Mamy nową imprezę kulinarną w regionie. Nad Jeziorem Białym trwają I Mistrzostwa Grillowania Open Okuninka 2015.
Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę
- Każdy może przynieść swój grill lub wypożyczyć go na miejscu. Pod główną plażę podjedzie samochód chłodnia z mięsem i przyprawami, gdzie będzie można zrobić zakupy w promocyjnych cenach - mówi Andrzej Sawicki, organizator mistrzostw.
Pomysł nawiązuje do słynnej próby bicia rekordu Guinnesa w Dolinie Charlotty pod Słupskiem. Podczas imprezy odbędą się także warsztaty grillowania, które poprowadzą kucharze z firmy Tabasco.
Będzie konkurs dla zawodowych kucharzy. Na finał dobre kino pod chmurką. A my mamy dla Was przepis na golonki z grilla. Najpierw trzeba je podgotować, potem grillować. Aromat dymu nadaje im niepowtarzalny smak.
Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, razem z czosnkiem, włoszczyzną i ziołami
wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonki tak, aby były przykryte wywarem.
Gotujemy przez 2 godziny. Podgotowane i ostudzone golonki wyjmujemy z wywaru, pozbawiamy kości i ostrym nożem robimy nacięcia na skórze. Z łyżki miodu, sosu sojowego, 3 roztartych ząbków czosnku i oleju robimy bejcę, którą smarujemy mięso. Golonki nabijamy na rożen i pieczemy na grillu przez 30 minut, od czasu do czasu smarując resztą bejcy. Podajemy z chlebem i tartym chrzanem.