Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

W Łęcznej będzie można zjeść "wieśmaca"

W Łęcznej będzie można zjeść "wieśmaca"

Wygląda na to, że znana, amerykańska sieć oferująca szybkie dania, wkrótce pojawi się w Łęcznej. We wtorek zakończył się ustny przetarg na miejską działkę. Najwyższą ofertę złożył McDonald's. Miasto na tej transakcji zarobi ponad 8 mln zł.

To miasto było stolicą piwa w weekend. Który trunek smakował najbardziej?
Chmielaki 2023
galeria

To miasto było stolicą piwa w weekend. Który trunek smakował najbardziej?

Setki piw do wyboru, wieńce dożynkowe do podziwiania i muzyka ciesząca ucho. Chmielaki Krasnostawskie przyciągnęły tłumy.

Takie grzyby tylko w Lubelskiem. Nasi czytelnicy się chwalą
Zdjęcia
galeria

Takie grzyby tylko w Lubelskiem. Nasi czytelnicy się chwalą

Sierpień to dobry czas dla grzybiarzy. Nasi czytelnicy pochwalili się swoimi zbiorami.

Hanna Kossowska i Etel Szyc robią tradycyjny czulent w ramach Lubliner Festival
galeria

Czulent i kugiel na Lubliner Festival. A maszgijach sprawdza koszerność

Trwa Lubliner Festival. Część wydarzeń już za nami. Dziś w ramach warsztatów uczestnicy wybrali się w kulinarną podróż po kuchni żydowskiej. Ale to nie koniec wydarzeń.

Zawsze jak otwieram nową restaurację, obiecuję sobie, że to jest już ostatnia restauracja, którą otwieram w życiu – mówi Jacek Abramowski

Żeby ratować biznes i załogę w czasie pandemii wystawił dom na sprzedaż. Teraz otworzył kolejną restaurację

W dzisiejszych czasach prowadzenie restauracji jest wciąż ostrą wspinaczką w górę, żeby utrzymać się na powierzchni. Dopóki mamy siłę walczyć, to idziemy do przodu. W tym biznesie stagnacja oznacza porażkę. Trzymam się zasady uczciwości, bo wierzę, że dobro wraca – rozmowa z Jackiem Abramowskim, jednym z najbardziej doświadczonych restauratorów lubelskich.

V Święto Chleba i Makaronu. Palce lizać!
Zdjęcia
galeria

V Święto Chleba i Makaronu. Palce lizać!

V Święto Chleba i Makaronu przyciągnęło w niedzielę do ośrodka Uniwersytetu Przyrodniczego w Rozpłuciu Pierwszym nad jeziorem Piaseczno tłumy. Kulinarnej uczty i dobrej zabawy uczestnikom nie popsuła nawet burza z piorunami, która na kilkadziesiąt minut przerwała świętowanie.

Pomysł na obiad. Schabowy, mielony, a może wege? Kotlety na topie

Pomysł na obiad. Schabowy, mielony, a może wege? Kotlety na topie

Klasyki mięsnej kuchni mają się znakomicie. Do tego stopnia, że na fazie mody na jedzenie wege najlepsze restauracje serwują kotlety z kapusty czy rewelacyjne steki Portobello.

Niebezpieczny akryloamid w płatkach. Cała partia wycofana. Lepiej tego nie jeść

Niebezpieczny akryloamid w płatkach. Cała partia wycofana. Lepiej tego nie jeść

Poziom akryloamidu w płatkach zbożowych Lubelli był tak wysoki, że podjęto decyzję o wycofania konkretnej partii tego produktu z obrotu. Lepiej ich nie jeść, bo może to być niebezpieczne dla zdrowia.

Kontrola kebabów w Polsce wykazała wiele nieprawidłowości

Lubelskie kebaby po kontroli. Posypały się kary finansowe

Podmiana mięsa czy brak informacji o składnikach i alergenach - to najczęstsze nieprawidłowości wytknięte w kontroli lokali oferujących kebaby. W całym kraju stwierdzono je w ponad 80 proc. skontrolowanych punktów. W Lublinie nie było lepiej.

Członkowie Gastro Zamość nazywają siebie lokalną rodziną kulinarną.

W tym mieście restauratorzy łączą siły. Chcą zmienić podejście do gastronomii

Teoretycznie mogliby się traktować jak konkurencję. Ale tak nie jest. Właściciele kilku restauracji i kawiarni w Zamościu postanowili się zrzeszyć i działać wspólnie. Dla rozwoju swoich biznesów, ale też turystów, a przede wszystkim mieszkańców miasta.

Słodkie otwarcie: Zrób sobie czekoladę
Zdjęcia
galeria

Słodkie otwarcie: Zrób sobie czekoladę

Czekolady, praliny, ciasta, lody i warsztaty robienia słodkości. To wszystko w nowej kawiarni w centrum Lublina.

Taki schab, że ślinka cieknie. Bitwa Regionów w Parczewie
Zdjęcia
galeria

Taki schab, że ślinka cieknie. Bitwa Regionów w Parczewie

Kolejne zmagania kulinarne w ramach Bitwy Regionów odbyły się w piątek w Parczewie.

Kupiłeś te chipsy w Lidlu? Lepiej ich nie jedz

Kupiłeś te chipsy w Lidlu? Lepiej ich nie jedz

Kupiłeś ostatnio chipsy warzywne Snack Day w Lidlu? Lepiej ich nie jedz. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że w partii produktu wykryto groźną dla zdrowia substancję.

- Postanowiłem przyjechać i podzielić się trochę z wami moją pasją - mówi Tomasz Zajączkowski „Cezve Man”
21 lipca 2023, 11:47
galeria

Przychodzi sułtan do Cyngwajsa

Kawiarnia Cyngwajs przy ul. Szewskiej zorganizowała pokaz dawnego sposobu parzenia kawy. Pasjonat Cezve Man pokazał jak pili ją kiedyś sułtani

Łopatka palce lizać! Gosposie z Modrynia Kolonii najlepsze
galeria

Łopatka palce lizać! Gosposie z Modrynia Kolonii najlepsze

Łopatka z kością pieczona w cieście w piecu chlebowym oczarowała komisję. I to tę potrawę uznano za najlepszą w powiecie hrubieszowskim podczas Bitwy Regionów, kulinarnego konkursu dla kół gospodyń wiejskich.

Sery z Radzynia na sklepowych półkach w Chinach

Chińczycy polubili sery z Radzynia Podlaskiego

Chińczycy rozsmakowali się w serach z Radzynia Podlaskiego. Teraz produkty Spomleku trafiły do sklepów w Szanghaju.

Bitwa Regionów, kolejne starcie. Koła gospodyń wiejskich rywalizowały w Biłgoraju (zdjęcia)
galeria

Bitwa Regionów, kolejne starcie. Koła gospodyń wiejskich rywalizowały w Biłgoraju (zdjęcia)

Przedstawicielki 21 kół gospodyń wzięły udział w powiatowych eliminacjach do Bitwy Regionów, które w niedzielę odbyły się na terenie autodromu w Biłgoraju.

Młodzież już nie kupi energetyka. Sejm za zakazem

Młodzież już nie kupi energetyka. Sejm za zakazem

To już pewne. Młodzież poniżej 18. roku życia nie kupi w sklepie energetyka. Nowe prawo uchwalił właśnie Sejm.

Fasolę edamame możemy zastąpić bobem, zblanszowaną fasolka szparagową czy innymi warzywami, które lubimy. W tradycyjnej kuchni polskiej niezwykle popularne było dodawanie do chłodników bulionów drobiowych, wołowych czy nawet rybnych – mówi Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Mojo Kuchnia & Przyjaciele

Idealny na upały. Chłodnik na osiem sposobów (przepisy)

Przypominamy bogatą historię polskich chłodników, a Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Mojo Kuchnia & Przyjaciele ma dla was przepis na pyszny chłodnik orientalny.

Jacek Szklarek

Pomysł na obiad: Risotto z grzybami i inne przysmaki

Są pierwsze grzyby w lesie, są piękne kurki w markecie. A Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska ma dla was przepis na pyszne risotto z serem i świeżym grzybami.

"Potańcówki w skansenie" cieszą się wielką popularnością

Potańcówka w skansenie, kolacja w Kocance

W sobotę 8 lipca o 19 w roztoczańskiej części Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się kolejna odsłona „Potańcówki w skansenie”.

Co na obiad? Holiszki i łupcie, czyli przysmaki z młodej kapusty

Co na obiad? Holiszki i łupcie, czyli przysmaki z młodej kapusty

W lipcu młoda kapusta jest najsmaczniejsza. W pierwszej trójce smacznych dań są gołąbki zawinięte w liście młodej kapusty, golonka na kapuście zasmażanej i łupcie potockie

Wyróżnia je nie tylko kuchnia. Znamy nowe "Miejsca Inspiracji"
galeria

Wyróżnia je nie tylko kuchnia. Znamy nowe "Miejsca Inspiracji"

Osiem restauracji zostało laureatami siódmej edycji programu „Miejsce Inspiracji”. Będą one mogły posługiwać się tym tytułem przez najbliższe dwa i pół roku. Ponadto dwa lokale gastronomiczne otrzymały to wyróżnienie na stałe.

Nasz pomysł na obiad: fasola, soczewica i cieciorka

Nasz pomysł na obiad: fasola, soczewica i cieciorka

Fasolka szparagowa już pojawiła się w sklepach i na straganach. Ugotowana al dente, polana bułką tartą z masłem, a podana z młodymi ziemniakami zachwyca smakiem.

O patent na dobry chłodnik i szparagi zapytaliśmy Piotra Kwiatosza, który na Starym Mieście w Lublinie prowadzi restaurację „16 stołów” i „Chapter one”

Pomysł na niedzielny obiad: chłodniki i szparagi

Jeszcze można poszparagować i zrobić szparagowy chłodnik. To już ostatni moment, żeby zjeść szparagi, bo sezon na nie się kończy. Za to zaczyna się sezon na pyszne chłodniki.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium