„Chleb żytni z amarantusem bez drożdży” z Lubelskiej Spółdzielni Spożywców „Społem” w Lublinie zdobył tytuł „Agro Polska”. Wśród nagrodzonych podczas targów „Ekogala” w Jasionce koło Rzeszowa jest też Spółdzielnia Mleczarska Ryki.
W Jasionce koło Rzeszowa trwają Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala”. To już dziesiąta edycja tej imprezy.
Na stoisku województwa lubelskiego swoje produkty oferuje aż siedmiu naszych wytwórców – Centrum Turystyki Wiejskiej - Alicja Czarna z Księżpola (nalewki regionalne), Zakład Mięsny Wasąg z Hedwiżyna (wędliny i certyfikowane mięso ekologiczne, wieprzowe, wołowe i drobiowe), OSM w Opolu Lubelskim (mleko, śmietana, maślanka, twarogi, napoje fermentowane, mleko i serwatka w proszku), „Barwy Zdrowia” - Tomasz Obszański z Tarnogrodu (oleje: lniany, rzepakowy, z ostropestu, mąki i kasze ekologiczne), F.H.U. „Biogrim” Grzegorz Maryniowski z Wojciechowa (soki naturalne), „Naturatur” - Robert Janowski z Turzych Rogów (oleje tłoczone na zimno, naturalne przyprawy bez glutaminianu sodu, miody) i Maria Siej z Lubartowa (wyroby cukiernicze - szarlotki, makowce). Można także posmakować produktów z piekarni „Pola” w Stasinie Polnym (chleb „wygnanowski” w różnych odmianach smakowych i w wersji ekologicznej, cebularz lubelski, „ciastka robione przez maszynkę”).
– Produkty ekologiczne stają się coraz poważniejszym segmentem polskiego rynku spożywczego, dlatego szansę w tej dziedzinie na zwiększenie swoich dochodów i pozyskanie dużej grupy odbiorców znakomicie wykorzystują wytwórcy z województwa lubelskiego – mówi wicemarszałek Grzegorz Kapusta, który reprezentuje na targach władze naszego regionu. – Zajmujemy piąte miejsce w Polsce pod względem liczby producentów ekologicznych. Obecnie ponad tysiąc osiemset gospodarstw produkuje surowce i żywność bez chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, wykorzystując wyłącznie nawozy zielone a dla zwierząt własne ekologiczne pasze.
W piątek podczas pierwszego dnia targów ogłoszono wyniki Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego „Agro Polska”. Tytuł „Agro Polska” trafił do Lubelskiej Spółdzielni Spożywców „Społem” w Lublinie za „chleb żytni z amarantusem bez drożdży” natomiast tytuł laureata i prawo do posługiwania się Godłem Promocyjnym „Agro Poland-Euro Quality” otrzymała Spółdzielnia Mleczarska Ryki za ser „Rycki Maasdam” i ser „Ementaler”.