Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

13 lutego 2012 r.
12:51
Edytuj ten wpis

Krok bliżej do produkcji super oleju z rzepaku

0 8 A A
– Chciałbym, żeby "Kropla zdrowia” stała się lubelskim produktem regionalnym. Takim jak np. oscypek
– Chciałbym, żeby \"Kropla zdrowia” stała się lubelskim produktem regionalnym. Takim jak np. oscypek

Linia produkcyjna oleju rzepakowego "Kropla zdrowia", który zachowa wszystkie cenne związki, będzie gotowa za dwa miesiące. W Instytucie Agrofizyki PAN w Lublinie kończy się jej budowa.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Gratulacje. Znalazłeś serduszko i możesz wygrać bilet na koncert!

Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie, w którym powstaje nowa technologia, ogłosił przetarg na dostawę generatora azotu. Ten będzie potrzebny w ostatniej fazie produkcji – gdy "Kropla zdrowia” (tak nazywa się super olej) będzie rozlewana do butelek, które będą dopełniane azotem.

– Najważniejsza część całego projektu, czyli linia technologiczna, właśnie powstaje w naszym instytucie – mówi prof. Jerzy Tys. – Przed nami jeszcze przetarg na linię rozlewniczą, gdzie olej będzie rozlewany do butelek. Całość powinna być gotowa za ok. 2 miesiące.

Wtedy ruszy produkcja testowa. – To będzie taka ćwierćprzemysłowa linia pilotażowa, gdzie mają być przetestowane wszystkie warunki produkcji i wyeliminowane wszystkie problemy, które mogą wystąpić – mówi profesor. – Chciałbym, żeby gotowa linia ze wszystkimi dodatkami była gotowa jesienią.

Jak zapewniają naukowcy, olej produkowany w Lublinie będzie wyjątkowy . – Taki olej nie występuje w handlu praktycznie nigdzie na świecie. Jako jedyni mamy patent na jego produkcję – mówi prof. Tys.

On i jego współpracownicy pracowali na to od wielu lat. Unia Europejska dała na ich projekt aż 5,8 mln zł.

W ub. roku za część pieniędzy naukowcy kupili silos na rzepak o pojemności 7 ton. – Wyjątkowy, bo pozwala na utrzymywanie rzepaku w odpowiedniej wilgotności, prawidłowe suszenie i schładzanie za pomocą azotu – tłumaczy profesor.

To właśnie niska temperatura jest jednym z kluczy do sukcesu. Kolejne to proces tłoczenia oleju – nie dość, że na zimno, to jeszcze bez dostępu tlenu i światła. Gotowy produkt będzie pakowany w małe jednorazowe butelki.

– Po otworzeniu takiej buteleczki olej należy zużyć jak najszybciej: do sałatki czy na kanapkę – podkreśla prof. Tys. – Nie do smażenia, bo wysoka temperatura zabije wszystkie cenne dla zdrowia składniki, które są najważniejsze w tak produkowanym oleju. I których nie ma żaden inny dostępny na rynku.

Gotowy patent będzie mogła kupić każda firma, która będzie chciała produkować olej w skali masowej.

– Chciałbym, żeby "Kropla zdrowia” stała się lubelskim produktem regionalnym. Takim jak np. oscypek na Podhalu – mówi prof. Tys. (MB)
Skomentuj i udostępnij na Facebooku

Komentarze 8

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
producent oleju / 2 czerwca 2013 r. o 14:51

To idealny przepis na topienie kasy w błocie. Jakby tak dać te 6 mln na leczenie to ile więcej było by zdrowszych ludzi?

Avatar
arco / 4 kwietnia 2012 r. o 19:19
[quote name='Arco' timestamp='1333559904' post='618019']
Jak to nie ma na rynku niech ci Panowie kupią sobie olej rzepakowy z naszej tłoczni zielonynurt.pl , zbadają i porównają właściwości naszego oleju.
[/quote]

Nasz olej kosztuje 25 zł za 1 litr.
Avatar
Arco / 4 kwietnia 2012 r. o 19:18
Jak to nie ma na rynku niech ci Panowie kupią sobie olej rzepakowy z naszej tłoczni zielonynurt.pl , zbadają i porównają właściwości naszego oleju.
Avatar
jubus / 14 lutego 2012 r. o 08:10
[quote name='koDi' timestamp='1329169696' post='596299']
Zgadzam się ze sceptycznym podejściem do oleju rzepakowego nawet najdroższego za 80 zł./litr jak czytałem wcześniej, Ktoś przegapił testy rynkowe za 100 tys. zł. sprawdzające czy konsumenci to kupią, które zaoszczędziłyby paru milionów.
[/quote]
Kupią, kupią, tylko należy odpowiednio do tego podejść. Jeśli ludzie kupują regionalny Olej Arganowy z Maroka za taką cenę to jaki problem aby kupowali nasz produkt, wyższej jakości? A eksport to co? Do Szwajcarii albo do innych bardzo bogatych krajów wyeksportować i na pewno bogacze będa kupować i po 800 zł/litr. Jeśli jakość jest doskonała to i klienci się znajdą nawet na drogie produkty.
[quote name='koDi' timestamp='1329169696' post='596299']
Zgadzam się ze sceptycznym podejściem do oleju rzepakowego nawet najdroższego za 80 zł./litr jak czytałem wcześniej, Ktoś przegapił testy rynkowe za 100 tys. zł. sprawdzające czy konsumenci to kupią, które zaoszczędziłyby paru milionów.
[/quote]
Kupią, kupią, tylko należy odpowiednio do tego podejść. Jeśli ludzie kupują regionalny Olej Arganowy z Maroka za taką cenę to jaki problem aby kupowali nasz produkt, wyższej jakości? A eksport to co? Do... rozwiń
Avatar
Fang / 13 lutego 2012 r. o 23:12
wielkie uznanie dla producentów "oleju".Główki lepsze niż żydowskie a nawet greckie.
Avatar
koDi / 13 lutego 2012 r. o 22:48
Zgadzam się ze sceptycznym podejściem do oleju rzepakowego nawet najdroższego za 80 zł./litr jak czytałem wcześniej, Ktoś przegapił testy rynkowe za 100 tys. zł. sprawdzające czy konsumenci to kupią, które zaoszczędziłyby paru milionów.
Avatar
jakub.j / 13 lutego 2012 r. o 17:24
[quote name='ariel' timestamp='1329145353' post='596100']
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.
Po tegorocznej zimie rzepak jeszcze podrożeje bo dużo upraw zostało zniszczonych przez niskie temperatury i zwykły olej rzepakowy będzie luksusem, biedota już teraz smaży na margarynie. I wiem co mówię bo posiadam własny sklep.
Mówiąc krótko duże pieniądze wyrzucone w błoto. Mój szwagier wyprodukował chleb super naturalny i o niezwykłym smaku. Kilogram kosztował ponad 10zł, pobyt na to przyprawił go o palpitacje serca. Poniósł spore straty. Efektu żadnego.
[/quote]
Mylisz się i to bardzo. Olej rzepakowy np. Świąteczny lub Roztoczański jest wyższej jakości niż 90 proc. oliwy z oliwek. Jedynie regionalne oliwy z oliwek, kosztujące powyżej 30 złotych mogą równać się wysokiej jakości olejom regionalnym, produkowanym z rzepaku lub innych surowców. Niestety, ten olej nie stanie się produktem regionalnym, ponieważ do tego jest potrzebna tradycja wytwarzania na danym obszarze, co najmniej 25 letnia. Trzeba wpierw uruchomić produkcję i czekać te 25 lat, wtedy rejestrować jako produkt regionalny.
[quote name='ariel' timestamp='1329145353' post='596100']
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.... rozwiń
Avatar
ariel / 13 lutego 2012 r. o 16:02
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.
Po tegorocznej zimie rzepak jeszcze podrożeje bo dużo upraw zostało zniszczonych przez niskie temperatury i zwykły olej rzepakowy będzie luksusem, biedota już teraz smaży na margarynie. I wiem co mówię bo posiadam własny sklep.
Mówiąc krótko duże pieniądze wyrzucone w błoto. Mój szwagier wyprodukował chleb super naturalny i o niezwykłym smaku. Kilogram kosztował ponad 10zł, pobyt na to przyprawił go o palpitacje serca. Poniósł spore straty. Efektu żadnego.
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.
Po tegorocznej zimie rzepak jeszcze podrożeje bo dużo upraw zostało zniszczonych ... rozwiń
Avatar
producent oleju / 2 czerwca 2013 r. o 14:51

To idealny przepis na topienie kasy w błocie. Jakby tak dać te 6 mln na leczenie to ile więcej było by zdrowszych ludzi?

Avatar
arco / 4 kwietnia 2012 r. o 19:19
[quote name='Arco' timestamp='1333559904' post='618019']
Jak to nie ma na rynku niech ci Panowie kupią sobie olej rzepakowy z naszej tłoczni zielonynurt.pl , zbadają i porównają właściwości naszego oleju.
[/quote]

Nasz olej kosztuje 25 zł za 1 litr.
Avatar
Arco / 4 kwietnia 2012 r. o 19:18
Jak to nie ma na rynku niech ci Panowie kupią sobie olej rzepakowy z naszej tłoczni zielonynurt.pl , zbadają i porównają właściwości naszego oleju.
Avatar
jubus / 14 lutego 2012 r. o 08:10
[quote name='koDi' timestamp='1329169696' post='596299']
Zgadzam się ze sceptycznym podejściem do oleju rzepakowego nawet najdroższego za 80 zł./litr jak czytałem wcześniej, Ktoś przegapił testy rynkowe za 100 tys. zł. sprawdzające czy konsumenci to kupią, które zaoszczędziłyby paru milionów.
[/quote]
Kupią, kupią, tylko należy odpowiednio do tego podejść. Jeśli ludzie kupują regionalny Olej Arganowy z Maroka za taką cenę to jaki problem aby kupowali nasz produkt, wyższej jakości? A eksport to co? Do Szwajcarii albo do innych bardzo bogatych krajów wyeksportować i na pewno bogacze będa kupować i po 800 zł/litr. Jeśli jakość jest doskonała to i klienci się znajdą nawet na drogie produkty.
[quote name='koDi' timestamp='1329169696' post='596299']
Zgadzam się ze sceptycznym podejściem do oleju rzepakowego nawet najdroższego za 80 zł./litr jak czytałem wcześniej, Ktoś przegapił testy rynkowe za 100 tys. zł. sprawdzające czy konsumenci to kupią, które zaoszczędziłyby paru milionów.
[/quote]
Kupią, kupią, tylko należy odpowiednio do tego podejść. Jeśli ludzie kupują regionalny Olej Arganowy z Maroka za taką cenę to jaki problem aby kupowali nasz produkt, wyższej jakości? A eksport to co? Do... rozwiń
Avatar
Fang / 13 lutego 2012 r. o 23:12
wielkie uznanie dla producentów "oleju".Główki lepsze niż żydowskie a nawet greckie.
Avatar
koDi / 13 lutego 2012 r. o 22:48
Zgadzam się ze sceptycznym podejściem do oleju rzepakowego nawet najdroższego za 80 zł./litr jak czytałem wcześniej, Ktoś przegapił testy rynkowe za 100 tys. zł. sprawdzające czy konsumenci to kupią, które zaoszczędziłyby paru milionów.
Avatar
jakub.j / 13 lutego 2012 r. o 17:24
[quote name='ariel' timestamp='1329145353' post='596100']
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.
Po tegorocznej zimie rzepak jeszcze podrożeje bo dużo upraw zostało zniszczonych przez niskie temperatury i zwykły olej rzepakowy będzie luksusem, biedota już teraz smaży na margarynie. I wiem co mówię bo posiadam własny sklep.
Mówiąc krótko duże pieniądze wyrzucone w błoto. Mój szwagier wyprodukował chleb super naturalny i o niezwykłym smaku. Kilogram kosztował ponad 10zł, pobyt na to przyprawił go o palpitacje serca. Poniósł spore straty. Efektu żadnego.
[/quote]
Mylisz się i to bardzo. Olej rzepakowy np. Świąteczny lub Roztoczański jest wyższej jakości niż 90 proc. oliwy z oliwek. Jedynie regionalne oliwy z oliwek, kosztujące powyżej 30 złotych mogą równać się wysokiej jakości olejom regionalnym, produkowanym z rzepaku lub innych surowców. Niestety, ten olej nie stanie się produktem regionalnym, ponieważ do tego jest potrzebna tradycja wytwarzania na danym obszarze, co najmniej 25 letnia. Trzeba wpierw uruchomić produkcję i czekać te 25 lat, wtedy rejestrować jako produkt regionalny.
[quote name='ariel' timestamp='1329145353' post='596100']
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.... rozwiń
Avatar
ariel / 13 lutego 2012 r. o 16:02
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.
Po tegorocznej zimie rzepak jeszcze podrożeje bo dużo upraw zostało zniszczonych przez niskie temperatury i zwykły olej rzepakowy będzie luksusem, biedota już teraz smaży na margarynie. I wiem co mówię bo posiadam własny sklep.
Mówiąc krótko duże pieniądze wyrzucone w błoto. Mój szwagier wyprodukował chleb super naturalny i o niezwykłym smaku. Kilogram kosztował ponad 10zł, pobyt na to przyprawił go o palpitacje serca. Poniósł spore straty. Efektu żadnego.
Cały ten pomysł nijak się ma do życia. Olej ten po pierwsze będzie bardzo drogi bo wykorzystanie do produkcji azotu i wręcz ekstremalnej technologii produkcji co najmniej podwoi koszty jego wytworzenia. Po drugie w Polsce ludzie olej wykorzystują przede wszystkim do smażenia a nie sałatek. Olej rzepakowy nigdy nie dorówna jakością i smakiem dobrej oliwie z oliwek. Po trzecie ludzie już teraz kupują coraz to tańsze produkty i stan ten będzie się pogłębiał.
Po tegorocznej zimie rzepak jeszcze podrożeje bo dużo upraw zostało zniszczonych ... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 8

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lubelska firma „M” oszukiwała przedsiębiorców. Straty na blisko 6 milionów złotych

Lubelska firma „M” oszukiwała przedsiębiorców. Straty na blisko 6 milionów złotych

Działalność P.P.H. „M.” sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie prokuratorzy nazywają udziałem w zorganizowanej grupie przestępczej. Jak ustalili, firma miała oszukać 175 podmiotów gospodarczych.

16-latek okradł wujka i tatę. Zabrał 45 tys. zł

16-latek okradł wujka i tatę. Zabrał 45 tys. zł

Dwóch nastolatków włamało się do zakładu wulkanizacyjnego w Parczewie. Ukradli 45 tys. zł. Pikanterii sprawie dodaje fakt, że jeden z nich okradł własnego wujka.

LUK Lublin gra z BBTS Bielsko-Biała. Szybko wrócić do wygrywania

LUK Lublin gra z BBTS Bielsko-Biała. Szybko wrócić do wygrywania

LUK Lublin zmierzy się z BBTS Bielsko-Biała. Pierwszy gwizdek w hali Globus im. Tomasza Wojtowicza w niedzielę, o godzinie 14.45.

"Chopcy z Roosvelta" dwukrotnie w Teatrze Starym
3 lutego 2023, 19:00

"Chopcy z Roosvelta" dwukrotnie w Teatrze Starym

Teatr Stary w Lublinie (ul. Jezuicka 18) zaprasza na pokazy przedstawienia "Chopcy z Roosvelta" Teatru Nowego z Zabrza. Spektakl będzie można zobaczyć 3 lutego o godz. 19 i 4 lutego o godz. 17.

Muzeum, w którym kapie na głowę. Każda wpłata się liczy

Muzeum, w którym kapie na głowę. Każda wpłata się liczy

– Już niejednokrotnie okazaliście nam zaufanie i wsparcie – doceniają twórcy Muzeum Osiedli Mieszkaniowych, którzy zbierają fundusze by móc kontynuować działalność i utrzymać siedzibę na skraju osiedla projektowanego przez Zofię i Oskara Hansen.

Skoki narciarskie. W weekend zawody na mamuciej skoczni w Bad Mitterndorf

Skoki narciarskie. W weekend zawody na mamuciej skoczni w Bad Mitterndorf

W weekend najlepsi skoczkowie świata rywalizować będą na skoczni Kulm w austriackim Bad Mitterndorf. Będzie to tym samym inauguracja zawodów Pucharu Świata w lotach narciarskich. Naszą kadrę reprezentować będzie pięciu zawodników

Koncert w mieszkaniu pod Białą Podlaską. Wstęp „co łaska”

Koncert w mieszkaniu pod Białą Podlaską. Wstęp „co łaska”

Koncert w mieszkaniu? To możliwe i do tego wstęp „co łaska”. Tym razem, w Czosnówce pod Białą Podlaską wystąpi Patryk Pietrzak.

Najdłuższy autobus w mieście już wozi pasażerów

Najdłuższy autobus w mieście już wozi pasażerów

Jest długi i niskopodłogowy. Do tego ma półhybrydowy napęd. To nowy autobus Solaris, który właśnie wyjechał na bialskie ulice.

Dodatkowe środki unijne dla Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie

Dodatkowe środki unijne dla Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie

Ponad 5,4 mln zł dodatkowego dofinansowania – z czego ponad 3 mln zł stanowią Fundusze Europejskie, a ponad 2,2 mln zł to pieniądze z Budżetu Państwa – Zarząd Województwa Lubelskiego kieruje na projekt dotyczący przebudowy części szpitala, w tym gruntownej przebudowy Oddziałów: Hematologii, Onkologii, Anestezjologii i Polikliniki, a także doposażenie części obszarów udzielania świadczeń.

Nowa cukiernia w centrum Lublina "Lubimy szukać czegoś nowego"

Nowa cukiernia w centrum Lublina "Lubimy szukać czegoś nowego"

U nas królują bezy i serniki, a biszkoptowe torty pojawiają się tylko na urodziny. Na Ukrainie biszkopt jest na co dzień. Przełożony jest też nieco innym, bo mniej słodkim, kremem. W nowej lubelskiej cukierni polskie smaki mieszkają się z ukraińskimi.

Program TV 27-29 stycznia 2023. Jakie filmy warto zobaczyć w telewizji?
27 stycznia 2023, 19:00

Program TV 27-29 stycznia 2023. Jakie filmy warto zobaczyć w telewizji?

Kultowy "Absolwent", widowiskowe "Pompeje" i popularny "Cast Away" to niektóre z filmowych propozycji na weekend. Sprawdź, jakie filmy będzie można zobaczyć w naziemnej telewizji cyfrowej.

Chcą budowy ronda "Zbyt wielu ludzi zginęło w tym miejscu"

Chcą budowy ronda "Zbyt wielu ludzi zginęło w tym miejscu"

W przyszłym tygodniu radni gminy mają podjąć uchwałę o przekazaniu województwu lubelskiemu wsparcia na przebudowę niebezpiecznego skrzyżowania we Wronowie. Przetarg na budowę ronda łączącego trzy drogi, w tym DW nr 824, może zostać ogłoszony jeszcze w tym roku.

Polski Cukier AZS UMCS – Casademont Saragossa 69:66. Skromna zaliczka lublinianek [zdjęcia]
galeria

Polski Cukier AZS UMCS – Casademont Saragossa 69:66. Skromna zaliczka lublinianek [zdjęcia]

Polski Cukier AZS UMCS lepszy od Casademont Saragossa. W pierwszym meczu 1/8 finału EuroCup lublinianki pokonały u siebie rywalki z Hiszpanii 69:66. Rewanż zostanie rozegrany w najbliższą środę.

Nocne zwiedzanie wystawy "Beksiński w Lublinie"
27 stycznia 2023, 20:30

Nocne zwiedzanie wystawy "Beksiński w Lublinie"

Centrum Spotkania Kultur (plac Teatralny 1) zaprasza na nocne zwiedzanie wystawy "Beksiński w Lublinie", które odbędzie się 27 i 28 stycznia o godz. 20.30. Warto skorzystać, bo to już ostatnia szansa na podziwianie obrazów artysty z Sanoka w Lublinie.

Koperta na wagę życia. Już prawie 200 mieszkańców ją ma

Koperta na wagę życia. Już prawie 200 mieszkańców ją ma

Ledwie dotarły, a już niemal wszystkie się rozeszły. Prawie 200 tzw. Kopert Życia zostało w tym miesiącu rozdanych mieszkańcom Hrubieszowa. Będą zamawiane kolejne.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty