Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 lutego 2014 r.
0:01
Edytuj ten wpis

Obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

114 8 A A

Myślisz luty, myślisz walentynki. Ale czy masz rację? Ci, którzy swą miłość skierowali ku pizzy będą świętować wcześniej. Już w niedzielę z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy warto sobie pofolgować. I przyrządzić całą blachę tego specjału w domu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nie znaczy to, że w pozostałe dni musi obowiązywać nas abstynencja. Ponieważ zjedzenie kawałka dobrej pizzy znacznie podnosi poziom serotoniny i poprawia nastrój, warto w niedzielę 9 lutego odwiedzić dobrą pizzerię. O ile na świecie codziennie sprzedaje się ponad 13 milionów pudełek pizzy, to podczas święta ta ilość gwałtownie rośnie. Najpopularniejszą pizzą na świecie jest cały czas margherita, której nazwa związana jest z królową Włoch Margheritą Sabaudzką. Dziś neapolitańska pizza chroniona jest certyfikatem TSG (ang. "świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że można ją przyrządzać wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Dziś wiemy, że 3 składniki plus dobre ciasto to idealne proporcje pizzy. Ponoć z dobrą pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się dobry skład i najlepsze kawałki. Czyli dobra mąka, sos z dobrych pomidorów i dobry ser. Królowa Według legendy w 1889 do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Wraz z mężem chciała sprawdzić, co jedzą na co dzień mieszkańcy miasta. O przygotowanie najprostszego dania dla królewskiej pary poproszono kucharza, który nazywał się Raffaele Esposito. Esposito postanowił upiec pizzę, która uważana była za pokarm biednych. Ponieważ gość był wyjątkowy, postanowił wyjątkowo dobrać składniki. Na ciasto nałożył ser mozarella, pomidory i bazylię (powtórzył kolory za barwami włoskiego państwa). Zachwycona królowa wyraziła zgodę na to, żeby nazwać dzieło jej imieniem. I tak zostało do dziś. Ale zanim przystąpimy do je zrobienia, warto poznać podstawy. Piec i mąka Ludzie, którzy znają się na pizzy wiedzą, że w sztuce jej wypiekania najważniejszy jest piec. Ideał to piec opalany drzewem. W tych, zamontowanych w pizzeriach, panuje bardzo wysoka temperatura, jakiej nie osiągniemy w domowym piekarniku. Ale w sklepach internetowych oraz w większych sklepach można już kupić specjalne kamienie do pizzy, które znacznie poprawiają jakość. Kamień nagrzewamy do maksymalnej temperatury i na nim układamy pizzę. Po piecu ważna jest dobra mąka. A mąka mące nie równa. Najlepiej kupić specjalistyczną mąkę na pizzę, która powstaje według odpowiedniej receptury. Dobra mąka charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością, powstaje z wyselekcjonowanych odmian pszenicy, po wymieszaniu z wodą łatwo formuje się z niej ciasto. Ważny jest typ - w wypadku pizzy powinien mieć liczbę 650. W naszym regionie specjalistyczną mąkę na pizzę produkuje Lubella - nosi nazwę Perfecja. Jak zrobić ciasto? Każdy ma swój sposób, ale najprostsze robi się z 2 szklanek mąki, szklanki mleka lub wody, świeżych drożdży, jednej łyżeczki oleju i szczypty soli. Po energicznym wyrobieniu musi rosnąć w cieple pół godziny i gotowe. Włosi pieką ciasto bez drożdży - trzeba to sobie samemu wypraktykować. Sos Sos nadaje pizzy właściwy smak. Klasyka to sos pomidorowy. W zimie najlepiej zrobić go w oparciu o włoskie pomidory z puszki. Są bardzo aromatyczne, soczyste i mają piękny aromat. Zapobiegliwi smakosze domowej pizzy w lecie miksują dojrzałe malinowe lub bawole serca i zamrażają. Pomidory z puszki miksujemy dodając odrobinę oliwy, ulubione zioła i trochę oliwy. W pizzeriach króluje także sos czosnkowy. Jak go zrobić? Do miski wrzucamy 1 opakowanie jogurtu naturalnego, dodajemy 1 dużą łyżkę majonezu. Wrzucamy kilka ząbków roztartego czosnku, doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i odrobiną pikantnego sosu tabasco. Czosnkowy sos można robić także na śmietanie. Po wymieszaniu z majonezem dodajemy cukier, roztarty czosnek. Następnie ucieramy z oliwą majeranek, tymianek i sparzone oregano. I doprawiamy ziołową mieszanką nasz sos. Wierzch Na cienki placek ciasta ułożonego na papierze do pieczenie nakładamy sos i ulubione składniki. Im mniej, tym lepiej. Zaczynamy od mozarelli. W polskich pizzeriach na pizzę kładzie się startą mozarellę. Włosi kroją mozarellę w kosteczkę, dzięki czemu wierzch pizzy nie będzie przypominał skorupy, a wszystkie składniki potrawy będą się równoważyć. Jakie dodatki kładziemy na pizzę? Takie, które najbardziej nam smakują. Ja najbardziej lubię pizzę cztery sery: mozarella, gorgonzola, bursztyn, cheddar. W drugiej kolejności na ser nakładam szynkę parmeńską, po wyjęciu pizzy posypuję ją świeżą rukolą i skrapiam oliwą. Kolejne złożenia to wiejska kiełbasa, kapary i czarne oliwki. Lub wiejska kiełbasa, boczek i salami oraz dużo sera. Ostatnio preferuję cienkie plastry szynki i świeżej gruszki połączone z gorgonzolą. Pizzę z nadzieniem przenoszę na papierze do piekarnika i układam na kamieniu. Po 10 minutach jest gotowa.

Warsztaty robienia pizzy w Lublinie

Jaka jest lepsza, wypiekana w pizzerii czy robiona w domu? Które ciasto jest bardziej tradycyjne, cienkie czy grube? Jak dobrać składniki, aby do siebie pasowały? Na te i inne pytania odpowiedzą w niedzielę pizzermani z lubelskiej Street Pizzy. Warsztaty odbędą się w lokalu przy ulicy Okopowej 4, wstęp na nie jest bezpłatny. Przez cały dzień od 14 do 22 kucharze będą chwalić się wiedzą i umiejętnościami. Swoje tajniki przekażą wszystkim zainteresowanym, a na najlepszych uczniów czekać będą nagrody niespodzianki.

Komentarze 8

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
xxxxx / 9 lutego 2014 o 22:59
0
Napoleońska lublin !!!!
Avatar
oijhhu / 9 lutego 2014 o 21:20
0
to tylko kolejny chwyt marketingowy :-)
Avatar
rrrr / 9 lutego 2014 o 16:53
0

Pizzeria Na Poddaszu. Nowa pizzeria w Jakuowicach Konińskich pod Lublinem. Na prawdę bardzo dobra jakość. Polecam tylko jako stały klient. p i z z e r i a n a p o d d a s z u . p l

Avatar
olll / 9 lutego 2014 o 11:43
0

Dokładnie. Kto to wymyśla, komu to potrzebne? Jadąc do pracy jakis debil z radia inforumuje mnie o tych smiesznych swietach typu dzień kota, stringów, szyny kolejowej, czajnika, etc, etc...

są to szyfry - w ten sposób ONI się komunikują. Np dzień pizzy to umownie - "robimy przekręt".  Ciasto urobione, składniki przyszykowane - można układać - "można działać".  itp.

Avatar
Czysmakuje? / 9 lutego 2014 o 11:15
0

Piec szamotowy i sos czosnkowy - nie tędy droga. Mówcie co chcecie, ale Il Rifugio ma najlepszą pizzę i basta.

Avatar
bogdan / 9 lutego 2014 o 10:48
0
Sos czosnkowy
Avatar
giz / 9 lutego 2014 o 10:32
0

Z wymyślaniem tych "świąt" to kogoś zdrowo popierd***ło. Ciekawe czemu to ma służyć? Chyba tylko temu by prawdziwe święta zrównać z tymi absurdalnymi i oduczyć ludzi, ze jest coś takiego jak świeto. Dziwne, że media to tak nagłaśniają. To idźmy za ciosem: Ja dzisiaj wymyślam międzynarodowy dzień głupoty dziennikarskiej. Naglośnijcie to! Świętujmy! To będzie wasze świeto!

Dokładnie. Kto to wymyśla, komu to potrzebne? Jadąc do pracy jakis debil z radia inforumuje mnie o tych smiesznych swietach typu dzień kota, stringów, szyny kolejowej, czajnika, etc, etc...

Dokładnie. Kto to wymyśla, komu to potrzebne? Jadąc do pracy jakis debil z radia inforumuje mnie o tych smiesznych swietach typu dzień kota, stringów, szyny kolejowej, czajnika, etc, etc...

rozwiń
Avatar
:-) / 9 lutego 2014 o 09:10
0

Z wymyślaniem tych "świąt" to kogoś zdrowo popierd***ło. Ciekawe czemu to ma służyć? Chyba tylko temu by prawdziwe święta zrównać z tymi absurdalnymi i oduczyć ludzi, ze jest coś takiego jak świeto. Dziwne, że media to tak nagłaśniają. To idźmy za ciosem: Ja dzisiaj wymyślam międzynarodowy dzień głupoty dziennikarskiej. Naglośnijcie to! Świętujmy! To będzie wasze świeto!

Avatar
xxxxx / 9 lutego 2014 o 22:59
0
Napoleońska lublin !!!!
Avatar
oijhhu / 9 lutego 2014 o 21:20
0
to tylko kolejny chwyt marketingowy :-)
Avatar
rrrr / 9 lutego 2014 o 16:53
0

Pizzeria Na Poddaszu. Nowa pizzeria w Jakuowicach Konińskich pod Lublinem. Na prawdę bardzo dobra jakość. Polecam tylko jako stały klient. p i z z e r i a n a p o d d a s z u . p l

Avatar
olll / 9 lutego 2014 o 11:43
0

Dokładnie. Kto to wymyśla, komu to potrzebne? Jadąc do pracy jakis debil z radia inforumuje mnie o tych smiesznych swietach typu dzień kota, stringów, szyny kolejowej, czajnika, etc, etc...

są to szyfry - w ten sposób ONI się komunikują. Np dzień pizzy to umownie - "robimy przekręt".  Ciasto urobione, składniki przyszykowane - można układać - "można działać".  itp.

Avatar
Czysmakuje? / 9 lutego 2014 o 11:15
0

Piec szamotowy i sos czosnkowy - nie tędy droga. Mówcie co chcecie, ale Il Rifugio ma najlepszą pizzę i basta.

Avatar
bogdan / 9 lutego 2014 o 10:48
0
Sos czosnkowy
Avatar
giz / 9 lutego 2014 o 10:32
0

Z wymyślaniem tych "świąt" to kogoś zdrowo popierd***ło. Ciekawe czemu to ma służyć? Chyba tylko temu by prawdziwe święta zrównać z tymi absurdalnymi i oduczyć ludzi, ze jest coś takiego jak świeto. Dziwne, że media to tak nagłaśniają. To idźmy za ciosem: Ja dzisiaj wymyślam międzynarodowy dzień głupoty dziennikarskiej. Naglośnijcie to! Świętujmy! To będzie wasze świeto!

Dokładnie. Kto to wymyśla, komu to potrzebne? Jadąc do pracy jakis debil z radia inforumuje mnie o tych smiesznych swietach typu dzień kota, stringów, szyny kolejowej, czajnika, etc, etc...

Dokładnie. Kto to wymyśla, komu to potrzebne? Jadąc do pracy jakis debil z radia inforumuje mnie o tych smiesznych swietach typu dzień kota, stringów, szyny kolejowej, czajnika, etc, etc...

rozwiń
Avatar
:-) / 9 lutego 2014 o 09:10
0

Z wymyślaniem tych "świąt" to kogoś zdrowo popierd***ło. Ciekawe czemu to ma służyć? Chyba tylko temu by prawdziwe święta zrównać z tymi absurdalnymi i oduczyć ludzi, ze jest coś takiego jak świeto. Dziwne, że media to tak nagłaśniają. To idźmy za ciosem: Ja dzisiaj wymyślam międzynarodowy dzień głupoty dziennikarskiej. Naglośnijcie to! Świętujmy! To będzie wasze świeto!

Zobacz wszystkie komentarze 8

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Wraca Puławskie Kino Samochodowe
27 lipca 2018, 0:00

Wraca Puławskie Kino Samochodowe 7 0

Co Gdzie Kiedy. Gratka dla miłośników kina w Puławach. W dniach 27-29 lipca odbędzie się kolejna już edycja Puławskiego Kina Samochodowego, nawiązującego do amerykańskiej tradycji seansów.

94 PZLA MP. Podsumowanie drugiego dnia

94 PZLA MP. Podsumowanie drugiego dnia 0 0

Małgorzata Hołub-Kowalik i Karol Zalewski złotymi medalistami w biegu na 400 metrów. To dość spora niespodzianka bo za faworytów w obu przypadkach uchodzili inni uczestnicy finału

Tłumy na koncercie Siła Kobiet na pl. Zamkowym w Lublinie [zdjęcia]
galeria
film

Tłumy na koncercie Siła Kobiet na pl. Zamkowym w Lublinie [zdjęcia] 64 8

W Lublinie trwa koncert Siła Kobiet. Na scenie występują: Paulina Przybysz, Monika Brodka, Katarzyna Nosowska i Kayah. Na plac Zamkowy przyszły tłumy

Wjechał samochodem w rowerzystki. 13-latka nie żyje
kraj
film

Wjechał samochodem w rowerzystki. 13-latka nie żyje 3 1

Radomyśl (woj. wielkopolskie). Na trasie Wschowa-Radomyśl samochód osobowy uderzył w dwie nastolatki jadące na rowerach. Młodsza z dziewcząt, 13-latka, zginęła na miejscu. Jej rok starsza koleżanka została przewieziona do szpitala. Przyczyny wypadku bada prokuratura.

Lato na Placu Litewskim: Brak sensu, Aniołek, Żyrafa i Stołek
2 sierpnia 2018, 17:00

Lato na Placu Litewskim: Brak sensu, Aniołek, Żyrafa i Stołek 2 0

Co Gdzie Kiedy. Popularny spektakl Centrum Kultury - Brak sensu, Aniołek, Żyrafa i Stołek będzie można zobaczyć bezpłatnie w ramach wakacyjnego projektu Lato na Placu Litewskim. Pokaz odbędzie się dwukrotnie - w czwartek, 2 sierpnia i piątek, 3 sierpnia o godz. 17 przy pomniku Unii Lubelskiej.

Carnaval Sztukmistrzów 2018: Kto wystąpi? Czego nie przegapić?
galeria

Carnaval Sztukmistrzów 2018: Kto wystąpi? Czego nie przegapić? 12 2

Żeby obejrzeć wszystkie występy, najlepiej zacząć w czwartek. Dlatego już dziś przedstawiamy program festiwalu, choć najwięcej spektakli będzie dopiero za tydzień. Jak zwykle warto zarezerwować dużo czasu, dobrze zaplanować dzień i zatroszczyć się o wygodne obuwie

Skoki Narciarskie. Polska deklasuje rywali w Wiśle!
film

Skoki Narciarskie. Polska deklasuje rywali w Wiśle! 0 0

Podczas inauguracyjnego konkursu Letniego Grand Prix 2018 na skoczni im. Adama Małysza w Wiśle reprezentacja Polski zajęła pierwsze miejsce osiągając rekordową przewagę 71,3 punktu nad drugimi w klasyfikacji Niemcami. Trzecie miejsce przypadło Norwegom

Gryf Wejherowo - Górnik Łęczna 2:2. Odrobili dwie bramki straty

Gryf Wejherowo - Górnik Łęczna 2:2. Odrobili dwie bramki straty 15 2

Przebudowany po drugim spadku z rzędu zespół z Łęcznej w pierwszym meczu nowego sezonu wywalczył punkt w Wejherowie chociaż po niespełna pół godzinie gry przegrywał 0:2

Tomasovia pokonała Stal Kraśnik 4:2

Tomasovia pokonała Stal Kraśnik 4:2 3 0

Po sparingu Stali z Tomasovią zdecydowanie lepsze humory panują w obozie czwartoligowca. Drużyna Pawła Babiarza ograła beniaminka III ligi 4:2

94 PZLA MP. Dominik Kopeć w finale biegu na 200 metrów
galeria

94 PZLA MP. Dominik Kopeć w finale biegu na 200 metrów 2 2

Zawodnik Agrosu Zamość w piątek został mistrzem Polski w biegu na 100 metrów, a w sobotę zapewnił sobie awans do finałowego biegu na dwa razy dłuższym dystansie.

Jak przygotować się do wyjazdu do pracy za granicę?

Jak przygotować się do wyjazdu do pracy za granicę? 0 4

Pierwszy wyjazd do pracy za granicą może wiązać się z dużym stresem. Podpowiadamy, jak się do niego przygotować, by uniknąć niepotrzebnych nerwów.

Orlęta Spomlek rozbiły Włodawiankę 7:0

Orlęta Spomlek rozbiły Włodawiankę 7:0 0 4

Piłkarze Rafała Borysiuka ostro postrzelali przy okazji sobotniego meczu kontrolnego z Włodawianką. Zawody zakończyły się zwycięstwem trzecioligowca 7:0. Rywale pod okiem Marka Droba ćwiczą jednak dopiero od tygodnia i tak naprawdę budują nową drużynę

Botaniczna Piątka w Lublinie - edycja letnia
28 lipca 2018, 0:00

Botaniczna Piątka w Lublinie - edycja letnia 1 0

Co Gdzie Kiedy. 28 lipca odbędzie się pierwsza w historii letnia edycja Botanicznej Piątki na terenie Ogrodu Botanicznego UMCS w Lublinie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.