angielskim. Skropić octem, przesypać cebulą, włożyć do miski i schować na 3 godziny do lodówki.

Wyjąć, usunąć cebulę. Nakładać na drewniane patyczki i piec na grillu. Podać na podgrzanym półmisku posypane zieloną pietruszką.

Karkówka

Składniki: 8 kotletów z karkówki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka sosu sojowego, 1 cebula, 1 główka czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: cebulę posiekać i wycisnąć w rękach. Dodać roztarty czosnek, olej, sos sojowy, wymieszać z przyprawami. Po godzinie zalać nią mięso i odstawić do lodówki na 48 godzin. Kilkakrotnie wymieszać mięso z marynatą. Kotlety ułożyć na tackach aluminiowych. Podczas grillowania smarować mięso marynatą i obracać co kilka minut.

Krewetki

Składniki: 50 dag obranych krewetek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, masło, sól, pieprz.

Wykonanie: Krewetki zamarynować w oliwie, soku z cytryny i pietruszce. W rondelku roztopić masło z czosnkiem. Po zeszkleniu czosnek wyjąć, wrzucić krewetki osączone z marynaty. Wymieszać, nabijać krewetki na szpadki do szaszłyków. Grillować kilka minut, smarując masłem. Doprawić solą z pieprzem.

Pierogi z bryndzą

Składniki: 50 dag bryndzy, 30 dag ziemniaków, 10 dag skwarek z boczku, 1 kg mąki, jako, woda, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą. Dodać roztopione skwarki, dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, szklanką wykroić kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, posmarować oliwą i opiec na grillu.

Rybka

Składniki: 50 dag łososia, 14 ząbków czosnku, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oleju, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie: roztarty czosnek utrzeć z solą na pastę, dodać posiekaną pietruszkę, pomidory i oliwę, odstawić do lodówki na kilka godzin. Filet z łososia (w całości) dobrze umyć, osuszyć i bardzo ostrym nożem zrobić dwa równolegle głębokie nacięcia wzdłuż filetu, tak by nie przeciąć skóry na wylot. Posmarować połową pasty czosnkowej, nakładając część pasty w nacięcia. Ułożyć rybę na lekko spryskanej oliwą grubej folii aluminiowej, zawinąć i grillować na małym ogniu przez 10 minut. Posmarować filet pozostałą pastą, zwiększyć ogień i grillować następne 15 minut, aż ryba będzie upieczona i lekko od spodu zrumieniona.

Żeberka

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz.
Marynata: 4 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka umyć, pokroić na kawałki, obgotować, osuszyć, posolić, posypać pieprzem. Połączyć składniki marynaty i posmarować żeberka. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawinąć w srebrną folię i upiec na grillu.

Wegetariański grill

Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz.

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.

Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą.

Pozostałe informacje

Laura Gil w swojej ojczyźnie zdobyła 8 pkt

AZS UMCS Lublin znalazł pogromcę w FIBA EuroCup

Po dwóch kolejkach zawodniczki AZS UMCS Lublin były liderkami grupy. Po środowym spotkaniu nadal liczą się w stawce, chociaż przegrana w malowniczej miejscowości Alcantarilla nieco pogorszyła ich sytuację.

Na inaugurację sezonu Bogdanka LUK Lublin wygrała w Częstochowie 3:0

Bogdanka LUK Lublin lepsza od drużyny Steam Hemarpol Politechnika Częstochowa

W inauguracyjnym spotkaniu nowego sezonu Bogdanka LUK Lublin pokonała Steam Hemarpol Politechnika Częstochowa 3:0

Fragment spotkania w Samokowie

PGE Start Lublin przegrał z Rilskim Sportist w dramatycznych okolicznościach w ramach FIBA Europe Cup

Ten wieczór kibice PGE Start Lublin zapewne zapamiętają na długo, bo mecz w bułgarskim Samokowie był wyjątkowo pasjonujący. Szkoda tylko, że nie zakończył się happy endem, bo „czerwono-czarni” ulegli Rilksiemu Sportist 92:95.

Setne urodziny zasłużonej profesor puławskiego PIWet-u
Puławy

Setne urodziny zasłużonej profesor puławskiego PIWet-u

We wtorek, 21 października, równe 100 lat skończyła prof. dr hab. Jadwiga Juśko-Grundboeck, wieloletni pracownik naukowy Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Była jedną z pierwszych powojennych absolwentek tego kierunku na lubelskiej uczelni.

Nowy fortepian zdobi już salę koncertową Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Puławach
Puławy

Będzie na czym grać. Kupują nowy fortepian za prawie 360 tysięcy

Do Puław w tym tygodniu dotarł nowy fortepian koncertowy japońskiej firmy Shigeru Kawai. Instrument obecnie jest w fazie testów. Jeśli zakończy je pozytywnie, będzie służył uczniom Państwowej Szkoły Muzycznej im. Romualda Twardowskiego.

Radni Lublina

Prokuratura zbada sprawę miejsca zamieszkania pięciu radnych. Mówią: To działanie polityczne

Do prokuratury trafiło zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez pięć lubelskich radnych: Martę Gutkowską, Kamilę Florek, Monikę Kwiatkowską, Annę Ryfkę i Magdalenę Szczygieł-Mitrus. – Sprawa ich miejsca zamieszkania musi być wyjaśniona – mówią politycy Nowej Lewicy. – Są interesowni. To nagonka – odpowiadają członkinie klubu radnych prezydenta Krzysztofa Żuka.

Nie wyrobił się na zakręcie. Dachowanie na alei Tysiąclecia
na sygnale

Nie wyrobił się na zakręcie. Dachowanie na alei Tysiąclecia

Dzisiaj około godz. 13 na al. Tysiąclecia Państwa Polskiego w Puławach dachowało BMW. Do szpitala trafiły dwie osoby. Obecnie ruch w miejscu kolizji odbywa się wahadłowo.

Kolejne cztery odcinki dróg wojewódzkich do remontu

Kolejne cztery odcinki dróg wojewódzkich do remontu

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego podpisano dziś kolejne umowy na realizację remontów dróg wojewódzkich nr 807, 811, 819 i 824. Łączna wartość inwestycji to blisko 7 milionów złotych.

Armia już tego nie potrzebuje. Można kupić sobie wojskowy sprzęt
galeria

Armia już tego nie potrzebuje. Można kupić sobie wojskowy sprzęt

Ciągniki, honkery, części zamienne, ale też np. łodzie, betoniarki i pługi do odśnieżania wystawia na przetarg Agencja Mienia Wojskowego. Do kupienia jest 180 pozycji wartych łącznie około 600 tys. zł.

Marcos Vinicius Riberio Do Prado jest jedną z najjaśniejszych postaci Grafa Chodywańce w tym sezonie

Brazylijski napastnik pomaga Grafowi Chodywańce w sukcesach w zamojskiej klasie okręgowej

Graf Chodywańce rozgrywa kapitalną rundę w „najciekawszej lidze świata”. Zespół trenera Bohdana Bławackiego po ostatniej wygranej nad BKS Bodaczów wskoczył na drugie miejsce w tabeli. Duża w tym zasługa Brazylijczyka Marcosa Viniciusa Riberio Do Prado, którego w klubie nazywają po prostu „Marquinhos”

Audi dla menedżera handlowego – mobilność w najlepszym stylu

Audi dla menedżera handlowego – mobilność w najlepszym stylu

Wybór odpowiedniego samochodu służbowego dla menedżera handlowego jest decyzją o strategicznym znaczeniu, która wykracza daleko poza samą kwestię transportu. Pojazd staje się mobilnym biurem, wizytówką firmy oraz przestrzenią, gdzie komfort i niezawodność bezpośrednio przekładają się na efektywność pracy. Wymagania są wysokie – auto musi być reprezentacyjne, dynamiczne, oszczędne i wyposażone w technologie ułatwiające codzienne obowiązki. Marka Audi, z jej hasłem „Przewaga dzięki technice", od lat wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom, oferując modele, które idealnie łączą prestiż z funkcjonalnością.

Otyłość to nie tylko jedzenie – rola hormonów i genów w przybieraniu na wadze

Otyłość to nie tylko jedzenie – rola hormonów i genów w przybieraniu na wadze

Otyłość to problem, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej - “nadwaga i otyłość dotyczy obecnie ponad 60% dorosłych Polaków, a co piąte dziecko ma już problem z nadmierną masą ciała” [1]. Często w mediach i poradnikach dietetycznych podkreśla się rolę złych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej, ale nauka pokazuje, że przybieranie na wadze to znacznie bardziej złożony proces. Oprócz diety i stylu życia ogromną rolę odgrywają hormony, geny i mechanizmy metaboliczne, które wpływają na to, jak organizm magazynuje energię. Jeśli chcesz zrozumieć, dlaczego utrata wagi bywa tak trudna i jak skutecznie ją wspierać, warto poznać szerszy kontekst biologiczny tego procesu.

Cyrulicy – sklep, który zna tajemnice prawdziwych brodaczy

Cyrulicy – sklep, który zna tajemnice prawdziwych brodaczy

Cyrulicy to przestrzeń, w której dostępne jest rzemiosło, a codzienny rytuał pielęgnacji może stać się chwilą dbania o siebie. Tutaj każdy produkt ma określony charakter. Od naturalnych olejków po precyzyjnie wykonane akcesoria – wszystko tworzone jest z myślą o tych, którzy chcą, by ich broda wyglądała elegancko i była zadbana.

Pracodawco, pomyśl o sobie i pracowniku. PUP da ci pieniądze na szkolenie

Pracodawco, pomyśl o sobie i pracowniku. PUP da ci pieniądze na szkolenie

Ponad 800 tys. zł do wydania jeszcze w tym roku ma Powiatowy Urząd Pracy w Zamościu. To pieniądze na szkolenia pracowników i pracodawców, które otrzymać mogą wszyscy przedsiębiorcy, nie tylko ci, którzy zatrudnili osoby kiedyś bezrobotne. Warto skorzystać, ale też pospieszyć się. Czas na składanie wniosków mija 28 października.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium