Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

9 czerwca 2019 r.
8:09

Festiwal "Czas Dobrego Sera" już nie w Sandomierzu tylko w Lublinie

112 10 A A

Wojciech Modest Amaro przyjął zaproszenie Jacka Szklarka i przyjedzie do Lublina na słynny festiwal „Czas Dobrego Sera”, który 22 i 23 czerwca odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najważniejszy festiwal sera i wina w Polsce odbędzie się 22 i 23 czerwca 2019 na Starym Mieście w Lublinie. Dotychczas Czas Dobrego Sera (rok temu także Wina) odbywał się w Sandomierzu, stworzył go właśnie Jacek Szklarek, filozof, teolog i doktor komunikacji społecznej. Najpierw pracował na McLuhan Centre in Culture and Technology w Toronto oraz Uniwersytecie Jagiellońskim. Następnie odwiedził wszystkie bacówki w Polsce, wymyślił akcję „Gęsina na św. Marcina” oraz festiwale „Czas Dobrego Sera” i „Terra Madre”. Jest znawcą włoskich win i serów owczych z całego świata, kolekcjonerem serów i Prezydentem Slow Food Polska.

300 serów na Unię Lubelską

O tym, że Jacek Szklarek zabiera swój autorski festiwal z Sandomierza, mówiło się z Polsce od kilku miesięcy.

– Nie chcę do tego wracać, widać ze strony miasta Sandomierz formuła współpracy się wyczerpała – mówi krótko pomysłodawca i twórca festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu. Festiwal ma tak wysoką renomę w Polsce i Europie, że naturalną koleją rzeczy kilka polskich miast miało chrapkę na nową lokację przedsięwzięcia, ściągającego do Polski najciekawszych serowarów z Europy.

– Rozmowy z Lublinem były bardzo kompetentne, zarówno w Wydziale Kultury u dyrektora Michała Karapudy, jak i w Marketingu Miasta spotkałem szczerych i otwartych ludzi – wyjaśnia Szklarek.

W dodatku nie tak dawno w Tours, na Mondial du Fromage et des Produits Laitiers wielkie wrażenie zrobiły na Szklarku 150 metrowe stoły degustacyjne, uginające się od niewiarygodnych i różnorodnych serów. Część z nich przywieziemy do Lublina.

– Na stoiskach rozstawionych na Starym Mieście pokażemy 300 nietuzinkowych serów i dobre wina – mówi Szklarek, który zakochał się w Lublinie. – Jak tu nie kochać tego miasta, skoro Mikołaj Rej pod Lublinem warzył z wołoskimi pasterzami sery, a we wrześniu odbywa się tu Europejski Festiwal Smaku, z którym zresztą będziemy współpracować. W dodatku jesteśmy w oktawie 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

Amaro w Lublinie

– Pójdziemy za Szklarkiem, będę z serami w Lublinie – mówi Wojtek Komperda, najsłynniejszy polski baca, którego oscypki robią furorę na w najważniejszej międzynarodowej imprezie poświęconej tradycji i kulturze kulinarnej. Mowa tu o Terra Madre Salone del Gusto, który co dwa lata organizuje Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn, gdzie ten gigantyczny festiwal się odbywa. 5000 delegatów ze 140 krajów, 800 wystawców, 300 Prezydiów Slow Food, 500 społeczności Terra Madre - to robi wrażenie.

Ale każdy festiwal kulinarny musi mieć kogoś, kto będzie jego rozpoznawalną twarzą. Znakomity szef kuchni, aktor, który lubi gotować czy gwiazda telewizyjna. – Na pierwszą odsłonę lubelskiego festiwalu sera i wina przyjedzie Wojciech Modest Amaro, weźmie udział w specjalnej kolacji, seminariach i laboratoriach – mówi Jacek Szklarek.

Amaro to dziś super marka. Wśród nauczycieli wymienia takie sławy jak, jak Ferran Adria czy René Redzepi, którzy, jak pisze na swojej stronie. „mieli decydujący wpływ na jego karierę”. Sławę w Polsce przyniosło mu zdobycie historycznej dla Polski, pierwszej gwiazdki Michelin w 2013 roku, program Top Chef oraz autorska restauracja „Atelier Amaro”.

Noc Sera i Wina

Noc z soboty na niedzielę 22/23 czerwca. Urokliwe kamienice, malownicze stragany, sery i wina, opowieści, degustacje.

– Spodziewamy się 50 wyselekcjonowanych wystawców w Polski i Europy, w tym z poszczególnych regionów we Włoszech – tłumaczy Szklarek. Starannie dobiera wystawców, bo w Lublinie ma być to, co serowo najlepsze. – Rozmawiamy z Europejskim Festiwalem Smaku nad kontynuacją „Czasu Dobrego Sera i Wina”. I specjalnej strefie sera. Na przykład na ulicy Złotej – dodaje Szklarek.

W ramach festiwalu będą odbywać się seminaria i laboratoria. Dwa z nich: o nalewkach i kuchni regionalnej poprowadzą reprezentanci Europejskiego Festiwalu Smaku. Jeśli chodzi o miejsca, to w grę wchodzi nowa restauracja przy Spokojnej oraz któraś z restauracji Piotra Kwiatosza na Starym Mieście. Ale pełny program festiwalu zostanie ogłoszony w przyszłym tygodniu.

Z lokacji festiwalu w Lublinie cieszy się Marek Grądzki, serowar z Wielkopolski, zwany księciem polskich serowarów. Uważa, że Lublin to dobry adres na „Czas Dobrego Sera i Wina”. – Zdecydowanie lepszy, niż Sandomierz – mówi krótko.

JAK ZROBIĆ SER ZAGRODOWY?

Marek Grądzki

Podzielę się kilkoma radami jak go zrobić w domu. Weźcie 10 litrów dobrego mleka. Podgrzejcie je do temperatury 32-34 stopni, wtedy - jeżeli dzięki wujkowi Google - uda się wam zdobyć kulturę starterową, dodajcie jej zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli zaś chcecie spróbować metody liczącej sobie tysiące lat, nazbierajcie w czystym środowisku kwiatu ostrożnia. Wrzućcie całe koszyczki do mleka, poczekacie dwie, trzy godziny, cały czas utrzymując wskazaną temperaturę. Pokrójcie skrzep nożem na sześciany centymetr na centymetr, mieszajcie, potem poczekajcie, niech opadnie na dno. Podgrzejcie serwatkę do temperatury 45 stopni, mieszajcie. Gdy pod palcami poczujecie, że ziarno serowe zaczyna się sklejać, odłówcie je sitem i włóżcie do chusty serowarskiej, odciśnijcie. Zwarte kulki włóżcie do solanki, łyżka kopiasta na litr, w temperaturze około 70 stopni, niech tam zostanie aż płyn ostygnie.

Wyciągnijcie, wyciśnijcie, włóżcie do formy, codziennie odwracajcie, po trzech dniach ser będzie dobry. Możecie go zjeść na zimno z sałatką, na ciepło wrzucając skrojone kawałki na patelnię, panierowane, lub saute, nie roztopi się. Tak oto staniecie się uczestnikami jednego z najstarszych procesów konserwacji żywności, znanego od tysięcy lat.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Kalendarz
grudzień 2024
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31