Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 października 2016 r.
17:40

Pigwówka, tarniówka, a może czarny bez? Przepisy na nalewki

Nalewki nastawione w październiku mają najwięcej aromatu i słodyczy. Co trzeba wiedzieć, żeby nasza nalewka się udała i z roku na rok była coraz lepsza? Oto garść sekretów nalewkowych od Marka Dyrki i 7 przepisów na najlepsze, jesienne nalewki<br />
Nalewki nastawione w październiku mają najwięcej aromatu i słodyczy. Co trzeba wiedzieć, żeby nasza nalewka się udała i z roku na rok była coraz lepsza? Oto garść sekretów nalewkowych od Marka Dyrki i 7 przepisów na najlepsze, jesienne nalewki

Jaki nalewki warto nastawić w październiku?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

- Czarny bez, dzika róża, jarzębina, głóg, gruszkówka - wymienia Marek Dyrka, jeden z najlepszych nalewkowiczów w województwie lubelskim, zdobywca trofeów na ogólnopolskich turniejach nalewek, który specjalizuje się w nalewkach zdrowotnych.

Która z nalewek najbardziej go intryguje? - Dzika róża, która dojrzewa na polach. Znana także pod nazwą żenichy kresowej - mówi Marek Dyrka. Dlaczego żenichy? Według tradycji ojciec, który miał córkę na wydaniu, stawiał na parapecie butelkę żenichy. Dla kawalerów był to znak, że panna na wydaniu. - Ale proponuję zacząć jesienne nalewki od czarnego bzu. Jeszcze można znaleźć owoce na skraju lasów - dodaje Dyrka.

Czarny bez

Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 1 l spirytus, 1 l wody, 70 dag cukru, 5 goździków, szczypta cynamonu, starta skórka z cytryny.

Wykonanie: owoce opłukać, osuszyć, zalać spirytusem rozcieńczonym 0,5 l wody. Odstawić na 2 tygodnie. Zlać nalew. Rozpuścić cukier z 0,5 l wody. Zagotować z przyprawami. Ostudzić. Dodać do nalewu. Odstawić na 2 tygodnie. Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na pół roku. Być cierpliwym.

Dzika róża

W dobrej nalewce najważniejszy jest owoc. - Zamiast kupić dziką różę na targu, lepiej wybrać się do lasu, na miedzę i samemu zerwać owoce. Ważne, by jak najdalej od drogi - tłumaczy Marek Dyrka.
Co dalej z owocami? Należy je zamrozić (lub zerwać po przymrozkach), rozmrozić i umyć. - Teraz najważniejsze: należy obciąć ogonki i tzw. wąsy. Jeśli tego nie zrobimy, nalewka będzie mętna i w dodatku z goryczką - mówi Marek Dyrka.

Każdy owoc należy nakłuć widelcem. Wsypać do słoja (najlepszy 4.2 litra), zalać spirytusem. Kto lubi dodatki, może do owoców dorzucić odrobinę mięty, kilka goździków lub kardamon. Słój należy zakręcić (jeśli nakryjemy słój płótnem, spirytus wyparuje) i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące.
Co potem? Zlewamy nalew do nowego słoja (musi być idealnie wyparzony), a owoce zasypujemy cukrem na 3 tygodnie. Syrop dodajemy do nalewu, wyciskamy owoce, sok także idzie do nalewu. Jeśli trzeba, dosładzamy wodą, wymieszaną z płynnym miodem. Odstawiamy na 6 miesięcy, filtrujemy, rozlewamy do butelek i czekamy. - W nalewkach po owocach najważniejszym składnikiem jest cierpliwość tego, co nalewki tworzy - mówi Dyrka. Coś w tym jest. Tomasz Leśniewski, proboszcz kazimierskiej fary powtarza, że dobroć nalewek pochodzi od dobroci serc ludzi, którzy je robią.

Jarzębiak kresowy

SKŁADNIKI: garść owoców jarzębiny zebranych po pierwszych przymrozkach, 6 suszonych śliwek, 3 figi, 1 łyżka suszonych owoców tarniny, 1 łyżka rodzynek sułtańskich, kilka goździków, plasterek imbiru, pół litra spirytusu, szklanka żytniej wódki, pół szklanki dobrego koniaku, 2 szklanki przegotowanej wody.

WYKONANIE: jarzębinę przesuszyć w piekarniku i kilkakrotnie przelać owoce wrzątkiem. Włożyć do słoja razem z tarniną, dodać posiekane bakalie, spirytus, żytniówkę i koniak. Szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząsać słojem. Przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy. Owoce zalać przegotowaną wodą na 24 godziny i dodać do nalewki. Przelać do butelek, zakorkować, oblać lakiem i odstawić na 6 miesięcy.

Pigwówka

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców pigwy, 1,5 litra wódki, 1 szklanka cukru, 4 łyżki płynnego miodu lipowego, 0,5 łyżeczki do herbaty korzenia arcydzięgla, 2 cząstki skórki z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy, 50 ml rumu.

Wykonanie: owoce pigwy umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką. Po 3 tygodniach alkohol zlać. Pigwę zaś zasypać cukrem, zamknąć słój i pozostawić w ciepłym miejscu, aż wytworzy się syrop, Codziennie wstrząsać słojem. Syrop zlać i połączyć z nalewem alkoholowym, dodać pozostałe składniki. Odstawić na 3 tygodnie. Przefiltrować przez papierowy filtr do kawy. Rozlać do butelek. Pigwówka musi dojrzewać 3 miesiące.

Śliwkowa

Składniki: 10 kg węgierek, 3 kg cukru, 2, 4 litry spirytusu, laska wanilii.
Wykonanie: śliwki przekroić i wypestkować. Rozbić dziesięć pestek i wyłuskać nasionka. Zasypać węgierki cukrem i odstawić na 3 tygodnie. Zlać syrop i wymieszać ze 2 litrami spirytusu 2 litrami przegotowanej wody. Śliwki zalać pół litra spirytusu i wrzucić nasionka z pestek. Zlać syrop po 3 tygodniach, wymieszać z nalewką. Ma dojrzewać kolejne 3 tygodnie. Przepuścić przez bibułę i zlać do butelek.

Tarniówka

Składniki: 10 dag przemarzniętej tarniny, 3 suszone śliwki, po 2 dag rodzynek, fig i daktyli lub innych bakalii. Pół litra spirytusu, 400 ml przegotowanej wody.
Wykonanie: tarninę i śliwki wypestkować. Posiekać razem z bakaliami, przełożyć do słoja. Zalać spirytusem. Zostawić do świąt. Od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Nalewkę zlać, przecedzić przez filtr. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, połączyć z nalewką. Przelać do butelek. Można próbować, ale im dłużej stoi, tym lepsza.

Żurawinówka

Składniki: 1 kg przemarzniętych żurawin, 1 kg cukru, pół litra spirytusu, 1 litr dobrej czystej wódki.
Wykonanie: żurawiny rozgnieść, przełożyć do słoja wraz z sokiem i zasypać kilogramem cukru. Po 3 dniach zalać spirytusem i wódką. Odstawić na 3 tygodnie. Następnie odcisnąć żurawinę przez lniane płótno i przelać do kolejnego słoja. Gdy się nalewka ustoi, ściągnąć rurką i przecedzić przez papierowy filtr do kawy. Rozlać do butelek.

Nalewki

Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów i ziół. Sporządzone przez zalanie owoców świeżych lub suszonych albo ziół alkoholem i osłodzonych syropem. Nalewki podaje się w małych kieliszkach (50 ml).

Nalewki wymagają filtrowania, gdyż na dnie naczyń, w których je nastawiamy, wytrąca się osad. Najlepiej cedzić je wprost do butelek; przez bibułę filtracyjną lub watę ułożoną w lejku. Nalewki i likiery owocowe oraz korzenno-ziołowe są tym lepsze, im dłużej leżakują. Dopiero po 3-4 latach dojrzewania osiągają właściwy aromat i smak. Nalewki należy przechowywać wyłącznie w dobrze zakorkowanych butelkach (byle nie plastikowych!), w chłodnych i ciemnych miejscach.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

 Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving 2025 w Chatce Żaka

Gala Thanksgiving to wyjątkowe i pełne podniosłej atmosfery święto wymiany kulturowej, organizowane przez fundację Abraham D. Ministry, która od wielu lat wspiera dialog międzykulturowy poprzez sztukę, modę, muzykę i performance.

Główna część uroczystości odbyła się na Placu dr. E. Łuczkowskiego
galeria

Chełm świętował Niepodległość. Wspólna duma i pamięć o bohaterach

Msza za Ojczyznę, salwa honorowa, defilada, bieg i koncert pełen emocji – tak Chełm uczcił Narodowe Święto Niepodległości. We wtorek, 11 listopada, setki mieszkańców wyszły na ulice, by wspólnie oddać hołd tym, którzy walczyli o wolność Polski.

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium