Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Po raz kolejny w Lublinie odbędą się Targi Kawy, Czekolady i Herbaty. W tym roku jednak festiwal rozrasta się i powstaną specjalne strefy dla hobbystów i biznesmenów.
Lubliner Festival trwa w najlepsze. Na uczestników czeka wiele wydarzeń kulturalnych. Wśród nich są także warsztaty kulinarne.
Kuchnia Brata Alberta potrzebuje pojemników na żywność. Każdy może pomóc, tym samym zapewniając pożywny posiłek dla bezdomnych i potrzebujących.
W poprzednim odcinku dowiedzieliśmy się sporo na temat historii kuchni lubelskiej i jej podstawowych składnikach. Dzisiaj kontynuujemy tę kulinarną podróż.
Praktycznie codziennie sięgamy po dania z kuchni włoskiej, francuskiej, azjatyckiej. Ale czy ktoś pamięta jeszcze, że Lubelszczyzna także słynie z bogatej i smacznej kuchni?
W lasach pełno grzybów. Ale jak zbierać je bezpiecznie i gdzie są najlepsze miejsca do zbierania?
W Janowie Podlaskim odbył się półfinał regionalny ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Bitwa Regionów". W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 12 kół gospodyń wiejskich. Zwyciężyło KGW Niedzieliska, którego przedstawicielki przygotowały kaczkę po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym.
Świat bajek, słodkości i kolorów zawitał w ten weekend na Plac Zamkowy w Lublinie. Ciasta, desery, żelki i słodycze przyciągnęły miłośników słodkości, a wszystko to za sprawą Bajkowego Festiwalu Słodkości i Smaku.
Na prośbę Czytelników dziś obiad wege. Na upały w sam raz. A kotlety z boczniaka robią dobrą robotę.
W sobotę i niedzielę 10 -11 sierpnia 2024 w Janowie Lubelskim będą królowały potrawy z kaszy gryczanej. W tym roku hitem będą gołąbki, do gołąbków zagra zespół Poparzeni Kawą Trzy. Widzimy się w Zoomie Natury nad zalewem. I podpowiadamy, czego wypatrywać w licznych zagrodach smaku, na pokazach i prezentacjach.
Najlepiej jak zrobimy je w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W ogrodzie lub na działce możemy także ugotować gulasz, ziemniaki z kapustą i kiełbasą, fasolkę po bretońsku a nawet golonkę w kapuście nie mówiąc o aromatycznej fasolowej na początek.
Konkursy, degustacje, wesołe miasteczko czy kiermasz rękodzieł - to tylko część atrakcji przygotowanych dla mieszkańców w ramach Festiwalu Dwóch Dolin w Trawnikach.
Czternastowieczne meczety, tętniące życiem bazary, ulice wśród wysokich minaretów - miejsce, które porusza wszystkie zmysły. Stambuł. O czym pamiętać, jak się poruszać po turystycznych atrakcjach dawnego Konstantynopola? Jak podróżować po Stambule? Co warto zobaczyć, a czego skosztować?
Polewka migdałowa, kapusta z owocami, czy wiśniowe jabłka - sprawdźcie jakie przepisy mamy dla was tym razem.
130 grzybów to okolice Wysokiego, 200 sztuk w okolicach Starej Wsi. 220 grzybów w okolicach Żółkiewki, 310 sztuk okolice Kraśnika. Grzyby idą na rekord, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na grzybowe przekąski, zupy i drugie dania
Oto nasze podpowiedzi na lekkostrawne dania, które będą smakować podczas wysokich temperatur. W lipcu na stole dobrze sprawdzą się chłodniki i smakowite leczo na bazie pomidorów.
Można klasycznie: rosół z makaronem, a na drugie schabowy z ziemniakami. Ale niedzielny obiad nie musi zawsze sprowadzać się do dań tradycyjnych. Mamy dla was dzisiaj propozycję na mniej standardowy zestaw.
Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? A może pikantna zupa rybna i juki ułańskie. Sprawdźcie nasze przepisy.
Już w niedzielę, 14 lipca, w ramach akcji „Barwy Lata”, w Kraśniku Cleo zagra koncert. Będzie to jedna z głównych atrakcji wydarzenia, które rozegra się w obiektach sportowych Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Kraśniku, przy ul. Żwirki i Wigury 2.
Żeberka to nie taka prosta sprawa - mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru przy Witosa. A my mamy dla was jego autorski przepis na żeberka, które rozpływają się w ustach. Są soczyste, aromatyczne i tak dobre, że zjecie dwie porcje.
Dla ochłody, porada Jana Szyttlera z Wilna z XIX wieku.
W piekarniach i cukierniach pojawiły się jagodzianki. Dla jednych towar luksusowy ze względu na czas ich „istnienia”, dla innych ze względu na cenę. Co wpływa na ich popularność?
Trwa IX edycja konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z całej Polski. W „bitwach” weźmie udział łącznie 240 zespołów z województwa lubelskiego.
Dobiegają końca prace związane z budową restauracji McDonald’s przy zbiegu ulic Chełmskiej i Staszica w Łęcznej. Kolejny, już 20. w regionie punkt gastronomiczny popularnej sieci otwarty zostanie z początkiem sierpnia.
W niedzielę Piaski zamieniły się w królestwo dobrych smaków, a wszystko to za sprawą XV Festiwalu Flaków. Tysiące smakoszy, próbujących tego wyjątkowego smakołyku, odwiedziło stoiska kół gospodyń wiejskich w poszukiwaniu tych najlepszych.