Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 października 2018 r.
11:02

Lublin Restaurant Week. Gdzie warto zjeść? Podpowiadamy

Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi
Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi

Najlepsi szefowie kuchni zabiorą was w kulinarną podróż. A smaki festiwalowych dań: do bliskich i dalekich zakątków świata. Tegoroczna edycja Restaurant Week zaczyna się już 17 października

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Hasło tegorocznej edycji festiwalu Restaurant Week jest krótkie: Destynacja Restauracja. Destynacja, słowo, które robi karierę w turystyce to cel podróży, miejsce przeznaczenia. - Podróżujemy, aby jeść. Jemy, aby podróżować. O podróżowaniu przez jedzenie można napisać książkę. Albo wybrać się w kulinarną podróż, która czeka na nas tuż za rogiem. Pozwolić smakom zabrać się na wybrany koniec świata. To dzięki restauracjom możemy natychmiast spełniać marzenia o dalekich kulinarnych podróżach - przekonuje Mag Rudnicka z biura lubelskiej edycji największego wydarzenia kulinarnego w Polsce.

Po raz pierwszy w puli nagród, które czekają na uczestników wydarzenia są tak łakome kąski. Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i wrzucić zdjęcie zgodnie z instrukcją czekającą w restauracji. W konkursie zdjęciowym można wygrać: Rejs LOT Polish Airlines do Włoch i kolację w Massimo Bottura - Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin Guide), kolację w Los Angeles i rejs LOT Polish Airlines do USA, jeden z trzech blenderów sportowych i każdego dnia dwuosobową rezerwację na Festiwal.
Ale najpierw musicie zarezerwować stolik marzeń w jednej z ponad dwudziestu restauracji i za 49 zł zjeść trzy dania. Do wyboru zestaw z mięsem lub wegetariański. W tym roku do lubelskiej edycji dołączyły nowe restauracje, jak na przykład Dwór Choiny, Małe Indie, Nóż czy Studnia. A więc atrakcji będzie więcej. Oto 9 propozycji, które nas najbardziej zaintrygowały.

Borowiki, kaczka i sandacz

Kuba Piętowski, szef kuchni w restauracji 2 PI ER przygotował intrygujący zestaw z menu B (bez mięsa). W roli przystawki: Carpaccio z borowików/oliwa rozmarynowa/ser Bursztyn/chrupki z kaparów/rukola/anchois. Na drugie: Filet z leszcza/szpinak/frytki domowe/sos tatarski. Na deser: Sernik z dyni/sos cytrynowy/beza/figi/lody śliwkowe.

Szef Irek Michaluk z restauracji Bombardino postawił na kaczkę. W Bombardino zjecie: Ravioli z cielęciną w bulionie grzybowym, nogę z kaczki nadziewaną grzybami leśnymi z komosą ryżową i sosem dyniowym. Na deser sycylijskie cannolo z musem cytrynowym. Michaluk długo gotował w Italii i jego wyprawa do Włoch może zaskoczyć.

Restauracja Dwór Choiny (Kazimierzówka 111 A) postawiła na szlachetnego sandacza. W menu B znalazły się: zupa pomidorowa z żółtych pomidorów z makaronem bazyliowym, sandacz z Pustelni z puree z pasternaka, podany z pieczonym burakiem i chipsami ziemniaczanymi oraz Panna cotta z dyni z białą czekoladą i kokosem.

Miętus, Crepe Suzette, królik w prawdziwkach

Pozytywnie zaskoczyła nas restauracja Grodzka 15. W menu B jest: krem marchwiowy z chipsem serowo-czosnkowymi, miętus w pomarańczach z imbirem, kasza kuskus ze świeżą kolendrą oraz na deser: tarta czekoladowa z nadzieniem masła orzechowego. Intryguje miętus. To jedna z najsmaczniejszych ryb, podawana ongiś na królewskich stołach. Miętus w pomarańczach z imbirem nawiązuje do staropolskiej kuchni właśnie.

W tym roku Piotr Huszcz, szef restauracji w Hotelu Piano poszedł na całość. W menu A na przystawkę zjecie ślimaki w sosie pomidorowym z pietruszką confit w sosie z goji i marynowaną cukinią. Na drugie nogę z kaczki z buraczkami, dynią, ziemniakami aromatyzowanymi czosnkiem i rozmarynem w sosie berneńskim. A deser jest zjawiskowy: to słynne Crepe Suzette z lodami waniliowymi, olejem z dyni i koniakiem pomarańczowym; najlepsze naleśniki świata.

Dużo dobrego spodziewamy się po propozycji Bartosza Sadowskiego, szefa kuchni w restauracji „Od Kuchni”. Na przystawkę: sałatka z wędzoną kaczką i grillowaną krewetką z amarantusem, pitają i paluszkami grissini. Danie główne to duszony królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem z oliwą z pomarańczy. Na deser: ciasto czekoladowe brownie z jesiennymi malinami. Pięknie skomponowane menu.

Polędwica z tuńczyka, gołąbki, żebro wołowe

W roli przystawki grillowana brioche, paprykarz wegański z wędzoną papryką, masło rakowe, białe winogrona duszone w porto i miodzie. Danie główne to polędwica z tuńczyka, kremowe puree z czerwonej soczewicy, chrust z palonego pora, sos maślano - koperkowy. Deser jest mocno jesienny: ziemia czekoladowa, piernik korzenny, krem kasztanowy, konfitura jagodowa, beza - to propozycja restauracji Sarzyński.

Ciekawe menu B przygotowali kucharze z restauracji Studnia. W roli przystawki wystąpi gruszka w białym winie zapiekana z serem regionalnym i tymiankiem. Danie główne to gołąbki z białą kaszą gryczaną i boczniakami w sosie ze śliwki węgierki, kawiorem z bakłażana i konfitowaną pietruszką. Na deser jest pomarańczowo: migdałowe ciasto bezglutenowe z musem owocowym i „pijanymi” rodzynkami.

Restauracja The Olive w Hotelu Ilan i szef Kamil Piesta ma zaś taką propozycję. Na przystawkę pierożki z kozim serem, miętą, sosem cząber i zielonym pieprzem. Danie główne to żebro wołowe flambirowane Guinnessem, chimichurri, puree z dyni z jalapenio oraz warzywa wolno gotowane. Na deser jest jabłko crumble z mango i brzoskwinią, lodami z jarzębiny z owocami goi oraz likierem miętowym z czerwonym pieprzem. Brawo szef Kamil Piesta!

Rezerwacje stolików

Festiwal Restaurant Week odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną. Szczegóły i rezerwacje na restaurantweek.pl

Pozostałe informacje

Podlasie Biała Podlaska musiała uznać wyższość Podhala Nowy Targ

Podlasie Biała Podlaska gorsze od Podhala Nowy Targ

Podhale Nowy Targ lepsze o bramkę od Podlasia Biała Podlaska

Dziś Dzień Strażaka

Dziś Dzień Strażaka

Dziś przed południem na placu Piłsudskiego w Warszawie odbędą się centralne obchody Dnia Strażaka z udziałem prezydenta Andrzeja Dudy oraz ministra spraw wewnętrznych i administracji Tomasza Siemoniaka.

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Twoja krew ratunkiem dla kogoś innego. Sprawdź, gdzie będą odbywać się akcje krwiodawstwa w Lubelskiem

Krew jest cennym lekarstwem, którego nie da się wyprodukować w warunkach laboratoryjnych. Dlatego tak ważne jest dzielenie się nią. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza na cotygodniowe akcje oddawania krwi. Zwłaszcza że zaczyna się sezon wakacyjny i w magazynach zaczynają się braki.

Avia Świdnik tylko zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik zremisowała z Czarnymi Połaniec

Avia Świdnik dwukrotnie odrabiała straty w meczu z Czarnymi Połaniec: z 1:2 i z 2:3. W doliczonym czasie Paweł Uliczny nie strzelił rzutu karnego. Ostatecznie spotkanie zakończyło remisem 3:3

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik nie dał rywalom szans w Grand Prix Niemiec

Bartosz Zmarzlik show. Lider Orlen Oil Motoru Lublin zaprezentował wyborną formę i wygrał Grand Prix Niemiec w Landshut. Z dobrej strony zaprezentowali się także inni zawodnicy trzykrotnych mistrzów Polski

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Poradnik wyborcy – terminy i co zrobić, aby głosować nie w swoim okręgu

Kalendarz wyborczy nie tylko podaje terminy pierwszej i ewentualnie drugiej tury wyborów prezydenckich, ale określa też dokładne daty czynności, jakie muszą wykonać komitety, a także wyborcy, jeśli np. chcą mieć nieodpłatny transport lub zamierzają głosować poza swoim okręgiem.

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Chełm wybuduje schrony. Miasto ma plan

Rada Miasta Chełm jednogłośnie przyjęła kompleksowy plan działania, mający przygotować miasto na różnorodne zagrożenia – zarówno militarne, jak i cywilne. Plan przewiduje powołanie Korpusu Obrony Cywilnej.

"Byliśmy mocni na torze". Opinie po meczu Orlen Oil Motoru z Innpro ROW Rybnik
galeria

"Byliśmy mocni na torze". Opinie po meczu Orlen Oil Motoru z Innpro ROW Rybnik

W piątkowy wieczór Orlen Oil Motor Lublin nie miał problemów z pokonaniem Innpro ROW Rybnik. Lubelskie "Koziołki" wygrały 63:27 i umocniły się na pierwszym miejscu w stawce. Jak mecz podsumowali jego główni bohaterowie?

Wisła Puławy sprawiła sensację wygrywając w Krakowie z Wieczystą

Sensacja w Krakowie. Wisła Puławy ograła Wieczystą!

Za takie historie kibice kochają piłkę nożną. W sobotę skazywana na porażkę Wisła Puławy pokonała w Krakowie tamtejszą Wieczystą i wciąż jest blisko uniknięcia degradacji

36-latek, który w kwietniu miał potrącić nastolatkę, usłyszał zarzuty spowodowania wypadku i ucieczki z miejsca zdarzenia,
RAPORT

Hulajnogi na chodnikach: nie jest bezpiecznie

W Lublinie mężczyzna na hulajnodze potrącił 13-latkę. W Puławach 40-latek jadąc hulajnogą stracił równowagę i przewrócił się na chodnik. Był nietrzeźwy i trafił do szpitala. W Chełmie 12-latka jadąca hulajnogą uderzyła w tył samochodu.

Podobnie jak w pierwszym, tak i w drugim meczu finału Bogdanka LUK Lublin pokonała Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0.
galeria

Drugi mecz finału PlusLigi: Bogdanka LUK Lublin rozbiła Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0 [ZDJĘCIA]

W drugim spotkaniu finałowym o mistrzostwo Polski Bogdanka LUK Lublin pokonała wicemistrza kraju Aluron CMC Wartę Zawiercie 3:0. Do złotego medalu lublinianie potrzebują już tylko jednego zwycięstwa. MVP wybrany został Wilfredo Leon. Trzeci mecz w środę w Sosnowcu, o godzinie 20.30

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji
zdjęcia
galeria

Puławy pamiętają o 234. rocznicy uchwalania trzeciomajowej konstytucji

Jak co roku mieszkańcy Puław, samorządowcy, przedstawiciele lokalnych organizacji, służb mundurowych, szkół - zebrali przed Pomnikiem Konstytucji, by złożyć przed nim kwiaty i zapalić znicze. Uroczystościom towarzyszyła Puławska Orkiestra Dęta.

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja
zdjęcia
galeria

Historyczne stroje i polonez na Placu Litewskim. Lublin świętuje 3 maja

Zespół Pieśni i Tańca "Lublin" im. Wandy Kaniorowej poprowadził dzisiaj "Poloneza dla Lublina". Tańczących, w tym przedstawicieli lokalnych władz, w historycznych strojach, oglądały tłumy mieszkańców zebranych na Krakowskim Przedmieściu i Placu Litewskim.

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

Prezydent Duda z apelem do ministra. Upomniał się o Borsuka

W Warszawie zakończyła się oficjalna część obchodów z okazji rocznicy uchwalenia konstytucji 3 maja. W trakcie swojego przemówienia Andrzej Duda wspomniał m.in o projekcie Borsuk, który może zostać polskim hitem eksportowym.

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale
zdjęcia
galeria

Lublin rozpoczyna świętowanie dnia konstytucji 3 maja. Sesja w trybunale

W Trybunale Koronnym zakończyła się już uroczysta sesja Rady Miasta Lublin, która rozpoczęła oficjalne obchody święta w stolicy Lubelszczyzny. Teraz czas na poloneza, potem m.in. fire show.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium