Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

23 lutego 2020 r.
7:59

Dania ze śledzia. Najlepsze z najlepszych. Nasz top 10 [przepisy]

18 5 A A
Sześciu szefów kuchni, wśród nich Artur Góra, szef kuchni w Koziej Brodzie, podadzą w Środę Popielcową dania ze śledzia. Daniom potowarzyszą śledzie na obrazach. Wieczór śledziożerców w restauracji Kozia Broda inauguruje 3 edycję Post Festiwalu: przez 6 kolejnych postnych czwartków dania ze śledzia serwowane będą w restauracji Hades Szeroka. Po raz pierwszy festiwal odbędzie się także w Rzeszowie<br />
Sześciu szefów kuchni, wśród nich Artur Góra, szef kuchni w Koziej Brodzie, podadzą w Środę Popielcową dania ze śledzia. Daniom potowarzyszą śledzie na obrazach. Wieczór śledziożerców w restauracji Kozia Broda inauguruje 3 edycję Post Festiwalu: przez 6 kolejnych postnych czwartków dania ze śledzia serwowane będą w restauracji Hades Szeroka. Po raz pierwszy festiwal odbędzie się także w Rzeszowie
(fot. Maciej Kaczanowski)

Śledź jest symbolem Wielkiego Postu. Już król Władysław Jagiełło kazał na czas postu kupować sześć potężnych beczek śledzi. O śledzie z beczki co prawda dziś trudno, ale możemy sobie w domu przyrządzić pyszne śledzie. Oto nasz top 10.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W średniowiecznej Polsce było 192 dni postu rocznie. Nic dziwnego, że sztuka przyrządzania ryb osiągnęła bardzo wysoki poziom. Śledź był uznawany za cenny przysmak, tak wartościowy jak herbata czy orientalne korzenie. Śledzie solone były środkiem płatniczym, na śledziu gdańscy kupcy zbudowali potegę swojego miasta. Śledź był w tak dużym poważaniu, że mieszkańcy Francji modlili się do Saint Harenc, czyli Świętego Śledzia. Pamiątką tamtej świetności mieni się być "Śledź w oleju po gdańsku". Dla mnie najlepszy śledź z puszki, delikatny, z akcentem octu, który rozsmarowany na kromce pumpernikla jest dziełem sztuki.

W staropolskiej kuchni

Śledź odgrywał ważną rolę w kuchni. Stanisław Czerniecki w najstarszej polskiej książce kucharskiej pisze o śledziach wędzonych. W "Modzie bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", wydanej przez prof. Jarosława Dumanowskiego czytamy: "Wziąć kuropatwę, piec jeno ją nie bardzo, choć troszki nie dobić. Potym ją rozebrać, wziąć śledzia słonego, obłupiwszy go, sieka jak najdrobniej, z kości obebrawszy. Chleba utrzeć białego, pieprzu, muszkatołowej gałki utrzeć, połowice octu, połowice wody, cytrynę w talerzyki skrajać, masła dosyć włożyć, i tak to na ogniu smażyć, przydawszy trochę niewiele cukru".

Zawsze też w kuchni staropolskiej cenione były rozwiązania najprostsze. Oto rada księdza Jana Krzysztofa Kluka z jego Dykcjonarza roślinnego: "Śledzie najpospoliciej się tak zażywają: jeżeli są zbytnie słone, nieco odmoczywszy w wodzie i skórkę z boków zdjąwszy, kraja się na sztuczki, okładają się cebulą w talerzyki krajaną lub jabłkami, posypują się pieprzem, polewają octem, oliwą i surowo jedzą. Chcąc sól z nich znacznie wyprowadzić, moczą się przez kilka dni, co dzień świeżą wodę odmieniając".

Post za pasem, garść przepisów się przyda.

Czosnkowy

Składniki: 4 wymoczone śledzie, 1 opakowanie jogurtu, 8 ząbków czosnku, 8 kaparów, 1 cytryna, zielony marynowany pieprz, sól.

Wykonanie: śledzie pokroić w kawałki, skropić cytryną. Z jogurtu, czosnku, kaparów i zielonego pieprzu zrobić sos. Nałożyć na śledzie, ozdobić cytryną.

Forszmak ze śledzi

Składniki: 2 duże solone śledzie, 5 łyżek masła, 2 cebule, 8 kromek pszennej bułki, 1 winne jabłko, 4 ząbki czosnku, szklanka śmietany, 2 łyżki tartej bułki.

Wykonanie: wymoczone śledzie odfiletować. Na maśle podsmażyć cebulę. Posiekać śledzie i bułkę, dodać do cebuli, wymieszać z pokrojonym jabłkiem i śmietaną, doprawić czosnkiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posypać tartą bułką, piec w temperaturze 220 stopni przez 25 minut.

Smażone śledzie w marynacie

Składniki: 6 świeżych śledzi, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz, cebula. Marynata: 1/4 litra octu, 1/4 litra rosołu, 2 liście laurowe, łyżka gorczycy, 3 goździki.

Wykonanie: śledzie należy dobrze wypłukać i wymoczyć w mleku. Dopiero wtedy nadają się do obróbki. Sprawione śledzie natrzeć solą i pieprzem, smażyć z obu stron na oleju i układ w szklanym naczyniu. Przekładać krążkami cebuli. Marynatę zagotować i gorącą zalać śledzie. Po 2-3 dniach nadają się do spożycia. Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Imbirowy

Składniki: pół kg śledzia, pół łyżeczki startego kłącza imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 6 goździków, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżki miodu, pół szklanki oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w skórce.

Wykonanie: filety śledziowe wymoczyć w mleku. Osączyć, pociąć na małe porcje. Miód rozetrzeć z sokiem z cytryny. Dodać oliwę. W moździerzu utłuc goździki. Zetrzeć na tarce gałkę. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, polać sosem śledzie. Posypać skórką pomarańczową.

Obiadowy

Składniki: kilogram filetów śledziowych, mleko. Na ciasto: 15 dag mąki, 2 jajka, 6 łyżek śmietany, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: filety śledziowe namoczyć w mleku, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na kawałki. Żółtka utrzeć z olejem, śmietaną i mąki. Z białek ubić na sztywno pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać resztę mąki, lekko osolić. Kawałki śledzi nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek , przybrać gałązkami zielonej pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno.

Pana Świetlickiego

Warunek podstawowy to dobrze wymoczony śledź z beczki. Takie śledzie długo sprzedawano na schodkach sklepu w Piaskach. Recepturę na śledzia po żydowsku dostałem od pana Lucjana Świetlickiego. Należy śledzia posiekać na zgrabne kawałki, wrzucić do glinianego garnka, dosypać cebuli, czosnku, wędzonej śliwki, rodzynek i migdałów. Zalać dobrą oliwą, doprawić tabasco i pieprzem. Kto lubi, niech sypnie majeranku. - Śledź po żydowsku musi tydzień w garnku dochodzić smaku - powtarzał Świetlicki. A gdy już swojego smaku dojdzie, rodzynkami przejdzie i pikantności nabierze, to mamy na talerzu arcydzieło.

Pana Wokulskiego

Składniki: śledzie duże i tłuste, 2 cebule, listek bobkowy, pieprz, oliwa.

Wykonanie: śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Sprawić, usunąć ości, pokroić na niewielkie kawałki. Układać w słoiku, przekładając plastrami cebuli. Dodać listek bobkowy, pieprz, zalać oliwą i odstawić na dwa dni. Trzeciego dnia wyjadać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Oryginalny przepis Jerzego Kamasa.

Po góralsku

Składniki: 50 dag filetów śledziowych, 20 dag bryndzy, 1 szklanka śmietany, 6 ząbków czosnku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, natka pietruszki, biały pieprz, sól, cukier, zielony groszek i posiekana czerwona papryka na dekorację.

Wykonanie: wymoczone filety pokroić na kawałki. Czosnek rozetrzeć z pieprzem i bryndzą. Śmietanę ubić z cukrem i solą. Dodać do bryndzy, wymieszać, schłodzić w lodówce. Po 15 minutach wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. I polać śledzie na półmisku. Posypać natką pietruszki. Można ozdobić konserwowymi cebulkami.

Szwedzki

Solony śledź jest w Szwecji bohaterem rozlicznych sałatek. Najprościej zrobić sobie ze śledzia tatara. Siekamy go drobniutko, układamy na środku talerza, a wokół - jak w najprawdziwszym tatarze - ułożyć siekany ogórek, cebulkę, papryczkę, siekane jajko na twardo. Podlać oliwą, podprawić musztardą i gotowe. Szwedzi lubią w sałatkach łączyć śledzie z szynką lub innym mięsem. Polane sosem winegret i musztardą smakują nad podziw. Do sałatek pasuje słynny chrupki chleb. W domu robimy go ze szklanki mleka, 25 g drożdży, szklanki mąki pszennej, żytniej i soli. Zagniatamy ciasto, dosypujemy łyżeczkę mielonego kopru, rozwałkujemy na cienkie placuszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Zrazowy

Składniki: 4 świeże śledzie, 25 dag mielonej, gotowanej wołowiny, 3 duże, ugotowane ziemniaki, 1 duża cebula, 3 dag masła, sól, pieprz, oliwa do głębokiego smażenia.

Wykonanie: śledzie odfiletować, usunąć ości, zmielić z ziemniakami. Dodać mięso, przesmażoną cebulkę, przyprawić solą z pieprzem. Dobrze wymieszać, formować krokiety i smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać z ryżem i sosem rodzynkowym.

Sos robimy na bazie jasnej zasmażki z mąki i masła. Rozprowadzamy ją zimnym rosołem, dodajemy wymoczone rodzynki, gotujemy 10 minut, przyprawiamy do smaku cukrem i octem. Jeśli coś zostanie, możemy z krokietów zrobić zapiekankę. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, cebulę, posiekane krokiety. Każdą warstwę obsypujemy pieprzem. Całość skrapiamy oliwą, obsypujemy tartą bułką i wiórkami masła. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Noc tylko dla dorosłych
11 maja 2024, 20:00

Noc tylko dla dorosłych

Zapraszamy na wyjątkowy wieczór do Piwnic Centrum Kultury w Lublinie. Z premierowym programem wystąpi Grupa Oł Maj Gad oraz lubelska performerka, tancerka i producentka burleski Harpy Queen.

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

Sztuczna inteligencja wykryje choroby przewodu pokarmowego

W nowoczesny sprzęt została wyposażona pracownia endoskopowa Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego. Dzięki temu pacjenci mają czuć się bezpieczniej i bardziej komfortowo, ale lekarze szybciej wykryją zmiany.

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Gol z połowy boiska, ponad 100 minut gry, Motor i Znicz Pruszków na remis po szalonym meczu [zdjęcia, wideo]

Czasami o meczach piłki nożnej mówi się, że emocji było w nich tyle, co na rybach. W spotkaniu Motoru Lublin ze Zniczem Pruszków było jednak zupełnie odwrotnie. Mieliśmy w nim wszystko: sporo goli, zwroty akcji, interwencje VAR i niesamowitą dramaturgię. Niestety, nie było za to happy-endu, bo skończyło się remisem 3:3. A ten wynik powoduje, że drużynie Mateusza Stolarskiego będzie jeszcze trudniej o miejsce w strefie barażowej.

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Znamy numery list w wyborach do PE. Trzecia Droga pierwsza, a PiS na końcu

Państwowa Komisja Wyborcza wylosowała dzisiaj numery list komitetów, które wezmą udział w najbliższych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Głosowanie odbędzie się 9 czerwca.

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Problemy Lewartu w Tomaszowie Lubelskim. Lider po przerwie odwrócił losy meczu

Lewart musiał się napracować na punkty w Tomaszowie Lubelskim, ale lider tabeli zrobił swoje. Goście przegrywali 0:1 jednak w drugiej połowie odwrócili losy spotkania i wygrali 2:1.

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin
Zdjęcia
galeria

Kadet to brzmi dumnie. Uczennice i uczniowie klas wojskowych świętowali w Targach Lublin

10 maja w Lublinie obchodzono II Wojewódzkie Dni Kadet. Święto było okazją do upamiętnienia zasług kadetów walczących o wolność Polski oraz wyrażenia dumy ze współczesnych – uczniów i uczennic klas wojskowych.

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Zdjęcie z Dziennika Wschodniego Zdjęciem XX-lecia Grand Press Photo? Głosowanie tylko do północy

Jeszcze tylko dziś, do godz. 23.59, można głosować na Zdjęcie XX-lecia w jubileuszowej 20. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Reporterskiej – Grand Press Photo. Wyboru można dokonać spośród 19 Zdjęć Roku z poprzednich edycji konkursu, autorami dwóch z nich byli fotoreporterzy Dziennika Wschodniego!

Kochają stare samochody i dobrą zabawę
Zdjęcia/Wideo
galeria

Kochają stare samochody i dobrą zabawę

W Lublinie rozpoczął się V Rajd Ziemi Lubelskiej, będący II rundą Mistrzostw Polski Pojazdów Zabytkowych.

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Przetarg na Lubelskie Centrum Piłki Nożnej rozstrzygnięty. Miasto wyda nieco więcej niż planowało

Urząd Miasta w Chełmie rozstrzygnął dzisiaj przetarg na budowę Lubelskiego Centrum Piłki Nożnej. Ratusz na inwestycję w ramach, której przebudowany zostanie Stadion Miejski przy ul. Szwoleżerów, a także powstaną trzy boiska treningowe: przy stadionie, Zespole Szkół Budowlanych i Geodezyjnych oraz Medycznym Studium Zawodowym (kryte balonem) wyda blisko 6 milionów złotych więcej niż planował.

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty
Łęczna

Burmistrz obiecuje aquapark, ale zacznie od oświaty

Leszek Włodarski, nowy-stary burmistrz Łęcznej, przedstawił długą listę inwestycji w nowej kadencji. Czy uda mu się je zrealizować?

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Pożar tartaku w Izbicy. Interweniowali strażacy

Strażacy przeprowadzili sprawną akcję gaśniczą. Spłonęła część budowlanej konstrukcji.

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Hektary nad Klukówką czekają. Lasy Państwowe: Pierwszy krok należy do miasta

Do miasta ma trafić obszar dawnych stawów hodowlanych nad Klukówką. Takie obietnice padły tuż przed wyborami samorządowymi. Lasy Państwowe odpowiadają jednak, że pierwszy krok należy do samorządu.

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Prezydent Zamościa wziął się za miejskie spółki. Poważne zmiany w radach nadzorczych

Mówił, że zarządzanie niektórymi miejskimi spółkami mu się nie podoba. Na razie ich prezesi odwołani nie zostali, ale w radach nadzorczych Rafał Zwolak, prezydent Zamościa zmiany już wprowadził. I to poważne.

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem
galeria

Koalicja zawiązana. Krówczyński szefem rady, Szumiec wiceburmistrzem

Podczas pierwszej sesji nowej kadencji rady miasta przetestowana została uformowana dzień wcześniej koalicja, która wybrała prezydium. Na czele lubartowskiej rady stanął Tomasz Krówczyński z komitetu Wspólnoty Lubartowskiej. Zastępcą burmistrza został Radosław Szumiec.

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Fałszywe oregano zalało rynek. To najczęściej podrabiana przyprawa w UE

Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium