Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Gryczaki zaczynają się dzisiaj i potrwają do niedzieli
10 sierpnia 2024, 15:30

Jedziemy na gołąbki i Gryczaki do Janowa Lubelskiego

W sobotę i niedzielę 10 -11 sierpnia 2024 w Janowie Lubelskim będą królowały potrawy z kaszy gryczanej. W tym roku hitem będą gołąbki, do gołąbków zagra zespół Poparzeni Kawą Trzy. Widzimy się w Zoomie Natury nad zalewem. I podpowiadamy, czego wypatrywać w licznych zagrodach smaku, na pokazach i prezentacjach.

Lato w kuchni. Leczo czeka i gulasz też
Kuchnia

Lato w kuchni. Leczo czeka i gulasz też

Najlepiej jak zrobimy je w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W ogrodzie lub na działce możemy także ugotować gulasz, ziemniaki z kapustą i kiełbasą, fasolkę po bretońsku a nawet golonkę w kapuście nie mówiąc o aromatycznej fasolowej na początek.

W czasie Festiwalu Dwóch Dolin odbył się XIV Nadwieprzański Festiwal Piosenki i Przyśpiewki Ludowej
Zdjęcia
galeria

Festiwal Dwóch Dolin w Trawnikach za nami

Konkursy, degustacje, wesołe miasteczko czy kiermasz rękodzieł - to tylko część atrakcji przygotowanych dla mieszkańców w ramach Festiwalu Dwóch Dolin w Trawnikach.

Przewodnik: Stambuł - jak zwiedzać na własną rękę
W PODRÓŻY
galeria

Przewodnik: Stambuł - jak zwiedzać na własną rękę

Czternastowieczne meczety, tętniące życiem bazary, ulice wśród wysokich minaretów - miejsce, które porusza wszystkie zmysły. Stambuł. O czym pamiętać, jak się poruszać po turystycznych atrakcjach dawnego Konstantynopola? Jak podróżować po Stambule? Co warto zobaczyć, a czego skosztować?

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Polewka migdałowa, kapusta z owocami, czy wiśniowe jabłka - sprawdźcie jakie przepisy mamy dla was tym razem.

Duszone w śmietanie, po wileńsku, a może z rusztu? Grzyby polecają się na obiad
PRZEPISY

Duszone w śmietanie, po wileńsku, a może z rusztu? Grzyby polecają się na obiad

130 grzybów to okolice Wysokiego, 200 sztuk w okolicach Starej Wsi. 220 grzybów w okolicach Żółkiewki, 310 sztuk okolice Kraśnika. Grzyby idą na rekord, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na grzybowe przekąski, zupy i drugie dania

Kuchnia na upalne dni

Kuchnia na upalne dni

Oto nasze podpowiedzi na lekkostrawne dania, które będą smakować podczas wysokich temperatur. W lipcu na stole dobrze sprawdzą się chłodniki i smakowite leczo na bazie pomidorów.

Nie zawsze musi być rosół. Co zrobić na niedzielny obiad?

Nie zawsze musi być rosół. Co zrobić na niedzielny obiad?

Można klasycznie: rosół z makaronem, a na drugie schabowy z ziemniakami. Ale niedzielny obiad nie musi zawsze sprowadzać się do dań tradycyjnych. Mamy dla was dzisiaj propozycję na mniej standardowy zestaw.

Zupa rybna
przepisy

Trochę pikanterii na niedzielny obiad. Zupa, a na drugie juki ułańskie

Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? A może pikantna zupa rybna i juki ułańskie. Sprawdźcie nasze przepisy.

Niedziela z Cleo w Kraśniku

Niedziela z Cleo w Kraśniku

Już w niedzielę, 14 lipca, w ramach  akcji „Barwy Lata”, w Kraśniku Cleo zagra koncert. Będzie to jedna z głównych atrakcji wydarzenia, które rozegra się w obiektach sportowych Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Kraśniku, przy ul. Żwirki i Wigury 2.

Największe wzięcie mają w Lublinie żeberka u Sławomira Wołoszyna w Grill Barze przy Witosa, gdzie do perfekcji opanowano sposób na ich dobroć.

Jak przyrządzić super żeberka z grilla?

Żeberka to nie taka prosta sprawa - mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru przy Witosa. A my mamy dla was jego autorski przepis na żeberka, które rozpływają się w ustach. Są soczyste, aromatyczne i tak dobre, że zjecie dwie porcje.

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Przepisy z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Dla ochłody, porada Jana Szyttlera z Wilna z XIX wieku.

Jagodzianki – towar luksusowy czy moda?

Jagodzianki – towar luksusowy czy moda?

W piekarniach i cukierniach pojawiły się jagodzianki. Dla jednych towar luksusowy ze względu na czas ich „istnienia”, dla innych ze względu na cenę. Co wpływa na ich popularność?

 Gospodynie stają w szranki – trwa „Bitwa Regionów”

Gospodynie stają w szranki – trwa „Bitwa Regionów”

Trwa IX edycja konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z całej Polski. W „bitwach” weźmie udział łącznie 240 zespołów z województwa lubelskiego.

Na otwarcie tej restauracji czeka Łęczna i jadący nad jeziora. To już tuż-tuż

Na otwarcie tej restauracji czeka Łęczna i jadący nad jeziora. To już tuż-tuż

Dobiegają końca prace związane z budową restauracji McDonald’s przy zbiegu ulic Chełmskiej i Staszica w Łęcznej. Kolejny, już 20. w regionie punkt gastronomiczny popularnej sieci otwarty zostanie z początkiem sierpnia.

Piaski słyną z tego dania. "Rozpływają się w ustach"
ZDJĘCIA
galeria

Piaski słyną z tego dania. "Rozpływają się w ustach"

W niedzielę Piaski zamieniły się w królestwo dobrych smaków, a wszystko to za sprawą XV Festiwalu Flaków. Tysiące smakoszy, próbujących tego wyjątkowego smakołyku, odwiedziło stoiska kół gospodyń wiejskich w poszukiwaniu tych najlepszych.

Lato z owocami jest pyszne. Kilka ciekawych przepisów

Lato z owocami jest pyszne. Kilka ciekawych przepisów

Nie tylko na słodko: w cieście, galaretce czy dżemie. Letnie owoce nadają się świetnie do przygotowania mnóstwa ciekawych dań. Dzisiaj podrzucamy Wam kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego.

Oryginalne przepisy na niedzielny obiad
MAGAZYN

Przepisy: pierogi srokate, z marchewką i przekozackie

Na rozpoczynającym się wczoraj (21 czerwca) w Gardzienicach Festiwalu Drzewo Życia odbyła się premiera gardzienickich pierogów srokatych. A my mamy dla was sprawdzone przepisy regionalne na inne pierogi

Tradycja w centrum Lublina - trwa Festiwal Produktów Tradycyjnych
ZDJĘCIA
galeria

Tradycja w centrum Lublina - trwa Festiwal Produktów Tradycyjnych

Tradycyjne produkty, lokalne potrawy i konkursy. Na placu Teatralnym trwa iście smaczna impreza.

Dziś Festiwal Smaku. Lublin - plac Teatralny
NASZ PATRONAT

Dziś Festiwal Smaku. Lublin - plac Teatralny

Ten weekend będzie znakomitą okazją dla mieszkańców naszego województwa do zapoznania się z szeroką ofertą produktów charakterystycznych dla naszego regionu. 22 - 23 czerwca (sobota-niedziela) na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur odbędzie się Lubelski Festiwal Produktów Tradycyjnych.

Wszystko kręci się wokół cebularza! Lubelski placek doczekał się swojego święta
ZDJĘCIA
galeria

Wszystko kręci się wokół cebularza! Lubelski placek doczekał się swojego święta

Złocisty placek z cebulą i makiem znany jest każdemu lubelakowi. Chluba Lublina ma swoje święto.

Pomysł na weekend: Festiwal Dwie Winorośle w Janowcu
21 czerwca 2024, 17:00

Pomysł na weekend: Festiwal Dwie Winorośle w Janowcu

Już w piątek, 21 czerwca, na Zamku w Janowcu rozpocznie się Festiwal Dwie Winorośle.

Cebularz będzie miał swoje święto. I to już w najbliższy weekend
ZDJĘCIA
21 czerwca 2024, 0:00
galeria

Cebularz będzie miał swoje święto. I to już w najbliższy weekend

Najpopularniejszy lubelski wypiek, czyli placek drożdżowy z makiem i cebulą, będzie miał swoje święto. Smaczna impreza odbędzie się już w najbliższy weekend.

Anabilis przy ulicy Lubartowskiej
MIEJSCA

Skarby Kultury Przestrzeni: Zielono i słodko

Cukiernię Anabilis od zgiełku ulicy Lubartowskiej odgradza roślinny ogródek. Klienci spędzają czas w zielonej atmosferze, a przechodniom trudno oderwać od niego wzrok. W 2023 roku cukiernia została laureatem plebiscytu Skarby Kultury Przestrzeni „Biznes i Zieleń” – rozmowa z Urszulą Wisowską, właścicielką.

Kuchnia sezonowa. Czas na agrest

Kuchnia sezonowa. Czas na agrest

Staropolski agrest będzie kulinarnym bohaterem nowego Festiwalu Drzewo Życia, który w dniach od 21-23 czerwca odbędzie się w Zespole Pałacowo-Parkowym w Gardzienicach. Dlaczego agrest i co można z agrestu przyrządzić?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium