Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

 (SZ)

Pizzeria il Rifiugio w Lublinie (recenzja)

Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem, klimat rodem z Sardynii i zabawne rozmowy z Włochem. Pięć gwiazdek za wyjątkową pizzę, dobre wina w karafce i atmosferę, która latem w ogrodzie sprawia, że kto raz zjadł pizzę u Włocha, gnieciucha na grubym cieście już nie zje.

Smaki Lubelszczyzny w parlamencie

Smaki Lubelszczyzny w parlamencie

Pod koniec marca, w parlamencie największe polskie festiwale smaku zaprezentowały stół wielkanocny.

 (Waldemar Sulisz)

Jajko symbolem Wielkanocy

Dzielimy się jajkiem, posypanym święconą solą, wierząc, że jest początkiem życiowych zmian. Jeżeli spojrzymy na nie z tej perspektywy, to nabierze nowego smaku. A jeśli będzie to jajko od zielononóżki, to nawet bez soli będzie pyszne.

Restauracja Austeria Kazimierska (Waldemar Sulisz)

Restauracja Austeria Kazimierska (recenzja)

Tylko trzy gwiazdki, a mogło być pięć, bo takiego sandacza jeszcze nie jedliśmy.

Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Domowe wędliny pachną czosnkiem, majerankiem i świętami
 (Macie

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Robimy wędliny na święta

Wiosna to zieleń rzeżuchy, trawy i wschodzącego owsa. Warto, żeby wielkanocne potrawy też były zielone, pachnące ziołami, lżejsze. Ale podstawą są wędliny. To już ostatni moment, żeby je samemu przygotować.

Konkurs z makaronami rozstrzygnięty!

Konkurs z makaronami rozstrzygnięty!

Makaron tykociński, Mussaka i kokardki z 3 serami - te przepisy wybraliśmy. A ich autorzy otrzymują duże paczki makaronów plus minutnik.

Restauracja Gościniec Horyzont Trojaczkowice 43, tel. 81 47 615 47. Czynne codziennie od 12 do 22. M

Restauracja Gościniec Horyzont w Trojaczkowicach (recenzja)

Blisko Lublina, dyskretne położenie, kameralne wnętrze, duży plac zabaw dla dzieci i zaciszny hotelik. Jeśli dodać do tego nasze 4 gwiazdki, to całość składa się na całkiem sympatyczny obraz nowego przybytku na kulinarnej mapie naszego regionu.

 (sxc.hu)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Radość pigwowania

W 2003 roku do Lublina przyjechali Piotr Bikont i Robert Makłowicz, żeby ocenić kilkadziesiąt nalewek na pierwszym polskim konursie. Rok później w Domu Architekta SARP w Kazimierzu Dolnym pojawili się znów. Dołączył do nich Krzysztof Cugowski. Równo 10 lat później w magicznym miasteczku znów pojawią się miłośnicy pigwówek, dereniówek i żurawinówek. A Kazimierz w sobotę będzie stolicą polskich nalewek.

Restauracja Firlejowe Sioło (recenzja)

Restauracja Firlejowe Sioło (recenzja)

Jak myślicie, czy Mikołaj Firlej, od którego wywodzi się nazwa restauracji, jadał gyrosa? W karcie dań widnieje \"Gyros turecką szablą usiekany” za 19 zł. Widnieje w zakładce: \"szlacheckie dworu frykasy”. Nazwy dań przyprawiają o zawrót głowy, przy niektórych możecie spaść z krzesła.

W puli nagród mieliśmy 3 nowoczesne parowary Philipsa serii Avance

Sprawdź, kto wygrał parowar Philipsa

Nadesłaliście, co najmniej sto pomysłowych przepisów. Łosoś z mango i chili, kurczak z kozim serem i dietetyczna golonka to zdaniem komisji konkursowej najlepsze przepisy.

Ugotowane na parze mięso możecie wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię grillową (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Wiosenny smak

Lubicie gotować na parze. Dostaliśmy rekordową ilość przepisów. Oto wybrane propozycje, które pozwolą wam poczuć wiosnę w kuchni.

Restauracja Auriga w Lublinie (recenzja)

Restauracja Auriga w Lublinie (recenzja)

Po raz pierwszy 5 gwiazdek. Za niekonwencjonalne podejście do restauracji, za włoskiego szefa kuchni, który spełnia marzenia oraz sklep z winami, serami i wędlinami.

Mała Restauracja, Rynek 14, Lublin

Mała Restauracja w Lublinie. "Klapa w ładnym opakowaniu"

To młodsza siostra słynnej \"Mandragory”. Dałem namówić się na piękną reklamę na stronie internetowej i przedwojenne smaki Lublina. A tu klapa. Tyle, że w ładnej pozłotce. Trzy gwiazdki.

Małgorzata Kalicińska, autorka "Domu nad rozlewiskiem”

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Schab w pigwówce, dereń w zupie

W sobotę 9 marca do Kazimierza Dolnego przyjadą pasjonatki nalewek z całej Polski. Wezmą udział w konkursie, będą dyskutować o wykorzystaniu nalewek w kuchni. Wymienią się sprawdzonymi przepisami, a my je opublikujemy. Czy nalewka może być przyprawą?

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Śledzik lubi pływać

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Śledzik lubi pływać

Panie Boże, lubiłem dżem truskawkowy i ciemną słodycz kobiecego ciała. Jak też wódkę mrożoną, śledzie w oliwie – napisał w wierszu „Wyznanie” Czesław Miłosz. Śledź w roli zakąski to klasyka narodowej polskiej kuchni. Ale także symbol postu.

Restauracja Magia.

Restauracja Magia w Lublinie (recenzja)

Jeśli lubicie zabawę ciepło zimno, polecamy restaurację Magia na Starym Mieście. Z wierzchu golonka jest gorąca, w środku zimna. Gdyby taka sytuacja zdarzyła się w przydrożnym barze, gdzie golonkę wyjmuje się z zamrażarki i wrzuca do mikrofali, to ok. Ale w restauracji polecanej przez miasto Lublin?

 (sxc.hu)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Parowy smak

Smak ryby ugotowanej na parze można porównać do oglądania filmu w rozdzielczości HD. Bez tłuszczu i soli można osiągnąć niebywałe rezultaty. To najzdrowszy sposób przygotowania posiłków.

 (Philips)

Podaj przepis i wygraj super parowar Philipsa. Przedłużamy konkurs

W związku z ogromnym zainteresowaniem przedłużyliśmy konkurs. W piątek 1 marca, do godz. 24 możecie dodać swoje propozycje. W puli nagród mamy 3 nowoczesne parowary Philipsa serii Avance. Główną nagrodą w konkursie jest model Philips Avance HD9170.

W Ące Magda Gessler przeprowadziła swoją kuchenną rewolucję. Wcześniej lokal nazywał się Antykwariat

Restauracja Ąka w Lublinie (recenzja)

Dostaje od nas cztery gwiazdki na pięć możliwych. Za rodzinną atmosferę, domową kuchnię opartą na świeżych, sezonowych produktach i zdrowy smak.

 (Ewa Kubicka/Hades)

Sało możesz spróbować w Lublinie

Jest cienkie, niemal przeźroczyste i rozpływa się w ustach. Może być delikatne i ostre, słone, pikantne i ziołowe. A nawet w czekoladzie. Nie trzeba jechać na koniec świata, żeby spróbować je w Lublinie. A potem zrobić sobie sało w domu.

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa (Waldemar Sulisz)

Klubojadalnia Przystanek Korzeniowa w Kazimierzu Dolnym (recenzja)

To jedno z najbardziej intrygujących miejsc na kulinarnej mapie Kazimierza. Restauracja znajduje się przy trasie na Skowieszynek, obok wejścia do Wąwozu Korzeniowego. Mieści się w zabytkowej chacie, w lecie je się w dawnym ogródku. Zimą w środku drzewo trzaska w kozie.

 (Waldemar Sulisz)

Restauracja Chata. Karcma regionalna w Lublinie (recenzja)

Mieści się w autentycznej chacie z XIX wieku, pełnej zabytkowych przedmiotów. Kelnerki w ludowych strojach, koncerty kapeli Drewutnia, domowa atmosfera i jedzenie rodem z chłopskiej kuchni sprawiają, że często bywa tam tłoczno.

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

W nowym konkursie mamy do wygrania 3 zestawy Makaronów Międzybrodzkich. Do każdego zestawu dokładamy także profesjonalny minutnik, który pozwoli ugotować wam idealny makaron al dente.

Konkurs z KOTÁNYI rozstrzygnięty

Konkurs z KOTÁNYI rozstrzygnięty

Czarujący Czarek, śledzie, roszponka z boczkiem i piwem. Oto zwycięskie przepisy na sałatki z KOTÁNYI .

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Ser(c)owy smak

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Ser(c)owy smak

Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu oscypki. Od tamtego momentu zaczął się dla Lublina czas dobrego sera. Dziś w Radzyniu Podlaskim powstają sery z sercem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium