Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 stycznia 2014 r.
13:30
Edytuj ten wpis

10 najciekawszych potraw, które dostaniemy w lubelskich restauracjach

W ostatnim już kulinarnym podsumowaniu 2013 roku przedstawiamy 10 najciekawszych potraw, które możecie spróbować w restauracjach Lublina i regionu. Od mięsa smażonego na kamieniu przez pyszne makarony po doradę z grilla

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zestaw 10 potraw, który dziś prezentujemy, jest dowodem na to, że mamy intrygującą kuchnię. To świetny argument za tym, że warto przyjechać na Lubelszczyznę na chwilę lub na dłużej. Ważne, że w propozycjach szefów kuchni i restauratorów pojawiają się dania odwołujące się do dziedzictwa kulinarnego regionu. Coraz częściej przyrządza je się z lokalnych produktów. Od owoców i warzyw, przez mięso, zioła po nalewki. Oto 10 potraw w kolejności alfabetycznej, na które warto wybrać się do wskazanej restauracji, bo są pyszne, powtarzalne i pokazują bogactwo kulinarnej mapy Lubelszczyzny.

Carpaccio z gęsiny

Gęsina stała się w Polsce kulinarnym objawieniem. Akcja "Gęsina na św. Marcina” jeszcze przysporzyła gęsinie popularności. Prekursorem podawania gęsi był w Knajpie "U Fryzjera” Robert Sulkiewicz z Kazimierza Dolnego. Półgęski, czyli piersi wędzone w zimnym dymie były arcydziełem. Dziś w kazimierskiej restauracji "Kuchnia i Wino” podaje się "Carpaccio z gęsi z orzechami, oliwą dyniową, gruszką marynowaną w occie porzeczkowym”. Delikatnie marynowane mięso rozpływa się w ustach. Coś wspaniałego.

Cynaderki

Czyli słynna nereczka cielęca w śmietanie lub z rusztu. Kultowe danie, podawane w PRL w najlepszych restauracjach, którego wielkim miłośnikiem był Jan Machulski, niegdyś aktor Teatru Osterwy. Przyrządzali je wówczas najwięksi mistrzowie kuchni z Kazimierzem Mirosławem na czele. Dziś doskonałe cynaderki zamówicie w lubelskiej restauracji "Przystań”. Te z rusztu są świetne. Te w śmietanie jeszcze lepsze.

Dania z gorącego kamienia

W lubelskiej restauracji "Ulice Miasta” możecie zamówić sobie zestaw mięs lub ryb z gorącego kamienia. Kelner postawi przed wami półmisek z rozgrzanym do temperatury 250 stopni kamieniem. To specjalnie przygotowany bazalt, na którym sami smażycie mięso lub ryby. Bez tłuszczu. W zestawie dostaniecie także świeże warzywa, oliwę, przyprawy. Najprzyjemniejsze je to, że sami decydujemy o smaku i stopniu wysmażenia potraw. Gorąco polecamy.

Dorada i inne ryby

Muszą być świeże, kucharz musi umieć je umieć wybrać. Doskonałą doradę z rusztu zjecie w lubelskiej restauracji "Auriga”. Tamtejszy szef kuchni, Ivo Violante, lubi przyrządzać ryby i owoce morza. Nie dość, że lubi, to jeszcze się na rybach zna. Mięso jest bardzo krótko marynowane, doprawiane ziołami i gotowane na parze lub grillowane w folii. Ryby od Violante w towarzystwie win z lokalnej winnicy to jest to.

Golonka, że palce lizać

W golonce najlepsza jest chrupiąca i złocista skórka. Potem tłuszczyk, który znajduje się między skórką a mięsem. Następnie warstwa mięsa, przylegającego do kości. Jej dobroć zależy od zamarynowania mięsa i przypraw, które dodaje się do gotowania. Dla miłośników golonki mamy dobry adres: Zajazd Marta w Pułankowicach. Golonka jest tu chrupiąca, idealnie wysmażona, w środku pachnąca i soczysta. Polecamy wersję z zasmażaną kapustą.

Kapłon po polsku

Obok gęsiny zawrotną karierę robią w Polsce kapłony. Specjalne tuczone kurczęta były ozdobą królewskiej kuchni Jana III Sobieskiego. Delikatne mięso nie ma sobie równych. Danie z kapłona przyrządza w restauracji "Kuchnia i Wino” w Konopnicy szef kuchni Janusz Ozga. Mięso jest delikatnie marynowane i faszerowane, na końcu doprawiane pastą z trufli. Z wierzchu chrupiące, w środku soczyste, rozpływa się w ustach.

Makarony

Miłośnicy makaronów w końcu mają w Lublinie swoją przystań. W maleńkiej włoskiej knajpce Trattoria Bagatto szef kuchni Esposito Romario przyrządza najlepsze makarony w mieście. "Trofie z borowikami i boczkiem” to mistrzostwo świata. Trofi to ręcznie zwijany makaron pochodzący z Ligurii. Włoski wędzony boczek i polskie borowiki z Trofi to zachwycające połączenie. Ukoronowaniem jest w każdym wypadku cudowny sos.

Steki

Mekką mięsożerców jest w Lublinie restauracja Old Pub. Oryginalny T-Bone Steak waży tu 60 dag, jest podawany z domowymi frytkami i sosem pieprzowym. Pysznych steków w najlepszej wołowiny jest więcej. Old Pub Burger to z kolei 10 uncji delikatnie przyprawionej wołowiny z chrupiącym bekonem, serem i krążkami cebuli. W menu znajdziecie także klasyczne burgery przyrządzane na świeżo dla każdego klienta.

Pierś z kaczki

Ciemne mięso z kaczki zaliczane jest do największych przysmaków w polskiej kuchni. Dla smakoszy najbardziej liczy się pierś z kaczki. Restauracja "W Młynie” w Jakubowicach Murowanych ma w karcie "Pierś z kaczki z domowej roboty uszkami, cykorią, puree z marchwi i wanilii i sosem o cytrusowym aromacie”. Mięso jest przyrządzane w technice "Sous vide”, kaczka jest niespotykanie delikatna i soczysta.

Zupy z kociołka

Nasz ranking zamykamy "Kociołkiem Siwy Dym”. To zupa gulaszowa na dziczyźnie w autorskim wykonaniu Agnieszki Filiks z restauracji "Siwy Dym” w Celejowie. Polacy w XVIII wieku znali dwieście rodzajów zup – obcokrajowcy zachwycali się tym fenomenem. Do tamtej tradycji odwołuje się Agnieszka Filiks, zupy w "Siwym Dymie” są gotowane w oparciu o staropolskie receptury. Kwaśnica, żur na wędzonce z żeberkiem, czosnkowa z kluseczkami kładzionymi – samo dobre.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Czy stadion przy Alejach Zygmuntowskich zacznie się zmieniać już jesienią?

Jest zielone światło dla remontu stadionu dla żużlowców

Lubelski MOSiR otrzymał pozwolenie na rozpoczęcie prac budowlanych na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich. Wygląda więc na to, że ledwo umilknie warkot żużlowych motocykli, a przy Z5 rozlegnie się huk ciężkiego sprzętu.

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Górnik Łęczna jedzie do Głogowa z wiarą w sukces

Po wysokiej i bolesnej porażce z Cracovią w STS Pucharze Polski Górnik Łęczna w niedzielę zmierzy się w ligowym spotkaniu z Chrobrym Głogów na jego terenie (godz. 17.30)

Całe szczęście, że pracownicy schroniska znaleźli te dwa maluszki, zanim dotarły do wybiegu dla psów

Kocięta porzucone pod bramą. Schronisko: To jest skrajna nieodpowiedzialność

To nie jest pomoc. To jest skrajna nieodpowiedzialność - tak opiekunowie zwierząt z zamojskiego schroniska oceniają porzucenie tam w wyjątkowo chłodną noc dwóch małych kotków.

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Szpital zaprasza na szczepienia przeciwko COVID-19. Są bezpłatne i dobrowolne

Z początkiem października w SP ZOZ w Hrubieszowie ruszą szczepienia przeciwko COVID-19. Już można się rejestrować. W niektórych miejscach w kraju preparaty przeciwko koronawirusowi są dostępne już od kilku dni.

W niedzielę na torze w Lublinie żużlowe emocje sięgną zenitu

Czas na finałowe rozstrzygnięcia w PGE Ekstralidze. W niedzielę Orlen Oil Motor podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń

Pora poznać mistrza PGE Ekstraligi w sezonie 2025. W niedzielę o godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin podejmie PRES Grupę Deweloperską Toruń. Cel? Odrobienie 18 punktowej straty z pierwszego spotkania i czwarty z rzędu złoty medal najlepszej żużlowej ligi świata

Maria Sławek wykona w Zamościu utwory żydowskich kompozytorów, ale również własny
28 września 2025, 18:00

Skrzypcowy recital muzyki żydowskiej w Synagodze

Zamość jest miejscem kolejnego wydarzenia w ramach projektu "po:miejsca". W niedzielę (28 września, godz. 18) w Centrum "Synagoga" Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego na ul. Pereca z recitalem skrzypcowym wystąpi Maria Sławek.

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Choroby układu krążenia od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu, a rozwijają się często bez wyraźnych objawów. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Serca Narodowy Fundusz Zdrowia przypomina o bezpłatnym programie Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (ChUK).

Karolina Gorczyca urodziła się i wychowała w Biłgoraju
galeria

Pochodząca z Biłgoraja aktorka miała wypadek. Spektakl z jej udziałem odwołano

Karolina Gorczyca i partnerujący jej w spektaklu „Optymiści – czyli nasi w Egipcie” Krzysztof Czeczot mieli w piątek wypadek. Przedstawienie, z którym mieli wystąpić w Gnieźnie zostało odwołane.

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium