Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 października 2018 r.
11:02

Lublin Restaurant Week. Gdzie warto zjeść? Podpowiadamy

0 8 A A
Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi
Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi

Najlepsi szefowie kuchni zabiorą was w kulinarną podróż. A smaki festiwalowych dań: do bliskich i dalekich zakątków świata. Tegoroczna edycja Restaurant Week zaczyna się już 17 października

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Hasło tegorocznej edycji festiwalu Restaurant Week jest krótkie: Destynacja Restauracja. Destynacja, słowo, które robi karierę w turystyce to cel podróży, miejsce przeznaczenia. - Podróżujemy, aby jeść. Jemy, aby podróżować. O podróżowaniu przez jedzenie można napisać książkę. Albo wybrać się w kulinarną podróż, która czeka na nas tuż za rogiem. Pozwolić smakom zabrać się na wybrany koniec świata. To dzięki restauracjom możemy natychmiast spełniać marzenia o dalekich kulinarnych podróżach - przekonuje Mag Rudnicka z biura lubelskiej edycji największego wydarzenia kulinarnego w Polsce.

Po raz pierwszy w puli nagród, które czekają na uczestników wydarzenia są tak łakome kąski. Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i wrzucić zdjęcie zgodnie z instrukcją czekającą w restauracji. W konkursie zdjęciowym można wygrać: Rejs LOT Polish Airlines do Włoch i kolację w Massimo Bottura - Osteria Francescana (najlepszej restauracji świata z trzema gwiazdkami Michelin Guide), kolację w Los Angeles i rejs LOT Polish Airlines do USA, jeden z trzech blenderów sportowych i każdego dnia dwuosobową rezerwację na Festiwal.
Ale najpierw musicie zarezerwować stolik marzeń w jednej z ponad dwudziestu restauracji i za 49 zł zjeść trzy dania. Do wyboru zestaw z mięsem lub wegetariański. W tym roku do lubelskiej edycji dołączyły nowe restauracje, jak na przykład Dwór Choiny, Małe Indie, Nóż czy Studnia. A więc atrakcji będzie więcej. Oto 9 propozycji, które nas najbardziej zaintrygowały.

Borowiki, kaczka i sandacz

Kuba Piętowski, szef kuchni w restauracji 2 PI ER przygotował intrygujący zestaw z menu B (bez mięsa). W roli przystawki: Carpaccio z borowików/oliwa rozmarynowa/ser Bursztyn/chrupki z kaparów/rukola/anchois. Na drugie: Filet z leszcza/szpinak/frytki domowe/sos tatarski. Na deser: Sernik z dyni/sos cytrynowy/beza/figi/lody śliwkowe.

Szef Irek Michaluk z restauracji Bombardino postawił na kaczkę. W Bombardino zjecie: Ravioli z cielęciną w bulionie grzybowym, nogę z kaczki nadziewaną grzybami leśnymi z komosą ryżową i sosem dyniowym. Na deser sycylijskie cannolo z musem cytrynowym. Michaluk długo gotował w Italii i jego wyprawa do Włoch może zaskoczyć.

Restauracja Dwór Choiny (Kazimierzówka 111 A) postawiła na szlachetnego sandacza. W menu B znalazły się: zupa pomidorowa z żółtych pomidorów z makaronem bazyliowym, sandacz z Pustelni z puree z pasternaka, podany z pieczonym burakiem i chipsami ziemniaczanymi oraz Panna cotta z dyni z białą czekoladą i kokosem.

Miętus, Crepe Suzette, królik w prawdziwkach

Pozytywnie zaskoczyła nas restauracja Grodzka 15. W menu B jest: krem marchwiowy z chipsem serowo-czosnkowymi, miętus w pomarańczach z imbirem, kasza kuskus ze świeżą kolendrą oraz na deser: tarta czekoladowa z nadzieniem masła orzechowego. Intryguje miętus. To jedna z najsmaczniejszych ryb, podawana ongiś na królewskich stołach. Miętus w pomarańczach z imbirem nawiązuje do staropolskiej kuchni właśnie.

W tym roku Piotr Huszcz, szef restauracji w Hotelu Piano poszedł na całość. W menu A na przystawkę zjecie ślimaki w sosie pomidorowym z pietruszką confit w sosie z goji i marynowaną cukinią. Na drugie nogę z kaczki z buraczkami, dynią, ziemniakami aromatyzowanymi czosnkiem i rozmarynem w sosie berneńskim. A deser jest zjawiskowy: to słynne Crepe Suzette z lodami waniliowymi, olejem z dyni i koniakiem pomarańczowym; najlepsze naleśniki świata.

Dużo dobrego spodziewamy się po propozycji Bartosza Sadowskiego, szefa kuchni w restauracji „Od Kuchni”. Na przystawkę: sałatka z wędzoną kaczką i grillowaną krewetką z amarantusem, pitają i paluszkami grissini. Danie główne to duszony królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem z oliwą z pomarańczy. Na deser: ciasto czekoladowe brownie z jesiennymi malinami. Pięknie skomponowane menu.

Polędwica z tuńczyka, gołąbki, żebro wołowe

W roli przystawki grillowana brioche, paprykarz wegański z wędzoną papryką, masło rakowe, białe winogrona duszone w porto i miodzie. Danie główne to polędwica z tuńczyka, kremowe puree z czerwonej soczewicy, chrust z palonego pora, sos maślano - koperkowy. Deser jest mocno jesienny: ziemia czekoladowa, piernik korzenny, krem kasztanowy, konfitura jagodowa, beza - to propozycja restauracji Sarzyński.

Ciekawe menu B przygotowali kucharze z restauracji Studnia. W roli przystawki wystąpi gruszka w białym winie zapiekana z serem regionalnym i tymiankiem. Danie główne to gołąbki z białą kaszą gryczaną i boczniakami w sosie ze śliwki węgierki, kawiorem z bakłażana i konfitowaną pietruszką. Na deser jest pomarańczowo: migdałowe ciasto bezglutenowe z musem owocowym i „pijanymi” rodzynkami.

Restauracja The Olive w Hotelu Ilan i szef Kamil Piesta ma zaś taką propozycję. Na przystawkę pierożki z kozim serem, miętą, sosem cząber i zielonym pieprzem. Danie główne to żebro wołowe flambirowane Guinnessem, chimichurri, puree z dyni z jalapenio oraz warzywa wolno gotowane. Na deser jest jabłko crumble z mango i brzoskwinią, lodami z jarzębiny z owocami goi oraz likierem miętowym z czerwonym pieprzem. Brawo szef Kamil Piesta!

Rezerwacje stolików

Festiwal Restaurant Week odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną. Szczegóły i rezerwacje na restaurantweek.pl

Pozostałe informacje

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt
Puławy

Kto dokończy puławską elektrociepłownię? Polimex zrywa kontrakt

Największa i jedna z bardziej pechowych inwestycji energetycznych na Lubelszczyźnie, nowy blok węglowy w Puławach, ma kolejny problem. Jej główny wykonawca - Polimex-Mostostal oświadczył, że odstępuje od kontraktu. Chodzi o zadanie warte 1,2 mld zł.

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie
ZDJĘCIA
galeria

Aluron CMC Warta Zawiercie górą w Lublinie, Bogdanka LUK z drugą porażką u siebie

Udany rewanż drużyny z Zawiercia. Aluron CMC Warta po domowej porażce z Bogdanką LUK odpowiedział rywalom w Lublinie. Sobotnie spotkanie zakończyło się wynikiem 3:2, ale na korzyść gości.

Mikołajkowy półmetek
foto
galeria

Mikołajkowy półmetek

W nowo otwartym Klubie Paradox pojawił się Mikołaj ze śnieżynkami i rozkręcili grubą imprezę. Miał dużo prezentów muzycznych w klimacie latino i polskich hitów. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra
galeria

Imponujący powrót, czyli opinie po meczu Start Lublin - Zastal Zielona Góra

Start Lublin słabo zaczął, ale dużo lepiej zakończył piątkowy mecz z Zastalem Zielona Góra. Jak spotkanie oceniają gospodarze?

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium