Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Zakupy

24 grudnia 2024 r.
9:15

Wigilia last minute? Nie trzeba kupować gotowców

Autor: Zdjęcie autora IC

Wigilia już dzisiaj. W wielu domach jest już wszystko gotowe, jednak są też takie, gdzie trzeba jeszcze coś ugotować. Myślicie, że się uda? Spokojnie, jeszcze można przygotować smaczne święta na ostatnią chwilę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

By piernik był smaczny, ciasto należy zrobić przynajmniej 4 tygodnie przed pieczeniem. Zakwas na barszcz powinien odstać swoje. Karp by „nie śmierdział mułem” powinien moczyć się w mleku z cebulą lub cytryną przez co najmniej 12 godzin. Także lepienie pierogów nie zajmuje godzinę. Dla tych, którzy tego nie zrobili, bo są zabiegani, jest jeszcze szansa na przygotowanie pysznych potraw, które będziemy mogli postawić na wigilijnym stole.

Śledzie pod każdą formą – proste i szybkie w przygotowaniu

Jednym z pomysłów na dania last minute do podania na świątecznym stole są śledzie. Istnieje wiele sposobów na podanie tej ryby. Łukasz Oroń, szef kuchni restauracji Legendy Miasta podpowiada nam, że nawet śledzie kupione na tacce w sklepie mogą być idealnym daniem na świąteczny stół.

– Takie śledzie sklepowe możemy podrasować tak by były smaczne. Cały szkopuł jest w dodatkach, aby dobrać je w taki sposób by nadać im smaku – mówi Oroń.

Podpowiada, że do śledzi możemy dodać wiele przypraw i dodatków – suszone pomidory, kapary, pieprz młotkowany, albo przygotować je na słodko z rodzynkami, suszoną żurawiną lub śliwką.

– Jeśli zdecydujemy się połączyć śledzie z suszonymi pomidorami, to warto wykorzystać także olej, w którym były pomidory i także dodać go do śledzi. Wtedy będziemy mieć jeszcze więcej aromatu – dodaje Oroń.

Szef kuchni podzielił się z nami przepisami na śledzie z węgierską sałatką oraz drugie – pod śmietanową pierzynką z jabłkiem i cebulą.

Składniki na śledzie z sałatką węgierską: filety śledziowe, papryka żółta, pieczarki, cebula biała, passata pomidorowa, masło, olej, sól, pieprz.

Przygotowanie: na maśle połączonym z olejem podsmażamy cebulkę, potem dodajemy pieczarki. Gdy wypuszczą wodę, czekamy aż odparuje i dorzucamy paprykę. Gdy warzywa są już miękkie zalewamy passatą pomidorową i doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie możemy dodać jakieś ulubione zioła jak bazylię, lubczyk lub oregano. Naszą warzywną sałatkę zostawiamy do przestygnięcia i kroimy śledzie w kawałki. Później łączymy rybę z warzywami i zostawiamy ewentualnie na jakąś godzinę by się „przegryzło”

Składniki na śledzie ze śmietaną: filety śledziowe, cebula, jabłko, kwaśna śmietana, sok z cytryny, odrobina cukru, pieprz, natka z pietruszki.

Przygotowanie: jabłko i cebulkę kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem, cukrem. Mieszamy z pokrojonymi śledziami. Podając na stół możemy przyozdobić świeżymi ziołami lub plastrami rzodkiewki.

Nie masz czasu lepić uszek? – zrób paszteciki

Gdy udało nam się zrobić zakwas na barszcz, ale nie mamy czasu i sił na lepienie malutkich i idealnych uszek z grzybami, możemy zrobić ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego z farszem grzybowym lub kapuściano-grzybowym.

Składniki: opakowanie dobrej jakości ciasta francuskiego, 2 cebulki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg grzybów mrożonych, 2 łyżki bułki tartej, 3 jajka, tymianek, sól, pieprz, olej.

Przygotowanie: cebulę i czosnek podsmażyć na oleju z dodatkiem tymianku, po czym dodać grzyby. Pozostawić do ostygnięcia po czym przepuścić przez maszynkę do mięsa lub posiekać. Dodać dwa jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na równe kwadraty. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Na środek każdego kwadratu położyć trochę farszu, złożyć ciasto w trójkąt i dobrze skleić. Każdy pierożek posmarować z wierzchu jajkiem, można posypać makiem lub sezamem. Ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, piec w temp. 160 stopni ok. 25 min.

Coś słodkiego na ostatnią chwilę? – wigilijne racuchy

Jeśli nie lubimy i nie mamy czasu na pieczenie serników i makowców możemy przygotować racuchy drożdżowe. Nie musimy dodawać do nich tylko jabłek, możemy zaszaleć także z suszonymi owocami.

Składniki: 3 szklanki mąki, szczypta soli, 1,5 szklanki ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, olej, opcjonalnie aromat waniliowy, jabłka, gruszki, suszone owoce.

Przygotowanie: Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, dodać dwie łyżki oleju, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Można też dodać aromat waniliowy lub cytrynowy. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę. W tym czasie można przygotować smażone jabłka na nadzienie. Stolnicę oprószyć cienką warstwą mąki. Naoliwioną łyżką nabierać porcje ciasta, formować kulki i układać zachowując odstępy. Ciasto będzie rzadkie, lejące się. Jeśli robimy racuchy z jabłkami, w środek ciasta wkładamy 1 pełną łyżeczkę jabłek. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut. Na głębokiej patelni, wlać olej na wysokość około 3 - 4 cm. Gdy będzie gorący, wkładać do niego porcje ciasta, uważając, aby temperatura oleju nagle się nie obniżyła. Każdego racucha smażyć po około 1 - 2 minucie z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu racuchy odkładać na papierowe ręczniki. Posypać cukrem pudrem.

Porada od szefa Łukasza Oronia: karp lub inna świąteczna ryba nie musi być nudna i podawana smażona po wcześniejszym opanierowaniu w bułce tartej. Rybę możemy obtoczyć w posiekanych orzechach, jednak, jeśli zdecydujemy się na taki krok, to musimy ją smażyć ostrożnie by orzechy się nie spaliły i nie były gorzkie.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami
historia

Kozłówka w niedzielę zaprasza na urodziny. Darmowe zwiedzanie z atrakcjami

Koncert orkiestry, wystawy, militaria, filmowe seanse - to wszystko i wiele więcej w niedzielę będzie to zobaczenia i posłuchania w Muzeum Zamoyjskich w Kozłówce. Placówka 16 listopada zaprasza na Dzień Otwartych Drzwi - bez biletów.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium