Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 lutego 2014 r.
0:01
Edytuj ten wpis

Obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

0 8 A A

Myślisz luty, myślisz walentynki. Ale czy masz rację? Ci, którzy swą miłość skierowali ku pizzy będą świętować wcześniej. Już w niedzielę z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy warto sobie pofolgować. I przyrządzić całą blachę tego specjału w domu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Nie znaczy to, że w pozostałe dni musi obowiązywać nas abstynencja. Ponieważ zjedzenie kawałka dobrej pizzy znacznie podnosi poziom serotoniny i poprawia nastrój, warto w niedzielę 9 lutego odwiedzić dobrą pizzerię. O ile na świecie codziennie sprzedaje się ponad 13 milionów pudełek pizzy, to podczas święta ta ilość gwałtownie rośnie. Najpopularniejszą pizzą na świecie jest cały czas margherita, której nazwa związana jest z królową Włoch Margheritą Sabaudzką. Dziś neapolitańska pizza chroniona jest certyfikatem TSG (ang. "świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że można ją przyrządzać wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Dziś wiemy, że 3 składniki plus dobre ciasto to idealne proporcje pizzy. Ponoć z dobrą pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się dobry skład i najlepsze kawałki. Czyli dobra mąka, sos z dobrych pomidorów i dobry ser. Królowa Według legendy w 1889 do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Wraz z mężem chciała sprawdzić, co jedzą na co dzień mieszkańcy miasta. O przygotowanie najprostszego dania dla królewskiej pary poproszono kucharza, który nazywał się Raffaele Esposito. Esposito postanowił upiec pizzę, która uważana była za pokarm biednych. Ponieważ gość był wyjątkowy, postanowił wyjątkowo dobrać składniki. Na ciasto nałożył ser mozarella, pomidory i bazylię (powtórzył kolory za barwami włoskiego państwa). Zachwycona królowa wyraziła zgodę na to, żeby nazwać dzieło jej imieniem. I tak zostało do dziś. Ale zanim przystąpimy do je zrobienia, warto poznać podstawy. Piec i mąka Ludzie, którzy znają się na pizzy wiedzą, że w sztuce jej wypiekania najważniejszy jest piec. Ideał to piec opalany drzewem. W tych, zamontowanych w pizzeriach, panuje bardzo wysoka temperatura, jakiej nie osiągniemy w domowym piekarniku. Ale w sklepach internetowych oraz w większych sklepach można już kupić specjalne kamienie do pizzy, które znacznie poprawiają jakość. Kamień nagrzewamy do maksymalnej temperatury i na nim układamy pizzę. Po piecu ważna jest dobra mąka. A mąka mące nie równa. Najlepiej kupić specjalistyczną mąkę na pizzę, która powstaje według odpowiedniej receptury. Dobra mąka charakteryzuje się wysoką, powtarzalną jakością, powstaje z wyselekcjonowanych odmian pszenicy, po wymieszaniu z wodą łatwo formuje się z niej ciasto. Ważny jest typ - w wypadku pizzy powinien mieć liczbę 650. W naszym regionie specjalistyczną mąkę na pizzę produkuje Lubella - nosi nazwę Perfecja. Jak zrobić ciasto? Każdy ma swój sposób, ale najprostsze robi się z 2 szklanek mąki, szklanki mleka lub wody, świeżych drożdży, jednej łyżeczki oleju i szczypty soli. Po energicznym wyrobieniu musi rosnąć w cieple pół godziny i gotowe. Włosi pieką ciasto bez drożdży - trzeba to sobie samemu wypraktykować. Sos Sos nadaje pizzy właściwy smak. Klasyka to sos pomidorowy. W zimie najlepiej zrobić go w oparciu o włoskie pomidory z puszki. Są bardzo aromatyczne, soczyste i mają piękny aromat. Zapobiegliwi smakosze domowej pizzy w lecie miksują dojrzałe malinowe lub bawole serca i zamrażają. Pomidory z puszki miksujemy dodając odrobinę oliwy, ulubione zioła i trochę oliwy. W pizzeriach króluje także sos czosnkowy. Jak go zrobić? Do miski wrzucamy 1 opakowanie jogurtu naturalnego, dodajemy 1 dużą łyżkę majonezu. Wrzucamy kilka ząbków roztartego czosnku, doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i odrobiną pikantnego sosu tabasco. Czosnkowy sos można robić także na śmietanie. Po wymieszaniu z majonezem dodajemy cukier, roztarty czosnek. Następnie ucieramy z oliwą majeranek, tymianek i sparzone oregano. I doprawiamy ziołową mieszanką nasz sos. Wierzch Na cienki placek ciasta ułożonego na papierze do pieczenie nakładamy sos i ulubione składniki. Im mniej, tym lepiej. Zaczynamy od mozarelli. W polskich pizzeriach na pizzę kładzie się startą mozarellę. Włosi kroją mozarellę w kosteczkę, dzięki czemu wierzch pizzy nie będzie przypominał skorupy, a wszystkie składniki potrawy będą się równoważyć. Jakie dodatki kładziemy na pizzę? Takie, które najbardziej nam smakują. Ja najbardziej lubię pizzę cztery sery: mozarella, gorgonzola, bursztyn, cheddar. W drugiej kolejności na ser nakładam szynkę parmeńską, po wyjęciu pizzy posypuję ją świeżą rukolą i skrapiam oliwą. Kolejne złożenia to wiejska kiełbasa, kapary i czarne oliwki. Lub wiejska kiełbasa, boczek i salami oraz dużo sera. Ostatnio preferuję cienkie plastry szynki i świeżej gruszki połączone z gorgonzolą. Pizzę z nadzieniem przenoszę na papierze do piekarnika i układam na kamieniu. Po 10 minutach jest gotowa.

Warsztaty robienia pizzy w Lublinie

Jaka jest lepsza, wypiekana w pizzerii czy robiona w domu? Które ciasto jest bardziej tradycyjne, cienkie czy grube? Jak dobrać składniki, aby do siebie pasowały? Na te i inne pytania odpowiedzą w niedzielę pizzermani z lubelskiej Street Pizzy. Warsztaty odbędą się w lokalu przy ulicy Okopowej 4, wstęp na nie jest bezpłatny. Przez cały dzień od 14 do 22 kucharze będą chwalić się wiedzą i umiejętnościami. Swoje tajniki przekażą wszystkim zainteresowanym, a na najlepszych uczniów czekać będą nagrody niespodzianki.

Pozostałe informacje

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym
ZDJĘCIA
galeria

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym

80 osób w Lublinie zasiadło we wtorek do komputerów i przystąpiło do egzaminu na radcę prawnego. Przyszłych adeptów w zawodzie czekają zagadnienia z wybranych dziedzin prawa oraz etyki zawodowej.

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Wyniki konkursu już były, teraz wielka kasa jest już na koncie miasta. W planach są nie tylko zakupy autobusów elektrycznych.

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Miała wygrać, a straciła. 52-latka padła ofiarą oszustów działających metodą "na nagrodę w konkursie Ikea".

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Nie żyje Bogusław Smolik, były dyrektor, a także pracownik Włodawskiego Domu Kultury i miejscowego muzeum.

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Datę dziewiątego maja powinni zapisać w swoich kalendarzach wszyscy, którzy kochają grać w piłkę i marzą o karierze sportowej. Właśnie tego dnia Górnik Łęczna organizuje dni otwarte w swoim Liceum

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

W jednej wiosce natknął się na oznakowany radiowóz, ale minął go i pojechał dalej. W drugiej namierzyli go policjanci z wideorejestratorem. A że jechał zdecydowanie za szybko, to nie uszło mu to na sucho.

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Reprezentacja z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej została wicemistrzem w biegu na orientację. Mundurowi musieli wykazać się w sprincie, sztafecie czy w odczytywaniu mapy.

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week
NASZ PATRONAT

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week

Jeszcze tylko do środy potrwa festiwal Restaurant Week. W tym wydarzeniu na Lubelszczyźnie udział bierze 20 restauracji.

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Rozmowa z Jerzym Żytkowskim, organizatorem rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Studenci wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej z okazji Dnia Ziemi budowali ekologiczne ławeczki z palet. Posłużą im one w trakcie przerw.

Umowa podpisana ponad rok temu, a remontu dworca PKP nie widać

Umowa podpisana ponad rok temu, a remontu dworca PKP nie widać

Ponad rok temu Łuków zawarł umowę z kolejową spółką na remont nieczynnego dworca PKP. Od tego czasu nic się nie dzieje. Ale kolej ma już pewien konkret.

Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Był nietrzeźwy
film

Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Był nietrzeźwy

Radzyńska policja zatrzymała nietrzeźwego kierowcę Opla, który wyprzedzał inny pojazd tuż przed przejściem. Oprócz wysokiego mandatu, może długo posiedzieć za kratkami.

Próbowała przemycić półszlachetne kamienie. Miały być ozdobą akwarium

Próbowała przemycić półszlachetne kamienie. Miały być ozdobą akwarium

Podróżna tłumaczyła, że to zwyczajne kamienie ozdobne, które miały wypełnić jej akwarium. W Terespolu udaremniono przemyt 8 kg Czaroitu.

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wróciły z mistrzostw Polski z medalami

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wróciły z mistrzostw Polski z medalami

Zmagania toczyły się w kategorii U 20 i U 23. Na najwyższym stopniu podium stanęły Alicja Nowosad, Olga Padoshyk i Daniela Tkaczuk. Natomiast wicemistrzyniami kraju zostały Wiktoria Kamela i Marta Gajowniczek

Za nami już kolejny festiwal 3k6!
Wideo
film

Za nami już kolejny festiwal 3k6!

Gracze z całej Polski i nie tylko, w ubiegły weekend zjechali się do Lublina, aby wspólnie rywalizować!

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium