Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

5 października 2014 r.
12:45
Edytuj ten wpis

Przepisy kulinarne: Siedem pysznych dań z kurczaka

0 0 A A

Skrzydełko czy udka? To chyba najsmaczniejszy dylemat w polskiej kuchni. Kurczak króluje w niej niepodzielnie. Dania z kurczaka spotkacie w każdej restauracji. Oto 7 pomysłów na obiad z kurczakiem w roli głównej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Zaczynamy od prostego przepisu na kurczaka po węgiersku. Do jego przyrządzenia potrzebna jest tubka węgierskiej pasty paprykowej. Są do kupienia w delikatesach, warto zaopatrzyć się w wersję słodką i ostrą. Oryginalną pastę paprykową bez problemu kupicie także w sklepach internetowych.

Kurczak po węgiersku

Składniki: kurczak, pół szklanki miodu, tubka węgierskiej pasty paprykowej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: kurczaka nacieramy solą z pieprzem. Odstawiamy na 3 godziny. Następnie zalewamy marynatą z miodu i pasty paprykowej. Układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy czosnek na smak. Polewamy zalewą i dokładnie mieszamy. Tak, by każdy kawałek mięsa był nią otoczony. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podlewamy sosem z pieczenia. Podajemy z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Kurczak po nałęczowsku

Jego historia sięga czasów, kiedy w Nałęczowie przebywali Bolesław Prus czy Stefan Żeromski. Pomysł, żeby naciąć pierś z kurczaka, zrobić w niej kieszonkę, następnie do kieszonki nałożyć grzybów - okazał się strzałem w dziesiątkę. Ponieważ grzyby się powoli kończą, podajemy przepis na kurczaka z pieczarkami. Możecie go upiec na grillu lub w piekarniku.

Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 4 duże pieczarki, sok z cytryny, rozmaryn, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: umyte i osuszone piersi z kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszenie. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczarki umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do mięsa i zawinąć w nasmarowaną olejem folię aluminiową. Piec na grillu przez 30 minut.

Podawać z ziemniakami z grilla i pikantnymi sosami jogurtowymi. Do kurczakowych kopert z grilla można także włożyć po plasterku chudej szynki, wtedy danie będzie bardziej smakowite.

Kurczak po bałkańsku

To kurczak marynowany w jogurcie. Ma niebywały smak. W dodatku w sklepach pojawiły się polskie jogurty, stylizowane na jogurt bałkański.

Najpierw musimy zrobić zalewę jogurtową. Paprykę kroimy w krążki, siekamy czosnek, jogurt miksujemy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy paprykę i czosnek.

Kurczaka nakłuwamy, wkładamy do naczynia, zalewamy sosem jogurtowym i zostawiamy na noc. Potem wyjmujemy z marynaty i odsączamy. Marynatę przelewamy do rondla, po zagotowaniu wkładamy mięso, dusimy 5 minut, odwracamy, dusimy kolejne 5 minut.

Mięso przekładamy do posmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i pieczemy 45 minut w temperaturze 250 °C. Na 5 minut przed końcem pieczenia wlewamy sos jogurtowy. Podajemy w naczyniu, w którym kurczak był pieczony.

Szybki kurczak po chińsku

Żeby zrobić to danie, najlepiej zaopatrzyć się w żeliwny wok, który pozwoli nam szybo i sprawnie przyrządzić kurczaka po chińsku. Kto nie ma woka, może przyrządzić to danie przy pomocy dwóch patelni.

Składniki: 2 torebki ryżu, 2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 zielony por, 1 puszka pędów bambusa, 1 opakowanie fasoli mung, 1 opakowanie suszonych grzybów mun, sos sojowy, oliwa, przyprawa chińska do kurczaka.

Wykonanie: pokroić mięso kurczaka w paski, wymieszać z przyprawą, odstawić na pół godziny. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 10 minut. Warzywa i grzyby (kiedy ostygną) pokroić w paski.

Na jednej patelni podsmażyć ryż wyjęty z torebek, zalać wodą, gotować do miękkości. Na drugiej rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa, dodać mięso, grzyby, kiełki i pędy bambusa, smażyć kilkanaście minut, doprawić sosem sojowym. Do miseczek nakładać ryż, następnie mięso z warzywami.

Kurczak orientalny

Składniki: 1,5 kg kurczaka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml zaparzonej Kostaryki Tarrazu, 2 łyżeczki śmietany, 50 g prażonych migdałów.

Wykonanie: zmieszać przyprawy, natrzeć nimi podzielonego na porcje kurczaka. Zaparzyć kawę, odcedzić, przelać do miski, włożyć kurczka, marynować całą noc. Po wyjęciu z lodówki nóżki z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kawową marynatą, dodać sól i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie podlać sosem, dodać pozostałe kawałki kurczaka oraz wątróbkę, piec jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć kurczaka i trzymać go w cieple. Z sosu pozbierać szumowiny i przelać go do czystego rondla razem z wątróbką. Sos podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Polać kurczaka. Przed podaniem przybrać prażonymi migdałami.

Kurczak domowy

Najlepiej wybrać się na targ po wiejskie kurczęta. Mają zupełnie inny smak. Kroimy je w ćwiartki, a po dokładnym umyciu i osuszeniu nacieramy je solą z pieprzem i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie obsmażamy na maśle, przekładamy do rondla, dodajemy trzy posiekane cebule, kilka podgrzybków i dusimy do absolutnej miękkości. Można wrzucić listek laurowy i podlać bulionem.
Na końcu dodajemy kilka łyżek tłustej, wiejskiej śmietany i dokładnie mieszamy z sosem spod kurczaków. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z masłem i śmietaną oraz sałatą.

Skrzydełko czy udko

Pikantne udka i skrzydełka to idealna przekąska do dobrego, regionalnego piwa. Nauczył mnie je przyrządzać Andrzej Malinowski, jeden z najlepszych polskich kucharzy.

- Najważniejsza jest zalewa: pół szklanki miodu, pół szklanki ostrej musztardy, 1 łyżka stołowa majeranku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, od niej zależy końcowy efekt - mówi Malinowski.

Udka i skrzydełka natrzeć solą z pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać zalewą i wymieszać tak, by każdy kawałek był nią otoczony.

Schować do lodówki na kilka godzin, by mięso przeszło miodowo musztardowym aromatem. A potem do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przez 45 minut. Pierwsze pół godziny pod przykryciem, reszta bez.

Podawać z gotowanymi brokułami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

Pozostałe informacje

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Jerzy Żytkowski (organizator rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego): Medal jest najmniej ważny

Rozmowa z Jerzym Żytkowskim, organizatorem rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Ekologiczne meble z palet na Politechnice Lubelskiej

Studenci wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej z okazji Dnia Ziemi budowali ekologiczne ławeczki z palet. Posłużą im one w trakcie przerw.

Umowa podpisana ponad rok temu, a remontu dworca PKP nie widać

Umowa podpisana ponad rok temu, a remontu dworca PKP nie widać

Ponad rok temu Łuków zawarł umowę z kolejową spółką na remont nieczynnego dworca PKP. Od tego czasu nic się nie dzieje. Ale kolej ma już pewien konkret.

Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Był nietrzeźwy
film

Wyprzedzał na przejściu dla pieszych. Był nietrzeźwy

Radzyńska policja zatrzymała nietrzeźwego kierowcę Opla, który wyprzedzał inny pojazd tuż przed przejściem. Oprócz wysokiego mandatu, może długo posiedzieć za kratkami.

Próbowała przemycić półszlachetne kamienie. Miały być ozdobą akwarium

Próbowała przemycić półszlachetne kamienie. Miały być ozdobą akwarium

Podróżna tłumaczyła, że to zwyczajne kamienie ozdobne, które miały wypełnić jej akwarium. W Terespolu udaremniono przemyt 8 kg Czaroitu.

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wróciły z mistrzostw Polski z medalami

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wróciły z mistrzostw Polski z medalami

Zmagania toczyły się w kategorii U 20 i U 23. Na najwyższym stopniu podium stanęły Alicja Nowosad, Olga Padoshyk i Daniela Tkaczuk. Natomiast wicemistrzyniami kraju zostały Wiktoria Kamela i Marta Gajowniczek

Za nami już kolejny festiwal 3k6!
Wideo
film

Za nami już kolejny festiwal 3k6!

Gracze z całej Polski i nie tylko, w ubiegły weekend zjechali się do Lublina, aby wspólnie rywalizować!

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów
Wideo
film

Rodzina w komplecie! Pisklęta wróciły do gniazda sokołów

Nadszedł ten dzień, na który czekali wszyscy obserwatorzy ptasiej telenoweli z komina elektrociepłowni Wrotków. Do gniazda wróciły odchowane przez sokolnika pisklęta.

Bitwa o Europę nabiera tempa - czy Mirosław Piotrowski ma szansę  na mandat?
Dzień Wschodzi
film

Bitwa o Europę nabiera tempa - czy Mirosław Piotrowski ma szansę na mandat?

Opadł bitewny kurz walki o samorządy, a na horyzoncie kolejna bitwa. Tym razem o miejsca w parlamencie europejskim. Po przerwie do Brukseli chce wrócić prof. Mirosław Piotrowski. Był już europosłem przez 3 kadencje z poparcia Ligi Polskich Rodzin oraz Prawa i Sprawiedliwości. Tym razem kandyduje z listy Konfederacji. Z jakimi szansami na sukces? Zapraszamy do obejrzenia.

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Za nami druga kolejka Piłkarskiej Amatorskiej Branżowej Ligi Orlikowej w Świdniku

Zwycięstwa odniosły Ekolodzy Eco-World, Kelnerzy MTS Akapelka i Piekarze Adampol Team

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Gnojowica pod domem wójta Dorohuska

Wczoraj rolnicy przed domem wójta Dorohuska Wojciecha Sawy wylali gnojówkę i podpalili opony. Był to odwet za rozwiązanie protestu na granicy.

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie
Wybory 2024

Rafał Zwolak: Pogodzimy Zamość, bo moją partią są ludzie

W pierwszej turze wyborów jego przewaga nad urzędującym prezydentem sięgnęła 2854 głosów. W drugiej była jeszcze większa. Różnica wyniosła 6035 głosów. O nocy wyborczej, planach na przyszłość, również kadrowych i jego konkurencie rozmawiamy z Rafałem Zwolakiem, zwycięzcą wyborów prezydenckich w Zamościu.

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

GIS ostrzega: tej mąki lepiej nie kupuj

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał niektóre partie mąki migdałowej. Wszystko przez nadmiar aflatoksyn

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

Bogdanka LUK znowu lepsza od Trefla, europejskie puchary w Lublinie!

W spotkaniu rewanżowym o piąte miejsce Bogdanka LUK Lublin pokonała Trefl Gdańsk 3:1. Tym samym w przyszłym sezonie będzie reprezentować nasz kraj w Pucharze Challenge.

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo
27 kwietnia 2024, 20:00

Jazz w DDK Węglin. Marek Pospieszalski solo

Zapraszamy na kolejny koncert z cyklu Peryferia. Tym razem wystąpi wystąpi saksofonista Marek Pospieszalski. Wydarzenie odbędzie się w sobotę 27 kwietnia o godzinie 20.00.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium