Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 stycznia 2014 r.
13:30
Edytuj ten wpis

10 najciekawszych potraw, które dostaniemy w lubelskich restauracjach

W ostatnim już kulinarnym podsumowaniu 2013 roku przedstawiamy 10 najciekawszych potraw, które możecie spróbować w restauracjach Lublina i regionu. Od mięsa smażonego na kamieniu przez pyszne makarony po doradę z grilla

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zestaw 10 potraw, który dziś prezentujemy, jest dowodem na to, że mamy intrygującą kuchnię. To świetny argument za tym, że warto przyjechać na Lubelszczyznę na chwilę lub na dłużej. Ważne, że w propozycjach szefów kuchni i restauratorów pojawiają się dania odwołujące się do dziedzictwa kulinarnego regionu. Coraz częściej przyrządza je się z lokalnych produktów. Od owoców i warzyw, przez mięso, zioła po nalewki. Oto 10 potraw w kolejności alfabetycznej, na które warto wybrać się do wskazanej restauracji, bo są pyszne, powtarzalne i pokazują bogactwo kulinarnej mapy Lubelszczyzny.

Carpaccio z gęsiny

Gęsina stała się w Polsce kulinarnym objawieniem. Akcja "Gęsina na św. Marcina” jeszcze przysporzyła gęsinie popularności. Prekursorem podawania gęsi był w Knajpie "U Fryzjera” Robert Sulkiewicz z Kazimierza Dolnego. Półgęski, czyli piersi wędzone w zimnym dymie były arcydziełem. Dziś w kazimierskiej restauracji "Kuchnia i Wino” podaje się "Carpaccio z gęsi z orzechami, oliwą dyniową, gruszką marynowaną w occie porzeczkowym”. Delikatnie marynowane mięso rozpływa się w ustach. Coś wspaniałego.

Cynaderki

Czyli słynna nereczka cielęca w śmietanie lub z rusztu. Kultowe danie, podawane w PRL w najlepszych restauracjach, którego wielkim miłośnikiem był Jan Machulski, niegdyś aktor Teatru Osterwy. Przyrządzali je wówczas najwięksi mistrzowie kuchni z Kazimierzem Mirosławem na czele. Dziś doskonałe cynaderki zamówicie w lubelskiej restauracji "Przystań”. Te z rusztu są świetne. Te w śmietanie jeszcze lepsze.

Dania z gorącego kamienia

W lubelskiej restauracji "Ulice Miasta” możecie zamówić sobie zestaw mięs lub ryb z gorącego kamienia. Kelner postawi przed wami półmisek z rozgrzanym do temperatury 250 stopni kamieniem. To specjalnie przygotowany bazalt, na którym sami smażycie mięso lub ryby. Bez tłuszczu. W zestawie dostaniecie także świeże warzywa, oliwę, przyprawy. Najprzyjemniejsze je to, że sami decydujemy o smaku i stopniu wysmażenia potraw. Gorąco polecamy.

Dorada i inne ryby

Muszą być świeże, kucharz musi umieć je umieć wybrać. Doskonałą doradę z rusztu zjecie w lubelskiej restauracji "Auriga”. Tamtejszy szef kuchni, Ivo Violante, lubi przyrządzać ryby i owoce morza. Nie dość, że lubi, to jeszcze się na rybach zna. Mięso jest bardzo krótko marynowane, doprawiane ziołami i gotowane na parze lub grillowane w folii. Ryby od Violante w towarzystwie win z lokalnej winnicy to jest to.

Golonka, że palce lizać

W golonce najlepsza jest chrupiąca i złocista skórka. Potem tłuszczyk, który znajduje się między skórką a mięsem. Następnie warstwa mięsa, przylegającego do kości. Jej dobroć zależy od zamarynowania mięsa i przypraw, które dodaje się do gotowania. Dla miłośników golonki mamy dobry adres: Zajazd Marta w Pułankowicach. Golonka jest tu chrupiąca, idealnie wysmażona, w środku pachnąca i soczysta. Polecamy wersję z zasmażaną kapustą.

Kapłon po polsku

Obok gęsiny zawrotną karierę robią w Polsce kapłony. Specjalne tuczone kurczęta były ozdobą królewskiej kuchni Jana III Sobieskiego. Delikatne mięso nie ma sobie równych. Danie z kapłona przyrządza w restauracji "Kuchnia i Wino” w Konopnicy szef kuchni Janusz Ozga. Mięso jest delikatnie marynowane i faszerowane, na końcu doprawiane pastą z trufli. Z wierzchu chrupiące, w środku soczyste, rozpływa się w ustach.

Makarony

Miłośnicy makaronów w końcu mają w Lublinie swoją przystań. W maleńkiej włoskiej knajpce Trattoria Bagatto szef kuchni Esposito Romario przyrządza najlepsze makarony w mieście. "Trofie z borowikami i boczkiem” to mistrzostwo świata. Trofi to ręcznie zwijany makaron pochodzący z Ligurii. Włoski wędzony boczek i polskie borowiki z Trofi to zachwycające połączenie. Ukoronowaniem jest w każdym wypadku cudowny sos.

Steki

Mekką mięsożerców jest w Lublinie restauracja Old Pub. Oryginalny T-Bone Steak waży tu 60 dag, jest podawany z domowymi frytkami i sosem pieprzowym. Pysznych steków w najlepszej wołowiny jest więcej. Old Pub Burger to z kolei 10 uncji delikatnie przyprawionej wołowiny z chrupiącym bekonem, serem i krążkami cebuli. W menu znajdziecie także klasyczne burgery przyrządzane na świeżo dla każdego klienta.

Pierś z kaczki

Ciemne mięso z kaczki zaliczane jest do największych przysmaków w polskiej kuchni. Dla smakoszy najbardziej liczy się pierś z kaczki. Restauracja "W Młynie” w Jakubowicach Murowanych ma w karcie "Pierś z kaczki z domowej roboty uszkami, cykorią, puree z marchwi i wanilii i sosem o cytrusowym aromacie”. Mięso jest przyrządzane w technice "Sous vide”, kaczka jest niespotykanie delikatna i soczysta.

Zupy z kociołka

Nasz ranking zamykamy "Kociołkiem Siwy Dym”. To zupa gulaszowa na dziczyźnie w autorskim wykonaniu Agnieszki Filiks z restauracji "Siwy Dym” w Celejowie. Polacy w XVIII wieku znali dwieście rodzajów zup – obcokrajowcy zachwycali się tym fenomenem. Do tamtej tradycji odwołuje się Agnieszka Filiks, zupy w "Siwym Dymie” są gotowane w oparciu o staropolskie receptury. Kwaśnica, żur na wędzonce z żeberkiem, czosnkowa z kluseczkami kładzionymi – samo dobre.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas niezwykłego widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

Kamienice przy ulicy Królewskiej nr 1‒3 zniszczone w trakcie walk o Lublin w lipcu 1944 r. w wyniku potyczki między sowieckimi i niemieckimi czołgami (autor nieznany, zbiory APL)
DODATEK IPN

Lublin. Wolność utracona – zniszczone miasto

Dzień 11 listopada 1918 r. przyjęto jako umowną datę odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach zaborów. Rozpoczęła się wówczas wieloletnia odbudowa państwa, utrwalanie jego granic, ładu politycznego oraz integracja społeczeństwa.

Zdjęcie ilustracyjne

Bractwo Miłosierdzia św. Brata Alberta prosi o wsparcie dla ogrzewalni w Lublinie

Ogrzewalnia od 1 października przyjmuje mężczyzn, którzy nie mają gdzie spędzić nocy. Placówka codziennie udziela wsparcia potrzebującym, zapewniając im schronienie, ciepło i możliwość zadbania o podstawowe potrzeby.

Filip Luberecki (z prawej) ma szansę zagrać w reprezentacji Polski U21

Czterch piłkarzy Motoru i jeden trener udało się na zgrupowania reprezentacji narodowych

W najbliższych dniach odbędą się mecze reprezentacji narodowych, zarówno tych pierwszych, jak i młodzieżowych. W trakcie przerwy w rozgrywkach na zgrupowania poszczególnych drużyn udało się pięciu przedstawicieli Motoru Lublin

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium