Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

9 czerwca 2019 r.
8:09

Festiwal "Czas Dobrego Sera" już nie w Sandomierzu tylko w Lublinie

Wojciech Modest Amaro przyjął zaproszenie Jacka Szklarka i przyjedzie do Lublina na słynny festiwal „Czas Dobrego Sera”, który 22 i 23 czerwca odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najważniejszy festiwal sera i wina w Polsce odbędzie się 22 i 23 czerwca 2019 na Starym Mieście w Lublinie. Dotychczas Czas Dobrego Sera (rok temu także Wina) odbywał się w Sandomierzu, stworzył go właśnie Jacek Szklarek, filozof, teolog i doktor komunikacji społecznej. Najpierw pracował na McLuhan Centre in Culture and Technology w Toronto oraz Uniwersytecie Jagiellońskim. Następnie odwiedził wszystkie bacówki w Polsce, wymyślił akcję „Gęsina na św. Marcina” oraz festiwale „Czas Dobrego Sera” i „Terra Madre”. Jest znawcą włoskich win i serów owczych z całego świata, kolekcjonerem serów i Prezydentem Slow Food Polska.

300 serów na Unię Lubelską

O tym, że Jacek Szklarek zabiera swój autorski festiwal z Sandomierza, mówiło się z Polsce od kilku miesięcy.

– Nie chcę do tego wracać, widać ze strony miasta Sandomierz formuła współpracy się wyczerpała – mówi krótko pomysłodawca i twórca festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. Festiwal ma tak wysoką renomę w Polsce i Europie, że naturalną koleją rzeczy kilka polskich miast miało chrapkę na nową lokację przedsięwzięcia, ściągającego do Polski najciekawszych serowarów z Europy.

– Rozmowy z Lublinem były bardzo kompetentne, zarówno w Wydziale Kultury u dyrektora Michała Karapudy, jak i w Marketingu Miasta spotkałem szczerych i otwartych ludzi – wyjaśnia Szklarek.

W dodatku nie tak dawno w Tours, na Mondial du Fromage et des Produits Laitiers wielkie wrażenie zrobiły na Szklarku 150 metrowe stoły degustacyjne, uginające się od niewiarygodnych i różnorodnych serów. Część z nich przywieziemy do Lublina.

– Na stoiskach rozstawionych na Starym Mieście pokażemy 300 nietuzinkowych serów i dobre wina – mówi Szklarek, który zakochał się w Lublinie. – Jak tu nie kochać tego miasta, skoro Mikołaj Rej pod Lublinem warzył z wołoskimi pasterzami sery, a we wrześniu odbywa się tu Europejski Festiwal Smaku, z którym zresztą będziemy współpracować. W dodatku jesteśmy w oktawie 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

Amaro w Lublinie

– Pójdziemy za Szklarkiem, będę z serami w Lublinie – mówi Wojtek Komperda, najsłynniejszy polski baca, którego oscypki robią furorę na w najważniejszej międzynarodowej imprezie poświęconej tradycji i kulturze kulinarnej. Mowa tu o Terra Madre Salone del Gusto, który co dwa lata organizuje Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn, gdzie ten gigantyczny festiwal się odbywa. 5000 delegatów ze 140 krajów, 800 wystawców, 300 Prezydiów Slow Food, 500 społeczności Terra Madre - to robi wrażenie.

Ale każdy festiwal kulinarny musi mieć kogoś, kto będzie jego rozpoznawalną twarzą. Znakomity szef kuchni, aktor, który lubi gotować czy gwiazda telewizyjna. – Na pierwszą odsłonę lubelskiego festiwalu sera i wina przyjedzie Wojciech Modest Amaro, weźmie udział w specjalnej kolacji, seminariach i laboratoriach – mówi Jacek Szklarek.

Amaro to dziś super marka. Wśród nauczycieli wymienia takie sławy jak, jak Ferran Adria czy René Redzepi, którzy, jak pisze na swojej stronie. „mieli decydujący wpływ na jego karierę”. Sławę w Polsce przyniosło mu zdobycie historycznej dla Polski, pierwszej gwiazdki Michelin w 2013 roku, program Top Chef oraz autorska restauracja „Atelier Amaro”.

Noc Sera i Wina

Noc z soboty na niedzielę 22/23 czerwca. Urokliwe kamienice, malownicze stragany, sery i wina, opowieści, degustacje.

– Spodziewamy się 50 wyselekcjonowanych wystawców w Polski i Europy, w tym z poszczególnych regionów we Włoszech – tłumaczy Szklarek. Starannie dobiera wystawców, bo w Lublinie ma być to, co serowo najlepsze. – Rozmawiamy z Europejskim Festiwalem Smaku nad kontynuacją „Czasu Dobrego Sera i Wina”. I specjalnej strefie sera. Na przykład na ulicy Złotej – dodaje Szklarek.

W ramach festiwalu będą odbywać się seminaria i laboratoria. Dwa z nich: o nalewkach i kuchni regionalnej poprowadzą reprezentanci Europejskiego Festiwalu Smaku. Jeśli chodzi o miejsca, to w grę wchodzi nowa restauracja przy Spokojnej oraz któraś z restauracji Piotra Kwiatosza na Starym Mieście. Ale pełny program festiwalu zostanie ogłoszony w przyszłym tygodniu.

Z lokacji festiwalu w Lublinie cieszy się Marek Grądzki, serowar z Wielkopolski, zwany księciem polskich serowarów. Uważa, że Lublin to dobry adres na „Czas Dobrego Sera i Wina”. – Zdecydowanie lepszy, niż Sandomierz – mówi krótko.

JAK ZROBIĆ SER ZAGRODOWY?

Marek Grądzki

Podzielę się kilkoma radami jak go zrobić w domu. Weźcie 10 litrów dobrego mleka. Podgrzejcie je do temperatury 32-34 stopni, wtedy - jeżeli dzięki wujkowi Google - uda się wam zdobyć kulturę starterową, dodajcie jej zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli zaś chcecie spróbować metody liczącej sobie tysiące lat, nazbierajcie w czystym środowisku kwiatu ostrożnia. Wrzućcie całe koszyczki do mleka, poczekacie dwie, trzy godziny, cały czas utrzymując wskazaną temperaturę. Pokrójcie skrzep nożem na sześciany centymetr na centymetr, mieszajcie, potem poczekajcie, niech opadnie na dno. Podgrzejcie serwatkę do temperatury 45 stopni, mieszajcie. Gdy pod palcami poczujecie, że ziarno serowe zaczyna się sklejać, odłówcie je sitem i włóżcie do chusty serowarskiej, odciśnijcie. Zwarte kulki włóżcie do solanki, łyżka kopiasta na litr, w temperaturze około 70 stopni, niech tam zostanie aż płyn ostygnie.

Wyciągnijcie, wyciśnijcie, włóżcie do formy, codziennie odwracajcie, po trzech dniach ser będzie dobry. Możecie go zjeść na zimno z sałatką, na ciepło wrzucając skrojone kawałki na patelnię, panierowane, lub saute, nie roztopi się. Tak oto staniecie się uczestnikami jednego z najstarszych procesów konserwacji żywności, znanego od tysięcy lat.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Nic nie wprowadza w świąteczny klimat tak skutecznie jak oświetlenie świąteczne. To właśnie ono nadaje wnętrzom ciepło, przytulność i wyjątkowy blask, który sprawia, że grudniowe wieczory stają się naprawdę magiczne. Migoczące lampki świąteczne na choince, oknach czy tarasie potrafią odmienić każde wnętrze i zbudować atmosferę radości oraz spokoju. Jeśli w tym roku chcesz, by Twoje dekoracje zachwycały, warto postawić na nowoczesne, energooszczędne rozwiązania, które łączą estetykę z funkcjonalnością.

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Szczęście uśmiechnęło się do gracza z Puław – ponad 538 tysięcy złotych w Eurojackpot!

Oskarżony został doprowadzony na pierwsze posiedzenie Sądu Apelacyjnego  30.10.2025 roku. Jawność tej rozprawy została jednak w całości wyłączona.

Zbrodnia w kancelarii komorniczej. Sąd apelacyjny nie zmienił wyroku

Sąd Apelacyjny w Lublinie utrzymał w mocy wyrok wobec 45-letniego Karola M., skazanego za brutalne zabójstwo łukowskiej komorniczki. W styczniu tego roku mężczyzna został skazany na 25 lat pozbawienia wolności, z możliwością warunkowego zwolnienia po 22 latach.

Kalendarz
listopad 2025
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30