Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Jedzenie nie musi lądować w koszu. Można się nim podzielić

Jedzenie nie musi lądować w koszu. Można się nim podzielić

Okres świąteczny to czas, gdy marnuje się najwięcej jedzenia. Świąteczne jedzenie, a także inne nadwyżki mogą trafić do innych z pomocą jadłodzielni.

Czas na świętowanie
MAGAZYN
galeria

Barabanienie, babka z 60 jaj i kolędowanie wielkanocne

Po 40 dniach surowego postu i umartwiania wreszcie przychodzi pora na radość z odradzającego się życia. O duchowym i kulturowym wymiarze Wielkanocy rozmawiamy z Agatą Witkowską z Działu Edukacji i Promocji Muzeum Wsi Lubelskiej.

zdjęcie ilustracyjne

Caritas szykuje wielkanocne śniadanie dla bezdomnych

Bezdomni i samotni też spróbują wielkanocnych potraw. Takie spotkanie w Białej Podlaskiej organizuje dla nich Caritas.

Paulina Golianek i Monika Niedźwiadek z Koła Gospodyń Wiejskich w Konopnicy

Wielkanoc. To czas na babkę i mazurek

Paulina Golianek i Monika Niedźwiadek z Koła Gospodyń Wiejskich w Konopnicy już szykują święta. A my mamy dla was przepisy na mazurek i babkę z pierwszej ręki.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy

Coś dobrego na święta. Przepiśnik z Tereszyna

Jest pachnący aromatami, przywołujący wspomnienia z przeszłości i smaki dzieciństwa. Aktywistki z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy. A my najciekawsze z nich prezentujemy. Na święta będą jak znalazł. A takiego rosołu z czosnkiem i papryczką chili jeszcze nie jedliście.

Kuchnie świata zaparkowały pod CSK
Foto
galeria

Kuchnie świata zaparkowały pod CSK

Plac Teatralny pod CSK zamienił się w wielki foodtruckowy parking. Do niedzieli potrwa festiwal Żarciowozy.

Weekend z foodtrackami w Lublinie
22 marca 2024, 15:00

Weekend z foodtrackami w Lublinie

Żarciowozy wracają! Łowcy kulinarnych wrażeń mogą już zacierać ręce. Od piątku do niedzieli foodtracki będą do Waszej dyspozycji na Placu Teatralnym w Lublinie w godzinach: 15.00 – 20.00.

Czeko, czeko, czekolada... Najsłodszy festiwal odbywa się w Targach Lublin
ZDJĘCIA
galeria

Czeko, czeko, czekolada... Najsłodszy festiwal odbywa się w Targach Lublin

Czekoladowe figurki, czekolada z owocami, owoce w czekoladzie i wszystko co w składzie ma czekoladę. W hali Targów Lublin odbywa się najsłodszy festiwal.

Azja na wyciągnięcie ręki. Street food w hali Targów Lublin
ZDJĘCIA
galeria

Azja na wyciągnięcie ręki. Street food w hali Targów Lublin

Azjatyckie makarony, pierożki, sushi, a do tego zapach przypraw i pełno dymiących wok-ów. W hali Targów Lublin trwa Festiwal Azjatycki.

Rusza Restaurant Week
NASZ PATRONAT

Rusza Restaurant Week

Jak co roku - trzy dania za 69 złotych. Wystarczy zarezerwować termin i pójść do restauracji.

TOP 10: Przeboje przedwojennej kuchni
Przepisy

TOP 10: Przeboje przedwojennej kuchni

Wbrew pogoni za nowoczesnymi trendami, wraca sentymentalna moda na dobrą polską kuchnię. W kartach najlepszych lubelskich restauracji niczym diament świecą dania popularne w latach dwudziestych minionego wieku, a my możemy odkrywać często nieznane kompozycje smaków.

Sushi – poznaj odmiany tradycyjnej japońskiej potrawy

Sushi – poznaj odmiany tradycyjnej japońskiej potrawy

Ikona japońskiej kuchni, czyli sushi, kusi wykwintnością smaków i kolorów. Składa się zazwyczaj z ryżu przygotowanego z octem ryżowym, kawałków ryb, owoców morza, wodorostów nori i warzyw. Jeśli chcesz poznać bliżej odmiany docenianego na całym świecie i dającego przepustkę do kulinarnej rzeczywistości Dalekiego Wschodu sushi, przeczytaj artykuł.

Słodkie i pyszne. Ale te batony lepiej wyrzucić

Słodkie i pyszne. Ale te batony lepiej wyrzucić

Są słodkie i pyszne. Ale tej partii batonów Milka Oreo lepiej nie jeść. Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat.

Ciastka nie tylko z czekoladą. Producent znalazł w nich "metalowe ciała obce"

Ciastka nie tylko z czekoladą. Producent znalazł w nich "metalowe ciała obce"

Ciastka z czekoladą wycofane ze sprzedaży w marketach Kaufland. Producent odkrył w nich „ciała obce”.

Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne. Poznaliśmy najlepsze danie świata?
Zdjęcia
galeria

Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne. Poznaliśmy najlepsze danie świata?

Za nami Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kilka dań stanęło do walki o miano najlepszego. Skąd pochodziła najsmaczniejsza potrawa?

Co powiesz na rybkę? W sam raz na wielki post
przepisy

Co powiesz na rybkę? W sam raz na wielki post

W XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Jeszcze przed wojną w lubelskich restauracjach ryby królowały w karcie. Jesiotra po kardynalsku, lina w śmietanie i sandacza po polsku podawano nie tylko w piątek. Oto sprawdzone przepisy na smaczną rybę.

Kuchnie z całego świata zawitają do Lublina

Kuchnie z całego świata zawitają do Lublina

W najbliższą sobotę o godzinie 15 rozpocznie się Międzynarodowe Spotkanie Kulinarne i Konkurs Kulinarny. Kuchnie całego świata spotkają się w centrum edukacyjnym Mały Kopernik.

Pizza Italiano? Skąd wziął się placek z pomidorami i serem
ZDJĘCIA/WIDEO
galeria
film

Pizza Italiano? Skąd wziął się placek z pomidorami i serem

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten okrągły placek z sosem pomidorowym i serem cieszy się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale i na cały świecie.

Tłusty czwartek 2024. Czy mieszkańcy Lublina zjedzą dzisiaj 826 tys. pączków?
zdjęcia/wideo
galeria
film

Tłusty czwartek 2024. Czy mieszkańcy Lublina zjedzą dzisiaj 826 tys. pączków?

Tłusty czwartek...Tego jednego dnia w roku wszystkie diety odchodzą na bok i aby mieć powodzenie i szczęście w roku należy zjeść jednego pączka.

TOP 10: Najlepsze regionalne potrawy bez mięsa
MAGAZYN

TOP 10: Najlepsze regionalne potrawy bez mięsa

Z badań prof. Jarosława Dumanowskiego wiemy, że staropolskie przepisy przypominają kuchnię wegańską. Potrawy bez mięsa były bardzo pomysłowe i niezwykle smaczne. Oto nasz subiektywny wybór najsmaczniejszych dań regionalnych. Od blinów, przez gołąbki po pierogi po lubelsku.

Pierwsza w mieście lodówka społeczna znajduje się przy ulicy Orzechowej 34

Jedzenie nie do kosza, tylko do jadłodzielni

W końcu Biała Podlaska doczekała się pierwszej lodówki społecznej. Wszystko dzięki stowarzyszeniu Orzechówek.

Zdjęcie ilustracyjne
film

Dziś Światowy Dzień Pizzy. Co o tym daniu sądzą mieszkańcy Lublina?

17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. O tym wywodzącym się z Włoch, ale niezwykle popularnym także w Polsce daniu rozmawialiśmy z mieszkańcami Lublina.

TOP 10: Od rosołu do ziemniaczanej z porem. Ranking zup

TOP 10: Od rosołu do ziemniaczanej z porem. Ranking zup

Na pierwszy miejscu rosół polski i złoty rosół. Na trzecim słynna rumiana zupa szefa Ireneusza Michaluka. Co jeszcze znajdziecie w naszym rankingu rozgrzewających zup?

Pomóż potrzebującym - podaruj kubek termiczny lub mały termos

Pomóż potrzebującym - podaruj kubek termiczny lub mały termos

Mróz nie odpuszcza, a dla potrzebujących posiłek w jadłodajni może być jedynym ciepłym jedzeniem. Aby wesprzeć potrzebujących potrzebne są kubki termiczne i małe termosy.

Lubelskie kuchnią stoi! Znasz te tradycyjne potrawy?
QUIZ

Lubelskie kuchnią stoi! Znasz te tradycyjne potrawy?

"Cudze chwalicie, swego nie znacie". Tak można scharakteryzować mnogość kuchni świata w Lublinie. A jaka jest ta tradycyjna kuchnia województwa lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium