Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Kulinarna uczta w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Kulinarna uczta w Lublinie

Ruskie, z mięsem, calzone, pielmieni, chimkali... W Targach Lublin odbywa się pyszna impreza.

Konkurs: co na świąteczny stół?

Konkurs: co na świąteczny stół?

Święta to czas, gdy spędzamy go z rodziną. Stoły uginają się pod ilością potraw, barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, zupy grzybowej czy ryb. Jedni preferują tradycję i 12 potraw według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, inni idą z duchem czasu i do tradycyjnych przepisów dodają lekkiego twista, dzięki czemu potrawa zyskuje świeżości i nowoczesnego smaku.

Ciężarówka Coca-Coli odwiedziła Lublin w ubiegłym roku

Wielka czerwona ciężarówka odwiedzi Lublin. Dla wielu to symbol świąt

Każdy kojarzy z reklam z telewizji ogromne czerwone ciężarówki jeżdżące w okresie świątecznym. Te trucki wraz z Mikołajem odwiedzą także Lublin.

A może łyk naleweczki? Przepisy na świąteczną chrzanówkę albo jarzębiak

A może łyk naleweczki? Przepisy na świąteczną chrzanówkę albo jarzębiak

W sobotę w Domu Kultury w Motyczu jurorzy po raz 10 wybierali Królową Nalewek Gminy Konopnica. A my mamy dla was przepisy na świąteczną chrzanówkę, jarzębiak, prędką nalewkę Daniela Olbrychskiego czy zimową żurawinówkę.

zdjęcie ilustracyjne

Starsi i samotni. Oni też chcą zjeść wigilijnego karpia

Starsze, samotne i ubogie– takie osoby są wśród nas. W Radzyniu Podlaskim miejscowe stowarzyszenie zorganizuje dla nich kolację wigilijną.

Poczuj klimat świąt. Wybierz się na jarmarki bożonarodzeniowe
galeria

Poczuj klimat świąt. Wybierz się na jarmarki bożonarodzeniowe

Gorąca czekolada, pyszne ciasta i rękodzieło. W województwie rozpoczął się sezon na bożonarodzeniowe jarmarki. Można na nich zakupić dosłownie wszystko.

Agnieszka Filiks i jej rosół z pielmieni i rydzami
MAGAZYN

Dania na tęgi mróz. Sprawdźcie, co jeść na rozgrzewkę

Na początek fasolka po bretońsku lub forszmak z Piask. Jak mróz chwyci, z opresji uratuje chrzonówka jastrzębska albo bigos borzechowski. Jak to nie pomoże, to ostatnią deską ratunku jest polewka ułańska.

Rybka palce lizać! III Karpiowe Potyczki w Dworze Anna za nami
Zdjęcia
galeria

Rybka palce lizać! III Karpiowe Potyczki w Dworze Anna za nami

Było pysznie. Na stołach królowały karpie, sumy, sandacze i śledzie w najróżniejszych odsłonach. Miłośnicy i smakosze potraw z ryb spotkali się dzisiaj w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich. Odbyły się tam XVIII Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.

Ameryka zagości dziś w centrum Lublina

Ameryka zagości dziś w centrum Lublina

Kto choć raz nie widział w filmach amerykańskiego Święta Dziękczynienia, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz będzie można także w nim uczestniczyć. Już dzisiaj.

Są żeberka, jest wyżerka. Po takim obiedzie zrobi się wam cieplej
przepisy

Są żeberka, jest wyżerka. Po takim obiedzie zrobi się wam cieplej

Kiedy za oknem zimno i śnieg, trzeba postawić na żeberka. Ugotować rozgrzewający kapuśniak lub kwaśnicę, albo jeszcze lepiej upiec w piekarniku lub dusić długo w rondlu, aż będą rozpływać się w ustach. Ukoronowaniem pomysłów na żeberka będą regionalne żeberka w koronie.

Od przysmaku króla do bohatera memów. Bogata historia lubelskiego cebularza

Od przysmaku króla do bohatera memów. Bogata historia lubelskiego cebularza

Wydaje się, że zwykły placek z cebulą i makiem wyrabiany jest w każdej polskiej piekarni. W rzeczywistości oryginalny cebularz lubelski jest unikatowy, a najlepsze z nich wytwarzane są na Lubelszczyźnie. Jak wyglądały losy tej popularnej przekąski?

Czy w ogóle opłaca się stać przy garach? Ile kosztuje świąteczny catering?
galeria

Czy w ogóle opłaca się stać przy garach? Ile kosztuje świąteczny catering?

Do świąt pozostał jeszcze miesiąc, jednak restauracje nie próżnują i zbierają zamówienia. Do kiedy można zamawiać i ile nas to będzie kosztować?

Karp szykuje się na wigilijny stół. Ile zapłacimy w tym roku?

Karp szykuje się na wigilijny stół. Ile zapłacimy w tym roku?

Kończą się już odłowy karpia na tegoroczne stoły świąteczne. Cena powinna być nawet nieco niższa, niż w ubiegłym roku. Dziś kilogram świeżej ryby kosztuje 28 złotych, a hitem tegorocznego stołu wigilijnego może być smalec…z karpia.

Karuzela w Białej Podlaskiej

Dużo sklepów w Karuzeli. A czytelnik pyta o restaurację

Sklepy z odzieżą, kosmetykami czy sprzętem AGD. To wszystko znajdą mieszkańcy w nowym centrum handlowym Karuzela. Ale nasz Czytelnik dopytuje o punkt z gastronomią.

Kasza firmy Krawpak

Nie spożywajcie tej kaszy. Wykryto w niej pestycydy

Zanim zjecie na obiad kaszę jaglaną, sprawdźcie czy przypadkiem nie jest wyprodukowana w Rogoźnie Kolonii w województwie lubelskim. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem określonej partii.

Rogal świętomarciński czy cebularz? Prezydent Zamościa degustuje

Rogal świętomarciński czy cebularz? Prezydent Zamościa degustuje

Nietypowe pozdrowienia do Poznania przesłał prezydent Zamościa Andrzej Wnuk. W internecie opublikował nagranie, w którym zdaje się przekonywać o wyższości cebularza nad poznańskim rogalem świętomarcińskim.

Koszulka firmy Pan tu nie stał

Koszulka z lubelskim cebularzem. Czy tak wolno?

Ten tradycyjny wypiek z cebulą i makiem to dla wielu mieszkańców Lublina świętość. Dlatego jeden z naszych czytelników obruszył się, gdy zobaczył nazwę „lubelskiego cebularza” na koszulce firmy „Pan tu nie stał”. – Czy to w ogóle legalne – zastanawia się mieszkaniec.

Moja ulubiona delikatna sałatka. Pieczarki krótko gotowane w osolonej wodzie. Jaja na twardo. Zielona pietruszka. Majonez i pieprz. Wszystko drobno posiekać i zmieszać. Więcej pieczarek niż jaj 3:2. Smacznego – mówi Gieno Mietkiewicz

Pieczarki dają się lubić. Smażone i podpieczone. Zawsze smaczne. Sprawdźcie te przepisy

Zapiekanki z pieczarkami jeszcze trwają w przydworcowej gastronomii, ale już pysznych hot dogów z pieczarkami nie uświadczymy w Lublinie. Tak jak pieczarek z patelni.

Pichcą od dziecka. Na pierwszy ogień drożdżowe i pizza
ZDJĘCIA
galeria

Pichcą od dziecka. Na pierwszy ogień drożdżowe i pizza

Cykl warsztatów kulinarnych dla dzieci wystartował. Na pierwszych, w sobotę młodzi kucharze uczyli się piec drożdżowe ciasto i przygotowywać pizzę.

Co jeść i pić, żeby nie chorować? Mamy przepisy na odporność

Co jeść i pić, żeby nie chorować? Mamy przepisy na odporność

Nastawić zakwas z buraków, ukisić biłgorajskie krężałki, zetrzeć chrzan do słoiczków, jak najczęściej ugotować gorajską zupę cebulową i czosnkową z Kazimierza. To program minimum w kuchni, żeby nie dać się infekcjom i grypie.

Grzybowy zawrót głowy!
ZDJĘCIA
galeria

Grzybowy zawrót głowy!

Sezon grzybowy chyli się ku końcowi, jednak w lasach ciągle można znaleźć jeszcze piękne okazy prawdziwków i podgrzybków. Swoimi zdobyczami pochwalili się nasi Czytelnicy.

Lubelskie. Idziemy na grzyby. Ale ostrożnie…
galeria

Lubelskie. Idziemy na grzyby. Ale ostrożnie…

O tym jakie grzyby zbierać, a jakich nie, jak zbudowany jest grzyb oraz jakie są ich rodzaje, dowiedzieć się można było podczas wystawy „Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia”.

„Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia” – edukacyjna wystawa dla małych i dużych

„Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia” – edukacyjna wystawa dla małych i dużych

Ponoć grzybiarz jest jak saper – myli się tylko raz. Już dzisiaj mieszkanki i mieszkańcy Lublina będą mogli dowiedzieć się więcej o grzybach. W sanepidzie nauczą nas jak rozróżniać te bezpieczne i te trujące, a także.

Nie zawsze musi być rosół. Jak ugotować wojskową grochówkę w domu?

Nie zawsze musi być rosół. Jak ugotować wojskową grochówkę w domu?

Nie ma lepszej rzeczy, niż grochówka wojskowa na wędzonych żeberkach. No chyba, że jest to grochówka strażacka na ogonie. Podstawą jest dobry groch, który kupicie na targu i sprytny patent, stosowany w polowej kuchni.

Wyjątkowe smaki w okazyjnej cenie. Trwa kolejna edycja RestaurantWeek

Wyjątkowe smaki w okazyjnej cenie. Trwa kolejna edycja RestaurantWeek

Trzy autorskie dania za 69 zł. W Lublinie trwa kolejna edycja Resutaurant Week. W ramach akcji można poznać menu najlepszych szefów lokalnych kuchni.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium