Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 października 2018 r.
11:02

Lublin Restaurant Week. Gdzie warto zjeść? Podpowiadamy

Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi
Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi

Najlepsi szefowie kuchni zabiorą was w kulinarną podróż. A smaki festiwalowych dań: do bliskich i dalekich zakątków świata. Tegoroczna edycja Restaurant Week zaczyna się już 17 października

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Hasło tegorocznej edycji festiwalu Restaurant Week jest krótkie: Destynacja Restauracja. Destynacja, słowo, które robi karierę w turystyce to cel podróży, miejsce przeznaczenia. - Podróżujemy, aby jeść. Jemy, aby podróżować. O podróżowaniu przez jedzenie można napisać książkę. Albo wybrać się w kulinarną podróż, która czeka na nas tuż za rogiem. Pozwolić smakom zabrać się na wybrany koniec świata. To dzięki restauracjom możemy natychmiast spełniać marzenia o dalekich kulinarnych podróżach - przekonuje Mag Rudnicka z biura lubelskiej edycji największego wydarzenia kulinarnego w Polsce.

Po raz pierwszy w puli nagród, które czekają na uczestników wydarzenia są tak łakome kąski. Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i wrzucić zdjęcie zgodnie z instrukcją czekającą w restauracji. W konkursie zdjęciowym można wygrać: Rejs LOT Polish Airlines do Włoch i kolację w Massimo Bottura - Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin Guide), kolację w Los Angeles i rejs LOT Polish Airlines do USA, jeden z trzech blenderów sportowych i każdego dnia dwuosobową rezerwację na Festiwal.
Ale najpierw musicie zarezerwować stolik marzeń w jednej z ponad dwudziestu restauracji i za 49 zł zjeść trzy dania. Do wyboru zestaw z mięsem lub wegetariański. W tym roku do lubelskiej edycji dołączyły nowe restauracje, jak na przykład Dwór Choiny, Małe Indie, Nóż czy Studnia. A więc atrakcji będzie więcej. Oto 9 propozycji, które nas najbardziej zaintrygowały.

Borowiki, kaczka i sandacz

Kuba Piętowski, szef kuchni w restauracji 2 PI ER przygotował intrygujący zestaw z menu B (bez mięsa). W roli przystawki: Carpaccio z borowików/oliwa rozmarynowa/ser Bursztyn/chrupki z kaparów/rukola/anchois. Na drugie: Filet z leszcza/szpinak/frytki domowe/sos tatarski. Na deser: Sernik z dyni/sos cytrynowy/beza/figi/lody śliwkowe.

Szef Irek Michaluk z restauracji Bombardino postawił na kaczkę. W Bombardino zjecie: Ravioli z cielęciną w bulionie grzybowym, nogę z kaczki nadziewaną grzybami leśnymi z komosą ryżową i sosem dyniowym. Na deser sycylijskie cannolo z musem cytrynowym. Michaluk długo gotował w Italii i jego wyprawa do Włoch może zaskoczyć.

Restauracja Dwór Choiny (Kazimierzówka 111 A) postawiła na szlachetnego sandacza. W menu B znalazły się: zupa pomidorowa z żółtych pomidorów z makaronem bazyliowym, sandacz z Pustelni z puree z pasternaka, podany z pieczonym burakiem i chipsami ziemniaczanymi oraz Panna cotta z dyni z białą czekoladą i kokosem.

Miętus, Crepe Suzette, królik w prawdziwkach

Pozytywnie zaskoczyła nas restauracja Grodzka 15. W menu B jest: krem marchwiowy z chipsem serowo-czosnkowymi, miętus w pomarańczach z imbirem, kasza kuskus ze świeżą kolendrą oraz na deser: tarta czekoladowa z nadzieniem masła orzechowego. Intryguje miętus. To jedna z najsmaczniejszych ryb, podawana ongiś na królewskich stołach. Miętus w pomarańczach z imbirem nawiązuje do staropolskiej kuchni właśnie.

W tym roku Piotr Huszcz, szef restauracji w Hotelu Piano poszedł na całość. W menu A na przystawkę zjecie ślimaki w sosie pomidorowym z pietruszką confit w sosie z goji i marynowaną cukinią. Na drugie nogę z kaczki z buraczkami, dynią, ziemniakami aromatyzowanymi czosnkiem i rozmarynem w sosie berneńskim. A deser jest zjawiskowy: to słynne Crepe Suzette z lodami waniliowymi, olejem z dyni i koniakiem pomarańczowym; najlepsze naleśniki świata.

Dużo dobrego spodziewamy się po propozycji Bartosza Sadowskiego, szefa kuchni w restauracji „Od Kuchni”. Na przystawkę: sałatka z wędzoną kaczką i grillowaną krewetką z amarantusem, pitają i paluszkami grissini. Danie główne to duszony królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem z oliwą z pomarańczy. Na deser: ciasto czekoladowe brownie z jesiennymi malinami. Pięknie skomponowane menu.

Polędwica z tuńczyka, gołąbki, żebro wołowe

W roli przystawki grillowana brioche, paprykarz wegański z wędzoną papryką, masło rakowe, białe winogrona duszone w porto i miodzie. Danie główne to polędwica z tuńczyka, kremowe puree z czerwonej soczewicy, chrust z palonego pora, sos maślano - koperkowy. Deser jest mocno jesienny: ziemia czekoladowa, piernik korzenny, krem kasztanowy, konfitura jagodowa, beza - to propozycja restauracji Sarzyński.

Ciekawe menu B przygotowali kucharze z restauracji Studnia. W roli przystawki wystąpi gruszka w białym winie zapiekana z serem regionalnym i tymiankiem. Danie główne to gołąbki z białą kaszą gryczaną i boczniakami w sosie ze śliwki węgierki, kawiorem z bakłażana i konfitowaną pietruszką. Na deser jest pomarańczowo: migdałowe ciasto bezglutenowe z musem owocowym i „pijanymi” rodzynkami.

Restauracja The Olive w Hotelu Ilan i szef Kamil Piesta ma zaś taką propozycję. Na przystawkę pierożki z kozim serem, miętą, sosem cząber i zielonym pieprzem. Danie główne to żebro wołowe flambirowane Guinnessem, chimichurri, puree z dyni z jalapenio oraz warzywa wolno gotowane. Na deser jest jabłko crumble z mango i brzoskwinią, lodami z jarzębiny z owocami goi oraz likierem miętowym z czerwonym pieprzem. Brawo szef Kamil Piesta!

Rezerwacje stolików

Festiwal Restaurant Week odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną. Szczegóły i rezerwacje na restaurantweek.pl

Pozostałe informacje

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Nic nie wprowadza w świąteczny klimat tak skutecznie jak oświetlenie świąteczne. To właśnie ono nadaje wnętrzom ciepło, przytulność i wyjątkowy blask, który sprawia, że grudniowe wieczory stają się naprawdę magiczne. Migoczące lampki świąteczne na choince, oknach czy tarasie potrafią odmienić każde wnętrze i zbudować atmosferę radości oraz spokoju. Jeśli w tym roku chcesz, by Twoje dekoracje zachwycały, warto postawić na nowoczesne, energooszczędne rozwiązania, które łączą estetykę z funkcjonalnością.

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Szczęście uśmiechnęło się do gracza z Puław – ponad 538 tysięcy złotych w Eurojackpot!

Oskarżony został doprowadzony na pierwsze posiedzenie Sądu Apelacyjnego  30.10.2025 roku. Jawność tej rozprawy została jednak w całości wyłączona.

Zbrodnia w kancelarii komorniczej. Sąd apelacyjny nie zmienił wyroku

Sąd Apelacyjny w Lublinie utrzymał w mocy wyrok wobec 45-letniego Karola M., skazanego za brutalne zabójstwo łukowskiej komorniczki. W styczniu tego roku mężczyzna został skazany na 25 lat pozbawienia wolności, z możliwością warunkowego zwolnienia po 22 latach.

Budżet obywatelski 2026: wiemy jak głosowali Lublinianie

Budżet obywatelski 2026: wiemy jak głosowali Lublinianie

Znamy wyniki 12. edycji Budżetu Obywatelskiego w Lublinie. Mieszkanki i mieszkańcy zdecydowali o realizacji 39 projektów – 14 ogólnomiejskich i 25 dzielnicowych – o łącznej wartości ponad 17 mln zł. W głosowaniu wzięło udział ponad 22 tysiące osób, które wybierały spośród 125 zgłoszonych pomysłów.

Martwe psy w okolicy Puław: zatrzymany 25-latek, który rozkładał wnyki

Martwe psy w okolicy Puław: zatrzymany 25-latek, który rozkładał wnyki

Trzy zarzuty znęcania się nad zwierzętami usłyszał 25-letni mieszkaniec Puław, który podejrzany jest o zabicie psa w lesie w Trzciankach. W domu mężczyzny znaleziono narzędzia wykorzystywane do kłusowania.

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Sprzedawali chronione gatunki bez odpowiednich zezwoleń

Nielegalny handel chronionymi gatunkami zwierząt podczas targów egzotycznych w Lublinie. Policjanci zabezpieczyli 6 żółwi błotnych, 3 kameleony oraz 25 pytonów królewskich.

Rowerem po ekspresówce

Rowerem po ekspresówce

Skrajną nieodpowiedzialnością wykazał się 23-letni rowerzysta, który pod drodze krajowej S19 poruszał się rowerem.

 Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving to wyjątkowe i pełne podniosłej atmosfery święto wymiany kulturowej, organizowane przez fundację Abraham D. Ministry, która od wielu lat wspiera dialog międzykulturowy poprzez sztukę, modę, muzykę i performance.

Główna część uroczystości odbyła się na Placu dr. E. Łuczkowskiego
galeria

Chełm świętował Niepodległość. Wspólna duma i pamięć o bohaterach

Msza za Ojczyznę, salwa honorowa, defilada, bieg i koncert pełen emocji – tak Chełm uczcił Narodowe Święto Niepodległości. We wtorek, 11 listopada, setki mieszkańców wyszły na ulice, by wspólnie oddać hołd tym, którzy walczyli o wolność Polski.

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium