Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 października 2022 r.
14:31

Czas na rybę. Karp z pieca a może pstrągi z rozmarynem i bazylią [przepisy kulinarne]

Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie wygrały prestiżowy konkurs kulinarny Czas na rybę „Junior” na Zamku Książęcym w Niemodlinie
Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie wygrały prestiżowy konkurs kulinarny Czas na rybę „Junior” na Zamku Książęcym w Niemodlinie

Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie zwyciężyły w V edycji konkursu „Czas na rybę Junior”, który odbył się na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Jurorów zachwycił karp panierowany z serem Bursztyn, orzechami nerkowca, puree z topinamburu i kalafiora. A my mamy dla was przepis na zwycięskie danie, do którego dorzucamy kilka sprawdzonych przepisów na smaczną rybę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

„Czas na rybę!” to profesjonalny konkurs kulinarny, organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna” wspólnie z Szefem Kuchni Kamilem Klekowskim, Zamkiem Książęcym w Niemodlinie i Gospodarstwem Rybackim LP w Niemodlinie. Konkurs Czas na rybę dla Szefów Kuchni otrzymał w tym roku nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października na Zamku Książęcym w Niemodlinie.

W sobotę o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni. I miejsce w kategorii Junior zajęły Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie, drugie Łukasz Dominiak i Rafał Dzedzej z Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, trzecie Piotr Duda-KlimaszewskI i Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Oto zwycięska potrawa i przepis w 11 krokach.

1. Karp

Składniki: 1 karp opolski (1,8kg), 60 g bułki tartej, 30 g sera „Bursztyn”, suszone pomidory, 45 ml oleju.

Wykonanie: karpia wyfiletować, wyporcjować. Obtoczyć w bułce tartej z serem Bursztyn i posiekanymi suszonymi pomidorami. Smażyć krótko na złoty kolor, dopiec w wygrzanym piecu w temp. 180 stopni C. przez 6 minut.

2. Gotujemy wywar z ryby

Składniki: pozostałości z filetowania ryby, 1 l wody, 15 g soli, 80 g startej marchewki, 80 g startej pietruszki, 50 ml białego wina wytrawnego, ziele angielskie, liść laurowy, goździk.

Wykonanie: pozostałości po filetowaniu karpia zalać wodą z dodatkiem soli, startej marchwi oraz selera, wina białego wytrawnego oraz zielem angielskim, liściem laurowym i goździkiem. Gotować techniką mrugania do czasu znacznej redukcji. Przecedzić. Wywar z ryby służy do podlewania puree.

3. Puree z kalafiora i topinamburu

Składniki: 150 g topinamburu, 200 g kalafiora, 100 ml mleka, 200 ml wody, 50 g masła, 100 ml wywaru z ryby, 100 ml śmietanki, 4 g soli, gałązka rozmarynu.

Wykonanie: topinambur oczyścić, rozdrobnić. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, masła oraz rozmarynu. Kalafiora opalić za pomocą palnika. Dodać do gotującego się topinamburu. Zdjąć z gazu po uzyskaniu miękkości składników. Wszystkie składniki blendować z dodatkiem śmietanki i wywaru z ryby. Doprawić solą.

4. Sos z malin

Składniki: 35 g cukru, 250 g malin, 20 ml wody, 70 ml cydru porzeczkowego, ząbek czosnku.

Wykonanie: cukier rozpuścić w wodzie, skarmelizować. Do powstałego karmelu dodać cydr oraz maliny. Zredukować, przetrzeć przez sito. Na koniec dodać ząbek czosnku, wyjąć po uzyskaniu odpowiedniego aromatu.

5. Kruszonka z orzechów nerkowca z dodatkiem suszonego jabłka

Składniki: 80 g orzechów nerkowca, 25 g jabłka suszonego, szczypta pieprzu cayenne, szczypta słodkiej papryki, skórka z limonki.
Wykonanie: orzechy nerkowca opalić na patelni, dodać przyprawy, skórkę z limonki oraz posiekane suszone jabłka. Wymieszać.

6. Cukinia mini

Składniki: 200 g mini cukinii, 20 g masła klarowanego, 80 ml wywaru rybnego, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni rozpuścić masło klarowane, cukinie krótko obsmażyć. Dodać wywar, dusić do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem.

7. Majonez ze szczypiorkiem

Składniki: 2 żółtka jaj, 10 g musztardy, 2,5 g soli, 360 ml oleju rzepakowego, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie: w syfonie umieścić wszystkie składniki. Wprowadzić naboje. Można przygotować majonez sposobem tradycyjnym.

8. Chipsy z tapioki

Składniki: 30 g drobnej tapioki, 1 l wody, 5 g sepii, 700 ml oleju, sól.

Wykonanie: tapiokę gotować w osolonej wodzie do uzyskania przezroczystego koloru. Odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać sepię i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piecu w temp. 180 stopni C przez 4 godziny. Fond z tapioki pokruszyć, smażyć na mocno rozgrzanym oleju, wyłożyć na papier.

9. Pikle z białej rzodkwi

Składniki: 600 ml wody, 200 ml octu, 2,5g kurkumy, 1 biała rzodkiew, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 4 łyżki soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: w garnku umieścić wszystkie składniki marynaty. Zagotować, ostudzić. Białą rzodkiew umyć, obrać. Za pomocą obieraczki kroić plastry wzdłuż. Plastry rzodkwi zalać zalewą i zapakować próżniowo.

10. Zielona oliwa

Składniki: 50 g natki pietruszki i selera, 100 ml oleju słonecznikowego, sól, sok z limonki.

Wykonanie: wszystkie składniki zblendować , przetrzeć przez sito. Odstawić do lodówki na 5-10 min, po ostudzeniu przelać przez gazę.

11. Smażone pomidorki koktajlowe

Składniki: 150 g pomidorków koktajlowych, 700 ml oleju.

Wykonanie: Pomidorki umieścić na łyżce cedzakowej. Zanurzać w mocno rozgrzanym oleju na kilka sekund. Skomponować danie na talerzu.

A teraz prostsze przepisy.

Karp z pieca

Składniki: 1 karp, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: sprawionego karpia dokładnie natrzeć grubą solą i pieprzem. Na zewnątrz i w środku. Skropić cytryną. Posmarować masłem. Lub olejem lnianym. Położyć na brytfance. Podlać 3 łyżkami wody i wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy karp pięknie się zarumieni, obrócić go na drugą stronę. Gdy będzie złocisty zmniejszyć ogień i podlewać powstałym sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, okraszonymi masłem oraz sałatką z ogórka kiszonego i cebuli.

Karp w piwie

Składniki: karp królewski (1 kg), pół szklanki jasnego piwa, 4-5 goździków, 1 cebula, 2 łyżki octu winnego, masło do smażenia, 5 dkg rodzynek, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: karpia sprawić, pokroić w dzwonka szerokości 2-3 cm, skropić octem, posypać tłuczonymi goździkami, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, wlać piwo, włożyć rybę. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, ok. 1 godz. Karpia wyjąć, trzymać w cieple. Do sosu dodać rodzynki i skórkę cytryny, zagotować. Sosem polać rybę na półmisku. Podawać z puree ziemniaczanym doprawionym masłem i śmietaną. A teraz przepis na rybę w kapuście. Suma można zastąpić karpiem lub tołpygą.

Pstrągi z rozmarynem i bazylią

Składniki: 4 pstrągi, 4 łyżki białego wytrawnego wina, po 4 gałązki rozmarynu i bazylii, 4 plasterki cytryny, 1 duży pomidor, sól, pieprz.

Wykonanie: oczyszczone i umyte pstrągi natrzeć w środku solą i pieprzem. Do każdego włożyć po gałązce rozmarynu i bazylii, plasterku cytryny i 2 ósemki pomidora. Pstrągi ułożyć na 4 kawałkach folii, zawinąć, podlać winem, zawinąć szczelnie. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sum w kapuście

Składniki: 1 kg suma, 4 dag mąki, 60 dkg kwaszonej kapusty, 4 dag suszonych grzybów, 15 dag cebuli, 150 ml śmietany, oliwa, sól, pieprz, kminek, przyprawa do zup, sok z cytryny do smaku.

Wykonanie: oczyszczoną rybę odfiletować, zdjąć skórkę, umyć, pokrajać na porcje, posypać solą, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki na pół godziny. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Suma obtoczyć w mące, usmażyć, wyjąć na talerz. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą i pokrajanymi w paseczki grzybami, doprawić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć rybą, podlać śmietaną, posypać przyprawami i zapiec.

Zrazy z sandacza po lubelsku

Składniki: 1 kg filetów z sandacza, pół szklanki mąki, 3 jajka, pół szklanki mleka, 1 szklanka tartej bułki, cytryna, pieprz. Na farsz: 3 cebule, 5 dag masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 kromki bułki, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: filety pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, wymieszać z bułką, cebulą, natką pietruszki, doprawić solą z pieprzem.

Farsz nałożyć na plastry filetów, zawinąć, obtoczyć w mące, jajkach wymieszanych z mlekiem i tartej bułce. Usmażyć na oleju na złoto. Podawać z ziołowymi ziemniakami i surówkami. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

zdjęcie ilustracyjne

Temat hejnału powróci. Radny proponuje konkurs, ale urząd go nie chce

Na ostatniej sesji rady temat hejnału miasta zdjęto z porządku obrad. Ale urząd pomysłu nie porzuca. Nie ogłosi jednak konkursu, jak sugerował radny Marek Dzyr.

Trójkąt Lubelski obraduje w Lublinie. Przede wszystkim o Ukrainie
galeria

Trójkąt Lubelski obraduje w Lublinie. Przede wszystkim o Ukrainie

W środę przed południem po centrum Lublina poruszało się kilka kolumn rządowych. Do miasta zjechali ministrowie spraw zagranicznych Polski, Litwy i Ukrainy, którzy spotkali się na lubelskim zamku w ramach 5. rocznicy powołania „Trójkąta Lubelskiego”.

Mieszkańcy odetchną z ulgą. Wreszcie zmienią windę, która była ich zmorą

Mieszkańcy odetchną z ulgą. Wreszcie zmienią windę, która była ich zmorą

Stara, awaryjna winda przy ul. Wyżynnej 16 przestanie uprzykrzać życie lokatorom. Pół roku temu mieszkańcy musieli pokonywać nawet dziesięć pięter po schodach. Nowa widna ma być gotowa najpóźniej za pół roku.

Przemysław Banaszak odchodzi z Górnika Łęczna, ale zostaje w Betclic I Lidze

Przemysław Banaszak odchodzi z Górnika Łęczna, ale zostaje w Betclic I Lidze

O odejściu Przemysława Banaszaka z Górnika Łęczna mówiło się już od ponad tygodnia. W środę, na dwa dni przed inauguracją rozgrywek w PKO BP Ekstraklasie i Betclic I Lidze kibice zielono-czarnych oficjalnie dowiedzieli się o odejściu napastnika do Śląska Wrocław

Nowoczesne rozwiązania banku podczas zaciągania kredytu gotówkowego

Nowoczesne rozwiązania banku podczas zaciągania kredytu gotówkowego

Zaciągnięcie kredytu gotówkowego jeszcze nigdy nie było tak proste! Wypełnij wniosek online, podpisz umowę elektronicznie i skorzystaj z dopasowanej oferty. Dowiedz się, jak nowoczesne rozwiązania bankowe łączą wygodę, bezpieczeństwo i szybkość działania.

Hakowce – praktyczne rozwiązanie dla transportu odpadów budowlanych i przemysłowych, wynajem, sprzedaż oraz zastosowania w Polsce

Hakowce – praktyczne rozwiązanie dla transportu odpadów budowlanych i przemysłowych, wynajem, sprzedaż oraz zastosowania w Polsce

Hakowce to niezwykle funkcjonalne samochody ciężarowe specjalnego przeznaczenia, które zyskują na popularności w całej Polsce – zarówno w dużych miastach, jak i na terenach wiejskich. Swoją wszechstronność zawdzięczają systemowi hakowemu umożliwiającemu szybki załadunek i rozładunek kontenerów różnego typu. Dzięki temu hakowiec sprawdza się w branży budowlanej, komunalnej, recyklingowej oraz w przemyśle ciężkim.

W ramach pierwszego etapu przebudowy całkowicie wyburzono trybuny okalające stadion OSiR.  Główna została przebudowana, po jej obu stronach powstały dodatkowe. Poza tym powstała infrastruktura lekkoatletyczna, nowoczesne zaplecze, pomieszczenia magazynowe i kasy
Zamość
galeria

Nie tylko trybuny. Jak było z brakiem zgody na użytkowanie stadionu OSiR?

Chodziło nie tylko o brak trybun, jak przekonywały władze miasta. Błędów przy budowie i w dokumentacji inwestycji na stadionie OSiR w Zamościu było więcej. Wskazał na nie w swoim oświadczeniu komendant miejski straży pożarnej.

Dlaczego SPF latem to konieczność - jak chronić skórę skutecznie?

Dlaczego SPF latem to konieczność - jak chronić skórę skutecznie?

Ochrona przeciwsłoneczna to jeden z najważniejszych filarów pielęgnacji skóry, szczególnie w sezonie letnim. Promieniowanie UV, nawet przy zachmurzeniu, oddziałuje na skórę codziennie, prowadząc do fotostarzenia, przebarwień, a w dłuższej perspektywie – uszkodzeń komórkowych. Dlatego stosowanie kremów z filtrem SPF latem to nie wybór, a konieczność.

Kiedyś mieszkańcy chcieli odnowy tego miejsca. Czy basen wróci na Tatary?
galeria

Kiedyś mieszkańcy chcieli odnowy tego miejsca. Czy basen wróci na Tatary?

Ponad dekadę temu mieszkańcy zbierali podpisy pod projektem zakładającym odnowienie pływalni na lubelskich Tatarach. Radni wtedy jednogłośnie poparli pomysł. Co z tymi planami dzieje się po ponad 10 latach?

W tym miejscu ma powstać nowa ulica

Projektują nową ulicę od Akademickiej. Ma usprawnić ruch do szkoły i filii AWF

Będzie nowe połączenie drogowe między ulicą Akademicką a Sitnicką w Białej Podlaskiej. Na razie powstaje projekt.

Nowym zawodnikiem Chełmianki został Damian Urban

Damian Urban i Maciej Jabłoński to nowi zawodnicy III-ligowej Chełmianki

23-letni lewy wahadłowy Damian Urban Chełm i 19 letni pomocnik Maciej Jabłoński zasilili kadrę Chełmianki Chełm

Jan Urban nowym selekcjonerem? Michał Probierz już mu pogratulował

Jan Urban nowym selekcjonerem? Michał Probierz już mu pogratulował

Od kilkunastu dni nazwisko Jana Urbana w polskich mediach wymieniane jest przez wszystkie przypadki w kontekście objęcia przez niego reprezentacji narodowej. W czwartek Polski Związek Piłki Nożnej planował oficjalne zaprezentowanie nowego selekcjonera. W środę Cezarego Kuleszę ubiegł… Michał Probierz, który publicznie złożył gratulacje Urbanowi

Wypadek na S17. Droga zablokowana
ZDJĘCIA

Wypadek na S17. Droga zablokowana

Zderzenie dwóch aut osobowych na trasie Piaski-Zamość. Jedna osoba jest ranna.

Drogi, oświetlenie i kanalizacja - inwestycje w Głusku

Drogi, oświetlenie i kanalizacja - inwestycje w Głusku

Nowe drogi, oświetlenie i rozbudowa sieci kanalizacyjnej – to inwestycje, na które samorząd gminy Głusk podpisał właśnie umowy. Prace już się rozpoczęły.

„Jesteśmy już w pierwszej fazie wojny”. Generał Jakubczyk o zagrożeniach, słabości służb i gotowości Polski
Dzień Wschodzi
film

„Jesteśmy już w pierwszej fazie wojny”. Generał Jakubczyk o zagrożeniach, słabości służb i gotowości Polski

Zdaniem generała brygady Artura Jakubczyka, Polska już teraz znajduje się w pierwszym etapie nowoczesnej wojny hybrydowej. – Mamy do czynienia z działaniami dezinformacyjnymi, cyberatakami i próbami destabilizacji społecznej. A służby specjalne? Są kompletnie nieprzygotowane – ostrzega były zastępca dowódcy 18. Dywizji Zmechanizowanej i szef strategii wywiadu NATO.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium