Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Trwa Tydzień Kuchni Polskiej. 100 restauracji w całej Polsce serwuje dawne dania z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości. Do akcji włączyło się pięć lokali z Lublina.
Jagnięcina cieszy się coraz większym zainteresowaniem Polaków. W restauracjach w całym kraju pojawia się jagnięcina uhruska z naszego regionu. Podpowiadamy, co zrobić z tego smacznego i bardzo zdrowego mięsa
7 listopada Sylwia Stachyra, zwyciężczyni 7. edycji programu Top Chef poprowadzi w Lublinie przy Lubartowskiej 77 warsztaty kulinarne (regularnie odbywa się tam m.in. Jarmark Lubelski i ekobazar). Są jeszcze wolne miejsca.
17 kucharzy z całego świata walczyło w Mediolanie o tytuł Mistrza Makaronu. Paweł Gałecki z Lublina znalazł się w pierwszej piątce
Na domowych talerzach robi się bardziej kolorowo. Mięsa jakby mniej, za to faszerowanej papryki dużo. Półki w kuchni zaczynają zajmować marynaty i pikle. W spiżarce wiszą warkocze z czosnku i suszone grzyby. Jesień syci nas pełnią smaków
Rozmowa z Tomaszem Szubą, prezesem Venturis HoReCa, pierwszą polską grupą, która komercyjnie zajmuje się redukcją marnotrawstwa jedzenia w gastronomii.
Znamy wyniki konkursu na lokale, które będą oficjalnie polecane przez miasto. Tytuł „Miejsca Inspiracji” przyznano dziesięciu gastronomom. Będą mogli się nim posługiwać przez dwa lata.
Tadeusz Węcławik wygrał prestiżowy konkurs Good Chef 2018 na Europejskim Festiwalu Smaku. Pokonał konkurentów w wielkim stylu - mówi niemiecki kucharz Wolfgang Menge, który wraz z polskimi sędziami oceniał pracę mistrzów kuchni.
Najlepsi szefowie kuchni zabiorą was w kulinarną podróż. A smaki festiwalowych dań: do bliskich i dalekich zakątków świata. Tegoroczna edycja Restaurant Week zaczyna się już 17 października
Działa pierwsza, gruzińska piekarnia. Chleb wypiekany jest w tradycyjnym piecu „tone”
Są doskonałym wstępem do uroczystego obiadu czy domowej kolacji. Zaostrzają apetyt i zawierają w sobie esencję polskich smaków
Na horyzoncie złota, polska jesień. Na targu bakłażany, dynie i patisony mienią się kolorami i smakami. Oto siedem smakowitych dań z regionalną kuchnią w tle
Po słynnej restauracji portowej w Głusku zostały tylko stare fotografie i książka kucharska z przepisami, wedle której w głuskiej Przystani gotował Stanisław Sieczkarz. Ale zachowała się druga „Przystań” przy ul. Kunickiego w Lublinie. W obu wielkim przysmakiem była polędwica wołowa w śmietanie
100 wystawców na Starym Mieście, dziesiątki pokazów na placu Po Farze, laboratoria smaku, konkursy i degustacje. Sprawdzimy, jak smakował Lublin sto lat temu.
Jak zrobić zrazy koronne? Oryginalny przepis:
Wraz z Agnieszką Filks z restauracji Willa Filiks w Nałęczowie postanowiliśmy odtworzyć słynne danie polskich ułanów. Czyli juki ułańskie. Jak smakuje ułańska kuchnia?
Nazwa Chisza jest nieprzetłumaczalna, bo to wyraz stworzony z nazw najpopularniejszych dań – chinakali i szaszłyka. W centrum Lublina działa nowe miejsce z kuchnią kaukaską.
W wyjątkowej scenerii Starego Miasta po raz trzeci dziewięciu szefów kuchni z lubelskich restauracji i hoteli będzie walczyć o tytuł Good Chef 2018. Oto nominacje
Poprosiliśmy lubelskich szefów kuchni o pomysły na obiad po lubelsku. Składający się z przystawki, zupy i dwóch dań głównych do wyboru. Przepisy powstały dla przewodnika „100 dań lubelskich”, który ukaże się we wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku. Książka ma w podtytule „Przewodnik dla szefów kuchni i turystów”. Powstała, by wypromować lubelskie dania wśród szefów kuchni w całej Polsce. I po to, żeby zagraniczni turyści mogli zamawiać w Lublinie regionalne dania
Gdzie wydawano tysiąc obiadów dziennie, a w którym lokalu pracowało nawet 120 osób na trzy zmiany? Gdzie koncertowali światowej sławy jazzmani, a gdzie występowała „Tosca”? I na czym polegał brygadowy system pracy?
Gdzie kelnerzy doradzali, a gdzie płacili za klienta? Gdzie był dobry bigos, a gdzie najlepszy mielony w mieście, czyli gdzie się w Lublinie piło, gdzie się jadało.
Jagnięcina uhruska robi karierę w Polsce. Wyśmienity smak mięsa z naszego regionu zdobywa serca szefów kuchni najlepszych restauracji w Polsce. To kolejny, po wieprzowinie rasy puławskiej i gęsi biłgorajskiej kulinarny przebój lubelskiej gastronomii
Kucharz z Lublina będzie reprezentował Polskę w prestiżowym konkursie Pasta World Championship. A w jury same międzynarodowe sławy.
Były zawody wędkarskie, turniej sołtysów, pokazy gastronomiczne, stoiska ze smakołykami z całego województwa lubelskiego oraz muzyka serwowana przez zespół "Fantazja" z gminy Gościeradów. To wszystko w ramach organizowanego już po raz drugi festiwalu "W krainie lubelskich ryb", który w niedzielę miał miejsce w Stężycy na "Wyspie Wisła".
Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice, Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice - pisał o kurkach w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz. Ciekawe, że te po borowikach najbardziej cenione grzyby, praktycznie nie występują w przedwojennych książkach kucharskich. Ale w najlepszych restauracjach Lublina tak. Na przykład w postaci jesiotra w śmietanie z kurkami.