W czwartek, 10 listopada, o godz. 18 w Centrum Spotkania Kultur (Plac Teatralny 1) niecodzienny wernisaż ARTFOOD, na którym spotkają się: mistrzowskie wzornictwo Ćmielowa i dzieła Jeana Bosa, wybitnego szefa kuchni.
Podczas otwarcia wystawy odbędzie się pokaz kuchni molekularnej inspirowanej ceramiką w wykonaniu Mistrza Kuchni Hotelu Agit w Lublinie – Jeana Bosa. Pokaz będzie połączony z degustacją, a wśród dań znajdzie się jedno dedykowane dzieciom.
W każdą sobotę w czasie trwania wystawy (12, 19 i 26 listopada 2016 r.) będą się odbywały otwarte ceramiczne warsztaty rodzinne z ozdabiania kubków, dekorowania talerzyków oraz wykonywania dekoracji świątecznych z gliny samoutwardzalnej.
ART FOOD to międzynarodowy projekt organizowany przez Instytut Adama Mickiewicza. W CSK prezentowany jest po raz pierwszy. W Lublinie ekspozycja została poszerzona o wybrane prace z wcześniejszych edycji warsztatów.
Celem projektu jest stworzenie niezwykłych i zarazem funkcjonalnych naczyń ceramicznych. W tegorocznej, czwartej edycji projektu wzięło udział 12 studentów z Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie oraz Pratt Institute w Nowym Jorku, którzy pod okiem projektanta Marka Cecuły stworzyli wyjątkowe naczynia.
Kuratorzy lubelskiej wystawy: Izabela Pastuszko, Paweł Hadrian.