Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Przez całe wakacje lubelscy restauratorzy mają organizować imprezy walcząc o miejsce na liście lokali polecanych turystom przez władze miasta. Wczoraj rozpoczął się nabór chętnych do tej rywalizacji. Każdy, kto przejdzie do drugiego etapu, będzie musiał zorganizować własne, otwarte wydarzenie.
Pączki ziemniaczane z nadzieniem różanym w wykonaniu Urszuli Bartoszcze z Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Niedrzwicy Dużej wygrały konkursu na „Najlepszy wypiek regionalny” o Puchar Prezesa Targów Lublin. Konkurs odbył się w ramach projektu Lubelska Majówka - Festiwal Aktywności Lokalnej. Miło było w jury pracować, słodkie dania były wyjątkowo udane.
Nie ma lepszej rzeczy niż młode ziemniaki z masłem, koperkiem i kwaśnym mlekiem. Czy na pewno? Młode ziemniaki można zapiec w ziołach na patelni. Albo zasmażyć z młodymi listkami szpinaku. W dodatku wcale nie trzeba ich obierać. Z młodych ziemniaków udają się także świetne zapiekanki.
Ikona kuchni amerykańskiej, która od lat kojarzy się z pojęciem fast food, przechodzi obecnie niemałą metamorfozę. Gdzie zjeść najlepszego burgera w Lublinie? Sprawdź nasz subiektywny ranking.
Wieprzowina, cebula, boczek. Musztarda i chrzan. Świeży chleb. Najlepsze szaszłyki na świecie pieką Gruzini. Jeśli to prawda, warto poznać, jak oni to robią
Maj sprzyja kulinarnym wypadom. Podpowiadamy, gdzie zjeść zacierkową, a gdzie słynne cynaderki. Słynne dania wracają do kart i warto wiedzieć, gdzie pojechać, żeby dobrze zjeść.
Jakie przygotować dania na grilla? Oto kilka sprawdzonych pomysłów
Jak najbardziej. W maju szefowie kuchni wpuszczają chłodniki do kart. Od białego, na ogórkach, przez różowy na botwince po pomidorowy w odcieniach czerwieni i pomarańczy. W maju także robimy chłodniki w domu.
Oto najważniejsze produkty, które musimy zabrać ze sobą na majowe grillowanie. Od gadżetów po przyprawy
Można go piec bezpośrednio nad żarem, ale my polecamy zawinąć w folię i upiec. Odwdzięczy się niebywale soczystym mięsem pachnącym ziołami.
Prawdziwa kumulacja nowych adresów kulinarnych. Dwie marki działają już w innych miastach, dwa to lokale autorskie. W jednym zjesz jak w Wietnamie, w innym jak w Anglii, w kolejnym jak we Francji. Następny poratuje cię o świcie
27 kwietnia w Tarasach Zamkowych oficjalnie zostanie otwarta pierwsza w Lublinie restauracja Jumi Zumi.
Już w sobotę spróbować będzie można wyjątkowych lodów, które powstały dzięki współpracy dwóch lubelskich firm - Fabryki Cukierków „Pszczółka” oraz restauracji „Portofino”.
Coraz więcej restauracji wprowadza makarony do menu. Na talerzach pojawiły się nowe, intrygujące gatunki. Od wspaniałego casarecce, przez rozkoszne pizzi po strozapretti
Grzegorz Iżycki, czyli słynny Super Zbieracz rozważa sprzedanie lokalu z kebabem przy ul. Jasnej w Lublinie. Kilka dni temu na portalu OLX pojawiło się ogłoszenie o sprzedaży.
Już po raz czwarty w regionalnej karcmie Chata w Lublinie spotykają się miłośnicy golonki. Do 21 kwietnia w menu będzie pięć golonek.
Restaurant Week 2018 w Lublinie to świetna okazja, żeby w festiwalowej cenie 49 zł zjeść przystawkę, danie główne i deser. W tym roku wśród 22 restauracji są nowe, bardzo obiecujące miejsca. Co ciekawego szykują w tym roku szefowie kuchni?
Kucharze z restauracji Galimatias w Lublinie zdradzają dla autorski przepis na pierś z kaczki.
Jajek na wielkanocnym stole nigdy nie za dużo. Kiedy już najemy się jajek z solą, pieprzem i chrzanem, czas na bardziej wyrafinowane kompozycje. Oto jajka faszerowane na 3 sposoby.
Nie ma lepszej rzeczy na wielkanocne śniadanie, jak faszerowane jajka, zapiekane w skorupkach. Bułka tarta jeszcze skwierczy na wierzchu. A pod nią skrywa się aromatyczny farsz.
Nad Bugiem pascha zdrobniale nazywana jest „Pasoczką”. Pascha jest dla prawosławnych królową stołu. To piękny symbol wielokulturowości. Oto pascha przygotowana przez Marka Panka, szefa kuchni w restauracji Hades Szeroka.
Sprawdź przepis na jajka w pieczonym schabie.
Do przygotowania tej wyśmienitej przystawki Agnieszka Filiks użyła sera Cheddar. Sera uwielbianego na całym świecie, który doczekał się swojego muzeum w Kanadzie. Jest słodko-kwaśny, orzechowy w smaku. A nuty pikanterii pozwalają łączyć go z różnymi dodatkami.
Sprawdź przepis na chrzanówkę nałęczowską.