Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Przepisy na Wielkanoc. Pasztet z żurawiną

Przepisy na Wielkanoc. Pasztet z żurawiną

Jak zrobić pasztet z żurawiną? Sprawdź przepis.

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić najlepszy klops?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić najlepszy klops?

Sprawdź przepis na klops.

Chrzan

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić domowy chrzan?

Jak zrobić domowy chrzan? Sprawdź przepis.

Przepisy na Wielkanoc: Ziemniaczki postne według XIX wiecznej receptury

Przepisy na Wielkanoc: Ziemniaczki postne według XIX wiecznej receptury

W czasie Wielkiego Piątku warto przywołać smak postnej kuchni staropolskiej. Oto przepis na ziemniaczki faszerowane śledziem i jajkiem na twardo. Przepis odnalazł prof. Jarosław Dumanowski, na potrzeby współczesne opracował go szef Marek Panek.

Agnieszka Filiks
Magazyn
galeria

Tradycyjnie, naturalnie i zdrowo. Wielkanocny stół według Agnieszki Filiks

I w restauracji, i w domu na święta wszystko szykuje sama. Sama piecze pasztety, robi i wędzi kiełbasę oraz szynki. Rozmowa z Agnieszką Filiks, właścicielką i szefową kuchni w restauracji Willa Filiks w Nałęczowie.

Święta od kuchni. Przepisy na Wielkanoc - co warto przygotować wcześniej?
galeria

Święta od kuchni. Przepisy na Wielkanoc - co warto przygotować wcześniej?

Do Wielkanocny zostało już niewiele czasu. Podpowiadamy, co warto wcześniej przygotować w kuchni. Jeszcze zdążycie zrobić białą kiełbasę, nastawić zakwas na żurek i zamarynować mięso na pieczyste. Najlepiej w oparciu o regionalne receptury.

Obaj pracowali we Włoszech. Obaj przygotowali zwycięskie danie w konkursie
Magazyn

Obaj pracowali we Włoszech. Obaj przygotowali zwycięskie danie w konkursie

Choć do Mediolanu poleci Paweł Gałecki, to od razu zaznacza, że zwycięskie danie przygotowali razem z Darkiem i w tym tandemie nie ma ważniejszych. Można powiedzieć, że Darek Cygan jest trenerem Pawła. Obaj pracowali we Włoszech, obaj pasjonują się włoską kuchnią.

W Dworze Anna kurczak musi być soczysty, dobrze wypieczony, z dużą ilością świeżych warzyw z grilla
MAGAZYN

Gdzie zjeść doskonałe danie z kurczaka? TOP 10 miejsc w Lublinie

Choć słynny de Volaille praktycznie zniknął z kulinarnej mapy Lublina, to są jeszcze miejsca, w których zjemy doskonałe danie z kurczaka. Lekkie i dietetyczne, kolorowe na talerzu

Chinkali, czyli sakiewki z nadzieniem z baraniny. Gdzie można je zjeść?
KUCHNIA

Chinkali, czyli sakiewki z nadzieniem z baraniny. Gdzie można je zjeść?

Chinkali to sakiewki wypełnione nadzieniem z baraniny. Zawierają mocną niespodziankę. Kiedy je źle nadgryziemy, na ubranie tryska gorący, tłusty rosołek.

Pierogi Romualda Lipki w Hades Szeroka

Pierogi Romualda Lipki w Hades Szeroka

Jest golonka ala Grześkowiak, jest rosół Tomasza Dostatniego (bulion z żółtkiem).

Super Zbieracz z pozytywną decyzją sanepidu. Zarzuca konkurencji, że chciała się go pozbyć
galeria
film

Super Zbieracz z pozytywną decyzją sanepidu. Zarzuca konkurencji, że chciała się go pozbyć

Lokal prowadzony przez Super Zbieracza przy ul. Jasnej w Lublinie znowu działa.

Doświadczenie zdobywał w wielu lubelskich restauracjach. Gotuje z uczuciem

Doświadczenie zdobywał w wielu lubelskich restauracjach. Gotuje z uczuciem

Con amore, czyli z uczuciem. Z miłością. Piotr Huszcz, szef kuchni w restauracji hotelu Piano w Lublinie nie ukrywa, że w gotowanie wkłada całe swoje serce.

Cesarskie ciastka z osami. Jakie owady można jeść?

Cesarskie ciastka z osami. Jakie owady można jeść?

Szacuje się, że na świecie ponad 2 mld ludzi codziennie spożywa owady; dla wielu ludzi to jedyny mięsny posiłek bogaty w białko, cukry i witaminy. Mrówki, pluskwiaki, pasikoniki czy larwy motyli jada się w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej.

Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Bombardino, długo pracował we włoskich restauracjach. W Lublinie przyrządza wyśmienite tagliatelle z kurczakiem, śmietaną, pieczarką, pastą truflową i Grana Padano
galeria

Gdzie zimą zjeść najlepszy makaron w Lublinie? TOP 10 miejsc

Nic tak nie poprawia nastroju w mroźny dzień, jak porcja smacznego makaronu. Dobre tagliatele to pełnia szczęścia. Dlaczego? Makarony zawierają tryptofan i fenyloalaninę, które produkują endorfiny, zwane hormonami szczęścia

Owoce morza w Restauracji Cukrownia w Opolu Lubelskim

Owoce morza w Restauracji Cukrownia w Opolu Lubelskim

Nie tak dawno otwarto w Opolu Lubelskim Restaurację Cukrownia.

Schabowy po lubelsku. Jak zrobić dobry kotlet schabowy? Porady szefów kuchni
film

Schabowy po lubelsku. Jak zrobić dobry kotlet schabowy? Porady szefów kuchni

Żeby go dobrze przyrządzić w domu, trzeba znać parę kucharskich sekretów. Od wyboru mięsa w sklepie, przez panierowanie i smażenie.

Ślepe ryby w Hades Szeroka

Ślepe ryby w Hades Szeroka

W Lublinie trwa Post Festiwal. W każdy czwartek Wielkiego Postu w restauracji Hades Szeroka najlepsi szefowie kuchni rekonstruują postne przepisy. Oto przepis Marka Panka na postną zupę.

Golonka po poznańsku w Lublinie

Golonka po poznańsku w Lublinie

W restauracji Hades Szeroka, znanej z podawania golonki a’la Grześkowiak (według przepisu Kazimierza Grześkowiaka, autora przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”) pojawiła się ostatnio golonka po poznańsku.

Jak karmią w Hampton by Hilton?

Jak karmią w Hampton by Hilton?

Talent szefa kuchni najlepiej poznać, po tym jak przyrządzi Amuse-bouche.

Wyjątkowe przepisy na śledzia. Z kartoflem, po japońsku i pod szubą

Wyjątkowe przepisy na śledzia. Z kartoflem, po japońsku i pod szubą

Był najważniejszym pokarmem w czasie Wielkiego Postu. Przez 40 dni zdążył się przejeść. Stąd rozstawano się z nim w wielce malowniczy sposób, wyprawiając mu pogrzeb. Najbardziej okazałego śledzia wieszano na drzewie. To była kara za to, że wyparł z kuchni syte jadło

Przed nami post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych [przepisy, zdjęcia]
galeria

Przed nami post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych [przepisy, zdjęcia]

Przed nami podkoziołek, Środa Popielcowa i post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych związanych z okresem Wielkiego Postu. Pomimo swej prostoty, potrafią zachwycić największego smakosza

Gdzie zjeść dobre flaki w Lublinie i regionie?

Gdzie zjeść dobre flaki w Lublinie i regionie?

Najsłynniejsze są Piaseckie, o których Lucjan Świetlicki pisał tak: Zmysł powonienia tu goni ludzi/ Przeróżne menu zaostrza smaki/ Autem grubasy, piechotą chudzi/ Chcą tu spożywać przepyszne flaki.

Smaki Lublina dawniej i dzisiaj. Znasz te dania i miejsca? [QUIZ]

Smaki Lublina dawniej i dzisiaj. Znasz te dania i miejsca? [QUIZ]

Jak nazywał się bar w Ogrodzie Saskim? Kto znany bywał na obiadach w restauracji Europa? Zapraszamy do kulinarnego quizu!

Co w restauracjach słychać? Anuszik Bar i Willa Filiks

Co w restauracjach słychać? Anuszik Bar i Willa Filiks

Anuszik Bar to miejsce dla zwolenników ormiańskiej kuchni przyrządzanej na grillu opalanym drewnem.

Krzysztof Bojarski z restauracji Przystań poleca schab zawijany z boczkiem podawany z opiekanymi ziemniakami, warzywami oraz zestawem surówek
galeria

Polska kuchnia w Lublinie. Gdzie dobrze zjesz? [TOP 10]

Coraz więcej turystów pyta w Lublinie o restauracje z tradycyjną, polską kuchnią. Chcą zjeść dobry barszcz, grochówkę i kapuśniak. Na drugie bigos, gołąbki, kaszankę, pierogi i zrazy. Oto 10 miejsc w Lublinie z dobrą, polską kuchnią.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium