Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Ivo Violante ( Dorota Awiorko-Klimek)

Jagnięcina z Lubelszczyzny według Ivo Violante

To delikatne mięso ma w Polsce coraz więcej zwolenników. – Dlaczego eksportujecie je do Europy, zamiast podawać w lubelskich restauracjach? – dziwi się włoski kucharz Ivo Violante, od którego mamy dla was superprzepis na jagnięcinę z pesto pistacjowo-miętowym.

Golonka (Archiwum)

Noc golonkożerców w Starym Browarze

Jeśli lubicie golonkę, to pierwszy zlot fanów tej potrawy odbędzie się w czwartek, 5 września, na terenie Starego Browaru przy ul. Bernardyńskiej 15 w Lublinie.

 (Maciej Kaczanowski)

Benefis Roberta Makłowicza odbędzie się w Lublinie

Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Odkrywca wielokulturowych smaków Polski i Europy przyjął zaproszenie od Europejskiego Festiwalu Smaku i będzie świętował benefis w Lublinie.

Oceniamy lubelskie restauracje: Zajazd przy Kominku w Pikulach

Oceniamy lubelskie restauracje: Zajazd przy Kominku w Pikulach

To chyba jedyne miejsce w Polsce, gdzie na golonkę może za jednym razem przyjechać 12 tirów z Budapesztu.

Regina Żyła, nestorka polskich wytwórców nalewek. Jej malinóweczka to obok żurawinówki biłgorajskiej

Lubelskie niebo w gębie: 111 pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych

Dziczyzna z Kodnia, szynka z Baranowa nad Wieprzem, fantastyczna kiełbasa z Krzczonowa, zupa cebulowa z Goraja, francuski piróg z Nasutowa, a na deser malinóweczka z Kraśnika. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 111 pozycji.

Gryczaki 2013: Wielkie grillowanie na Święcie Kaszy

Gryczaki 2013: Wielkie grillowanie na Święcie Kaszy

W sobotę i niedzielę 10-11 sierpnia 2013 Janów Lubelski będzie kulinarną stolicą Polski. Tegoroczna edycja najsłynniejszego festiwalu kaszy będzie poświęcona grillowaniu.

 (Archiwum)

Festiwal Kaszy Gryczaki 2013. Co warto zobaczyć?

Święto Kaszy w Janowie Lubelskim startuje w Parku Misztalec w sobotę 10 sierpnia o 13.

Karczma Biesiada w Wojciechowie (recenzja)

Karczma Biesiada w Wojciechowie (recenzja)

Cztery gwiazdki za lokalny koloryt i klimat, piękne położenie, kwiaty na skarpie, karkówkę w borowikach i opiekaną golonkę.

Restauracja Gęsia Szyja w Chełmie

Restauracja Gęsia Szyja w Chełmie (recenzja)

Słabo i drogo. Tylko dwie gwiazdki, bo słone ceny zobowiązują.

Warzywne kanapki

Warzywne kanapki. Menu na upały

W upalne dni nabierają znaczenia. Podstawą są grube plasterki ogórka, cukinii, pomidora, kalarepki czy awokado. Taką zieloną kromeczkę warto posolić i doprawić odrobiną pieprzu.

Upalny smak kwasu chlebowego (przepisy)

Upalny smak kwasu chlebowego (przepisy)

Pachnie zbożem, rodzynkami i miodem. Najlepszy pochodzi z Kodnia i można go sobie zrobić w domu. Na bazie kwasu chlebowego powstaje rosyjski chłodnik i mołdawska czorba. Oto niezwykła historia sfermentowanego napoju z chleba, który w upalne dni skutecznie gasi pragnienie.

Jako jedno z nielicznych warzyw cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Wystarczy skropić ją oliwą, po

Co można zrobić z cukinii? Przepisy

W ogródkach właśnie kwitną jej kwiaty. Napełnione ryżem z kurkami i zapieczone pod parmezanem są wykwintnym daniem. Z cukinii można przyrządzić pyszne carpaccio, ugotować zupę, upiec tartę, pasztet i usmażyć placuszki do mięsa.

Gospoda w Podedwórzu (recenzja)

Gospoda w Podedwórzu (recenzja)

To chyba jedyna restauracja w regionie, gdzie w karcie widnieje informacja: Ryba smażona (co złapią wędkarze). A ponieważ w Zielawie i kanale Wieprz-Krzna wędkarze wyciągają okazałe sumy, szczupaki, pstrągi i liny, to na ryby właśnie tu warto zajrzeć.

Zajazd Stolnik w Wilkołazie (recenzja)

Zajazd Stolnik w Wilkołazie (recenzja)

\"Zapraszamy do uczty w Zajeździe Stolnik w Wilkołazie. Na gości czeka stylowy wystrój, klimatyczne wnętrza oraz przede wszystkim bogate menu” – takiemu zaproszeniu na stronie internetowej się nie odmawia. Tym bardziej że zajazd wspiera się autorytem. – Król Stanisław August Poniatowski stał się w latach 1755-1764 stolnikiem wielkim litewskim – czytamy w genezie nazwy restauracji.

 (Maciej Kaczanowski)

Czy Lublin jest stolicą tatara? Wszystko wskazuje na to, że tak

Choć jada się go na całym świecie, to w naszym regionie jest traktowany jak potrawa regionalna. Na Podlasiu wywodzą go z kuchni tatarskiej, nad Bugiem podają z sarniny. W Lublinie tatar ma w restauracji Hades-Szeroka nieustający festiwal. – Niech mięsożercy ostrzą zęby – twierdzi Piotr Bikont, reżyser i krytyk kulinarny.

"Batyskaf” Roberta Kuśmirowskiego (FUNDACJA LATAJĄCA RYBA)

Land Art Festiwal 2013

W ten weekend warto wybrać się na Roztocze. W sobotę, 13.07, w parku Zwierzyńczyk wernisaż artystycznych instalacji, które powstały w ramach tegorocznej edycji Land Art Festiwal.

Restauracja Eco w Lublinie - recenzja

Restauracja Eco w Lublinie - recenzja

Restauracja jest kameralna, urządzona w nowoczesnym stylu, towarzyszy hotelowi AGIT Congress & SPA, propagującemu zdrowy i ekologiczny styl życia. O przytulność trudno – ogródek sąsiaduje z zatłoczonym parkingiem, ale nienaganni kelnerzy rekompensują takie a nie inne położenie restauracji, która poza kartą oferuje także dietetyczny catering (obiad z 2 dań kosztuje 14 zł).

Polędwiczka wieprzowa w lawendzie z filetowaną pomarańczą

Polędwiczka wieprzowa w lawendzie z filetowaną pomarańczą

Jean Bos zasłynął z tego, że przez kilkanaście lat był nadwornym kucharzem króla Belgii.

Jean Bos

królewski kucharz z Brukseli, szef Stowarzyszenia Euro-Toques Polska stanie na czele pro

Lubelskie Smaki 2013. Będzie konkurs kulinarny

To prestiżowy konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych i restauracji, który towarzyszy 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. W dwudniowym gotowaniu na żywo, które odbędzie się na dziedzińcu zamku, uczniowie i zawodowcy udowodnią, że nasza kuchnia przeżywa w Polsce renesans. Po raz pierwszy pokazy i degustacje będą otwarte dla mieszkańców Lublina.

Restauracja Zaścianek w Lublinie (recenzja)

Restauracja Zaścianek w Lublinie (recenzja)

Restauracja na szlaku trzech kultur – tak reklamuje się na swej stronie internetowej Zaścianek. Nie ukrywam, że trzy kultury właśnie skusiły nas do wizyty.

 (Dorota Awiorko-Klimek)

Riblja čorba na placu Rybnym!

W bałkańskiej kuchni nie może zabraknąć gęstych sycących zup.

Bałkański smak na 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie

Bałkański smak na 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie

Będzie królował podczas 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który 6-8 września odbędzie się na Starym Mieście w Lublinie. Gwoździem programu będzie benefis Roberta Makłowicza, który pół roku mieszka w Polsce, drugie pół na Bałkanach

Restauracja Eger w Kazimierzu Dolnym (recenzja)

Restauracja Eger w Kazimierzu Dolnym (recenzja)

Jeśli lubicie dobrze zjeść, poczuć przydymiony smak wędzonej słoniny i aromat węgierskiej papryki, to rodzinna restauracja pensjonatu Eger w Kazimierzu Dolnym jest dla Was.

 (Maciej Kaczanowski)

Polski smak kaczki. Najlepsze przepisy

Kaczka z jabłkami jest symbolem polskiej kuchni. Dziś kaczka jest na topie, w lubelskich restauracjach podaje się carpaccio z kaczki, piersi z kaczki w sosie malinowym, a nawet dziką kaczkę w staropolskim sosie śmietanowym

Zajazd Krężniczanka w Krężnicy Jarej

Zajazd Krężniczanka w Krężnicy Jarej

Prawdopodobnie najlepsze ryby w Lublinie i okolicy, pieczone w piecu. Nie dość, że świeże – bo łowione na miejscu – to jeszcze przyrządzane bez tłuszczu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium