Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 października 2018 r.
11:02

Lublin Restaurant Week. Gdzie warto zjeść? Podpowiadamy

0 8 A A
Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi
Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi

Najlepsi szefowie kuchni zabiorą was w kulinarną podróż. A smaki festiwalowych dań: do bliskich i dalekich zakątków świata. Tegoroczna edycja Restaurant Week zaczyna się już 17 października

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Hasło tegorocznej edycji festiwalu Restaurant Week jest krótkie: Destynacja Restauracja. Destynacja, słowo, które robi karierę w turystyce to cel podróży, miejsce przeznaczenia. - Podróżujemy, aby jeść. Jemy, aby podróżować. O podróżowaniu przez jedzenie można napisać książkę. Albo wybrać się w kulinarną podróż, która czeka na nas tuż za rogiem. Pozwolić smakom zabrać się na wybrany koniec świata. To dzięki restauracjom możemy natychmiast spełniać marzenia o dalekich kulinarnych podróżach - przekonuje Mag Rudnicka z biura lubelskiej edycji największego wydarzenia kulinarnego w Polsce.

Po raz pierwszy w puli nagród, które czekają na uczestników wydarzenia są tak łakome kąski. Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i wrzucić zdjęcie zgodnie z instrukcją czekającą w restauracji. W konkursie zdjęciowym można wygrać: Rejs LOT Polish Airlines do Włoch i kolację w Massimo Bottura - Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin Guide), kolację w Los Angeles i rejs LOT Polish Airlines do USA, jeden z trzech blenderów sportowych i każdego dnia dwuosobową rezerwację na Festiwal.
Ale najpierw musicie zarezerwować stolik marzeń w jednej z ponad dwudziestu restauracji i za 49 zł zjeść trzy dania. Do wyboru zestaw z mięsem lub wegetariański. W tym roku do lubelskiej edycji dołączyły nowe restauracje, jak na przykład Dwór Choiny, Małe Indie, Nóż czy Studnia. A więc atrakcji będzie więcej. Oto 9 propozycji, które nas najbardziej zaintrygowały.

Borowiki, kaczka i sandacz

Kuba Piętowski, szef kuchni w restauracji 2 PI ER przygotował intrygujący zestaw z menu B (bez mięsa). W roli przystawki: Carpaccio z borowików/oliwa rozmarynowa/ser Bursztyn/chrupki z kaparów/rukola/anchois. Na drugie: Filet z leszcza/szpinak/frytki domowe/sos tatarski. Na deser: Sernik z dyni/sos cytrynowy/beza/figi/lody śliwkowe.

Szef Irek Michaluk z restauracji Bombardino postawił na kaczkę. W Bombardino zjecie: Ravioli z cielęciną w bulionie grzybowym, nogę z kaczki nadziewaną grzybami leśnymi z komosą ryżową i sosem dyniowym. Na deser sycylijskie cannolo z musem cytrynowym. Michaluk długo gotował w Italii i jego wyprawa do Włoch może zaskoczyć.

Restauracja Dwór Choiny (Kazimierzówka 111 A) postawiła na szlachetnego sandacza. W menu B znalazły się: zupa pomidorowa z żółtych pomidorów z makaronem bazyliowym, sandacz z Pustelni z puree z pasternaka, podany z pieczonym burakiem i chipsami ziemniaczanymi oraz Panna cotta z dyni z białą czekoladą i kokosem.

Miętus, Crepe Suzette, królik w prawdziwkach

Pozytywnie zaskoczyła nas restauracja Grodzka 15. W menu B jest: krem marchwiowy z chipsem serowo-czosnkowymi, miętus w pomarańczach z imbirem, kasza kuskus ze świeżą kolendrą oraz na deser: tarta czekoladowa z nadzieniem masła orzechowego. Intryguje miętus. To jedna z najsmaczniejszych ryb, podawana ongiś na królewskich stołach. Miętus w pomarańczach z imbirem nawiązuje do staropolskiej kuchni właśnie.

W tym roku Piotr Huszcz, szef restauracji w Hotelu Piano poszedł na całość. W menu A na przystawkę zjecie ślimaki w sosie pomidorowym z pietruszką confit w sosie z goji i marynowaną cukinią. Na drugie nogę z kaczki z buraczkami, dynią, ziemniakami aromatyzowanymi czosnkiem i rozmarynem w sosie berneńskim. A deser jest zjawiskowy: to słynne Crepe Suzette z lodami waniliowymi, olejem z dyni i koniakiem pomarańczowym; najlepsze naleśniki świata.

Dużo dobrego spodziewamy się po propozycji Bartosza Sadowskiego, szefa kuchni w restauracji „Od Kuchni”. Na przystawkę: sałatka z wędzoną kaczką i grillowaną krewetką z amarantusem, pitają i paluszkami grissini. Danie główne to duszony królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem z oliwą z pomarańczy. Na deser: ciasto czekoladowe brownie z jesiennymi malinami. Pięknie skomponowane menu.

Polędwica z tuńczyka, gołąbki, żebro wołowe

W roli przystawki grillowana brioche, paprykarz wegański z wędzoną papryką, masło rakowe, białe winogrona duszone w porto i miodzie. Danie główne to polędwica z tuńczyka, kremowe puree z czerwonej soczewicy, chrust z palonego pora, sos maślano - koperkowy. Deser jest mocno jesienny: ziemia czekoladowa, piernik korzenny, krem kasztanowy, konfitura jagodowa, beza - to propozycja restauracji Sarzyński.

Ciekawe menu B przygotowali kucharze z restauracji Studnia. W roli przystawki wystąpi gruszka w białym winie zapiekana z serem regionalnym i tymiankiem. Danie główne to gołąbki z białą kaszą gryczaną i boczniakami w sosie ze śliwki węgierki, kawiorem z bakłażana i konfitowaną pietruszką. Na deser jest pomarańczowo: migdałowe ciasto bezglutenowe z musem owocowym i „pijanymi” rodzynkami.

Restauracja The Olive w Hotelu Ilan i szef Kamil Piesta ma zaś taką propozycję. Na przystawkę pierożki z kozim serem, miętą, sosem cząber i zielonym pieprzem. Danie główne to żebro wołowe flambirowane Guinnessem, chimichurri, puree z dyni z jalapenio oraz warzywa wolno gotowane. Na deser jest jabłko crumble z mango i brzoskwinią, lodami z jarzębiny z owocami goi oraz likierem miętowym z czerwonym pieprzem. Brawo szef Kamil Piesta!

Rezerwacje stolików

Festiwal Restaurant Week odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną. Szczegóły i rezerwacje na restaurantweek.pl

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

Górnik Łęczna wraca z punktem po meczu walki w Katowicach

W meczu kończącym 29. kolejkę Fortuna I Ligi Górnik Łęczna zremisował bezbramkowo w Katowicach z tamtejszym GKS. Zielono-czarni tym samym wypadli poza strefę barażową, ale różnice punktowe w tabeli są tak znikome, że wciąż mają szansę na znalezienie się w barażach o PKO BP Ekstraklasę

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie
galeria

Złoto Adeli Piskorskiej, dyskwalifikacja Laury Bernat i ciekawy I dzień pływackich MP w Lublinie

W czwartek na Aqua Lublin wystartowały Mistrzostwa Polski w kategorii open i młodzieżowców (19-23 lata). Dla naszych zawodników, to ostatnia szansa, żeby wywalczyć bilet na igrzyska olimpijskie w Paryżu. Pierwszego dnia AZS UMCS wywalczył cztery medale. Złoto zdobyła chociażby Adela Piskorska.

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

Bogdanka Arka wygrała w Bielsku-Białej. Decydujące starcie o finał w Chełmie

W drugim meczu półfinałowym fazy play-off Bogdanka Arka pokonała na wyjeździe BBTS Bielsko-Biała. Decydujące spotkanie zostanie rozegrane w sobotę w Chełmie.

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje
28 kwietnia 2024, 20:00

Boskie Buenos. Koncert Dmiana Ukeje

W swoim ostatnim - jak dotąd - scenicznym wcieleniu, Damian Ukeje podzieli się z nami autorską interpretacją muzyki zespołu Maanam. Koncert już w najbliższą niedzielę (28 kwietnia) w Fabryce Kultury Zgrzyt.

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Znowu brak skuteczności i proste błędy. Motor zgubił punkty w meczu z Chrobrym Głogów [zdjęcia, wideo]

Niestety, po raz kolejny można o występie Motoru napisać to samo – niewykorzystane sytuacje i błędy w defensywie. W czwartkowy wieczór drużyna Mateusza Stolarskiego prowadziła z Chrobrym Głogów 1:0, ale musiała się zadowolić remisem.

Polała się krew. I to kilkanaście litrów
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

Polała się krew. I to kilkanaście litrów

Za nami Wampiriada, czyli akcja Niezależnego Zrzeszenia Studentów UMCS i RCKiK. Przez dwa dni, kilkadziesiąt osób honorowo oddało swoją krew.

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego
galeria

Nowa do kolekcji. Srebrna moneta na 100 lat złotego

Narodowy Bank Polski wyemitował srebrne monety, upamiętniające wprowadzenie w 1924 roku waluty odrodzonego państwa polskiego. Setna rocznica złotego w obiegu jest nie lada gratką dla kolekcjonerów. W czwartek stali od wczesnego rana w kolejkach, aby pieniądz kupić.

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz jedynką na lubelskiej liście Lewicy do Europarlamentu. PiS postawi na Kamińskiego czy Czarnka?

Agata Fisz otworzy lubelską listę Lewicy w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Znamy także nazwiska liderów dwóch innych ugrupowań w regionie, które wystawią swoich kandydatów. "Jedynką" Koalicji Obywatelskiej będzie posłanka Marta Wcisło, a Konfederacji były europoseł Mirosław Piotrowski.

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

Krzyż pański z takim synem. Wyzywał matkę, groził, że spali jej dom

To nie była pierwsza taka awantura, ale tym razem matka nie wytrzymała. Wezwała policję do wyrodnego syna. 27-latek został aresztowany.

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Zbigniew Stopa nowym prezesem LW Bogdanka

Od 1 maja nowym prezesa zarządu LW Bogdanka będzie Zbigniew Stopa. Jego zastępcą ds. produkcji zostanie Bartosz Rożnawski, a Sławomir Krenczyk będzie wiceprezesem ds. rozwoju.

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?
Wideo

Kandydaci KO z Lubelskiego. Jedynką Marta Wcisło, dwójką Krzysztof Grabczuk. Kto jeszcze do Europarlamentu?

9 czerwca odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Wiemy, już kto będzie kandydował z listy Koalicji Obywatelskiej w okręgu nr 8, obejmującym województwo lubelskie. Czołowych pięć miejsc zajęli obecni parlamentarzyści. Jedynką będzie Marta Wcisło, a dwójką Krzysztof Grabczuk. Na kolejnych pozycjach znaleźli się: Małgorzata Gromadzka, Michał Krawczyk i Krzysztof Bojarski.

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

Bawimy się z „lokomotywami" Funduszy Europejskich

W związku z obchodami 20 rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie we współpracy z beneficjentami Funduszy Europejskich przygotował szereg atrakcji. Ich kulminacją będą zaplanowane na 10 i 11 maja br. Dni Otwarte Funduszy Europejskich (DOFE). Już teraz zachęcamy jednak do skorzystania z propozycji przygotowanych przez tzw. „Lokomotywy Funduszy Europejskich”.

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Gdzie jest Krzysztof Chabros? Wyjechał z domu rowerem i przepadł

Od poniedziałku nikt z bliskich nie miał z nim kontaktu. Trwają poszukiwania zaginionego 61-latka z gminy Końskowola.

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Spuścił z cysterny już 115 litrów paliwa. I wtedy przyszli SOK-iści

Była informacja, a zaraz po tym błyskawiczna reakcja. Dzięki temu funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei na gorącym uczynku zatrzymali złodzieja paliwa. 59-latek spuścił z cysterny ok. 115 litrów.

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Utrudnienia przy ul. Zawadówka. Rusza przebudowa ulicy

Od dzisiaj (25 kwietnia ) kierowcy w Chełmie muszą baczniej uważać przy ul. Zawadówka w Chełmie. W tym miejscu z uwagi na rozpoczęcie prac związanych z przebudową ulicy spotkają się ze sporymi utrudnieniami.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium