Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 lutego 2018 r.
18:28

Schabowy po lubelsku. Jak zrobić dobry kotlet schabowy? Porady szefów kuchni

0 7 A A

Żeby go dobrze przyrządzić w domu, trzeba znać parę kucharskich sekretów. Od wyboru mięsa w sklepie, przez panierowanie i smażenie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Historia panierowanego kawałka mięsa ma długą historię. Trop prowadzi do Włoch. To tam wymyślono sztukę panierowania. Z XII wieku pochodzi dokument, zaświadczający, że na uczcie wydanej przez opata bazyliki w Mediolanie podano chlebowane kotlety cielęce. Czyli mediolańskie kotlety w panierce chlebowej. Kotlety z kostką.

Z Mediolanu trop prowadzi do Wiednia, skąd pochodzi „Wiener Schnitzel”. Kotlet panierowany cielęcy, ale bez kostki. Kiedy w wiedeńskim sznyclu delikatną cielęcinę zastąpiono wieprzowiną, narodził się schabowy. Mediolańskie kotlety panierowano w jajku i chlebie, wiedeńskie najpierw w mące, potem w jajku i bułce.

Polski schabowy i schabowy po lubelsku

W Polsce przepis na schabowy pojawia się w 1860 roku w poradniku „365 obiadów za pięć złotych”. Oto porady: „Wziąść część schabową, to jest kotletową: pokrajać tak, aby przy każdéj kostce było mięso, zbić dobrze, osolić, opieprzyć, maczać w jajku rozbitém, osypać bułką tartą i smażyć na rozpaloném maśle lub gorącym szmalcu”.

Schabowy królował w restauracjach PRL. W Lublinie królował schabowy po lubelsku. Czym różni się schabowy po lubelsku od schabowego?

– Po lubelsku mięso obtaczamy w mące, jajku i smażymy. Zwykły schabowy: w mące, jajku i panierce z tartej bułki – mówi Artur Góra, szef kuchni w restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka. Mówiąc obrazowo: ten po lubelsku na talerzu będzie wyglądał jak omlet.

Rozbijamy i doprawiamy

Schab warto kupić u rzeźnika, który zna się na mięsie. I podpowie, że połowa schabu, ta od głowy - jest miękka i z niej wyjdzie najbardziej soczysty schabowy. Ta od ogona - nadaje się na pieczeń.

Jeśli jest taka możliwość, prosimy o pocięcie schabu z kostką. Nasz schabowy będzie bardziej soczysty.

– Schabowy musi być z kostką, wtedy mięso ma pełny smak – mówi dobitnie Jarek Sak, szef kuchni w Trybunalska City Pub.

Rozbijamy z wyczuciem. Tak, żeby nie „wypuścić” na zewnątrz drogocennych soków. Wszak one decydują o dobroci dania. W schyłkowym, najgorszym okresie PRL kucharz rozbijał schab na cały talerz. Mięso miało 2 milimetry, panierka 5.

Co z przyprawami? Żadnych eksperymentów. Tylko dobra sól i grubo zmielony pieprz. Taką mieszanką nacieramy mięso. Chodzi o sól morską. Dobra sól podbije smak mięsa, zła go zepsuje.

Panierujemy

Mąkę zawsze trzeba przesypać, po to, żeby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Jajka: najlepiej wiejskie. Co jeszcze? Bułka tarta lub tarty, suszonych chleb. Rzecz gustu. My wolimy panierkę z chleba.

Teraz kolejność panierowania. Schabowy: mąka, rozmącone jajko, bułka lub chleb. Schabowy po lubelsku: mąka, jajko. W przypadku schabowego po lubelsku, mąkę pszenną można zastąpić gryczaną - uzyskamy bardzo ciekawy smak.

Ważne, żeby podczas panierowania się przyłożyć. Mąka musi być mocno wtarta w mięso, wtedy panierka będzie się trzymać.

Smażymy

Na czym?

– Na smalcu – mówi Artur Góra.

– Albo na klarowanym maśle – dodaje Jarek Sak.

Ogień musi być ostry. Schabowe mają skwierczeć na patelni. Tylko wtedy będą soczyste i chrupiące. Co z olejem? Trzeba sprawdzić temperaturę dymienia oleju. Liczy się także smak oleju. Na przykład olej rzepakowy zepsuje smak schaboszczaka.

Schabowe smażymy po 4 minuty z każdej strony. Jeśli mamy schabowego z kostką, smażymy także w pionie, bokiem z kostką do dołu, po to, żeby mięso przy kości nie było krwiste. Niektórzy kucharze dopiekają schabowego z kostką w piecu.

Na talerzu na wierzch schabowego można dać kawałek masła oraz odrobinę utartego czosnku.

Z czym podajemy?

Klasyka zimowa to ziemniaki i zasmażana kapusta. Wiosną schabowe najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Albo z sałatą ze śmietaną i koperkiem.

Zamiast ziemniaków może być kasza gryczana ze słoniną. Do tego zasmażane buraczki lub buraczki z chrzanem. Dobry będzie schabowy z kiszonym ogórkiem.

Jarek Sak, szef kuchni w Trybunalska City Pub

Zobacz także: Szkoła gotowania: Jak odfiletować karpia?

Pozostałe informacje

Oto sportowi stypendyści województwa lubelskiego (lista i zdjęcia)
Zdjęcia
galeria

Oto sportowi stypendyści województwa lubelskiego (lista i zdjęcia)

247 zawodniczek i zawodników z 50 klubów otrzymało stypendia sportowe województwa lubelskiego. Przez 9 miesięcy, od kwietnia do końca roku, w zależności od osiągniętych wyników otrzymywać będą od 150 zł do 1400 zł.

Szansa na kolejny odcinek S12 w Lubelskiem. Teraz ruch wojewody

Szansa na kolejny odcinek S12 w Lubelskiem. Teraz ruch wojewody

Wniosek o wydanie decyzji zezwalającej na realizację inwestycji drogowej jest już u wojewody. Jeżeli zostanie zaakceptowany, to będzie mogła ruszyć budowa drogi S12 Dorohucza – Chełm.

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo
10 maja 2024, 17:00

Znamy gwiazdy Juwenaliów AZ. Wstęp na koncert za darmo

Piątek, 10 maja, godz. 17. O tej porze zacznie się koncert organizowany z okazji Juwenaliów Akademii Zamojskiej. Wiadomo już, kto wówczas wystąpi. Wstęp będzie wolny.

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

Wielkie odliczanie do otwarcia Armii Krajowej

To już ostatnie szlify przy wyczekiwanej inwestycji. Do końca maja mieszkańcy pojadą kolejnym odcinkiem ulicy Armii Krajowej.

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Imieniny u biskupa. Z życzeniami może przyjść każdy

Biskup Marian Rojek, ordynariusz diecezji zamojsko-lubaczowskiej obchodzi w przyszłym tygodniu swoje imieniny. Okazuje się, że solenizanta może wtedy z życzeniami odwiedzić właściwie każdy.

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Pracowali nielegalnie. Gdy przyszła kontrola, schowali się w... pojemnikach na mięso

Czwórkę cudzoziemców ukrytych w pojemnikach na mięso znaleźli strażnicy graniczni, którzy prowadzili kontrole legalności zatrudnienia w jednym z powiatów na południu Polski.

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

MKS FunFloor podejmie w hali Globus MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski

Po porażce z Zagłębiem Lubin lubelskie szczypiornistki skupiają się na obronie drugiego miejsca w tabeli

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym
ZDJĘCIA
galeria

Cztery dni egzaminów. Trzeba zdać i można być radcą prawnym

80 osób w Lublinie zasiadło we wtorek do komputerów i przystąpiło do egzaminu na radcę prawnego. Przyszłych adeptów w zawodzie czekają zagadnienia z wybranych dziedzin prawa oraz etyki zawodowej.

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Miliony już na koncie miasta. Za rok mieszkańców wozić będą elektryki

Wyniki konkursu już były, teraz wielka kasa jest już na koncie miasta. W planach są nie tylko zakupy autobusów elektrycznych.

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Nagroda w konkursie IKEA? Lepiej uważać. Bo to oszustwo

Miała wygrać, a straciła. 52-latka padła ofiarą oszustów działających metodą "na nagrodę w konkursie Ikea".

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Zmarł Bogusław Smolik. "Włodawa straciła jednego ze swoich najznakomitszych obywateli"

Nie żyje Bogusław Smolik, były dyrektor, a także pracownik Włodawskiego Domu Kultury i miejscowego muzeum.

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Górnik Łęczna zaprasza na dni otwarte swojej Szkoły Mistrzostwa Sportowego

Datę dziewiątego maja powinni zapisać w swoich kalendarzach wszyscy, którzy kochają grać w piłkę i marzą o karierze sportowej. Właśnie tego dnia Górnik Łęczna organizuje dni otwarte w swoim Liceum

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

Przez wieś, jak po wyścigowym torze. Motocyklista "zarobił" mandat i punkty karne

W jednej wiosce natknął się na oznakowany radiowóz, ale minął go i pojechał dalej. W drugiej namierzyli go policjanci z wideorejestratorem. A że jechał zdecydowanie za szybko, to nie uszło mu to na sucho.

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Srebro dla lubelskich terytorialsów

Reprezentacja z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej została wicemistrzem w biegu na orientację. Mundurowi musieli wykazać się w sprincie, sztafecie czy w odczytywaniu mapy.

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week
NASZ PATRONAT

Ostatnia chwila na skorzystanie z oferty Restaurant Week

Jeszcze tylko do środy potrwa festiwal Restaurant Week. W tym wydarzeniu na Lubelszczyźnie udział bierze 20 restauracji.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium