Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 grudnia 2021 r.
11:48

Soljanka na przejedzenie. To propozycja jednej z najlepszych szefowych kuchni w Lubelskiem

30 0 A A
Agnieszka Filiks
Agnieszka Filiks

Jedna z najlepszych szefowych kuchni na Lubelszczyźnie. Właścicielka dwóch autorskich restauracji w Nałęczowie i Kazimierzu Dolnym. Doskonale zna się na kuchni regionalnej, zgłębia tajniki historii polskiej kuchni. Ma sentyment do kuchni międzywojennej, dlatego w jedną z sal Restauracji Filiks w Kazimierzu Dolnym zadedykowała Edwardowi Berensowi, który przed wojną prowadził w miasteczku Hotel Polski z wyśmienitą restauracją.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Przystawka: Karp faszerowany w galarecie

Składniki: karp świeży, marchewka, bułka, mleko, jajka, cebula, masło, zielona pietruszka, pieprz i sól. Proporcje „na oko”.

Wykonanie: z karpia zdjąć skórę, mięso odfiletować, przekręcić przez maszynkę z bułką namoczoną w mleku i uduszoną cebulką na maśle. Dodać pozostałe składniki, dobrze wyrabiać farsz i nadziać skórę, umiejętnie ściągniętą z ryby. Okręcić gazą, sznurować i parzyć w bulionie około jednej godziny. Wystudzić, wykładać na półmiski i zalewać galaretą.

Zupa: Rosół z pielmieni

Składniki: na rosół: 1 kura wiejska, 30 dag szpondra, skrzydełko z indyka, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 opieczone cebula, 3 listki listek laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. 20 ugotowanych pielmieni, kilka rydzów lub innych mrożonych grzybów. Na pielmieni: na ciasto 2 szklanki mąki, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka do herbaty oleju, 1 jajo, sól do smaku. Nadzienie: Składniki: 60 dag udźca jagnięcego (można zastąpić wołowiną) ,1 cebula, 3 ząbki czosnku, pół szklanki mleka, pieprz, sól.

Wykonanie: w dzbanku wymieszać wodę, mleko, jajko i sól. Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlewać zawartość dzbanka, zagniatać ciasto. Dodać olej, szybko wyrobić. Cienko rozwałkować, wyciąć małą szklanką kółka. Nadzienie: oba rodzaje mięsa zemleć z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem.

Wlać mleko, dokładnie wymieszać nadzienie, tak, żeby było soczyste. Na każdy krążek ciasta nałożyć jak najwięcej nadzienia. Następnie „zaszczypać” brzegi, tak by powstał półksiężyc. I złączyć odwrócone końce pielmieni. Gotowe pielmieni ułożyć na stolnicy i delikatnie obsypać mąką. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę, jak wypłyną, przełożyć do misy. Teraz rosół. Kurę podzielić na porcje, dobrze wypłukać, zalać w garnku zimną wodą. Zagotować. Odszumować. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Dołożyć warzywa i przyprawy. Po godzinie wyjąć mięso i warzywa, doprawić solą z pieprzem, przelać przez gazę. W międzyczasie ugotować pokrojone rydze w osolonej wodzie. Na talerzach układać po kilka pielmieni, zalać rosołem, nałożyć rydze.

Drugie danie: Kotlet devolay

Składniki: 4 piersi z kurczaka z kostką, 20 dag masła, 2 jajka, pietruszka, sok z cytryny, mąka, bułka tarta, sól, pieprz, sklarowane masło na smażenie.

Wykonanie: posiekać natkę pietruszki, utrzeć z miękkim masłem, wlewając sok z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Uformować cztery wałeczki i schować do lodówki. Piersi z kurczaka rozbić gładkim tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać z obu stron pieprzem i solą. Do jednego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą, w trzecim rozkłócić jajka. Na desce układać kotlety, kłaść na nim wałeczek z masła i rolować, chowając kostkę w środku. Na patelni rozgrzać sklarowane masło. Każdy kotlet obtoczyć w mące, potem jajku i bułce. Smażymy na ostrym ogniu, aż kotlety się zrobią złote i chrupiące. Zmniejszyć ogień i dosmażać przez pięć minut.

Cebulowa na drugi dzień świąt

Składniki: 3 duże cebule, 10 dag masła, 1 łyżka mąki, 2 szklanki wody, pół litra rosołu wołowego, 1 bagietka, 1 szklanka startego sera żółtego.

Wykonanie: podsmażyć cebulę na maśle. Dodawać mąkę, mieszać, powoli dolewać wodę, potem rosół. Zaczekać, aż zupa się zagotuje. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 10 minut.

Nalać zupę do 4 żaroodpornych miseczek, położyć na jej powierzchni po kromeczce opieczonej bagietki. Posypać każdą z kromek serem. Włożyć miseczki do rozgrzanego (220°C) piekarnika, aby ser się roztopił.

Soljanka na przejedzenie

Składniki: litr rosołu, 20 dag wołowiny, 10 dag wędzone szynki, 10 dag wędzonego boczku, 1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych, 25 dag pomidorów, 2 cebule, 3 kiszone ogórki, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, koperek i natka, ziele angielskie, sól, pieprz.

Wykonanie: ugotować w bulionie wołowinę i pokroić ją w paseczki. Na maśle usmażyć cebulę, dodać pokrojone w kostkę pomidory i udusić. Oddzielnie udusić ogórki pokrojone plasterki. Do bulionu wrzucić duszone pomidory, pokrojone w paseczki szynkę i boczek, ogórki. Doprawić solą z pieprzem i gotować 15 minut. Przed podaniem dodać śmietanę, koperek i natkę. W wersji wykwintnej: kapary i oliwki, pokrojone w cieniutkie plasterki.

Zupa cytrynowa pana Berensa

Składniki: litr wody, 1 cebula, 3 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, sok i skórka z 1 cytryny, 3 żółtka, 2 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, pół łyżeczki mielonej kolendry, pieprzu i anyżku.

Wykonanie: na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, seler i marchew. Dodać kolendrę, pieprz i anyżek. Po 5 minutach wlać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, a później gotować 30 minut pod przykryciem. Przecedzić przez sito i wlać sok z cytryny.

Ubić żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńczyć dwiema łyżkami wywaru. Stopniowo wlewać do zupy, podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Lucyna Mantej, szefowa kuchni w restauracji Hotelu Drob w Urszulinie

Gicz cielęca

Składniki: 4 gicze cielęce, 2 cebule, kilka ząbków czosnku, nazywa wedle uznania, sól, pieprz, wino, śmietana. Na marynatę: sól, pieprz, listek, ziele.

Wykonanie: gicze oczyścić, umyć, natrzeć przyprawami z marynaty, odstawić na 2 godziny. Przełożyć do rondla, doprawić solą z pieprzem, podlać śmietaną i winem. Dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, jak kto lubi trochę pokrojonych warzyw. W miarę duszenie podlewać wodą.

Mięso ma być miękkie, ale powinno trzymać się kości. Podawać postawione na sztorc z sosem, ziemniakami lub zapiekanką ziemniaczaną. W roli dodatków mogą wystąpić duszone buraczki lub zasmażana kapusta.

Przepis z restauracji Hotelu Drob w Urszulinie

Indyk w cytrusach

Składniki: 4 kotlety z indyka, oliwa, sól, pieprz. Na sos: pół cytryny, pół pomarańczy, 1 cebula, kawałek imbiru, 20 dag suszonych śliwek, 4 goździki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka masła, biały pieprz.

Wykonanie: kotlety natrzeć solą z pieprzem. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. W obraną cebulę wbić goździki. Wrzucić do garnka z wrząca wodą.

Gotować pół godziny razem ze śliwkami, cytryną, pomarańczą i imbirem. Odcedzić, dodać sos sojowy, pieprz, masło. Z cebuli wyjąć goździki i zmiksować z cytryną i pomarańczą bez skórki. Dodać do sosu razem z posiekanymi śliwkami. Kotlety obsmażyć na oliwie, dusić do miękkości pod przykryciem. Na talerzu polać sosem. Podawać z makaronem. Sos pasuje do wielkanocnych mięs na zimno lub na gorąco.

Kotlety nadbużańskie

Składniki: 4 plastry schabu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, świeże zioła, sól, pieprz, jajko, mąka.

Wykonanie: schab rozbić, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać z ziołami. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, odparować, doprawić solą z pieprzem. Schab smarować pieczarkami, złożyć na pół, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto.

Wątróbka w białym winie

Składniki: 50 dag wątróbki cielęcej, 4 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz, listek laurowy, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 łyżka octu winnego, 4 dag smalcu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: wątróbkę pokroić w cienkie plastry, posypać posiekanym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem, zalać winem z octem, wrzucić listek laurowy i odstawić na dwie godziny (najlepiej na całą noc) – co jakiś czas przewracając plastry. Na patelni rozgrzać smalec, krótko obsmażyć plastry wątróbki, wyjąć, wlać marynatę bez listka laurowego, zagotować i na krótko wrzucić wątróbkę. Podawać z plastrami ziemniaków, wcześniej ugotowanymi w mundurkach.

Całość posypać świeżą pietruszką.

Marek Panek, szef niezależny:

Zrazy koronne

Składniki: 50 dag udźca jagnięcego, 10 dag chleba litewskiego, 3 dag chrzanu, 20 dag czosnku askolońskiego, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 szczypta świeżego majeranku, 10 dag kaszy gryczanej, 1 jajko, 10 dag masła, 10 dag smalcu, 100 ml bulionu rosołowego, 1 łyżeczka sosu „Worcester”, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać musztardę, sos „Worcester”, porwany chleb razowy. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Odstawić na godzinę. Z przygotowanego mięsa lepić zraziki na kształt łezki. Smażyć je na smalcu pod przykryciem przez około 10 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na odrobinie masła, zalać bulionem. Następnie układać ją na wcześniej przygotowanych zrazach. Podawać z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Mała Hania z Cycowa walczy o życie z białaczką. "Od celu oddalają nas tylko lub aż pieniądze"

Mała Hania z Cycowa walczy o życie z białaczką. "Od celu oddalają nas tylko lub aż pieniądze"

Hania Malinowska ma 18 miesięcy. Ostatnie pół roku spędziła w szpitalu. Oprócz wrodzonej wady serca, dziewczynka zmaga się z ostrą białaczką szpikową. Nadzieją jest już tylko nierefundowane leczenie

Młodzież "zbyt głośno" trenowała na Orliku. Coraz bliżej do postawienia ekranów akustycznych

Młodzież "zbyt głośno" trenowała na Orliku. Coraz bliżej do postawienia ekranów akustycznych

W ciągu najbliższych miesięcy przy ul. Krahelskiej stanie ekran akustyczny. W środę pozwolenie na jego budowę w mocy utrzymał Urząd Wojewódzki. To oznacza zielone światło dla wykonawcy płotu - firmy My Way.

Sportowiec 2021 roku: Bartosz Śpiączka, czyli walczak z instynktem kilera

Sportowiec 2021 roku: Bartosz Śpiączka, czyli walczak z instynktem kilera

2021 rok był bardzo udany dla piłkarzy Górnika Łęczna, którzy po awansie do Fortuna I Ligi poszli za ciosem i drugie półrocze spędzili już w PKO BP Ekstraklasie. Jednym z głównych autorów sukcesów zielono-czarnych był Bartosz Śpiączka, który strzelił wiele ważnych bramek dla swojej drużyny.

Koronawirus 24 stycznia. Niemal 30 tys. zakażeń w Polsce. Ile w woj. lubelskim?

Koronawirus 24 stycznia. Niemal 30 tys. zakażeń w Polsce. Ile w woj. lubelskim?

29 100 nowych przypadków zakażenia koronawirusem i 2 ofiary śmiertelne - Ministerstwo Zdrowia podało dzisiaj o godz. 10.30 najnowszy raport na temat sytuacji epidemiologicznej w Polsce. W woj. lubelskim 1 147 zakażeń

Koncert promocyjny płyty "AZANCA" w Filharmonii
29 stycznia 2022, 18:00

Koncert promocyjny płyty "AZANCA" w Filharmonii

W sobotę, 29 stycznia o godz. 18 w Filharmonii Lubelskiej (ul. Curie-Skłodowskiej 5) odbędzie się koncert muzyki inspirowanej tangiem argentyńskim.

Jak czyścić zlewozmywak granitowy?

Jak czyścić zlewozmywak granitowy?

Zlewy granitowe stały się bardzo popularne za sprawą ich eleganckiego wyglądu oraz trwałości. Powstają dzięki zmieszaniu drobnego piasku granitowego ze środkiem wiążącym z żywicą akrylową. W efekcie powstaje materiał bardzo przypominający tradycyjny granit. Zlewozmywaki granitowe wykazują odporność na wysoką temperaturę oraz zużycie, które można zaobserwować na zwykłych zlewach kuchennych wykonanych ze stali. Dodatkową zaletą jest możliwość doboru atrakcyjnego koloru do aranżacji kuchni. Nie jesteśmy skazani na zwykły, srebrny kolor, możemy wybrać taki, który będzie komponował się z blatem lub innymi elementami wystroju. W jaki sposób dbać o zlew granitowy?

Szalony tydzień Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Najpierw EuroCup, a potem Puchar Polski

Szalony tydzień Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Najpierw EuroCup, a potem Puchar Polski

Wiele wydarzyło się w ostatnich dniach w obozie Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Nie oglądaliśmy koszykarek na parkiecie, a najwięcej pracy mieli działacze. Ten tydzień będzie niezwykle intensywny dla zielono-białych – w najbardziej optymistycznym wariancie mogą rozegrać nawet pięć spotkań w sześć dni

Dyrektor szpitala przy al. Kraśnickiej dziękuje pielęgniarkom. Pyta czy związek nie popełnił błędu

Dyrektor szpitala przy al. Kraśnickiej dziękuje pielęgniarkom. Pyta czy związek nie popełnił błędu

Dyrektor szpitala przy al. Kraśnickiej w Lublinie dziękuje pielęgniarkom i pielęgniarzom, którzy w ostatniej chwili zrezygnowali z zaplanowanego na dziś strajku.

Przez rok lubelska policja dostała aż 415 takich filmów

Przez rok lubelska policja dostała aż 415 takich filmów

Rekordową liczbę nagrań piratów drogowych dostała w ubiegłym roku policja. Filmy z kamer w prywatnych samochodach pomagają też ustalić przebieg wypadków drogowych czy pomóc w poszukiwaniach osób zaginionych.

Lublin: Ponikwoda z szansą na plac zabaw

Lublin: Ponikwoda z szansą na plac zabaw

Dziewięć firm rywalizuje o miejski kontrakt na budowę placu zabaw przy Bluszczowej. Tylko jedna z nich złożyła ofertę z ceną mieszczącą się w kwocie zarezerwowanej na te prace przez Urząd Miasta, który w piątek poznał oferty chętnych wykonawców

Bus zderzył się z ciężarówką między Lublinem a Łęczną. Wiele osób rannych, kierowca tira uciekł

Bus zderzył się z ciężarówką między Lublinem a Łęczną. Wiele osób rannych, kierowca tira uciekł

Osiem osób pojechało do szpitali w Lublinie, Lubartowie i Łęcznej po wypadku w miejscowości Zofiówka (pow. łęczyński). Ciężarówka zderzyła się z busem. Kierowca tira nie zatrzymał się po zderzeniu, tylko odjechał

XXXIII Ogólnopolski Bieg Hetmański. Faworyci nie zawiedli

XXXIII Ogólnopolski Bieg Hetmański. Faworyci nie zawiedli

W Tomaszowie Lubelskim rozegrano XXXIII Ogólnopolski Bieg Hetmański. Najlepsi okazali się miejscowi zawodnicy – Anna Berezecka i Bartosz Cielniak

WHO: Prawdopodobnym jest zbliżanie się do końca pandemii koronawirusa w Europie

WHO: Prawdopodobnym jest zbliżanie się do końca pandemii koronawirusa w Europie

Hans Kluge, dyrektor regionalny Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na Europę, przyznał w niedzielę, że "prawdopodobnym" jest zbliżanie się do końca pandemii koronawirusa na kontynencie - poinformowała agencja AFP.

Biała Podlaska: Wyburzą pustostan w ścisłym centrum

Biała Podlaska: Wyburzą pustostan w ścisłym centrum

Pustostan w ścisłym centrum miasta, w sąsiedztwie bialskiego magistratu, zostanie zburzony, a w jego miejscu wyłoni się nowy budynek. Ma służyć przede wszystkim Bialskiemu Centrum Kultury. Samorząd właśnie rozstrzygnął przetarg na to zadanie.

Drożyzna w sklepach. „Ludzie pytają ile coś kosztuje, ale tego nie biorą”
Pierwsza strona dziennika

Drożyzna w sklepach. „Ludzie pytają ile coś kosztuje, ale tego nie biorą”

Znam swoich klientów od lat, widujemy się praktycznie codziennie. Dlatego trudno mi patrzeć, jak rezygnują z wieloletnich przyzwyczajeń zakupowych – mówi właścicielka niewielkiego sklepu spożywczego w jednej z północnych dzielnic Lublina.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium